İş hayatında birçok dinamik sayesinde ön saflarda yer alırız. Bu dinamiklerin en önemlilerinden biri de davranışlarımızdır. Alçakgönüllülük hem gelişmemizde hem de insan ilişkilerimizde önemli bir rol oynar. Bu yazımızda iş dünyasında alçakgönüllülük üzerine yazdık. Keyifli okumalar...
Son araştırmalar, hatalarından ders çıkaran kişilerin ortak bir özelliği olduğunu gösteriyor: Alçakgönüllülük. Alçakgönüllü kişiler, hataların ve onlar sayesinde öğrenecekleri şeylerin değerini bilir; bu da onları diğerlerinin önüne geçirir. Alçakgönüllülüğe ve hatalardan ders çıkarmaya dair olumlu bir tutum geliştirmeliyiz.
Hatalar ve hatalardan ders çıkarmak, zamanımızın sloganı gibi görünüyor. Çeviklik, yalın girişim gibi popüler yaklaşımlar, deney yapma ve hatalardan hızlı şekilde ders çıkarma becerisini 21. yüzyılın en temel yetkinlikleri haline getirdi. Araştırmalar ayrıca hatalarından ders çıkaran kişilerin daha yaratıcı ve esnek olduğunu, değişken çalışma ortamlarında daha yüksek performans sergileyebildiklerini gösteriyor.
Ancak hatalardan ders çıkarmak, söylendiği kadar kolay değildir. Erken çocukluktan itibaren, bize hata yapmaktan kaçınmamız gerektiği öğretilir. Okulda yapmamız gereken ne çok şey olduğunu hatırlıyor musunuz? Çoğu kişi bir şeyler ters gittiğinde savunmaya geçer ve konuyla ilgili konuşmaktan kaçınır. Aptal görünmekten ya da hata yapmakla suçlanmaktan korku duyarız. Sonuç olarak, başarısızlıklardan çok başarıları analiz ederiz. Bu da hatalardan ders çıkarmayı engeller.
Yine de umut var
Yakın zamanda benim de parçası olduğum bir araştırmada, hatalardan etkili şekilde ders çıkaran kişilerin ortak bir özelliği olduğunu keşfettik: Alçakgönüllülük. Alçakgönüllülük, kendini doğru şekilde değerlendirmeye istekli olmayı, başkalarının güçlü yönlerini ve sunduğu katkıyı takdir etmeyi ve öğrenmeye hevesli olmayı kapsar.
Alçakgönüllü kişi, neden hatalardan ders çıkarma konusunda daha başarılıdır? Hata ve yanlışlar Çünkü alçakgönüllü kişi, kendini doğru şekilde değerlendirmeye ve geribildirimleri takdir etmeye isteklidir, kişiye eylemleri hakkında geribildirim sağlar. Bu yüzden alçakgönüllü kişi, hataların ve onlar sayesinde öğreneceği şeylerin değerini bilir. Bu da ona diğerleri karşısında avantaj sağlar.
Alçakgönüllülüğü teşvik etmek ve şirketinizde hatalardan ders çıkarma kültürünü geliştirmek istiyor musunuz? İşte etkisi kanıtlanmış üç yol:
1) Alçakgönüllülüğe karşı olumlu bir tutum geliştirin
Alçakgönüllülüğe karşı geliştirilen tutum; kişilerin alçakgönüllülüğü ne kadar iyi veya arzu edilen bir şey olarak gördüğünü belirler. İyi olduğunu düşündüğümüzde, o yönde davranma olasılığımız da artar. Ne yazık ki günümüzün dilinde alçakgönüllülük, genellikle düşük benlik saygısı veya düşük değer duygusu gibi olumsuz şeylerle ilişkilendirilir.
Alçakgönüllülüğün bir güçlü karakter özelliği hatta erdem olduğunu söyleyerek aksi görüştekilere meydan okuyun. Liderlik üzerine çalışan uzmanlar, alçakgönüllülüğün, CEO'nun performansı üzerindeki etkisine dair ikna edici kanıtlar buldu. CEO'nun alçakgönüllülüğü takdir etmesi ise güçlendirici bir çalışma ortamı yaratarak kurumsal performansa dönüşür. Bu yüzdendir ki bazıları mütevazı liderlerin en iyi liderler olduğunu söyler.
İsterseniz daha da ileri gidelim. Filozoflar uzun zamandır alçakgönüllülüğü; cesaret, bilgelik ve bağışlayıcılık gibi erdemlerin temeli olan bir meta erdem olarak görüyor.
Ayrıca, alçakgönüllülük Aristoteles'in "Altın Orta"sında, Budizm'im "Orta Yol"unda ve Konfüçyüs'ün "Zhong Yong" yani "Ortalama Doktrini"nde de karşımıza çıkar.
Dolayısıyla, alçakgönüllülüğü yeniden düşünmek için pek çok neden var gibi görünüyor.
2) Alçakgönüllü davranışları destekleyen kültürel normlar oluşturun
Sosyal normların davranışlarımız üzerinde güçlü bir etkisi var. Sosyal normlar, kişiyi ondan hangi davranışların beklendiği konusunda yönlendirir. Yine de birçok şirkette alçakgönüllülük, en tepede yer alan kültürel normlar arasında sayılmaz.
Alçakgönüllülükle ilişkili davranışları överek, kültürel normları bu yönde geliştirebilirsiniz. Bir çalışan kritik bir konuda geribildirim istediğinde, bunu övün. Başkalarının güçlü yanlarını kabul eden kişiyi onurlandırın. Yeni şeyler öğrenmeye hevesli kişileri destekleyin. Böylece, bu kültürü yaymış olursunuz.
Ayrıca bu konuda rol modeli olan çalışanları öne çıkarın. Örneğin alçakgönüllü çalışanları onurlandırdığınız bir ödül sistemi oluşturabilirsiniz. Tabii bu aynı zamanda sizin de rol modeli olmanız anlamına gelir. Bir şey bilmediğinizde veya yardıma ihtiyacınız olduğunda bunu açıkça kabul edin. Başkalarının sunduğu katkıyı takdir edin. Araştırmalar gösteriyor ki bu tür ufak söz ve davranışlar, alçakgönüllülüğü modellediği gibi çevrenizdekileri güçlendiriyor da.
3) İnsanların alçakgönüllü davranabilmesini kolaylaştırın
Kişi, kolay olacağını düşündüğü davranışa yönelir. Başka bir deyişle, bir şeyi yapmak kolaysa kişinin o davranışı sergilemesi daha olasıdır. Başkalarını takdir etmek ve öğrenmeye hevesli olmak belki kolay sayılır ama kişinin kendini doğru şekilde değerlendirmesi, özellikle de işler ters gittiğinde, o kadar kolay olmayabilir.
Bu nedenle, kişilerin kendini doğru şekilde değerlendirebilmesini kolaylaştırmaya çalışın. Bunu yapmanın bir yolu doğrulanabilir, öngörülebilir ve kontrol edilebilir geribildirim sağlamaktır. Doğru gitmeyen şeylerle ilgili verilen geribildirim, bazılarını savunmacı yapabilir ve bu da öğrenmeyi engeller. Geribildirim doğrulanabilir, öngörülebilir ve kontrol edilebilir olduğunda savunma eğilimi
azalır, bu da hatalardan ders çıkarmayı kolaylaştırır.
Ayrıca, geribildirim konusunda küçük bir hileye başvurabilirsiniz; geribildirim istemek yerine, iş arkadaşlarınızı kör noktalarınızın neler olduğunu açıklamaya davet edin. Onlara şu soruyu sorun: "Başkaları, bende benim fark etmeyebileceğim neler görüyor?" Bu şekilde daha dürüst cevaplar alırsınız ve bu da kendinizi daha doğru değerlendirmenize yardımcı olur.
Yorum