10 Adımda Networking: 3 – Networkünüze Fayda Sunun

    10 Adımda Networking: 3 – Networkünüze Fayda Sunun

    Networking, "Onlara ne sunsaydım daha başarılı olmalarına fayda sağlayabilirdim?" sorusuna cevap verebildiğimiz kişilerin toplamıdır. Peki siz kaç kişiye faydalı oluyorsunuz veya olmayı hedefliyorsunuz?

    Network inşasında karşılıklı fayda sağlamak çok önemli bir yer tutuyor; çünkü bağlantı kuran kişiler, birbirlerine yardımcı olmadığı takdirde aralarındaki profesyonel ilişki de anlamını yitirmekte. Burada da kazan-kazan ilişkisi ön plana çıkıyor. Networkingi şu şekilde özetleyebiliriz: yeni insanlarla tanışmak, onlara fayda sunmak ve uzun vadeli ilişkilerde onlara yeni kapılar açabilmek.

    Minnettar bağlantılar

    Networking hakkındaki araştırmalar minnettarlığın çok temel bir yere sahip olduğunu gösteriyor. Karşılık beklemeden birisine sunduğumuz fayda o kişinin bilinçaltına yerleşmemize sebep olacaktır. O kişi farkında olmadan size fayda sağlamak isteyecektir. Eğer yeterli kriterleri sağlıyorsanız, ilgili bir gündemde minnettarlığından dolayı yüksek olasılıkla sizi tavsiye edecektir.

    Derin bağlantılar

    Bağlantı kurmada iki temel esas, ilgili bağlantının derinliği ve bağlantıdan sağlanan faydadır. Gerçek anlamda tanıdığımız 10 kişi, yüzeysel ilişki kurduğumuz bin kişiden daha etkindir! Genellikle bazı tanıdıklarımızla ilgili şöyle bir önyargımız vardır: "O herkesi tanıyor demek ki çevresi çok geniş." Peki bu bahsettiğimiz kişinin bağlantılarının kaçı ona fayda sağlıyor veya zor anlarında ona yardımcı olurdu? Araştırmalar, bir kişinin 100 ila 230 kişi arasında değişen bir tanıdık sayısı olduğunu gösteriyor. O yüzden bağlantı sayısına biraz daha gerçekçi yaklaşmalıyız.

    Fayda gözlüğünü takın

    Fayda gözlüğünü taktığımızda yapmamız gereken aktif ve geçmiş ilişkilerimizde, bağlantılarımıza ne kadar katkıda bulunduğumuzu düşünmektir. 

    Size yardımcı olabilecek bazı sorular:
    Networküm kimlerden oluşuyor?
    Networkümdekiler ne iş yapıyor? Ben onlara işlerine dair ne sunabilirim?
    Öncelikli networklerim kim? Networkerlarım kimler?
    Ortak ihtiyacı olan kaç arkadaşımı bir araya getirdim?
    Kaç kişiyi kendi networkümden tanıştırarak onlara yeni bir fırsat sundum?

    Nereden gelecek bu başarı?

    Bir önyargı da şudur: Başarı hep yeni biri ile gelir. Birinin sizi bulup keşfetmesi veya harika bir iş teklifi almak maalesef sıklıkla gerçekleşmiyor. Bu tarz fırsatları genellikle bağlantılarımız aracılığıyla yakalayabiliyoruz. 

    Networking inşasında başlangıç noktamız ailemiz ve arkadaşlarımız olmalı. Yeni insanlar tanımak için bir davete katılmaktansa arkadaşlarımız ve ailemizle olan iletişimimizi arttırmak bizi yukarı taşıyacaktır. Tanımadığınız birinin sizi hayalinizdeki pozisyona davet etmesindense sizi yakından tanıyan kuzeninizin gerekli nitelikleri sağladığınız için sizi birisine tavsiye etmesi daha olası değil midir? Veya babanızın tanıdıklarından faydalanmak size torpil gibi gelebilir ama herkes öncelikli olarak tanıdığı ve dolayısıyla güvendiği kişileri öncelikli tercih eder.

    Bir sonraki adım olarak, konfor alanınızdan çıkarak yeni insanlarla tanışın. Yeni tanıştığımız insanları networkümüze katmak biraz daha uzun bir süreçtir; çünkü yeni tanışan iki kişinin birbirine güvenebilmesi için en az 5 defa bir araya gelmesi gerekiyor.

    10 Adımda Networking: 4 – Asansör Cümlenizi Bulun yazımıza ulaşmak için buraya tıkla!

    Kaynak: "Tanışma, Tanıştırma, Tanınma Sanatı: Networking" Ertuğrul Belen 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Business Networking Akademi Kurucusu

    Çok Satanlar "Networking" Kitabı Yazarı

    Ertuğrul Belen, sonuç odaklı işbirliklerini geliştirmek ve iş dünyası başta olmak üzere bireylerin hedeflerine yönelik güven odaklı çevre stratejilerini tasarlama vizyonuyla Business Networking Akademi'yi kurmuştur. Networking'i Tanışma, Tanıştırma ve Tanınma™ Sanatı olarak tanımlayan Ertuğrul Belen, birçok BIST 100 kurumuna ve 80 binin üzerinde profesyonel, üst düzey yönetici ve girişimciye Türkiye'de bir 'ilk' olan Speed Networking™ hızlı tanışma seanslarını yaptırmış ve patentli Networking eğitimleri vermiştir.  

    Networking eğitimleri, Speed Networking™ uygulamaları, LinkedIn Stratejileri ve CEO Networking Programı'nın yanı sıra araştırmalarını düzenli yayınlayan Ertuğrul Belen, Çok Satanlara girmeyi başaran “Networking, Tanışma, Tanıştırma ve Tanınma Sanatı” ve “Girişimciliğin Altın Kuralları" kitaplarının yazarıdır. Belen, Galatasaray Lisesi ve Wisconsin Üniversitesi mezunudur. Ertuğrul Belen, Erickson Coaching International’da Profesyonel Koçluk ve NLP Master çalışmalarını tamamlamıştır. TEDx konuşmalarında da sahne alan Belen, Türkiye Milli Yüzme Takımı eski yüzücüsüdür.

    Ertuğrul Belen’in yeni kitabı “İş Dünyasında LinkedIn ile Networking” Haziran 2018’de Optimist Yayın Grubu tarafından yayınlanmıştır.

     

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.