Kabul ederek, https://binyaprak.com/ dışındaki bir üçüncü tarafça sağlanan bir hizmete erişeceksiniz.
Endüstri Mühendisliğinde staj hayati önem taşır. Staj yapmak, birçok iş kolu arasında hangi alana ilgin olduğunu keşfetmeni kolaylaştırır.
Endüstri Mühendisliğinde staj hayati önem taşır. Staj yapmak, birçok iş kolu arasında hangi alana ilgin olduğunu keşfetmeni kolaylaştırır.
Bölümden mezun olunduğunda çalışma alanlarının fazlalığının kafa karıştırıcı olması sebebiyle eğitim hayatında ne kadar çok staj yaparsan, hangi alana ilgin olduğunu keşfetmen o kadar kolaylaşır.
Ben Bilkent Üniversitesi'nde okuyorum ve bizim okulumuzda iki tane staj yapmamız zorunlu. Bunlardan bir tanesi üretim stajı ve diğeri yönetim stajı. Bu uygulama ne kadar güzel olsa da sayı olarak çok yeterli değil. Bence Endüstri Mühendisliği öğrencileri en az dört adet staj yapmalı.
Ben ilk stajımı Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları'nda Bursa'da yaptım. Bursalı olmam sayesinde de hiç zorluk çekmedim staja gidip gelme ve konaklama konularında. Staj benim açımdan çok verimli ve yol gösterici oldu çünkü "üretim" alanına karşı bir önyargım olduğu için ileride hiç çalışmayı düşünmediğim bir alanda aslında ne kadar keyif alabileceğimi keşfetme imkânı buldum.
Stajımı Motor Departmanı'nda yaptım bunun yanında diğer Endüstri Mühendisi adayı arkadaşlarım "mekanik, kaporta, lojistik, montaj" gibi bölümlerde çalışma fırsatı yakaladılar. Stajımı yaparken 2 projede yer alma fırsatı yakaladım, bu 2 proje dışında şeflerim benim farklı projelerin de bir parçası olmamı da sağladılar. İlk projem motor üretim hattının incelenmesi ve Strike Zone analizi yapılması üzerineydi. Motor hattındaki operatörlerin çalışma alanlarını inceleyerek katma değeri olmayan hareketleri inceleyerek bunları azaltmak ve yok etmek adına hangi iyileştirilmelerin yapılabileceğini önerdim. Diğer ikinci projem ise motor üretim hattına ek olarak yan hatlarda çalışan ve "külas" üretimi yapan külas üretim hattının düzenlenerek külas stoklarının yok edilmesi üzerineydi. Bu proje için Lojistik birimi ile de birebir görüşerek 4 farklı alternatif üreterek çözüm önerileri sunma imkânı buldum. Bu iki büyük projenin yanında da ana üretim hattında arızalanan robotların zaman ölçümlerini yapmak gibi ek görevlerde bulundum.
Stajın bana kattığı en büyük şey teorik bilgilerimi pratiğe geçirme imkânı bulmamı sağlamasıydı. Genelde her öğrenci gibi derslerde "bunları nerede kullanacağım acaba" diye sormadan edemeyen biriyimdir. Bunun en güzel cevabını uygulamalı olarak üretim stajımda almış oldum. Aynı zamanda bir otomobilin kalbi olan motorun sıfırdan bir bütün hale gelişine sayısız kez tanıklık etmiş oldum ve bu sürece aslında hükmedebilme fikrinin benim için çok ilgi çekici olduğunu fark ettim. Kendi parmağımın dokunduğu ve bu dokunuşları birebir sonuçlarını görebildiğim üretim süreci aslında önyargılarımın aksine benim için ne kadar uygunmuş bunu görme fırsatı yakaladığım için kendimi çok şanslı hissediyorum.
Yazımın başında söylediğim gibi staj yapmanın önemini tekrarlamak istiyorum. Bence staj yapmak önyargıları kırmak, hiç düşünmediğin alanlara yönelmek, ilgin olduğunu düşündüğün alanların belki sana hiç hitap etmediğini keşfetmen için mükemmel bir fırsat.
Staj yapılmasının gerekliliğinin yanında bence ilk staj mutlaka üretim alanında olmalı. Endüstri Mühendisliği bölümünde çoğu okulda üretim alanında kullanılacak teorik bilgiler işlendiğinden ilk yaz tatilinde üretimle ilgili bir staj yapmak daha yol gösterici olacaktır. Şirket adı ayırt etmeden yapacağın her staj sana çok şey katacaktır.
En kötü geçtiğini düşündüğün staj bile seni geliştiriyor. Stajın bölümümüz açısından önemini unutma, hemen staj arayışına başla ve sevgiyle kal!
Feza Fulya Yalçın, 1995 Bursa doğumludur. 2013'ten beri Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisidir. Üstün Başarı Bursu’na sahip olan Fulya, 1 yıl Operational Resarch Kulubünde aktif üyelik yaptı. Makyaj ve moda videoları izlemekten hoşlanan Fulya’nın hayali, Chanel, Dior veya Gucci gibi uluslararası markalar için çalışmak. Moda ve makyaj tutkusunun yanı sıra Formula 1'i takip etmeyi de seven Fulya geçen yaz Bursa'daki Oyak Renault Otomobil Fabrikası’nda Motor Departmanında staj yaptı. 8 yaşında piyano çalmayı öğrenmeye başlayan Fulya The Associated Board of the Royal Schools of Music sınavlarına girdi. Fulya Ocak 2017’den beri TurkishWIN bünyesinde CampusWINner olarak çalışmakta ve BinYaprak İçerik Komitesi bünyesinde Endüstri Mühendisliği içerik lideri olarak görev almaktadır.
Kabul ederek, https://binyaprak.com/ dışındaki bir üçüncü tarafça sağlanan bir hizmete erişeceksiniz.
Yorum