10 Adımda Networking: 6 – Networker Gibi Tanışın

    10 Adımda Networking: 6 – Networker Gibi Tanışın

    Network yaparken vücut dilimizin söylediklerimizle uyumlu olması neden çok önemlidir?

    Albert Mehrabian'ın Silent Messages isimli çalışması, iletişimde vücut dili ve görsel etkinin %55, ses tonunun %38, ve kelimelerin ise %7 oranında etkili olduğunu söylüyor. Bu sebeple vücut dilimizin söylediklerimizle uyumlu olması çok önemlidir. 

    Bir kişiyi konuşurken inceleyin. Kelimelerinin ötesinde vücut dilinden de ne denmek istediğini anlayabilirsiniz. Bunun sebebi ise kişinin anlattıklarına sadece beyninin değil, tüm vücut sisteminin inanmasıdır. Gözler, eller, vücut ve ses tonu aynı mesajı uyum içinde verir, eğer vermezse konuşan kişiyi pek samimi bulmayız. Eğer vücut dili konusunda kendinize güvenmiyor ve kendinizi geliştirmek istiyorsanız ayna karşısında pratik yapmak iyi bir yöntem.

    Gözler

    Göz temasının önemini hepimiz biliyoruz. Göz teması kurduğunu iyi düşünenlerin ise sıklıkla yaptığı bir hata var: "Mekanda başka kimler var?" bakışı. Konuşma esnasında mekandaki diğer kişilere salınımlı bakışını yönlendiren kişiler bu yanlışı yapmakta. Bu bakışın karşı tarafa verdiği mesaj ise "Başka kişilerle konuşmak istiyorum."dur.

    Duruş

    Duruşumuz düşüncelerimizin aynasıdır. Enerjimiz azaldığında omuzlarımız düşer ve kamburlaşırız; enerjik olduğumuzda ise daha dik yürürüz. Ama her zaman hislerimizi duruşumuza yansıtmamız gerekir. Örneğin, bir networking etkinliğinde duruşumuzu kontrol etmek oldukça önemlidir. Karşı tarafa iletişime açık olduğumuza dair mesaj verebilmek son derece önemlidir. Dik durmak ise bunun ilk adımı. Dik durmak, en sade haliyle omuzlar geride, sırt ile baş dik ve karın içeride olmalıdır. 

    Ayaktaki konuşmalarımızda bacaklarımızın omuz seviyesinde bir açıklıkta olması idealdir. Ayrıca konuştuğumuz kişiye zihnen yöneldiysek ayaklarımız ve bedenimiz o tarafa yönelecektir. Normalde insanların farkında olmadan yaptığı bu yönelim, bilinçli olarak yapıldığında oldukça iyi bir etki yaratır. Konuştuğumuz kişi ilgimizin bedenen ve zihnen onda olduğunu kavrar.

    Birbiriyle konuşan iki kişi düşünelim. Bu kişilerin ayakları ve bedenleri birbirine dönük ise aralarında kapalı bir devre oluşmuş olur ve genellikle o konuşmayı bölmek risklidir; fakat ayaklar veya bedenleri dışarı dönük ise bu konuşmaya dahil olmak pek riskli olmayacaktır. Sebebi ise dışarıdan bir katılıma açık olduklarının bedenlerine yansımasıdır.

    Networking Sesiniz

    Ses tonumuz her zaman vücut dilimiz ve söylediklerimizle uyumlu olmalı. Özellikle iş hayatında konuşmasını beğendiğiniz kişileri analiz edin. Aşağıdaki sorulardan hareketle doğal ses tonunuzu rahatlıkla bulabilirsiniz.

    • Önemli bir konuyu vurguladıklarında seslerini nasıl kullanıyorlar?
    • Uzun bir konu anlatırken seslerinin monoton olmalarını nasıl engelliyorlar?
    • Bakışlarını ve vücut dillerini sesleriyle uyumlu nasıl kullanıyorlar?
    • Karşılarındaki kişi ile aynı veya farklı fikirde olduklarını nasıl seslerine yansıtıyorlar?

    En önemlisi ise ismimizi nasıl söylediğimiz. İsminizi telaffuz ederken ona hak ettiği değeri verin! Ayna karşısında isminizi kendinize söyleyerek pratik yapabilirsiniz. Bu hatırlanmanız adına da oldukça önemlidir.

    Unutmayın, siz bir networkersınız!

    Networking etkinliklerinden önce amacınızın iş ağınızı genişletmek olduğunu kendinize mutlaka hatırlatmalısınız. Bunu başabilmek için ise networking etkinliği boyunca konfor alanınıza veda etmeniz gerekiyor. Yani tanıdıklarınıza sığınmaktansa yeni ortamlara yelken açın!

    Yeni kişilere yönelmek için etkinlik alanını analiz etmekte fayda var. 

    • Kimler etkinliğe katılmış? 
    • Tanıdık kimler var? Yanlarında kimler var? Tanımadığınız simalar var mı?
    • Öncelikle kimlerle görüşmeliyim?
    • Ne görüşeceğim? Ne mesajı vereceğim ve onlara nasıl fayda sağlayacağım?
    • Kimi kimle tanıştırabilirim?
    • Yeni kaç kişiyle tanışmayı planlıyorum?
    • Mekan içinde nereden başlayip nereye gececeğim?

    gibi soruları cevaplayabilmek işinizi kolaylaştırır.

    Etkinlik alanını gezin, tanıdığınız kişilerle kısaca konuştuktan sonra birkaç kişiye daha merhaba demek istediğinizi belirterek yanlarından ayrılın.

    Dolaşırken tanıdığınız bazı kişilerin yanında yeni insanlar gördünüz. Bu kişilerle tanışmak adına yanlarına gidiyorsunuz fakat tanıştırılmadınız. Neden? Çünkü genellikle insanlar birbirinin ismini hatırlamadığı için insanları tanıştırmaktan kaçınırlar. O yüzden tanıştırılmak isteyerek kimseyi zor durumda bırakmayın. Bu durumda siz kendinizi tanıtabilirsiniz veya "Siz nereden tanışıyorsunuz?" veya "Burada da mı tanıştınız?" gibi teşvik edici sorularla hedefinize ulaşabilirsiniz.

    Küçük grup-büyük grup

    Etkinlik alanında gezinirken yanyana iki gruba rastladınız. Sol tarafta iki kişi karşılıklı konuşuyor, sağ tarafta ise 4 katılımcıdan oluşan bir grup var. Tanışmak için ilk olarak hangi gruba yönlenmelisiniz?

    4 kişilik olana yönelmelisiniz. 2 kişi arasında tek bir konuşma hattı vardır. En önemlisi ise bu gruplara katılım ancak bu konuşmayı bölerek mümkün olabilir. Konuşmaları bölmek ise genellikle zordur. Hoş karşılanmayabilirsiniz; fakat 4 kişilik gruplarda birden fazla konuşma hattı vardır. Yüzünüzde bir tebessüm ile adım adım gruba yaklaştığınızda mutlaka biri sizi fark edecek ve sizinle iletişime geçecektir.

    Tek katılımcılar

    Tek başına katılmış bir kişi, üstelik sohbet etmek adına tanıdığı birilerini de bulamamışsa çoğunlukla çekingen bir tavır içinde olur; ama bu sizinle tanışmak istemedikleri anlamına gelmez. Bu gibi durumlarda içtenlikle yanlarına giderek asansör konuşmanızı yapabilirsiniz. Eğer karşınızdaki kişi konuşmuyorsa soru bankanızdan birkaç soru sorarak onu konuşmaya teşvik edebilirsiniz.

    Kanka methodu

    Networking kankaları, tek olmanın verdiği strese karşı etkili çözümdür. Yanınızda birinin olmasının verdiği güvenle çok daha rahat ve güvenli olursunuz. Bu kankalığın amacı mümkün olduğunca çok kişi ile birbinizi tanıştırmaktır. Üstelik, kankanız sizi biri ile tanıştırırken sizin referansınız olur, yeri geldiğinde siz de onun referansı olursunuz. 

    Networking kankanız, ortamda beraber hareket edebileceğiniz ve birbirinizi yükselttiğiniz bir arkadaşınız olmalı ve tabii ki katıldığı aktiviteden en az sizin kadar keyif almalı. Stratejileri belirlemek açısından, etkinlik öncesi kankanızla hedeflerinizi paylaşın. Bu şekilde birbirinize nasıl fayda sağlayacağınızı tespit edebilirsiniz.

    Networking kankanızı seçerken saygın ve güvenilir biri olmasına özen gösterin. Nasıl seçeceğim, diyorsanız networking haritanıza bir göz atmanızda fayda var!

    Kaynak: "Tanışma, Tanıştırma, Tanınma Sanatı: Networking" Ertuğrul Belen

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Business Networking Akademi Kurucusu

    Çok Satanlar "Networking" Kitabı Yazarı

    Ertuğrul Belen, sonuç odaklı işbirliklerini geliştirmek ve iş dünyası başta olmak üzere bireylerin hedeflerine yönelik güven odaklı çevre stratejilerini tasarlama vizyonuyla Business Networking Akademi'yi kurmuştur. Networking'i Tanışma, Tanıştırma ve Tanınma™ Sanatı olarak tanımlayan Ertuğrul Belen, birçok BIST 100 kurumuna ve 80 binin üzerinde profesyonel, üst düzey yönetici ve girişimciye Türkiye'de bir 'ilk' olan Speed Networking™ hızlı tanışma seanslarını yaptırmış ve patentli Networking eğitimleri vermiştir.  

    Networking eğitimleri, Speed Networking™ uygulamaları, LinkedIn Stratejileri ve CEO Networking Programı'nın yanı sıra araştırmalarını düzenli yayınlayan Ertuğrul Belen, Çok Satanlara girmeyi başaran “Networking, Tanışma, Tanıştırma ve Tanınma Sanatı” ve “Girişimciliğin Altın Kuralları" kitaplarının yazarıdır. Belen, Galatasaray Lisesi ve Wisconsin Üniversitesi mezunudur. Ertuğrul Belen, Erickson Coaching International’da Profesyonel Koçluk ve NLP Master çalışmalarını tamamlamıştır. TEDx konuşmalarında da sahne alan Belen, Türkiye Milli Yüzme Takımı eski yüzücüsüdür.

    Ertuğrul Belen’in yeni kitabı “İş Dünyasında LinkedIn ile Networking” Haziran 2018’de Optimist Yayın Grubu tarafından yayınlanmıştır.

     

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.