Milyon Kadına Mentor Programı Menti Deneyimi: Elanur Karabulut

    Milyon Kadına Mentor Programı Menti Deneyimi: Elanur Karabulut

    Abdullah Gül Üniversitesi Makine Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi ve mentimiz olan Elanur Karabulut'un sana söyleyecekleri var! Elanur'un mentoruyle geçirdiği ilham dolu yolculuğu okumak istiyorsan haydi gel başlayalım!


    Mentimiz Elanur Karabulut: 


    'Güzel uçaklar çizmek istiyorum!' diyerek çıktığım yolun ilk durağında 'Mühendis olmak istiyorum!' dedim ve böylece Abdullah Gül Üniversitesinde Makine Mühendisliği okumaya başladım. Hazırlık sınıfındayken her şey çok güzeldi. Kampüste arkadaşlarımla vakit geçiriyor, hafta sonları farklı konularda eğitimlere katılıyorduk. Kısacası zamanım dolu dolu geçiyordu.

    Her şey bu kadar güzel gidiyorken 1. sınıfa başlayıp fakülte dersleri almaya başladığımda pandemi süreci başladı ve ben de herkes gibi eve kapandım. Fakülte derslerimi ilk defa online olarak almak, arkadaşlarımdan uzak kalmak beni epey zorladı. Derslerime bir türlü motive olamıyor, vaktimi iyi yönetemiyordum. Günlerim bu kadar karmaşık ve zor geçerken zaman zaman Makine Mühendisliğine uygun olmadığımı bile düşünüyordum. "Hayal ettiğim yerde değil miyim acaba? Bu bölümü bırakmalıyım! Zaten derslerimi de idare edemiyorum, hiçbir şeye yetişemiyorum!" gibi düşünceler kafamda dolanırken Milyon Kadına Mentor Programı ile tanıştım. Seçtiğim Havacılık ve Liderlik alanları üzerine TAV Ankara Havaalanı'nın Genel Müdürü Nuray Demirer ile eşleştim. O benim mentorum ben de onun mentisi oldum. 

    Nuray Hanım ile tanışmak için çok sabırsızlanıyordum. Benim için zor geçen, biraz da yolumu şaşırdığım günlerde böyle bir başlangıcın bana iyi geleceğinden emindim. İlk görüşmemizde Nuray Hanım ile Zoom üzerinden tanıştık, sohbet ettik. Kendisiyle devam edecek görüşmelerimizde nasıl ilerleyeceğimiz hakkında konuştuk. En önemlisi de zamanımı bir süredir iyi yönetemediğimi kendisiyle paylaştım ve tavsiyeler istedim. Benim için bu dönüm noktası olmuştu. Çünkü ilk önce altında ezildiğim sorumlulukları düzene sokmam gerekiyordu.

    Hayatımdaki bir başka karmaşa ise "Evet havacılık ile ilgilenmek istiyorum ama tam olarak ne yapmalıyım?" konusuydu. Nuray Hanım'dan kararsızlık konusunda tavsiye istediğim görüşmede kendisi bana deneyimlerinden bahsederek bu sorunu çözmek için yeni bir yöntem önerdi. Görüşmemizden sonra uzun uzun bu yöntemi denediğim yolculuğuma dur durak bilmeden devam ediyordum.

    Bir diğer görüşmemizde de staj yapmanın önemi üzerine sohbet ettik. Nuray Hanım'ın önerileri ile gelecek yıl yapacağım stajı planlarken neden bu yıl da olmasın diye düşünerek henüz 1.sınıftayken gönüllü staj başvurularına başladım. Artık zamanımı da planlayıp çoğu şeye vakit bulabiliyorken yeni deneyimlerle bölümümü daha da yakından tanımak istiyordum. Başvurumu kabul eden Selnikel firmasında da geçtiğimiz yaz tasarım stajı yaparak makine mühendisliğini daha yakından tanıma fırsatı edindim.

    Bir başka durağım ise Esenboğa Havaalanı oldu. Staj için Ankara'da bulunduğumu Nuray Hanım ile paylaştığımda beni havalimanına davet etti. Havalimanının her birimini o birimin sorumlusundan dinleyerek gezme fırsatı buldum. Benim için doğru bölümde miyim, istediğim meslek bu mu diye düşünürken bir makine mühendisi adayı olarak kendime havaalanında birçok alanda yer bulabildim. Üzerine düşünüp araştırma yapmak isteyeceğim çok fazla alan keşfedebildim. Hayatım boyunca unutamayacağım ve motivasyonunu hep hissedeceğim bir teknik gezi oldu benim için. 

    Bir başka durakta da hata yapma korkumuzu aşarak kanatlanıyoruz. Türkiye'nin en büyük havacılık yarışması olan TEKNOFEST' e katılmayı hep çok istemiştim. Havacılık konularına ilgili olduğumu bilen yarışmacı arkadaşlarım beni takımlarına davet ettiklerinde hep reddediyordum. Çünkü çok korkuyordum ve daha 1. sınıf öğrencisiyim. Görüşmelerimizin birinde Nuray Hanım'ın tecrübelerinden yaptığım çıkarımlarla hata yapma riskini almadan zaten kanatlanamayacağımı anlayınca yaptığım ilk şey arkadaşımı arayarak tekliflerinin hala geçerli olup olmadığını sormak oldu.

    Ve böylece Azure takımına dahil oldum. Takım arkadaşlarımla birlikte serbest görev kategorisinde yarışacak insansız hava aracımız için kolları sıvadık. Çok fazla hata yaptım. Hepimiz çok fazla hata yaptık. Bu riski göze almaya hazır olan 7 genç arkadaş tüm hatalarımıza rağmen projemizi tamamladık. Şimdi fark ediyorum ki hata yapmaktan korkan birine dünyanın sonu olmadığını artık ben de anlatabileceğim, çünkü ben de aynı yolda yürümüş, hata yapmış birinden dinleyerek kendimi bu havuza atabildim.

    Fark ettiğim bir başka güzel şey de bu yolculukta yol arkadaşınız olan mentorunuza güvenerek yola koyulduğunuzda birçok düğüm çözülüyor. 20'li yaşlarda kafası karışık genç bir kadın olmak zor. Yürüyeceğin bu uzun yol bu yaşlarda hep sisli görünüyor. Belki de zamanımı yönetemediğim için, bölümümü, havacılığı yeterince tanımadığım için hayallerimden vazgeçecekken mentorum sayesinde şuanda olduğum noktaya gelebildim. Çok kısa bir yolculuk gibi görünse de önümde artık çok daha büyük bir harita ve çok daha büyük zorluklar var. Sisli yollar daha az artık benim için. Henüz karşılaşmadığım kalan sisli yollar içinse yalnız değilim, bir yol arkadaşım var. 






    Buraya kadar hikayeme ortak olduğunuz için sizlere, hikayemin böyle şekillenmesine destek olduğu için mentorum Nuray Hanım'a sonsuz teşekkürler.


    Milyon Kadın Mentor Programı Nedir?  


    Milyon Kadına Mentor Hareketi, 15-25 yaş arasındaki genç kızlar ile sektör liderlerini dijital platformda bir araya getiren ve genç kızların kariyer hedeflerini destekleyen bir mentorluk hareketidir.

    2021 yılında STEM (Fen Bilimleri, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanlarında kariyer hedefleri olan genç kızları desteklemek üzere hayata geçirilen Milyon Kadına Mentor Programı'na 2023'te, alan farkı gözetmeksizin, okuyan ya da yeni mezun tüm genç kızlar ve liseler de eklendi. Milyon Kadına Mentor Programı kapsamında, kariyer yolculuğunda mentor arayan tüm genç kızlara destek olma hedefiyle çalışmalar devam etmektedir.

    Program, ABD Ticaret Odası'na bağlı ABD – Türkiye İş Konseyi'nin Women in Business (İş Dünyasında Kadınlar) çalışma grubu eş başkanları Ümran Beba (Kurucu, Beba Vakfı ve Partner, August Leadership) ve Canan Özsoy'un liderliğinde ve proje paydaşları TurkishWIN ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)'nin işbirliğiyle hayata geçirilmiştir.


    Sen de Elanur gibi Milyon Kadına Mentor Programına katılıp mentimiz olmak ve kendi hikayenin başrolü olmak istemez misin? Birçok farklı sektörde uzman olan yüzlerce mentorumuz mentileriyle eşleşmek için sabırsızlanıyor. Mentimiz olarak bu kocaman ailenin bir parçası olmak için tık tık.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    Milyon Kadına Mentor programı, CampusWIN Akademi gönüllülerinden oluşan bir çember.
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.