Şimdilik değiştiremediğimiz bu süreci daha verimli ve daha faydalı nasıl değerlendirebiliriz? Biraz bunlardan bahsettim. Keyifli okumalar dilerim.
Bildiğiniz gibi Aralık 2019'dan beri Çin'in Wuhan kentinden hızla dünyaya yayılan korona virüsle uğraşıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 11 Mart 2020'de resmi olarak korona virüsü 'pandemi' ilan etti. Türkiye'de ise 11 Mart 2020'de ilk vakanın görülmesi ve 15 Mart 2020'de ise korona virüsten kaynaklı ilk ölüm gerçeklemesi ile hızla tedbirler alındı. Berberler, kuaförler, restaurantlar, kafeler ve birçok esnaf işyerini kapatmak durumunda kaldı. Şüphesiz biz öğrenciler için en kritik durum üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesiydi.
Ben şu an psikoloji bölümü son sınıf öğrencisiyim. Uzaktan eğitimle üçüncü sınıf bahar döneminde tanıştım. Herkes gibi başta ben de çok kaygılandım. Nasıl olacak, nasıl geçecek bu süreç? Eğitim hayatım nasıl devam edecek? Ancak kaygılanmanın bir çözüm olmadığını fark ettim.
Bir süre sonra ise süreci nasıl verimli geçirebileceğime yoğunlaşmaya başladım. Bu yazımı da belki bazı deneyimlerim sizlere de yardımcı olur düşüncesiyle yazıyorum. Keyifli okumalar!
Eğer sosyal bilimler alanında okuyorsanız gelişimimiz için kitap okumanın ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz. Ben de bu süreçte okuma listeme eklediğim ama derslerden, sınavlardan bir türlü vakit bulamadığım kitapları alarak okumaya başladım. Kitapları okudukça alanımla ilgili daha fazla bilgiye sahip oldum ve aslında ileride psikolojinin hangi alt alanında uzmanlaşmak istediğime dair bir fikrim oluştu. Bu nedenle okumalarımı çalışmayı düşündüğüm alana yönelik seçmeye başladım. O alanla ilgili kitapları okurken daha fazla keyif aldığımı da fark ettim. Daha çok araştırma yaptım ve bilmediğim birçok yeni bilgiyi öğrenme imkânım oldu. Ayrıca ilgimi çeken alanlarla ilgili bilimsel makaleleri de buldum ve okudum. Hem yapılan çalışmaları gördüm hem de bu sayede makalenin içinde atıf yapılan farklı çalışmalardan da bilgim oluştu. Bilimsel makalelere birçok internet sitesinden ulaşmanız mümkün.
Kitaplar ile ilgili olarak da şunu söyleyebilirim. Eğer PDF kitap okumayı seviyorsanız ve bunları ücretsiz indirmek istiyorsanız benim çok hoşuma giden bir site var. Her ayın birinde hesabınıza on kredi yükleniyor ve kitapları kredileri harcayarak okuyabiliyorsunuz. Üstelik tamamen yasal olarak.
Biliyoruz ki artık lisans derecemizle pek fark yaratamıyoruz. Bu sebeple yüksek lisans, doktora vs. süreçlerine hazırlanmamız gerekiyor. Özellikle psikoloji bölümü için uzmanlaşmak açısından lisansüstü programlarına devam etmek olmazsa olmaz. Psikolojinin birçok alt alanından sosyal psikoloji, klinik psikoloji, deneysel psikoloji, nöropsikoloji, gelişim psikolojisi … birini seçip yoğunlaşmak kariyerimiz açısından doğru bir seçim olabilir.
Ben özel terapi merkezleri, özel danışmanlık merkezleri ve hastanelerde çalışmak istediğim için klinik psikoloji alanına yönelmek istedim. Yüksek lisans yapmak için: ALES, YDS, YÖKDİL, GRE, GMAT, TOEFL, IELTS gibi sınavlara girip gerekli puanları almanız gerekiyor biliyorsunuz. Ben de bu evde kaldığımız süreçte ALES için çalışmaya başladım. Kendime ilk olarak konu anlatımlı bir soru bankası aldım ve çözmeye başladım. Takıldığım yerlerde hemen çözümüne bakıp destek aldım. Ardından deneme setleri aldım ve belirli aralıklarla denemeleri çözdüm. Çıkmış sorulara bakmayı da ihmal etmedim. Siz de benim gibi yüksek lisans düşünüyorsanız pandemi sürecini verimli hale getirmek için sınavlara çalışabilirsiniz. Emin olun evde olduğunuz süreçte çalışmak için bolca vaktiniz oluyor.
Yukarıda bahsettiğim gibi ALES sınavını kendi çabalarımla halletmiştim. Peki ya YDS-YÖKDİL ? Bu sınavlara göz gezdirdiğim zaman aslında çok da basit olmadığını, biraz emek vermem gerektiğini fark ettim. Ama bu kendi başıma mümkün gözükmüyordu. İnternette dolaşırken kurs sitelerine denk geldim. Bu kurs sitelerinde kişisel gelişimden, pazarlamaya, el sanatlarına, yeni bir dil öğrenmeye, eğitime dair birçok alan var ve ücretsiz eğitimler de almanız mümkün. YDS'ye hazırlanmak içinse "YDS Kelime Kursu"na denk geldim. Bu program da kısa bir süreliğine ücretsizdi. Derste bilmediğim kelimeleri bir deftere not ettim. Zaten kalıcı bir öğrenme yöntemi ile öğretiyorlar ve başlangıç seviyesinden başlayarak ilerleyebiliyorsunuz. Bu sayede YDS-YÖKDİL sınavları için de bir adım atmış oldum.
Ücretsiz katılabileceğiniz kurslar sunan web sitelerinden bazıları;
Şüphesiz pandemi sürecinin benim için en verimli yanı bu oldu. Çünkü bulunduğum ilde psikoloji bilimine ait etkinlikler, eğitimler ve seminerlerin sayısı çok sınırlı hatta neredeyse düzenlenmiyor bile diyebilirim. Bu etkinlikler daha çok İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa gibi büyük şehirlerde düzenleniyor. Dolayısıyla, normal zamanlarda bu yüz yüze verilen eğitimlere katılmam kolay olmuyordu. Fakat pandemi sürecinde bazı eğitimlerin sosyal medya platformlarından canlı olarak verilmesi benim için çok iyi oldu. Bu eğitimleri kaçırmamaya özen gösterdim. Siz de alanınızla ilgili veya ilginizi çeken konularla ilgili bu tarz etkinliklere katılarak yeni şeyler öğrenebilirsiniz. Çalıştığınız alanla ilgili olsun veya olmasın, edindiğimiz her bilgi bize bir gün mutlaka yarar sağlar.
Pandemi sürecinde staj yapmak gerçekten zor bir iş özellikle benim gibi hastane ortamında yapmak istiyorsanız. Ayrıca stajı bulmak, staja kabul süreci, şehir dışında yapacaksanız kalacak yer bulmak gibi yorucu bir sürece giriyorsunuz. Ben staj yapmak için İstanbul'da korona virüs vakalarının olmadığı özel bir hastaneyi seçtim. 2020 yılının Ağustos ayında İstanbul'a giderek yaklaşık bir ay staj yaptım.
Ancak belirtmem gerekir ki benim staj yaptığım dönemde İstanbul'da çok vaka görülmüyordu ve kısıtlamalar yoktu. Sizinle de paylaşmak isterim ki sosyal medyada bir psikoloji enstitüsünün 'online staj' olanakları ile alakalı bir ilanını gördüm. Dolayısıyla fiziksel olmasa da online staj seçeneklerine bakmanızı kesinlikle öneririm.
Buraya kadar hep eğitim hayatıyla ilgili konulardan bahsettim. Okul ve kariyer dışında bazen kendimize daha çok zaman ayırmak istiyoruz. Ben kendime daha çok zaman ayırmak için bu süreçte hobi de edinmek istedim. Hiç denk geldiniz mi bilmiyorum ama hazır satılan mozaik elmas tablolar var. Tek tek küçük elmasları bir kanvas kumaşa yapıştırarak tıpkı bir puzzle gibi tablo tamamlayabiliyorsunuz. Bu çok ilgimi çekti, sabırla yapabileceğimi düşündüm ve onlardan satın alarak başladım. Beni mutlu eden hobi bu oldu fakat size iyi gelen başka bir şey olabilir. Örneğin; örgü örmek, enstrüman çalmak, koleksiyon yapmak, fotoğraf çekmek, puzzle yapmak, çiçek yetiştirmek… Size en iyi gelen şeyi yine siz bilirsiniz, günün belirli bir saatinde kendinize bu şekilde vakit ayırabilirsiniz.
Değişiklik yapmak derken bu bir giysi dolabı değişikliği, bir ev eşyası değişikliği olabilir. Mesela ben bu süreçte odamı düzenlemeye karar verdim. Kitaplığım krem rengiydi onu beyaz renge boyadım. Odamda kullanmadığım eşyalarımı ihtiyaç sahiplerine gönderdim. Odamı yeniden dekore ettim. Bu farklılık bana çok iyi geldi. İmkânınız varsa siz de çevrenizde küçük değişiklikler yaparak modunuzu yüksek tutabilirsiniz.
Benim size bahsetmek istediklerim şimdilik bu kadar. Bu tip yazılara birçok yerde belki denk gelmişsinizdir fakat ben kendi yaptıklarım üzerinden bir şeyler yazmak istedim ve bu doğrultuda deneyimlerimi sizlerle paylaştım. Umarım şimdilik değiştiremediğimiz bu süreci en iyi şekilde değerlendiririz. Unutmayın, "Boş zaman yoktur, boşa geçen zaman vardır".
Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Ayşe İrem Bekdik tarafından yazılmıştır.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum