Endüstri 4.0 Yolculuğuna Nereden Başlamalıyım?

    Endüstri 4.0 Yolculuğuna Nereden Başlamalıyım?

    Hızlı ve kolay erişimin lüks olmaktan çıktığı ve kartopu misali büyüyerek gittiğimiz gelecek dijital çağın kuralı Endüstri 4.0'ı birlikte yakalayalım!

    Bizim zamanımızda yoktu böyle şeyler serzenişleri, teknolojinin fark etmeden hayatımızın merkezinde oluşu, akıllı telefonlarımızdan değil bir gün, bir saat bile ayrı kaldığımızda hissettiğimiz o boşluk hissi… Teknolojinin ve elçileri akıllı robotların günlük ve kurumsal hayatlarımızdaki varlığına şaşırmayı bırakıp kabulleneli, hatta zorunlu ihtiyaçlar listesinde üst sıralara çıkaralı epey zaman geçti sanırım.

    Öyle ki, özellikle biz Y Jenerasyonu mensupları olarak geleceğe teknolojik bakmaya evrildik ve "girişimcilik" olgusunun bir heyecandan öte bir meslek olabileceğini başta kendimiz olmak üzere herkese gösterdik.

    Peki bu evrimin doğuşu nereden geliyor?

    Bizi yaşamda kalma mücadelesine iten şey nedir? Hızlı ve kolay erişimin lüks olmaktan çıktığı ve kar topu misali büyüyerek gittiğimiz gelecek dijital çağın kuralı Endüstri 4.0'ı yakalamak!

    Endüstri 4.0 ya da bir diğer adıyla 4. Sanayi Devrimi terimi ilk olarak 2011 yılında dünyanın en büyük sanayi fuarı olan Almanya Hannover Fuarı'nda hayatımıza girdi. Küresel boyutta yaşanan gelişmelerin yakınında olmanın fark yaratmaya yetmediği ve artan rekabet koşulları arasında işgücü istihdamının üstünlüğü devam ettirmekte yetersiz kaldığını keşfeden Almanya, Endüstri 4.0'ı duyurarak üretim sektöründe yeni bir endüstriyel devrim yaratmaya başladı.

    Tüm işleri teknolojiye bırakacaksak insanlar ne iş yapacak?

    Benim Endüstri 4.0'a dair bilgilerim literatür ve kısa haberlerden ibaretken 3 Nisan'da TurkishWIN İzmir Chapter'ı tarafından STEAMWIN kapsamında Ege İhracatçılar Birliği'nde düzenlenen etkinlikte SIEMENS Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy'un detaylı sunumu sonrası bilgi birikimim hayli arttı. Ali Rıza Bey bizlere Endüstri 4.0'ın doğuşundan, dünya üzerindeki etkilerine, her yaş grubu ve her iş alanı için gerçekleştirilmiş örneklere ve gelecekte bizleri nelerin beklediğine dair büyük bir ayna tuttu.

    Konuşması sırasında salonda bulunan tüm katılımcıların kurmasını istediği hayalse hala aklımı kurcalıyor.

    İnsansız bir üretim süreci düşünün. Robotlar bile bozulabilir deyişinizi duyuyor gibiyim. Kendi kendini tamir edebilen robotlar düşünün. Birbirini ikame etmeye programlanmış robotlar. Bu akıllı robotlar hayatımıza girdiğinde emek yoğun üretimin hayatımızdan tamamen çıkışını izleyeceğiz.

    Peki ya insanlar? Tüm işleri teknolojiye bırakacaksak insanlar ne yapacak? Kurduğumuz hayal sonrası Endüstri 4.0'ın robotları rakiplerimiz haline getireceğini ve işsizliğin artacağını düşünüp gerçek bir korku hissi ile yüzleştik. Ancak Ali Rıza Bey'in bizlere hatırlattığı bir şey vardı. "Diğer sanayi devrimlerini düşünün… 2.Sanayi Devrimi sonrasında ilk kez sanayi ile tanıştık, insanlar üretebileceklerine inandılar, yeni sektörler yarattılar ve işsizlik azaldı. 3.Sanayi devrimi ile hayatımıza internet girdi. Fiziksel olarak ulaşamadığımız alanlar ile iş yapmaya başladık. Ağımız genişledi ve işsizlik azaldı.

    Peki, 4. sanayi devriminde neden artsın?

    Ali Rıza Ersoy, SIEMENS Genel Müdür Yardımcısı

    Endüstri 4.0 ile gelişmeye ve yeni meslek grupları edinmeye...

    Her şeyin teknolojik olduğu bir çağda o teknolojiyi üreten ve geliştiren insanın kas gücünden öte beyin gücünden başka bir şey değildi. Anladık ki Endüstri 4.0 insanı düşünmeye, geliştirmeye ve yeni meslek grupları edinmeye yönlendiriyor. Yeni meslek gruplarının ortaya çıkışı ise her zaman olduğu gibi ilk olarak eğitimden geçiyor. Ali Rıza Bey'in sunumu sırasında ulusal ve uluslararası bazda eğitim adına yapılan çalışmaların örnekleri ile tanıştık. Ülkemizde atılan adımları öğrenmek ise bizler için heyecan verici ve umut vaat edici oldu.

    Değerli bilgileri için başta Ali Rıza Ersoy'a ve tüm STEAMWIN ekibine teşekkür ediyorum. Harika etkinliğin fotoğrafları burada. Sizler de Endüstri 4.0 hakkında daha detaylı bilgi almak ve gelecekteki robot arkadaşlarınız hakkında ön bilgiye sahip olmak istiyorsanız ilk ve tek Türkçe kaynak olan http://www.endustri40.com/ platformunu inceleyin.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.