Kabul ederek, https://binyaprak.com/ dışındaki bir üçüncü tarafça sağlanan bir hizmete erişeceksiniz.
Mimarlık ve sosyal girişimcilik nasıl bağdaştırılır diyorsan Tina Housepian tarafından kurulan Cardborigami'nin hikayesine mutlaka göz atmalısın!
Mimarlık ve sosyal girişimcilik nasıl bağdaştırılır diyorsan Tina Housepian tarafından kurulan Cardborigami'nin hikayesine mutlaka göz atmalısın!
Bir mimarlık öğrencisi olarak Forbes'in ''The 30 under 30 : Social Entrepreneurs - 2017'' listesine girmiş olan Cardborigami'den bahsetmek istiyorum.
Mimarlık - iç mimarlık birçok kişi tarafından sosyal girişimcilik ile bağdaştırılamasa da bunun tam aksini Cardborigami'nin kurucusu Tina Housepian bir kez daha ispatlamış oldu. Şu anda hem mimar hem de sosyal girişimci olan Tina Housepian'nın da ilham aldığımız bir çok kişi gibi kendine özgü bir hikayesi var.
Los Angeles'da doğan ve büyüyen Tina Housepian, her zaman etki yaratacak bir şeyler yapmak istedi. Mimarlık eğitiminin bir parçası olan sürdürülebilirlik, çevre ve küresel ısınma konularında okulda bir çok şey öğrendi ve tabi ki bu konulara hep ilgili oldu. Güney Kaliforniya Üniversitesi (University of Southern California) 'de AIAS (The American Institute of Architecture Students)'ın başkanlığını yaptı.
Budizmle de ilgilenmeye başlayan Tina Housepian'ın bakış açısı zamanla da farklılaşmaya ve gelişmeye başladı. Güneydoğu Asya, Tayland ve Kamboçya'da zaman geçirdi ve üçüncü dünya ülkelerindeki yoksulluğu kendi gözleriyle gördü. İlkokul binası tasarlamak için gittiği bu ülkelerde çocuklarla daha fazla zaman geçirip onları daha iyi anlamaya başladı. 2007 yılında geri döndüğünde okul projesi olarak Cardborigami - mukavvadan yapılmış geçici barınak- için bir prototip tasarladı ve Los Angeles'da bulunan Skid Row'un evsiz insanlarına yardım etmeyi hedefledi. 2009 yılında Tina, Cardborigami ile Güney Kaliforniya Üniversitesi Lisans Yaratıcı İşler Sempozyumunda (USC Undergraduate Symposium for Creative Work) en yenilikçi tasarım olarak ödül aldı.
O zamanda beri Tina Housepian, barınaklarla birlikte gönüllülük programı başlattı ve evlerini kaybedenleri destekleyecek programlar tasarladı. İcra direktörü olarak destek aldı ve 1,3 milyon doların üzerinde fon sağladı.Cardborigami 92'den fazla ülke tarafından talep edildi ve medyanın ilgisini çekerek New York Times, Interior Design Magazine gibi bir çok farklı alanda yer aldı.
Sosyal bir çaba olarak adlandırabileceğimiz Cardborigami kısaca geçici bir barınaktır. Doğal afetler ya da çeşitli nedenlerden dolayı evsiz kalan insanlar için tasarlanmıştır. Kalıcı çözümler sunmasa da evsizler için büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Geniş bir tasarımı vardır ve rahatlıkla iki yetişkin sığabilir. Kolaylıkla kurulabilir ve toplanıp tekrardan kullanılabilir.
Farkında olmasak da hayatımızın her parçasında, yaşadığımız her anda, etkilendiğimiz her detayda tasarımcıların büyük bir etkisi var. Tina Housepian'nın kendi sitesinde yer verdiği yorumunu da sizlerle paylaşıyorum:
''Tasarım, insanların hayatını önemli bir şekilde etkiler. Mimarlar da karışık problemlere karşı yaratıcı fikirler ve yenilikçi çözümlerle donanmışlardır. Liderlik üstlenen ve yeteneklerini sosyal sorumluluk sahibi tasarımlar yapmak üzerine odaklayan daha fazla tasarımcı oldukça dünya daha iyi bir yer olacaktır.''
Ödül Akyol, Çankaya Üniversitesi iç mimarlık ve mimarlık çift ana dal öğrencisidir. Türkiye Girişimcilik Vakfı 2016 fellowlarından olan Ödül Akyol çok küçük yaşlarından itibaren sporla tanışıp, Türkiye Yüzme ve ayrıca Türkiye Modern Pentatlon milli takımlarında yer aldı. 2016 yılında Bauhaus Üniversitesinde Erasmus öğrencisi olarak 6 ay Almanya'da kaldı. En büyük hobileri; yeni yerler görmek ve yeni kültürler öğrenmek. Yaşam mottosu ise; "You are your only limit!"
Kabul ederek, https://binyaprak.com/ dışındaki bir üçüncü tarafça sağlanan bir hizmete erişeceksiniz.
Yorum