10 adımda Networking: 5 – Tanışmaya hazırlanın

    10 adımda Networking: 5 – Tanışmaya hazırlanın

     Bir networking etkinliğine gitseniz nasıl bir hazırlık aşaması yapmanız gerekirdi?

    Asansör konuşmanızı gözden geçirin

    Toplantının içeriğine göre kendinizi nasıl tanıtacağınızı ve hangi özelliklerinizi ön plana çıkaracağınızı belirleyin.

    Kişisel soru bankanızı hazırlayın

    Asansör konuşmanızı yaptınız; fakat karşınızdaki size hiçbir şey sormadı. Bu durumda, konuştuğunuz kişiyi konuşmaya teşvik edecek bazı sorular sormalısınız. "Firmanız krizden nasıl etkilendi?", "İşinizin en keyifli tarafları nelerdir?" gibi cevabı evet/hayır olmayan sorular karşınızdaki kişinin sizinle iletişime geçmesini sağlayacaktır.

    Paylaşacaklarınızı belirleyin

    Networking etkinliğinde tanışabileceğiniz kişilerle paylaşmak üzere makale, kitap, etkinlik gibi bilgileri önceden belirleyin. Hem konuştuğunuz kişilerin iletişim bilgilerini almış hem de onlara fayda sağlamış olursunuz.

    Davet edin

    Yeni tanıştığınız kişileri ileride gerçekleşecek olan başka bir etkinliğe davet etmek son derece olumlu bir izlenim uyandıracaktır. Burada içten olmak çok önemlidir. Ayrıca farklı ortamlarda bir araya gelerek networkünüzü güçlendirmenizi sağlar ve yine fayda sunmuş olursunuz.

    Etkinliğe giden tanıdıklarınızı bulun

    Tanıdıklarınız etkinlik sırasında sizi yeni kişilerle tanıştırabilirler. Bu şansı kaçırmayın.

    Programınızı doldurmayın

    Bir networking etkinliği öncesi ve sonrası başka bir program yapmaktan kaçının. Etkinliğe yorgun gitmek hem sizin motivasyonunuzu düşürür hem de istediğiniz performansı gösteremeyebilirsiniz. Veya networking etkinliğinden sonra başka bir mekana geçilmek istenebilir. Böyle bir durumda sonrasında programınızın olması bir etkinlikten taviz vermenize yol açacaktır.

    Konuşmacıları araştırın

    Networking etkinliklerindeki konuşmacılar, genellikle geniş bir iş ağına sahiptir. Onlarla tanışmak sizin de bu ağlara dahil olma ihtimalinizi arttıracaktır.

    Etkinlik kankanızı bulun

    Etkinlik kankanızla katılım öncesi hedeflerinizi birbirinizle paylaşın. Birbirinizi tanıtmanız gerektiği durumlarda arkadaşınızın sadece ismini söylemek yerine onu öne çıkaracak özelliklerini vurgulamalısınız. Örneğin, "Tanıştırayım, değerli bir arkadaşım ve Satışın 10 altın kuralı kitabının yazarı Taner Özdeş". Bu şekilde hem arkadaşınız hakkında karşı tarafta merak uyanma ihtimali artar hem de arkadaşınıza fayda sağlamış olursunuz.

    Etkinliğe uygun giyinin

    Giyimin etkinliğin performansını arttırmadaki önemi yadsınamaz. Bu sebeple kendi tarzınızı arka plana alıp etkinliğin tarzına uygun giyinmelisiniz.

    Rozet kullanın

    Rozetler, sohbet başlatmak için güzel bir araçtır. Mezun olduğunuz üniversitenin veya üye olduğunuz gönüllü bir derneğin rozetini takabilirsiniz.

    Yaka kartlarından faydalanın

    Tıpkı rozetler gibi, taka kartları da önemli bir networking aracıdır. Karşınızdaki kişinin ismini okuyarak bir sohbet başlatmak oldukça basit ama etkili bir yöntem.

    Olumlu olun

    Gün içinde kötü şeyler yaşamış olabilirsiniz; fakat bunu duruşunuza yansıtmayın. Yaşadıklarınızı unutup bir tebessüm ile networking alanına giriş yapın ve kendinize günün güzel devam edeceğini hatırlatın.

    Erken gidin

    Genellikle herkes, etkinliklere başlangıç saatinden biraz daha geç gitme eğilimindedir. "Herkes toplansın biz de öyle gideriz" düşüncesinin sonucu olarak bazı networking fırsatlarını kaçırabilirler. Bunu yaşamamak için, etkinlik başladığında orada olun ve henüz kalabalık olmadan konuşmak istediğiniz kişilerle tanışma fırsatını yakalayın.

    10 adımda Networking: 6 – Networker Gibi Tanışın yazımıza ulaşmak için buraya tıkla!

    Kaynak: "Tanışma, Tanıştırma, Tanınma Sanatı: Networking" Ertuğrul Belen

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Business Networking Akademi Kurucusu

    Çok Satanlar "Networking" Kitabı Yazarı

    Ertuğrul Belen, sonuç odaklı işbirliklerini geliştirmek ve iş dünyası başta olmak üzere bireylerin hedeflerine yönelik güven odaklı çevre stratejilerini tasarlama vizyonuyla Business Networking Akademi'yi kurmuştur. Networking'i Tanışma, Tanıştırma ve Tanınma™ Sanatı olarak tanımlayan Ertuğrul Belen, birçok BIST 100 kurumuna ve 80 binin üzerinde profesyonel, üst düzey yönetici ve girişimciye Türkiye'de bir 'ilk' olan Speed Networking™ hızlı tanışma seanslarını yaptırmış ve patentli Networking eğitimleri vermiştir.  

    Networking eğitimleri, Speed Networking™ uygulamaları, LinkedIn Stratejileri ve CEO Networking Programı'nın yanı sıra araştırmalarını düzenli yayınlayan Ertuğrul Belen, Çok Satanlara girmeyi başaran “Networking, Tanışma, Tanıştırma ve Tanınma Sanatı” ve “Girişimciliğin Altın Kuralları" kitaplarının yazarıdır. Belen, Galatasaray Lisesi ve Wisconsin Üniversitesi mezunudur. Ertuğrul Belen, Erickson Coaching International’da Profesyonel Koçluk ve NLP Master çalışmalarını tamamlamıştır. TEDx konuşmalarında da sahne alan Belen, Türkiye Milli Yüzme Takımı eski yüzücüsüdür.

    Ertuğrul Belen’in yeni kitabı “İş Dünyasında LinkedIn ile Networking” Haziran 2018’de Optimist Yayın Grubu tarafından yayınlanmıştır.

     

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.