Milyon Kadına Mentorlarımızdan Elif Göktaş ile Röportaj

    WhatsApp-Image-2021-11-21-at-00.34.41

    Kıdemli Test Mühendisi Elif Göktaş ile ilham dolu bir röportaj gerçekleştirdik. Keyifli okumalar! 

    1) Merhaba, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

    Merhaba, ben Elif Göktaş. 1982 yılında İstanbul'da doğdum. Şu anda Kayseri'de yaşıyorum. Evliyim ve iki çocuk annesiyim.

    Babam okumama karşı olduğu için maalesef okulda olmam gereken yaşlarda evdeydim. 20 yaşında evlendim ve çocuklarım büyüdükten sonra ben de tekrar çok istediğim eğitim hayatına döndüm. Önce Bilgisayar Programcılığı, sonrasında ise çocukluk hayalim olan Bilgisayar Mühendisliğinden mezun oldum. Bilgisayar Mühendisliğine başladığımda 34 yaşındaydım…

    İş hayatının haricinde; birçok gönüllü oluşumda eğitmenlik, mentorluk ve blog yazarlığı gibi çalışmalar yapıyorum.

    2) Size göre iyi bir mentorluk ilişkisinde roller nedir?

    Bence mentor-menti ilişkisinde en önemli detay tarafların birbirine güven ortamı sağlayabilmesidir. Ayrıca mentor kesinlikle önyargısız olmalı. Mentinin gelişim alanlarını keşfetmesine destek olmalı ve yeni fikirlerin ortaya çıkması konusunda onu desteklemeli. Mentinin yeni hedefler belirlemesine yardımcı olmalı ve hedeflere ulaşma yolunda kendi tecrübelerini aktarmalı.
    Menti ise gelişimi için gerekli sorumluluğu üstlenmeli ve gayretli olduğunu hissettirmeli. Görüşme öncesinde gündemini belirlemeli ve mentor ile mutabık kalarak görüşme planlamasını yapmalı. 

    3) Herhangi bir dönemde mentorunuz oldu mu, olduysa nasıl bir deneyimdi?  

    Benim de şu an kendimi geliştirmek istediğim bir alan ve bir hedefim var. Bu yüzden bu konuda bir uzmandan destek alıyorum. Hedefime ulaşmak için onun tecrübelerinden ve önerilerinden faydalanmak beni bu yolculukta gözlemlenebilir bir şekilde hızlandırıyor ve motivasyonumu artırıyor.

    4) Milyon Kadına Mentor Programına destek olmaya nasıl karar verdiniz?

    Türkiye'de teknoloji alanında çalışan kadınların oranı %10. Dünyada ise bu oran sadece %27 civarında. Bunun en önemli sebebinin STEM alanlarının daha çok erkek işi gibi algılanması olduğunu düşünüyorum. Bunu değiştirmek için rol model kadınlar olmalı. Bu işlerin cinsiyeti olmadığını gösterebilmeliyiz. Biz tecrübelerimizi onlara aktarıp, bu alanlardaki eğitim ve kariyer yolculuklarını daha rahat geçirmelerini sağlarsak, STEM alanlarında rol model kadın sayısı da artacaktır. Böylece dünyada ve ülkemizde bu alanlarda çalışan insanlar arasındaki cinsiyet eşitsizliğinin de ortadan kalkacağına inanıyorum.

    5) Yeni işe başlayacaklara kariyer yolculuğunda tavsiyeleriniz nelerdir?

    Deneyimsiz olmak sizi tedirgin etmesin. Deneyimli insanlar bile farklı bir şirkette farklı bir göreve başlayacaklarında bir öğrenme dönemi yaşarlar. İlk işiniz de sizin birçok şeyi etkin olarak öğreneceğiniz yer olacak. Günümüzde özellikle teknoloji alanındaki birçok şirket, yeni mezunları şirket içi eğitimlerle işlerine hazırlıyor. Yeniliğe açık olun, inisiyatif almaktan korkmayın. Sorun yaşadığınızı, bir noktada takıldığınızı hissederseniz, bu alanda deneyimli kişilerden destek istemekten çekinmeyin.

    6) Kendinizi geliştirmek için neler yapıyorsunuz?

    İlgili olduğum birçok alan var. Sonu gelmeyen hedeflerim var… Oldukça yoğun bir hayatım olsa da zaman planlamamı doğru yapmaya çalışıyorum. Her gün online eğitimler için mutlaka zaman ayırıyorum. Şu an çalıştığım işle ilgili ya da iş dışında öğrenmek istediğim program ya da yazılım dilleriyle ilgili online eğitimler alıyorum. Bunun haricinde her alanda olduğu gibi bizim mesleğimizde de yabancı dil çok önemli. Ben de İngilizce konuşma pratikleri yapabileceğim bir eğitim alıyorum. Ayrıca topluluk karşısında konuşma ve liderlik çalışmalarına katılıyorum.

    7) Kendimiz geliştirmek için hangi dijital kaynakları takip edelim? Mutlaka okumalısınız dediğiniz kitaplar var mı?

    Benim dijital öğrenme kaynağı olarak en sık kullandıklarım geleceği yazanlar ve udemy. Ayrıca hackerrank sitesinde de kodlama ve algoritma becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Birçok şirket mülakatlarında Hackerrank sınavları istediği için bu konuda da avantajlı duruma geçebilirsiniz.

    Kitap önerilerim;

    • Zengin Baba Yoksul Baba – Robert T. Kiyosaki
    • Her Şey Seninle Başlar – Mümin Sekman
    • Steve Jobs Gibi Düşünmek- Daniel Smith
    • Mor İnek – Seth Godin
    • Hızlı ve Yavaş Düşünme – Daniel Kahneman

    8) Tekrar 20 yaşına dönme şansınız olsaydı neyi farklı yapardınız?

    20 yaşındayken benim değiştirebileceğim şeyler ne yazık ki çok azdı. Yine de geçmişe baktığımda 'keşke şöyle yapsaydım' dediğim şeyler çok azdır. Engellere rağmen eğitim aşkını ve mühendis olma hedefini hiç rafa kaldırmadım. Yaşım kaç olursa olsun aynı heyecanla her gün öğrenmeye devam ediyorum.
    Hem okulda hem iş hayatında hep genç arkadaşlarımla birlikte oldum. O yüzden onları bolca gözlemleme şansım oldu. Sizlerden ricam; lütfen karamsar olmayın. Bu saatten sonra şunu yapamam, bunu değiştiremem gibi olumsuzlukları önünüze set etmeyin. Suçlu aramayın, çözüm siz olun. Yeter ki isteyin; yaşınız kaç olursa olsun, gerçekten isterseniz her şeyi değiştirmek sizin elinizde. 

    9) Çalıştığınız kurumda hangi rolü üstleniyorsunuz?

    Şu anda bir şirkette Kıdemli Test Mühendisi olarak çalışıyorum. Uygulama testlerinin koordinasyonu, gerçekleştirilmesi, takibi ve raporlanması gibi görevleri yerine getiriyorum.

    10) Hayatınıza etki eden, ilham aldığınız kişiler kimler, bize onlardan bahseder misiniz?

    Benim için en etkili isim Ada Lovelace. Onun sağlık sorunları ve karşılaştığı birçok engele rağmen yaptığı önemli çalışmalar, kendine inanması ve hedefinden asla vazgeçmemiş olması beni hep çok etkilemiştir. Ada ve adını belki hiç duymadığımız birçok önemli rol model kadın var. Bir süredir bu kadınların hayatlarını araştıyorum ve onlarla ilgili yazılar yazıyorum.

    Okumak isteyenler için:

    Bir Peri Kadın: Ada Lovelace

    Kablosuz Ağların Annesi: Hedy Lamarr

    Değerli katkısı ve samimi röportajıyla bizlere ilham olduğu için Elif Göktaş'a çok teşekkür ederiz.

    Milyon Kadına Mentor Projesi 1. Dönemi Kasım ayı itibariyle tamamladık. STEM alanında çalışan kadınları 2. Dönem başvurusu için aşağıdaki linke davet ediyoruz!

    Bu yazı CampusWIN yazarlarından Esma Engin tarafından yazılmıştır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    Milyon Kadına Mentor programı, CampusWIN Akademi gönüllülerinden oluşan bir çember.
    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.