SIKÇA SORULAN SORULAR

    Kariyer alanında daha fazla kadının yer almasına katkı sağla, harekete geç! 

    Tanıtım toplantılarımızı kaçırma.

    Sorular
    Konular

    1:1 Mentorluk

    1:1 Mentorluk İçin Ne Kadar Zaman Ayırmam Gerekiyor?

    6 ay sürecek 1:1 Mentorluk Programı kapsamında, mentorluk görüşmeleriniz için ortalama 6-10 saat ayırmanızı öneriyoruz. Görüşme takvimi ve görüşmelerin sıklığı…

    6 ay sürecek 1:1 Mentorluk Programı kapsamında, mentorluk görüşmeleriniz için ortalama 6-10 saat ayırmanızı öneriyoruz. 

    Görüşme takvimi ve görüşmelerin sıklığı her mentor-menti ilişkisi içinde ihtiyaca göre farklılık gösterebilmekle birlikte, genel anlamda süreç genel anlamda 3-4 haftada bir gerçekleştirilecek 1-1,5 saatlik mentorluk görüşmeleri olarak düşünülebilir.

    1:1 Mentorluk Programı Nedir?

    Milyon Kadına Mentor Programı, STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanlarında okuyan üniversiteli ya da çalışan genç kadınlar (18-25 yaş)…

    Milyon Kadına Mentor Programı, STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanlarında okuyan üniversiteli ya da çalışan genç kadınlar (18-25 yaş) ile sektör liderlerini dijital bir platform üzerinden bir araya getirmeyi amaçlayan bir mentorluk programıdır.  

    Kimler Menti Olabilir?

    STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanlarında üniversite okuyan, mezun; bu alanlardan mezun olup yine STEM alanlarında çalışan veya çalışmak…

    STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanlarında üniversite okuyan, mezun; bu alanlardan mezun olup yine STEM alanlarında çalışan veya çalışmak isteyen 18-25 yaş arası genç kadınlar, hepiniz mentimiz olabilirsiniz.

    Kimler Mentor Olabilir?

    Programda mentor olarak yer alabilmeniz için teknik olarak iki kriterimiz var: İş hayatında toplamda en az 5 yıl deneyim sahibi…

    Programda mentor olarak yer alabilmeniz için teknik olarak iki kriterimiz var:

    • İş hayatında toplamda en az 5 yıl deneyim sahibi iseniz ve,
    • STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanlarından mezun ve çalıştığınız şirkette yine STEM alanlarında görevlerde çalışıyorsanız; mentorumuz olabilirsiniz.

    Çalıştığınız kurum STEM sektöründe faaliyet göstermiyor olabilir; önemli değil. Önemli olan sizin uzmanlığınızın ve yaptığınız görevin bu alanda olmasıdır :)

    Mentorluk yapmak ilgili alanda yalnızca bilgi sahibi olmayı değil; deneyim sahibi olmayı da gerektirir. Bir konuda gelişim rehberliği yapabilmek, bilgi aktarmak ve öğretmek için o konuyu kendinizin deneyimlemiş ve uygulayarak öğrenmiş olması, aynı prensipleri kendinizin uygulamış olması gereklidir.   

    Deneyimin yanında, mentorluk ilişkisini güçlendirecek ve mentinizle yapıcı ve etkili bir iletişim kurmanızı destekleyecek iletişim becerilerinizin olması önemlidir.

    Liseliyim, Ben Programa Nasıl Katılabilirim?

    Milyon Kadına Mentor hareketine katılımınız için iki program tasarladık. Deneyim Paylaşımı Etkinlikleri ve Sınıf Mentorluğu uygulamalarına katılabilir ve bu hareketin…

    Milyon Kadına Mentor hareketine katılımınız için iki program tasarladık. Deneyim Paylaşımı Etkinlikleri ve Sınıf Mentorluğu uygulamalarına katılabilir ve bu hareketin içinde yer alabilirsiniz.

    Deneyim Paylaşımı Etkinlikleri ve Sınıf Mentorluğu uygulamaları ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

    Menti Başvuruları Ne Kadar Süreyle Açık Olacak?

    Menti başvuruları 5 Nisan itibariyle açılacak ve 3 hafta süreyle açık kalacaktır. Menti başvurularınızı Nisan ayı sonuna kadar tamamlamanızı bekliyoruz.…

    Menti başvuruları 5 Nisan itibariyle açılacak ve 3 hafta süreyle açık kalacaktır. Menti başvurularınızı Nisan ayı sonuna kadar tamamlamanızı bekliyoruz. 

    İkinci dönem için menti başvuruları sonbaharda açılacaktır.

    Menti Olmak için Deneyimim Fazla, Mentor Olmak için Deneyimim Az, Programa Nasıl Katılabilirim?

    Hiç sorun değil! Milyon Kadına Mentor Hareketi kapsamında gerçekleştireceğimiz etkinliklere katılabilir, hem kendinizi geliştirebilir hem de hareketi yaymamıza destek olabilirsiniz.…

    Hiç sorun değil! Milyon Kadına Mentor Hareketi kapsamında gerçekleştireceğimiz etkinliklere katılabilir, hem kendinizi geliştirebilir hem de hareketi yaymamıza destek olabilirsiniz.
    Etkinlikleri buradan takip edebilirsiniz.

    Milyon Kadına Mentor Hareketi’ne nasıl katkı sağlayabileceğinizle ilgili seçeneklere buradan ulaşabilirsiniz.

    Mentor Başvuruları Ne Kadar Süreyle Açık Olacak?

    Mentor başvuruları ve kurumsal katılım 8 Mart itibariyle açılacaktır. Birinci dönem eşleşmeleri için mentor başvurularınızı 5 Nisan’a kadar yapmanız beklenmektedir.…

    Mentor başvuruları ve kurumsal katılım 8 Mart itibariyle açılacaktır. Birinci dönem eşleşmeleri için mentor başvurularınızı 5 Nisan’a kadar yapmanız beklenmektedir. 

    Bununla birlikte başvurular ihtiyaca göre ara dönem eşleşmeleri yapılabilmesi ve programın ikinci dönemi için açık kalmaya devam edecektir.

    Mentor/Menti Rol ve Sorumlulukları Nelerdir?

    Mentorun Rol ve Sorumlulukları Mentorluk ilişkisine gereken bağlılığı göstermek ve zaman ayırmak. Görüşme için belirlenen takvime uymak. Açık iletişim ve…

    Mentorun Rol ve Sorumlulukları

    • Mentorluk ilişkisine gereken bağlılığı göstermek ve zaman ayırmak.
    • Görüşme için belirlenen takvime uymak.
    • Açık iletişim ve güven ortamını sağlamak; gizlilik ilkesine uygun hareket etmek.
    • Etkin dinlemek, güçlü sorular sormak, yapıcı bir üslupla, saygı çerçevesinde geribildirim vermek ve mentiden geribildirim almaya açık olmak.
    • Mentinin gündemine saygı duymak, onun gündemiyle ilerlemek.
    • Sorumluluk alanının farkında olmak: Gelişimin sorumluluğunu mentiye bırakmak.
    • Gelişim konusunda rehberlik etmek; deneyim paylaşımında bulunmak.
    • Mentiyi farklı bakış açıları geliştirmek için teşvik etmek; zaman zaman karşılıklı belirlenen sınırlar dahilinde ve yapıcı olarak zorlamak.
    • Kişisel sınırlara, değerlere ve inançlara saygı göstermek.
    • Destekleyici ve cesaretlendirici olmak; mentinin güçlü yönlerini ve gelişimini fark etmek ve takdir etmek.
    • Mentorluk ilişkisini profesyonel sınırlar içinde tutmak; mentiye “akıl vermeye”, menti adına karar vermeye, mentiye kendi doğrularını dayatmaya veya onu yönlendirmeye çalışmamak.
    • Mentorluk görüşmelerini profesyonel ve ilişkiye saygılı bir şekilde yürütmek; görüşmeler esnasında işle ilgili veya şahsi telefon görüşmeleri yapmamak, toplantıyı bölmemek.

    Mentinin Rol ve Sorumlulukları

    • Mentorluk ilişkisine gereken bağlılığı göstermek ve zaman ayırmak.
    • Gelişim ve değişime açık olmak; konfor alanından çıkmaya istekli olmak.
    • Kendi gelişiminin sorumluluğunu üstlenmek.
    • Net ve somut; SMART hedefler belirlemek.
    • Geribildirim almaya ve vermeye açık olmak.
    • Görüşmelere hazırlıklı gelmek.
    • Açık iletişim ve güven ortamını sağlamaya yardım etmek; gizlilik ilkesine uygun hareket etmek.
    • İhtiyaçlarının sorumluluğunu almak, açık olarak dile getirmek.
    • Mentorluk ilişkisini profesyonel sınırlar içinde tutmak; mentordan kariyer desteği vermesini, kişisel/duygusal yakınlık göstermesini veya problemleri çözmesini beklememek.

    Mentorluk Neden Önemlidir?

    Mentorluk hem mentor hem de menti için; Kuşaklar arası iletişimi artıran, Etkili iletişim ve liderlik becerilerini destekleyen, Karşılıklı paylaşımlar sayesinde…

    Mentorluk hem mentor hem de menti için; 

    • Kuşaklar arası iletişimi artıran,
    • Etkili iletişim ve liderlik becerilerini destekleyen,
    • Karşılıklı paylaşımlar sayesinde kişisel farkındalıklarını güçlendiren,
    • Kişisel değerlerden hareket ederek anlam yaratmaya ve 1:1 mentorluk ilişkisi aracılığıyla daha büyük ekosisteme – bütüne hizmet etmeye imkan sağlayan bir gelişim yolculuğudur. 

    Mentorluk Nedir, Ne Değildir?

    Mentorluk (akıl hocalığı/rehberlik) kişinin sahip olduğu tecrübe ve belirli bir uzmanlık ile kendisinden daha az deneyimli kişilere rehberlik etmesi ve…

    Mentorluk (akıl hocalığı/rehberlik) kişinin sahip olduğu tecrübe ve belirli bir uzmanlık ile kendisinden daha az deneyimli kişilere rehberlik etmesi ve deneyimlerini paylaşmasıdır. Hem mentor ve hem de menti için fayda yaratan; karşılıklı olarak bilgi ve bakış açısı paylaşımına olanak veren bir uygulamadır. 

    Rol ve sorumlulukların net olduğu; mentor ve mentinin kişisel sorumluluklarını alarak ortaklaşa yürüttükleri, güvene dayalı bir ilişkidir.

    Mentorluk Nedir?

    • Etkin dinlemek, açık ve güçlü sorular sormak, geribildirim vermek;
    • Deneyim paylaşmak
    • Mentinin konfor alanından çıkarak düşünmesine olanak vermek 
    • Mentinin gelişimine odaklanmak, hedeflerine ulaşması yolunda onu cesaretlendirmek, 
    • Açık iletişim ve güven ortamı yaratarak karşılıklı öğrenmeye imkan sunmaktır.

    Mentorluk Ne Değildir?

    • Ücretsiz bir profesyonel danışmanlık hizmeti alternatifi değildir.
    • Problem çözme odaklı bir teşhis ve tedavi yaklaşımı değildir.
    • Mentorun kendi doğrularını dayatması, mentinin adına karar vermesi veya çözümler geliştirmesi değildir.
    • Mentinin mentordan kişisel yakınlık veya kariyer sponsorluğu beklediği bir ilişki değildir.

    Programa Nasıl Katılabilirim?

     Mentorluk için: Kurumsal Katılım Million Women Mentors Turkey sayfasındaki “Kurumsal Katkı ve Katılım Formu”nu (corporate pledge) doldurarak programa katılabilirsiniz. Programda…

     Mentorluk için: Kurumsal Katılım

     Million Women Mentors Turkey sayfasındaki  “Kurumsal Katkı ve Katılım Formu”nu (corporate pledge) doldurarak programa katılabilirsiniz.

    Programda mentor olarak yer alabilmek, kurumsal katılımla mümkündür; bireysel mentor başvurusu kabul edilmemektedir. Katılan kurumlar, kendi mentor gruplarıyla Milyon Kadına Mentor programına dahil olurlar.

    Bunun için öncelikle kurumlar “Kurumsal Katkı ve Katılım Formu” doldurarak başvuru yaparlar. Başvuruları onaylandıktan sonra kurumdan katılım sağlamak isteyen mentor adayları başvurularını yapabilirler.

    Detaylı açıklamayı aşağıda görebilirsiniz:

    1. Kurumun Başvurusu

    Milyon Kadına Mentor hareketi kapsamında, STEM alanında 15-25 yaş arası genç kadınlara yönelik tüm mentorluk çalışmalarını görünür kılmayı ve 10 yılda 1.000.000 mentorluk bağlantısı hedefine dahil etmeyi önemsiyoruz.

    Bu kapsamda Milyon Kadına Mentor hareketine;

    Kendi Kurum İçi Mentorluk Programınız ile veya,

    BinYaprak sistemini kullanarak katılabilirsiniz.

    Her iki seçenekte de, programa dahil olmak için en az on (10) mentor ile katılım sağlamanız gerekmektedir.

    Programa kurumsal katılım başvurusu yapmak için, Million Women Mentors Turkey sayfasındaki Kurumsal Katkı ve Katılım Formu'nu (Corporate Pledge) doldurmanızı rica ediyoruz. 

    Kurumsal katılım seçenekleri ve Kurumsal Katılım ve Katkı Formunu (Corporate Pledge Form) nasıl doldurmanız gerektiği ile ilgili detaylı bilgi için: Milyon Kadına Mentor Kurumsal Katılım Notu


    2. Mentorların Başvurusu

    Kurumunuzun katılımı onaylandıktan sonra mentorlara yapılacak iç iletişim sonrasında; mentorlar programa başvuru yapabilirler.

    Eğer kurum içi yürütülen bir program ise, başvurular ve sonrasındaki süreç yine kurum içinde yürütülür; yalnızca dönem sonunda, kurumun en başta ilettiği mentorluk hedefi ile ilgili karşılıklı paylaşım yapılır.

    Eğer BinYaprak üzerinden katılım sağlanıyorsa, mentor adayları BinYaprak üzerinden başvuru yapabilirler. Başvuru formunu doldururken kurumlarının ismini listeden seçmeleri gerekmektedir. Başvuru için link

     
    Mentilik için: Bireysel Katılım 

    Programda Menti olarak yer alabilmek için sitemizden “Menti Olmak İstiyorum” butonunu seçerek ilerleyebilirsiniz. 

    Buradaki formu doldurduktan sonra sizinle e-mail üzerinden iletişimde olacağız ve gerekli bilgilendirmelere bu şekilde ulaşacaksınız.

    Eğer BinYaprak üzerinden katılım sağlanıyorsa, mentor adayları BinYaprak üzerinden başvuru yapabilirler. Başvuru formunu doldururken kurumlarının ismini listeden seçmeleri gerekmektedir. Başvuru için link

    Programda Neden Yer Almalıyım, Yararı Nedir?

     Kurumlar için: STEM alanında okuyan, çalışan veya çalışmayı planlayan genç kadınların hayatına dokunma, onlara fayda yaratma ve bu sayede daha…

     Kurumlar için: 

    • STEM alanında okuyan, çalışan veya çalışmayı planlayan genç kadınların hayatına dokunma, onlara fayda yaratma ve bu sayede daha büyük çerçevede dönüşüme etki etme fırsatı sunar.
    • Uzmanlık, birikim, deneyimlerini kullanarak STEM dünyasında etki yaratma imkanı sağlar.
    • Kurum çalışanlarının programda mentor olarak yer almasını teşvik ederek, kurum içinde mentorluk, gelişim ve paylaşım kültürünü güçlendirme imkanı verir.
    • TurkishWIN ve BinYaprak networküne dahil olarak mentorluk bilgi birikimi, etkinlikler ve etkileşim fırsatlarından yararlanma imkanı verir.


    Mentorlar için

    Mentorluk süreci, menti ile yaptığı görüşmelerde mentorun da kendisiyle ilgili yeni farkındalıklar kazanabileceği bir gelişim, öğrenim ve dönüşüm yolculuğudur.

    Program mentorlara;

    • Deneyim, uzmanlık ve bilgi paylaşımı yaparak etki yaratma, rol model olma imkanı verir.
    • Kuşaklar arası iletişim becerilerini güçlendirme fırsatı verir.
    • Güçlü yönlerini ve kişisel değerlerini mentinin gelişimi doğrultusunda ortaya koyarak anlam yaratma fırsatı sağlar.
    • Mentinin gelişimine rehberlik ederek daha büyük ekosisteme – bütüne katkı sağlama şansı sunar.  
    • TurkishWIN ve BinYaprak networküne dahil olarak mentorluk bilgi birikimi, etkinlikler ve etkileşim fırsatlarından yararlanma imkanı verir.

     Mentiler için

    Program mentilere;

    • STEM alanında sektörün ve konunun uzmanları mentorlarla bir araya gelerek, onların bilgi, deneyim ve uzmanlıklarından yararlanma imkanı sunar,
    • Kişisel farkındalığını güçlendirerek öğrenme, gelişim ve dönüşüm gerçekleştirme imkanı sağlar,
    • Yön belirleme, planlama yapma, SMART hedefler koyma, süreç ve kişisel gelişim sorumluluklarını alarak kişisel liderlik yetkinliklerinin geliştirme fırsatı verir.
    • TurkishWIN ve BinYaprak networküne dahil olarak mentorluk bilgi birikimi, etkinlikler ve etkileşim fırsatlarından yararlanma imkanı verir.

    Mentorlar İçin

    Anketleri Doldurmak Zorunda Mıyım?

    Bizler yolculuğunuzda doğru yolda olup olmadığınızı bilmek isteriz! Mentorluk görüşmelerinize başladınız mı? Hedefleriniz için çalışıyor musunuz? Bu deneyimi bir arkadaşınıza…

    Bizler yolculuğunuzda doğru yolda olup olmadığınızı bilmek isteriz! Mentorluk görüşmelerinize başladınız mı? Hedefleriniz için çalışıyor musunuz? Bu deneyimi bir arkadaşınıza tavsiye eder misiniz? 

    Hem sizin deneyiminizi ve ihtiyaçlarınızı öğrenmek hem de bu doğrultuda bizim neler yapabileceğimizi ve/veya geliştirebileceğimizi anlamak için bu anketler aracılığıyla sağlayacağınız geri bildirimleriniz bizim için önemli.

    Eşleşme Tarihimizden Sonraki Dört Hafta İçinde Mentim ile Görüşemedim. Bundan Sonra Ne Olacak?

    Size ilettiğimiz anket aracılığıyla veya info@turkishwin.com adresi üzerinden bizi bilgilendirin. Böyle bir durumda eşleştirmeniz sona erdirilecek ve menti kapasiteniz 1…

    Size ilettiğimiz anket aracılığıyla veya info@turkishwin.com adresi üzerinden bizi bilgilendirin. 

    Böyle bir durumda eşleştirmeniz sona erdirilecek ve menti kapasiteniz 1 kişi artırılacak; yani yeni bir eşleşme yapılabilmesi için mentor havuzuna geri alınacaksınız

    Başka bir menti için başvurmanız ve eşleşme gerçekleştikten sonraki 4 hafta içerisinde mentinizle iletişime geçtiğinizden emin olmanız gerekecek.  

    İkinci eşleşmenizin de süresi dolarsa ve iki durumda da görüşememeniz sizden kaynaklanmışsa, artık yeni bir menti için başvuramazsınız.

    Görüşmeleri Hangi Durumlarda Sonlandırabilirim?

    Sürecin Tamamlanması: Mentinizle en az 6-10 saat görüşme yaptıysanız ve mentiniz başlangıçta belirlenen gelişim hedeflerine ulaştıysa mentorluk sürecini sonlandırabilirsiniz. (Tabii…
    • Sürecin Tamamlanması: Mentinizle en az 6-10 saat görüşme yaptıysanız ve mentiniz başlangıçta belirlenen gelişim hedeflerine ulaştıysa mentorluk sürecini sonlandırabilirsiniz. (Tabii ki daha fazla görüşme yapmak isterseniz, hayır demeyiz )
    • Gizlilik İlkesine Aykırı Davranış: Mentorluk görüşmelerinde gizlilik esastır. Görüşme içeriği ve kişilere dair bilgiler 3. Kişilerle paylaşılmamalıdır. Gizliliğin ihlal edildiği durumlarda görüşmeleri sonlandırma hakkına sahipsiniz. Bu durumda info@turkishwin.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
    • Etik Dışı Davranışlar: Mentorluk süreçleri etiğe uygun yürütülmesi gereken süreçlerdir. Çıkar çatışması, uygunsuz ilişki vb. durumların yaşanması durumunda görüşmeleri sonlandırma hakkına sahipsiniz. Böyle bir durumda info@turkishwin.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

     

    Daha detaylı bilgi için European Mentoring and Coaching Council (Avrupa Mentorluk ve Koçluk Konseyi) Etik Kodu’nun Türkçe dokümanını inceleyebilirsiniz: https://emccturkey.org/hakkimizda/koclar-mentorlar-ve-supervizorler-icin-kuresel-etik-kod/ 

     

    • Ekstra Durumlar: Hayatta her şey olabilir. Sağlık, iş değişikliği, ailevi sebepler vb. ön görülemeyen gelişmeler ile birlikte, mentorluk sürecini devam ettiremeyeceğinizi hissedebilirsiniz. 

    Bu durumda; süreci tamamlamanıza yardımcı olabilecek çözüm önerileri için ve/veya süreci sonlandırmak için bizden destek isteyebilirsiniz: info@turkishwin.com 

    Tabii böyle bir durumda öncelikle mentinizle iletişime geçmeniz ve durumu açıklıkla paylaşmanız önemli.

    İyi Bir Mentor Olmak için Nelere Dikkat Etmeliyim?

    Mentorluk sürecinde mentorluk vereceğiniz alandaki bilgi birikimi ve deneyiminiz kadar, kişiler arası iletişim becerilerinizin de kritik öneme sahip olduğunu unutmayın.…

    Mentorluk sürecinde mentorluk vereceğiniz alandaki bilgi birikimi ve deneyiminiz kadar, kişiler arası iletişim becerilerinizin de kritik öneme sahip olduğunu unutmayın. Mentorluk açıklık ve güven temelinde şekillenen öğrenim ve gelişim ortaklığıdır. 

    Açıklık ve güven ortamını destekleyecek olan şey, sizin yaklaşımınız, davranışlarınız ve iletişim becerilerinizdir:

    • İyi bir dinleyici olmak,
    • Açık, düşündürücü ve konfor alanından çıkaracak sorular sorabilmek,
    • Geribildirim verirken saygılı ve yapıcı olmak, kırıcı ve sert bir üsluptan kaçınmak.
    • Kişisel sınırlara, düşüncelere, değerlere ve inançlara saygı göstermek,
    • Görüşmelerin gizliliğine saygı göstermek; 3. Kişilerle menti veya görüşme içeriği ile ilgili paylaşım yapmamak,
    • Mentorluk sürecine ve mentorluk ilişkisine, belirlenen 6 aylık süre boyunca taahhüt etmek, gerekli zamanı ayırmak ve özen göstermek.
    • Kişisel farkındalık: Ön yargılarının, kalıplarının farkında olmak ve bunları yöneterek objektif bir yaklaşım sergileyebilmek.

    Kaç Mentim Olabilir?

    Programda birden fazla menti ile eşleşebilirsiniz. Mentorluk formunuzda bu sayıyı belirlemeniz yeterli olacaktır.

    Programda birden fazla menti ile eşleşebilirsiniz. Mentorluk formunuzda bu sayıyı belirlemeniz yeterli olacaktır.

    Mentim Eşleştirmeden Sonra İletişimlerime Cevap Vermezse Ne Yapabilirim?

    Bu bilgileri her ay size gönderdiğimiz anketlerimizde bizimle paylaşabilirsiniz. Daha sonra sizi mentiniz ile temasa geçirmek için elimizden geleni yapacağız.…

    Bu bilgileri her ay size gönderdiğimiz anketlerimizde bizimle paylaşabilirsiniz. Daha sonra sizi mentiniz ile temasa geçirmek için elimizden geleni yapacağız. 

    Bir sonuç elde edilemezse, eşleştirmeniz sona erdirilecek ve menti kapasiteniz 1 kişi artırılacak; yani yeni bir eşleşme yapılabilmesi için mentor havuzuna geri alınacaksınız.

    Mentim ile Sürece Başladım, Ama X,Y,Z Sebeplerle Devam Etmek İstemiyorum / X,Y,Z Sebeplerle Mentim Devam Etmek İstemiyor, Şimdi Ne Olacak?

    Programda mentor olarak yer almak 6 aylık süre boyunca en az 6-10 saatlik bir zaman taahhüdü gerektirir. Buna rağmen gerek…

    Programda mentor olarak yer almak 6 aylık süre boyunca en az 6-10 saatlik bir zaman taahhüdü gerektirir. Buna rağmen gerek siz, gerekse mentiniz çeşitli sebeplerle görüşmeleri sonlandırmak isteyebilirsiniz. 

    Bu durumda sizinle aylık olarak paylaştığımız anketler aracılığıyla veya info@turkishwin.com adresi üzerinden bize ulaşın. 

    Görüşmeleri hangi durumlarda sonlandırabileceğiniz ve alabileceğiniz aksiyonlar ile ilgili detaylı bilgiyi bir sonraki başlıkta bulabilirsiniz.

    Mentor Olarak Seçildim, Bundan Sonra Ne Olacak? Ne Beklemeliyim?

    Bundan sonraki süreçte TurkishWIN tarafından e-mail yoluyla düzenli olarak bilgilendirme alacaksınız. Mentor – Menti eşleşmelerinin yapılması yaklaşık 4-6 hafta arası…

    Bundan sonraki süreçte TurkishWIN tarafından e-mail yoluyla düzenli olarak bilgilendirme alacaksınız. 

    Mentor – Menti eşleşmelerinin yapılması yaklaşık 4-6 hafta arası sürecektir.  Bu zaman zarfında ilk birkaç adım şunlar olacak ☺:

    • Hem yavaş yavaş sürece adapte olmak, hem de mentorluk bilgilerinizi taze tutmak için katılabileceğiniz etkinlikler, eğitimler ve yararlanabileceğiniz materyaller ile ilgili bilgilendirme alacaksınız.
    • Milyon Kadına Mentor Programı’na ait detaylı süreç bilgisi, programla ilgili haberler, gelişmeler, etkinlikler ve duyurular düzenli olarak size bildirilecek.
    • Eşleştirmeler tamamlandığı zaman tarafınıza bilgi verilecek ve ilk görüşmede nelere dikkat etmeniz gerektiği ile ilgili ipuçları paylaşılacak.

    Mentiler İçin

    Anketleri Doldurmak Zorunda Mıyım?

    Bizler yolculuğunuzda doğru yolda olup olmadığınızı bilmek isteriz! Mentorluk görüşmelerinize başladınız mı? Hedefleriniz için çalışıyor musunuz? Bu deneyimi bir arkadaşınıza…

    Bizler yolculuğunuzda doğru yolda olup olmadığınızı bilmek isteriz! Mentorluk görüşmelerinize başladınız mı? Hedefleriniz için çalışıyor musunuz? Bu deneyimi bir arkadaşınıza tavsiye eder misiniz? 

    Hem sizin deneyiminizi ve ihtiyaçlarınızı öğrenmek hem de bu doğrultuda bizim neler yapabileceğimizi ve/veya geliştirebileceğimizi anlamak için bu anketler aracılığıyla sağlayacağınız geri bildirimleriniz bizim için önemli.

    Bir Mentora Sahip Olmak için Doğru Bir Zaman Var Mıdır?

    Bir mentora sahip olmak için en iyi zaman her zaman şimdidir ☺ Mentorluk karşılıklı bir öğrenme ve gelişim ilişkisidir; dolayısıyla…

    Bir mentora sahip olmak için en iyi zaman her zaman şimdidir ☺

    Mentorluk karşılıklı bir öğrenme ve gelişim ilişkisidir; dolayısıyla yaşa ve iş hayatındaki seviyeye bakılmaksınız herkesin faydalanabileceği bir uygulamadır. Öğrenme, farkındalık kazanma, hedef belirleme ve aksiyona geçme için hiçbir zaman “erken” değildir ve asla “çok geç” değildir.

    Yine de, mentorluk sürecinden maksimum faydayı sağlayabilmeniz açısından sizin için doğru zaman olup olmadığını anlamak isteyebilirsiniz. Kendinize şu soruları sormanız iyi olabilir:

    • Konfor alanımdan çıkmaya, öğrenmeye ve farklı bakış açılarına açık mıyım?
    • Kendime bir ayna tutmaya, geri bildirim almaya hazır mıyım?
    • Mentorluk sürecine 6 aylık süre boyunca en az 6-10 saat zaman ayırmaya taahhüt edebiliyor muyum?
    • Kendi gelişimimin sorumluluğunu almaya hazır mıyım?
    • Mentorluk görüşmelerinin takibini yapmaya, görüşmelere hazırlıklı gelmeye, gelişim hedeflerimi net bir şekilde belirlemeye ve buna göre aksiyona geçmeye taahhüt ediyor muyum?

    Eşleşme Tarihimizden Sonraki Dört Hafta İçinde Mentorum ile Görüşemedim. Bundan Sonra Ne Olacak?

    Size ilettiğimiz anket aracılığıyla veya info@turkishwin.com adresi üzerinden bizi bilgilendirin. Eğer 4 hafta içinde mentorunuz ile iletişime geçemediyseniz, eşleştirmeniz sona…

    Size ilettiğimiz anket aracılığıyla veya info@turkishwin.com adresi üzerinden bizi bilgilendirin.

    Eğer 4 hafta içinde mentorunuz ile iletişime geçemediyseniz, eşleştirmeniz sona erecek; tekrar menti havuzuna alınacaksınız. 

    Başka bir mentor için başvurmanız ve eşleşme gerçekleştikten sonraki 4 hafta içerisinde mentorunuzla iletişime geçtiğinizden emin olmanız gerekecek.  

    İkinci eşleşmenizin de süresi dolarsa, ve iki durumda da görüşememeniz sizden kaynaklanmışsa, artık yeni bir mentor için başvuramazsınız.

    Görüşmeleri Hangi Durumlarda Sonlandırabilirim?

    Sürecin Tamamlanması: Mentorunuzla en az 6-10 saat görüşme yaptıysanız başlangıçta belirlediğiniz gelişim hedeflerine ulaştıysanız mentorluk sürecini sonlandırabilirsiniz. (Tabii ki mentorunuzla…
    • Sürecin Tamamlanması: Mentorunuzla en az 6-10 saat görüşme yaptıysanız başlangıçta belirlediğiniz gelişim hedeflerine ulaştıysanız mentorluk sürecini sonlandırabilirsiniz. (Tabii ki mentorunuzla daha fazla görüşme yapmak konusunda karşılıklı olarak istekliyseniz, hayır demeyiz )
    • Gizlilik İlkesine Aykırı Davranış: Mentorluk görüşmelerinde gizlilik esastır. Görüşme içeriği ve kişilere dair bilgiler 3. Kişilerle paylaşılmamalıdır. Gizliliğin ihlal edildiği durumlarda görüşmeleri sonlandırma hakkına sahipsiniz. Bu durumda info@turkishwin.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
    • Etik Dışı Davranışlar: Mentorluk süreçleri etiğe uygun yürütülmesi gereken süreçlerdir. Çıkar çatışması, uygunsuz ilişki vb. durumların yaşanması durumunda görüşmeleri sonlandırma hakkına sahipsiniz. Böyle bir durumda info@turkishwin.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

     

    Daha detaylı bilgi için European Mentoring and Coaching Council (Avrupa Mentorluk ve Koçluk Konseyi) Etik Kodu’nun Türkçe dokümanını inceleyebilirsiniz: https://emccturkey.org/hakkimizda/koclar-mentorlar-ve-supervizorler-icin-kuresel-etik-kod/ 

     

    • Ekstra Durumlar: Hayatta her şey olabilir. Sağlık, iş değişikliği, ailevi sebepler vb. ön görülemeyen gelişmeler ile birlikte, mentorluk sürecini devam ettiremeyeceğinizi hissedebilirsiniz. 

    Bu durumda; süreci tamamlamanıza yardımcı olabilecek çözüm önerileri için ve/veya süreci sonlandırmak için bizden destek isteyebilirsiniz: info@turkishwin.com 

    Tabii böyle bir durumda öncelikle mentorunuzla iletişime geçmeniz ve durumu açıklıkla paylaşmanız önemli.

    Hedefimi Nasıl Belirlemeliyim?

    Hedeflerinizi belirlemenin ilk adımı, ihtiyacınızın ve ne istediğinizin farkında olmaktır. Bunu netleştirdikten sonra, sizi ulaşmak istediğiniz noktaya taşıyacak hedefleri belirlemek…

    Hedeflerinizi belirlemenin ilk adımı, ihtiyacınızın ve ne istediğinizin farkında olmaktır. Bunu netleştirdikten sonra, sizi ulaşmak istediğiniz noktaya taşıyacak hedefleri belirlemek anlamlı olur.

    Hedefleri belirlerken SMART yöntemini kullanmanızı tavsiye ediyoruz. 

    SMART kavramı, İngilizce Specific (Belirli, spesifik), Measurable (Ölçülebilir), Achievable/Attainable (Ulaşılabilir), Realistic (Gerçekçi) ve Time Bounded (Zaman Sınırı Olan) kelimelerinin baş harflerinden oluşur. 

    Süreçten maksimum yarar sağlamak için hedeflerinizin SMART kriterlerine uyduğundan emin olun: 

    • (S) Net, belirgin, somut olması; çok genel veya muğlak olmaması.
    • (M) Ölçülebilir olması; bu hedefe ulaşıp ulaşmadığınızı somut olarak ölçebileceğiniz bir kriter olması (davranış değişikliği, beceri kazanımı, performans ölçütü vb.).
    • (A) Ulaşılabilir olması; sizin mevcut bilgi, birikim, deneyim ve yetkinliğiniz çerçevesinde üzerinde çalışabileceğiniz ve ulaşmanızın mümkün olduğu bir hedef olması.
    • (R) Gerçekçi olması; sizin mevcut gerçekliğiniz ve durumunuzda gerçekleştirebileceğiniz hedefler olması.
    • (T) Zaman sınırının olması; üzerinde çalışmak ve gerçekleştirmek için belli bir zamanın tanımlanmış olması; ucu açık ve belirsiz olmaması.

    İyi Bir Menti Olmak için Nelere Dikkat Etmeliyim?

    Mentorluk almayı istemeniz, bu yolculuğa çıkmaya istekli olmanız sürece taahhüt etmiş olmanız güzel. Gelişimin ilk adımı kişisel farkındalıktır. Mentorluk sürecinden…

    Mentorluk almayı istemeniz, bu yolculuğa çıkmaya istekli olmanız sürece taahhüt etmiş olmanız güzel. 

    Gelişimin ilk adımı kişisel farkındalıktır. Mentorluk sürecinden ve mentorunuzdan ne bekliyorsunuz? Hangi alanlarda gelişmek ve ilerlemek istiyorsunuz? İhtiyacınızı ve bu doğrultuda hedeflerinizi net olarak belirleyin; sizin adınıza mentorunuzun belirlemesini beklemeyin. Hedefinizi netleştirme konusunda mentorunuz size destek olabilir, ama sizin adınıza karar veremez. Hayat sizin hayatınız, gelişiminiz sizin sorumluluğunuz ☺

    Mentorluk ilişkisi açıklık ve güven temelinde şekillenen, karşılıklı öğrenme ve gelişim ilişkisidir. Açıklık ve güven ilişkisini oluşturmak mentorunuzun olduğu kadar sizin de sorumluluğunuzdur. 

    Kendinizi tanıtırken, ihtiyacınızı ve hedeflerinizi dile getirirken kendinize ve mentorunuza karşı dürüst olmanız sürecin etkinliği açısından önemli. 

    Bu sayfada ve Mentorluk Rehberi’mizde yer alan Menti Rol ve Sorumluluklarını hatırlamanız da yararlı olacaktır.

    Menti Olarak Seçildim, Bundan Sonra Ne Olacak Ne Beklemeliyim?

    Bundan sonraki süreçte TurkishWIN tarafından e-mail yoluyla düzenli olarak bilgilendirme alacaksınız. Mentor – Menti eşleşmelerinin yapılması yaklaşık 4-6 hafta arası…

    Bundan sonraki süreçte TurkishWIN tarafından e-mail yoluyla düzenli olarak bilgilendirme alacaksınız. 

    Mentor – Menti eşleşmelerinin yapılması yaklaşık 4-6 hafta arası sürecektir.  Bu zaman zarfında ilk birkaç adım şunlar olacak ☺:

    • Hem sürece adapte olmak, hem de mentorlukla ilgili bilgiler almaya başlamak için katılabileceğiniz etkinlikler, eğitimler ve yararlanabileceğiniz materyaller ile ilgili bilgilendirme alacaksınız.
    • Mentorluk Programı’na ait detaylı süreç bilgisi, programla ilgili haberler, gelişmeler, etkinlikler ve duyurular düzenli olarak size bildirilecek.
    • Eşleştirmeler tamamlandığı zaman tarafınıza bilgi verilecek ve ilk görüşmede nelere dikkat etmeniz gerektiği ile ilgili ipuçları paylaşılacak.

    Mentorum Eşleştirmeden Sonra İletişimlerime Cevap Vermezse Ne Yapabilirim?

    Bu bilgileri her ay size gönderdiğimiz anketlerimizde bizimle paylaşabilirsiniz. Daha sonra sizi mentorunuz ile temasa geçirmek için elimizden geleni yapacağız.…

    Bu bilgileri her ay size gönderdiğimiz anketlerimizde bizimle paylaşabilirsiniz. Daha sonra sizi mentorunuz ile temasa geçirmek için elimizden geleni yapacağız. 

    Bir sonuç elde edilemezse, eşleştirmeniz sona erdirilecek ve mentor kapasiteniz 1 kişi artırılacak; yani yeni bir eşleşme yapılabilmesi için menti havuzuna geri alınacaksınız.

    Mentorum ile Sürece Başladım, Ama X,Y,Z Sebeplerle Devam Etmek İstemiyorum / X,Y,Z Sebeplerle Mentorum Devam Etmek İstemiyor, Şimdi Ne Olacak?

    Programda menti olarak yer almak 6 aylık süre boyunca en az 6-10 saatlik bir zaman taahhüdü gerektirir. Buna rağmen gerek…

    Programda menti olarak yer almak 6 aylık süre boyunca en az 6-10 saatlik bir zaman taahhüdü gerektirir. Buna rağmen gerek siz, gerekse mentorunuz çeşitli sebeplerle görüşmeleri sonlandırmak isteyebilirsiniz. 

    Bu durumda sizinle aylık olarak paylaştığımız anketler aracılığıyla veya info@turkishwin.com adresi üzerinden bize ulaşın. 

    Görüşmeleri hangi durumlarda sonlandırabileceğiniz ve alabileceğiniz aksiyonlar ile ilgili detaylı bilgiyi bir sonraki başlıkta bulabilirsiniz.

    Mentorum Olarak Kimi Seçmeliyim?

    Mentorluk sürecinde neye ulaşmak, ne elde etmek istiyorsunuz? Hedefleriniz ne? Kendinizi hangi konularda geliştirmek, hangi alanlarda ilerlemek istiyorsunuz? Bunları net…

    Mentorluk sürecinde neye ulaşmak, ne elde etmek istiyorsunuz? Hedefleriniz ne? Kendinizi hangi konularda geliştirmek, hangi alanlarda ilerlemek istiyorsunuz? Bunları net olarak tanımladıktan sonra bunlara ulaşma yolunda sizi destekleyecek kişileri daha rahat belirleyebilirsiniz. 

    Bu kişiler sizin ilgilendiğiniz konunun uzmanı olabilirler, o alanda iş yapıyor olabilirler; ya da sizin gelişiminize destek olabilecek farklı deneyim ve yetkinliklere sahip olabilirler. Ne istediğinizi bilmek, mentor seçiminizi de şekillendirecektir. 

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.