Öne Çıkarılmış

    Gökyüzü Olayları

    Gkyz-Olaylari

    2017 yılında gerçekleşen Güneş ve Ay tutulmaları ile 8 meteor yağmuru, görsel birer şölen olmuştu. Bu yıl olması beklenen gökyüzü olayları yazının devamında!

    Kurt Dolunay'ı olarak da bilinen Süper Ay, Dolunay'ın normalden yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görünen halidir. Ay'ın Dünya'ya en yakın konumunda ortaya çıkan Süper Ay'ı, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA canlı olarak yayınlamıştı.

    2018'de tam bir Güneş Tutulması olmayacağı, ancak Dünya'nın çeşitli yerlerinden görülebilecek üç parçalı Güneş Tutulması ve iki tane de tam Ay Tutulması'nın gerçekleşmesi bekleniyor.
    31 Ocak'tan itibaren öngörülen gökyüzü olayları ise şöyle; 
    • 15 Şubat: Parçalı Güneş Tutulması; Antarktika, Şili ve Arjantin'den görülebilecek.
    • 7-8 Mart: Gezegenler Geçidi/Geçit Gezegenleri; Şubat ayının sonuna doğru gökyüzünün Güneydoğu tarafında Satürn, Mars ve Jüpiter'in arka arkaya sıralanması gibi görünecek ve bu görüntü net olarak 7-8 Mart tarihinde ortaya çıkacak. 
    • 13 Temmuz: Parçalı Güneş Tutulması; Antarktika ve Güney Avustralya'dan gözlenebilecek. 
    • 15 Temmuz: Gökyüzünün Güneybatı tarafında gece saatlerinde Venüs ve Ay en yakın konumuna erişecek. 
    • 27 Temmuz: 

    -Ay'ın Dünya'dan en uzak konumda bulunduğu durumda gerçekleşecek olan Ay Tutulması, Amerika, Avrupa, Avustralya, Asya ve Afrika kıtasından izlenebilecek. 

    -Ay Tutulması'nın yanı sıra gerçekleşecek bir diğer gökyüzü olayı ise; Mars bu gece en yüksek görünebilirlik oranına ulaşacak. Kızıl Gezegen'i gözlemlemek isteyenlerin günbatımında Güneş'in aksi konumuna bakmaları yeterli olacak. Mars gökyüzünde kızıl bir yıldız gibi görünecek. Dünya ile en yakın konumuna ise 31 Temmuz'da erişecek. Bir sonraki yakınlaşmaları ise 2035 yılında gerçekleşecek.
    • 11 Ağustos: Parçalı Güneş Tutulması; Ay'ın Güneş'in yüzde 37'lik kısmını kapatacak ve Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarında gerçekleşecek olan tutulma Grönland ve İzlanda'dan da gözlemlenebilecek. Net olarak izlenebileceği yerler ise Rusya'nın Kuzey'i ve Çin'in Kuzeydoğusu olacak.

    Meteor yağmurları

    Meteor Yağmuru; meteorların Dünya atmosferine girdiğinde uzayda bıraktıkları belirgin ışıklı izin, havanın yüzeyine sürtüşmesiyle ortaya çıkan kızışmadır.

    2018 yılında görülmesi öngörülen Meteor Yağmurları ise;
    • Perseid Meteor Yağmuru başladığında saatte 60 göktaşının düşecegi 12 Ağustos gecesinde gökyüzünde Ay bulunmayacağı için net olarak izlenebilecek. Kuzey Yarım Küre'de ise çıplak gözle dahi görülebilir durumda olacak. 
    • Geminid Meteor Yağmuru başladığında ise saatte 120 göktaşı düşmeye başlayacak ve bu yağmur 13-14 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek.

    Kuyruklu yıldız

    Kuyruklu Yıldız: Buzlu Çamur ya da Kirli Kartopu olarak bilinir. Bilinenin aksine buz-kozmik toz karışımından oluşurlar.

    Dünya'nın yanından geçerken çıplak gözle bile görülebilecek olan 46P/Wirtanen kuyruklu yıldızını izlemek 12 Aralık'ta mümkün olacak. En parlak görünümünü bu tarihte elde edecek olan yıldız, 16 Aralık tarihinde Dünya'ya en yakın konumda bulunacak.

    Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Ayşin Dinler tarafından yazılmıştır.

    TTI Success Insights Testi Ne İşe Yarar?
    Elif Gürdal ile Canlı Yayın: Visual Teknolojilerde...
     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2023 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.