Yaşadığın İlden Farklı Bir Şehirde Üniversite Kazanmak

    Yaşadığın İlden Farklı Bir Şehirde Üniversite Kazanmak

    "Eve mi çıksam yurtta mı kalsam?" gibi sorular hep kafanı kurcalayan şeyler olacak, herkes fikrini söyleyince kafan daha da karışacak. Peki, ne yapmalısın?

    Öncellikle özgürlüğünün tadını yaşamaya başlayabilirsin! Aileden uzakta yaşayarak, kendini daha iyi tanıma, özgürlüğünü hissetme, sorumluluk alma ile dolu hayatının en güzel maceralarından birine başlıyorsun. Bundan sonra, kendinle ilgili karar alan en büyük merci sen olacaksın, aynı zamanda çeşitli zorlukları da tek başına aşmayı öğreneceksin. Tabi ki bunun yanında, bilmediğin bir şehirde temel olarak yapman gereken şeyler olacak: bunlardan en önemlisi, nerede kalacağın. "Eve mi çıksam, yurtta mı kalsam?" gibi sorular hep kafanı kurcalayan şeyler olacak, özellikle bu konuda herkes sana fikrini söyleyince kafan daha da karışacak. Peki, ne yapmalısın?

    Yurtta mı kalsam?

    Çanakkaleli biri olarak İstanbul'u kazandığım ilk senede açıkçası İstanbul'da eve çıkma fikri beni hep korkuttu. Tanımadığın bir il, ulaşım nasıl olur, hangi semt güvenli ve bana yakın, bu tarz sorulara cevap bulmak şehri tanımıyorsan çok zor. O yüzden ben ilk sene yurtta kaldım, sana da ilk sene için onu öneriyorum. Tabi ki yurt hayatının da birçok dezavantajı olduğunu düşünüyorum ama ilk aşamada fatura, kira, yemek ve ekstra sorumluluklardan kaçınmak için, şehri iyice tanıma fırsatını yakalayabilirsin. Bu sayede, hem şehre adapte olman daha rahat olur, hem de şehri iyice öğrenip sonrasında eve çıkmak istediğin takdirde bunu da gerçekleştirebilirsin. Yurdun en büyük avantajı, yukarıda bahsettiklerime ek olarak, çevre edinebileceğin, başka okullardan senin gibi ailesinden uzakta yaşayan kişilerle tanışabileceğin bir alan. Bu şehre alışma aşamanda da sana psikolojik olarak destek verir; kendini yalnız hissetmemeye başlarsın. Fakat yurt hayatının da kendi içinde oldukça zorlayıcı tarafları var: bunun en büyük kısmı: yurt ücretlerinin çok pahalı olması ve yemek fiyatlarının ücrete dâhil olmaması, ayrıca bazı yurtlarda olan ortak tuvalet ve banyolar. Tabi, yurtta kalan diğer arkadaşlarla anlaşmama ihtimalin de var. Öncelikle, farklı kültürden gelen arkadaşları anlamaya çalış ve onlarla ortak nokta bul. Bu uzlaşıcı tavrının hayatının geri kalanında sana çok faydası olacak. Ücret kısmında ise, özel yurtta kalıyorsan, eve çıkma fikrinin çok daha karlı olacağını göreceksin.

    Eve çıksam nasıl olur?

    Yukarıda bahsettiğim sebeplerle ilk sene eve çıkmak zorluklar doğurabilir. Ama sonrası için, kesinlikle ev tecrübesi yaşamanı öneriyorum, çünkü gerçekten insana çok şey katıyor. Okuluna yakın bir yerde eve çıkmakta fayda var ama ona ek olarak, çıktığın yerdeki muhit, mahalle yapısı, şartları da en az onlar kadar önemli. Eve çıkmak birçok sorumluluk getiriyor, yemek, fatura, aidat arkadaş gibi. Sen de tabi böyle problemlerle karşılaşabileceksin. Fakat hepsi de bir sonuca bağlanacak; sorumluluk almayı öğreneceksin hatta belki daha önce hiç yapmadığın ve sana uzak gelen "temizlik, yemek" gibi şeyleri yapmaya başlayacaksın ve kendi kendine yetebilmeyi öğreneceksin sonrasında. Yalnız, evin verdiği özgürlüğü ve sorumluluğu gençken yaşamak çok keyifli, bu seni hayatında da daha dengeli bir kişi yapacak.

    Ben ne yaptım?

    Ben ilk sene okuluma yakın bir yurtta kaldım, ikince sene bir arkadaşımla eve çıktım ve şu anda tek yaşıyorum. Senin de eğer sonrasında tek başına eve çıkma gibi bir durumun varsa asla korkma derim. Zamanla, kendinin nasıl geliştiğine tanık olacaksın ve bu değişim seni mutlu edecek. Ve hayattaki en önemli şeyin deneyimler yaşayarak kendini geliştirmek olduğunu anlayacaksın!

      Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Sıla Uygun tarafından yazılmıştır.

    Öğrenci Kulübü ile Kariyerine İvme Kat
    21. Yüzyıl İnsanı: Nasıl biri? Neyi Farklı Yapıyo...
     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2023 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.