İlham Röportajları: Cansu Öztürk

    IMG_8338

    CamspusWIN Academy mezunlarımızla ilham röportajlarımıza devam ediyoruz. Bu yazımızda Sevgili Cansu bizimleydi. Keyifli okumalar! 

    Nisan 1995'te Ankara'da doğdum ve çocukluk&öğrencilik yıllarım Ankara'da geçti. 2018 yılında ODTÜ İşletme'den mezun oldum. Üniversite yıllarında TEDXMETUAnkara, ODTÜ İşletme Topluluğu, ODTÜ Ar-Ge Topluluğu, Engelsiz ODTÜ gibi farklı topluluklarda, paralelde de Endeavor CaseCampus, PMI (Project Management Institution) Turkey gibi üniversite kulüpleri dışındaki topluluklarda da yer aldım.

    Profesyonel iş hayatına adım atmadan önce de 2017'de Yıldız Holding'te JOB programı kapsamında strateji departmanında, ODTÜ Teknokent'te pazarlama alanında, BinYaprak'ta da içerik koordinatörü olarak staj yaptım.

    2018 yılında ODTÜ İşletme bölümünden mezun olduktan sonra Garanti BBVA'da Management Trainee programına dahil oldum ve İstanbul'a taşındım. 3 yıl boyunca Garanti BBVA'da önce İnovasyon departmanı, devamında da dijital bankacılıkta çalıştım. Şimdi ise biraz daha hızlı bir sektörü deneyimlemek istediğim için Getir'de deneyim alanında projelerde çalışarak kariyerime devam ediyorum. 

    1) Sizi kısaca tanıyalım: Nerede doğdunuz, ne okudunuz, şimdi ne yapıyorsunuz?

    1995'te Ankara'da doğdum. ODTÜ İşletme mezunuyum (2018). Şu anda Getir'de deneyim alanında iş geliştirme yapıyorum. Aynı zamanda bu yıl itibariyle İstanbul Moda Akademisi'nde Moda Tasarımı okumaya başladım. 

    2) Sizi yönlendiren anlar ve kişiler kimlerdi? Mesleğinizi nasıl seçtiniz, karar anlarınız neler oldular?

    Tarz olarak ne yapmak istediğimi ara ara sorgulasam da ne yapmak istemediğimden emindim :)) O yüzden üniversite tercihlerimde eleme yaparak ilerlemeye odaklandım. Bana alan olarak esneklik sağlayan ve okul olarak da kültür&bakış açısı sağlayacağını düşündüğüm seçenekler arasında ilerleyerek ODTÜ'yü tercih ettim. Tıp, hukuk gibi alanlara ya da mühendislik bölümlerine ilgim yoktu. O yüzden bana biraz daha istediğim alanda genişleyebilme fırsatı sunabilecek, pratiğe dair bir alan olduğu için bölüm olarak da işletmeyi seçtim. Ankara'da doğup büyüyen biri olarak bölüm bağımsız ODTÜ bana farklı bir bakış açısı gösterme, sorgulama kasımı geliştirme konusunda ayrı bir perspektif sağladı. 

    3) Aileniz kariyer yolculuğunda sizi nasıl yönlendirdi, destek oldu mu?

    Aile konusunda; annem de babam da sevdiği mesleği yapıyor, dolayısıyla her zaman benim tercihlerime, yapmak istediklerime saygı duyup ''nasıl mutlu oluyorsan'' şeklinde ilerleyen bir iletişimimiz vardı. Annem psikoloji, babam ise elektrik-elektronik mühendisliği mezunu. Özellikle annemin alanı bana daima kendimi keşfetme ve sevdiğim şeyi yapmama odaklanmamı sağladı. Babam ise belli bir süre mühendis olarak çalıştıktan sonra onu çok heyecanlandıran bir başka konuda, bitki&peyzaj alanında kendi işini yapmaya başladı. Ve 7/24 o alana efor harcıyor diyebilirim :) Bir de abim var, o da okuduğu bölüm dışında farklı ilgi alanlarına ve bu alanlarda kendini beslemeye&araştırmaya çok özenli biri. O yüzden beni daima iyi hissettiren, iş gibi olmayan ve üretmeyi teşvik eden neyse onu yapmam konusunda önümde rol modeller vardı diyebilirim.

    Şu an hayattaki en ideal alanım mevcuttaki mi bilmesem de, ben de deneye yanıla ilgim olan konulara hala yatırım yapmaya özen gösterip buna odaklanmaya çalışıyorum. Potansiyelimi gerçekleştirmeye önem veriyorum, o yüzden önüme farklı şeyler çıkmaya devam eder ve ben de keşfetmeye devam ederim diye düşünüyorum :) 

    4) Kendinizi geliştirmek için neler yapıyorsunuz?

    Aslında üniversite hayatımdan da anlayacağınız üzere ''nerede, ne var'a '' etrafa meraklı biriyim. Bu yüzden çeşitli topluluklara, birlikte öğrenme kültürünü destekleyen alanlara dahil olmaya çalışıyorum. Öğrencilik yıllarından sonra profesyonel hayata geçince de McKinsey Forward, Oyun ve Uygulama Akademisi dahil olup, PMI'a da devam ettim, yani o dünyadan uzaklaşmamaya çalıştım.

    Şu an çalıştığım sektör&alandan yola çıkarak teknoloji, e-ticaret ve kullanıcı deneyimi gibi alanlarda güncel trendleri takip etmeye çalışıyorum. Hem de ilgi alanım olan konularda (interaction design, psikoloji, teknoloji vb.) araştırmaya ve ODTÜ'deki TEDx geçmişimden gelen alışkanlıkla TEDx&Youtube'da bu alanlarda zaman geçirmeyi seviyorum.

    "Mentoring&reverse mentoring" gibi deneyimden öğrenme konusuna da inanıyorum. Tasarım alanına ilgim olduğu için hem dijital tasarım hem de moda alanında bu anlamda beslenmeye çalışıyorum. Deneyerek öğrenmeye&topluluk öğrenmesi de kendini geliştirmede etkili bir yöntem bence, ilgi duyduğum alanları denemeye odaklanıyorum. İstanbul da bu konuda oldukça zengin bir şehir cidden, biraz araştırınca bolca etkinliğe denk gelebiliyorsunuz.

    Genel olarak şöyle özetleyebilirim; bir konuyu öğrendikçe o konuda ne kadar eksik olduğunuzu fark edersiniz ya, bu da sizin sürekli "Learn - relearn - unlearn" döngüsünde olmanızı sağlıyor, bunu baya seviyorum :) 

    5) CampusWIN sizin hayatınıza nasıl dokundu?

    "Let others are inspired your colors!" mottosunu TurkishWIN'e dahil olurken oluşturmuştum ve o andan itibaren TurkishWIN bunu tam anlamıyla hissettiğim bir deneyim yaşattı. CampusWIN benim için renklerimizi ortaya çıkarıp, birbirimizin renklerinden esinlendiğimiz inanılmaz bir yolculuk oldu.

    Geçmiş zamanlı konuştuğuma bakmayın, CampusWIN serüvenim sona erse de Alumni olarak bu deneyime TurkishWINNER olarak devam etmek de ayrı keyifli. TurkishWIN, ODTÜ kampüs liderliğini sürdürdüğüm süre boyunca değerlerini heyecanla hissettiğim bir alan yarattı. Dahil olduğum komiteler, BinYaprak'ta yaptığım stajım, kendimi anlamak için önemli adımlardan biri olan Koç'luk serüvenim ile sadece kariyer değil hayatıma anlam katabildiğim sayısız network etkinliklerine dahil oldum. Sorumluluk almanın başka bir yönünü öğrendiğim, ilham dolu hikayeleri ilk ağızdan dinleyebildiğim, inanılmaz insanlar tanıyabildiğim için kendimi çok şanslı hissediyorum.

    CampusWINNER olduğum sürede başarını, hayalini, mutluluğunu senin kadar benimsemiş, zor anında omzunda elini hissettiğin, birbirlerine değer katabilmek için çabalayan ve dünyaya gerçekten "etki bırakmak" vizyonunu benimseyen arkadaşlıklar ve anlar biriktirdim.

    Kendime dair birçok şeyi keşfettiğim ve etki alanımı genişletebildiğim, birçok kavramı yeniden anlamlandırdığım ''iyi ki"lerimden biri olduğu için TurkishWIN'e ve takıma ne kadar teşekkür etsem az!

    Ve son olarak diyorum ki "O yaparsa, ben de yaparım! 

    6) Hayatınıza etki eden, ilham aldığınız kişiler kimler, bize onlardan bahseder misiniz?

    Paylaşmaya, bir şeyler üretip yaratmaya açık olan herkes olabilir. Etrafımızdaki birçok insanda (birebir tanışmadıklarımız) onları benzersiz kılan niteliklerini bir araya getirerek aklımda bir mozaik oluşturmaya çalışıyorum ve o benim ilham&oyun alanım oluyor :)) Bu o gün konuştuğum biri, dergide okuduğum bir detay, gezerken fark ettiğim an ya da zaten hayatımda olan şeylerden de esinlendiklerim olabilir. Tabi ki Mustafa Kemal Atatürk'ün farklı yönleri her zaman ilham kaynağım. 

    7) Kendimiz geliştirmek için hangi dijital kaynakları takip edelim? Mutlaka okumalısın dediğiniz kitaplar var mı?

    Bu da sanırım yine ilgi alanlarına ve meraklı olunan konulara göre değişir. Benim için IDEO, The Wired, The Economist, HBR, Popular Science, Mashable, Think With Google, Stanford Social Innovation, MIT Sloan ve tasarıma ilgili olduğum için çeşitli trend kaynakları WGSN, Fjord, Interaction design foundation, Behance vb. olabilir.

    İş dünyası için Gartner, BCG, McKinsey gibi şirketlerin makalelerini We Are Social's dijital datalara dair paylaştığı yıllık trend raporu, Exploding Topic newsletterı da oldukça verimli.

    Okuduğum ve bakış açısı olarak beni etkileyen kitaplar:

    • Creative Confidence: Unleashing the Creative Potential Within Us - Tom Kelley & David Kelley
    • İş modeli bakış açısı için: Business Model Generation by Alexander Osterwalder
    • Change by Design: How Design Thinking Transforms Organizations and Inspires Innovation - Tim Brown

    Podcast'lerden:

    • Creative Confidence
    • Startup Diary
    • Entrepreneurial Thought Leaders
    • Design better
    • Think Fast, Talk Smart: Communication Techniques

    İlk aklıma gelenler böyle ama tabi ki her gün yenilenen bir dijital kaynak dünyası var. 

    8) Tekrar 20 yaşında olsanız neyi farklı yapardınız? Bu mesleği seçmeyi düşünenlere ne tavsiye edersiniz?

    • Aslında henüz 20'lerimi bitirmemiş olsam da :) 20'lerin başları inanılmaz keyifli. Üniversite yıllarımın her yazını mutlaka yeni bir yer görmeye, bolca gezmeye ayırdım. Ve yeni yerler görmenin insanda okudukları, öğrendikleriyle birlikte bir katalizör etkisi yarattığını düşünüyorum.
    • Bence kişinin okuduğu bölüm dışında aklında acaba mı dediği ikinci bir ilgi alanı varsa okulda ya da okul dışında onlara zaman ayırmak da önemli, örneğin psikolojiye ilginiz varsa yan dal yapmak olabilir bu. Eğer bu ilgi alanınıza&mesleğe dönüşebilecek alanınıza dair bir şeye uğraşmak bulunduğunuz koşullarda zorsa, en azından o alanda ilerleyen insanların yollarını inceleyip, onlarla iletişime geçmek de güzel olabilir. Eminim ki o alanlarda gençlerle birlikte fikir alışverişi yapmak isteyen bir çok kişi vardır.
    • Okulların geniş bir topluluk&network ağı olabiliyor, bunlara dahil olup gerçekten topluluk öğrenmesini parçası olmak, ilginiz olan bir şeye dair sizin gibi üretmeye hevesli insanlarla paylaşmak bireysel öğrenmeniz dışında da birçok şeyi geliştiriyor bence.
    • Dünya insanı olabilme bakış açısını geliştirmek, alanını kolayca değiştirebilir olabilece şekilde değişime adapte olabilmek, ''dünyanın herhangi bir yerde rahatlıkla hayata adapte olup yaşayabilirim'' deme kasını geliştirmek faydalı olabilir . Bu esnekliğe 20'li yaşlardan başlamak harika olur. Yukarıda bahsettiğim şeylere ek olarak yaptığım şeyleri daha da çok yapabilirdim ben de :)) Örneğin global programlara da başvurmak, daha uzun süreli farklı kültürleri denemek dünya insanı olmaya katkı sağlıyor.
    • Meslek olarak da İşletme o kadar geniş bir çalışma alanına sahip ki - ki zaten günümüzde artık okuduğunuz bölüm bağımsız bir çok iş alanına kayma özgürlüğü var – bu alanı seçen insanlara daha detayına girip neyi sevip sevmediğini keşfedip anlamanın katkı sağlayabileceğini düşünüyorum. Ayrıca bahsettiğim gibi network ağını üniversite çağından oluşturup, rol modellerin yolunu incelemek de yararlı olur. Bu birden fazla alan olabilir tabi ki :)
     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.