Siber Güvenlikte Kariyer: Fulya Algül ile Röportaj

    Siber Güvenlikte Kariyer: Fulya Algül ile Röportaj

    Doğuş Teknoloji Network Güvenliği ekibinin tek kadın Network Güvenlik Uzmanı Fulya Algül ile ilham dolu bir röportaj gerçekleştirdik. Network güvenliği alanında merak ettikleriniz ve daha fazlası için yazımızı kaçırmayın, keyifli okumalar!

    1) Öncelikle sizi kısaca tanıyalım: Nerede doğdunuz, ne okudunuz, şimdi ne yapıyorsunuz? 

    Merhaba, ben Fulya ALGÜL. 1990 yılında Bursa'da doğdum. Anlatacaklarım bir tık karmaşık olsa da yolculuk hikayemi ve bu yoldaki öğretilerimi seviyorum. Büyüyünce ne olmak istersin sorusunun bendeki karşılığı hep "öğretmen" olmaktı. Sınav dönemimde bu hedefim için çok çalıştım fakat sağlık sorunlarım nedeniyle dönemsel olarak ara verme durumlarım oluyordu. Bundan kaynaklı öğretmenlik hedefime ulaşamamış olsam da zamanın ne denli kıymetli olduğunu görüp beklemeden bir adım atmam gerektiğini düşündüm. İlk olarak kariyer yolculuğuma Süleyman Demirel Üniversitesi Elektronik Haberleşme Teknolojisi bölümü ile başladım. Bu alandaki ilk pratik deneyimimi Bursa Türk Telekom Genel Müdürlüğü'nde uzun dönem stajyer olarak yaşadım. Bu süre zarfında hem sahada hemde ofis ortamında teknik konularda talep ve şikayetlere "çözüm üretmekle" geçtiğinden severek ilerliyordum. Ama 19 yaşında iş hayatına atılmak mı yoksa yarım kalmış hayallerimi tamamlamak mı sorusu her gün beni düşündürüyordu ve bambaşka yollarda buldum kendimi. Lisansımı Süleyman Demirel Üniversitesi'nde Çevre Mühendisliği bölümünde tamamladım. Lisans dönemi boyunca bu alandaki birçok sempozyum ve kongrelerde görev aldım. Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP), Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme (KAMAG) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumlarında (TUBİTAK) desteklenen projelerim oldu. İçinde nefes aldığımız her an çok kıymetliydi ve yaşamsal ihtiyaçlarımızı karşıladığımız evrende, insan faaliyetlerinin doğaya verebileceği zararları önlemek veya en aza indirmek için elimden gelen tüm fırsatları değerlendiriyordum. Yüksek lisansımı da bu alandaki bir projede çok kıymetli hocalarım Prof. Dr. Mehmet BEYHAN ve Dr. Öğr. Üyesi Meltem KAÇIKOÇ rehberliğinde bursiyer olarak tamamladım. Bu zaman zarfında Bilge International Journal of Science and Technology Research dergisinde makalem yayınlandı. Bu süregelen zamanda Türkiye'de akademisyenlik yolculuğunda kişisel başarın dışında haksızlığa gelemeyeceğim birçok ortam olduğunu gördüm ve engellerin benim inisiyatifimin dışında geliştiğinin farkındalığını keşfettiğimde çalışma hayatına geç kalmamak adına başka bir b planı çizmek zorunda kaldım. Ve ilk mesleğim olan alanda araştırmalar yaparak kariyer hedefimi Network yolculuğuna çevirdim. Bu yolculukta ilk adımımı Turkcell Superonline şirketinde Network Engineer pozisyonunda attım. 3,5 yıl kadar bu alandaki bazı sertifikasyonlarımı tamamlayarak kişisel gelişim noktalarımı geliştirdim ve Yönetilen Güvenlik Servislerinde yetkinlik kazandım. 10 aydır da Doğuş Teknoloji bünyesinde Network Güvenlik ekibinin tek kadın Network Güvenlik Uzmanı olarak her biri ayrı yetenekli ekibimle güzel projelere imza atıyoruz.

    2) Hayatınızdaki anahtar kelimeleri paylaşabilir misiniz? 

    Merak - İçimdeki çağrı insana ve hayata dair merakım. Görmek için bakmaya başladığımızda bağlantıyı bir şekilde kuruyoruz. Bulunduğum alanda her olgunun üzerine kafa yormak, araştırmak ve sesli düşünmek hayatımda yeri olan anahtar kelimelerden.

    PUKÖ (Planla-Uygula-Kontrol et-Önlem al) - Yaşamsal anlamda her ne kadar akışta olarak yaşamayı benimsemiş ve plansız yaşamdan keyif alsam da mesleki hayatımda en fazla dikkat ettiğim noktalardan biri PUKÖ prensibidir. Süreçlerin sürekli olarak iyileştirilmesine yardımcı oluyor. Hem zamandan kazanıyorum hem de oluşan zamandaki alternatif işleri halledebiliyorum.

    Paylaşım - İnsan ilişkileri, bilgiyi aktarma, ekip çalışmaları gibi süregelen iletişim kanalları da oldukça değerli ve kişinin gelişiminde etkili olduğunu düşünüyorum. Her zaman iletişimimi kuvvetli tutarak, ortamda takım çalışmasına yatkınlık sağlayıp bilgiyi aktarmak ve ne kazanırım bakış açısıyla adım atarak yol katediyorum. 

    3) Mottonuz nedir? 

    "Hiçbir zaman bırakmaya başlama, hiçbir zaman başlamayı bırakma! Bulunduğum her alanda yapabileceğinin en iyisini yap!" bunu her an'da kendime anımsatıyorum. Hayallerimin ve isteklerimin ne olduğunu çok iyi tahlil edip, onlara ulaşmak için elinden geleni yapmayı seviyorum. Bunları elde etmeye çalışırken karşıma çıkan engeller veya zorluklar karşısında pes etmek ise aklımın ucundan bile geçmiyor. Daha da önemlisi istediklerimi elde edemesem bile her daim elinden geleni yaptığına inandığım için asla negatif şeylerden etkilenmiyor ya da karamsarlığa kapılmıyorum. Düşsem bile eskisinden daha da güçlü ayağa kalkan biri olmak güçlü hissettiriyor. Yaşamımda hayat benim için ne demek ne yapmak istiyorum? bu gibi yüzleşmelere ara ara yer veriyorum. Bir şeyi bilmiyorsam deneyim etmediğim için olduğunu bilerek, pratiğe döktüğümde başaracağıma olan inancımı hep diri kılıyorum. Bulunduğum alanlarda emek verip güzelleştirebiliyorsam ne mutlu bana!

    4) Çalıştığınız kurumda hangi rolü üstleniyorsunuz? Bu rolün gereklilikleri nelerdir? 

    Doğuş Teknoloji Network Güvenliği ekibinde Network Güvenlik Uzmanı olarak görev almaktayım. Doğuş Grubu bünyesindeki firmalarımızın network ve güvenlik operasyonlarını yönetmek, sistemlerindeki hataları tespit etmek ve çözümlemek, güvenlik risk analiz senaryolarıyla optimizasyon çalışmaları yapmak, güvenlik ürünlerinde yapılandırma ve ilgili cihazların periyodik olarak bakımlarını gerçekleştirmek gibi birçok gereklilikleri bulunmaktadır.  

    5) Network güvenliği alanında çalışmaya nasıl karar verdiniz? İlham aldığınız kişi veya olaylar varsa bizimle paylaşabilir misiniz?

    Akademisyen olma yolculuğumda nefes alma arası verdiğimde; hangi sektörün önünün açık olduğunu, kendimi her an geliştirebileceğim bölümlerin neler olabileceğini, çalışma hayatında kadın istihdamına önem verilen, meslekte toplumsal cinsiyete dayalı ayrımın olmadığı mesleki alanlar gibi birtakım sorular sordum. İşimi severek yapacağım bir kariyer hedefi belirlerken bu alanda çalışan bir yakınımın desteği ve deneyimlerini rehber edinerek çalışmaya başladım.

    6) Mesleğinizin zor yönleri var mı? Varsa neler? 

     Her işte olduğu gibi bu meslekte de işin gereksinimlerinden kaynaklı yoğun çalışma zamanları oluyor. Çalıştığım ekipte, son kullanıcıya kadar dokunduğumuzdan hemen hemen her ekibin kalbi diyebilirim :) O nedenle yapılan işlerde kritik durumların risk analizlerini yaparak sağlam adımlar atıyor ve çok çalışıyoruz (Pandeminin hayatımızda oluşturduğu alışkanlıklardan kaynaklı toplantısız zamanları nadir görebiliyoruz :)) Ekip çalışması, takım ruhu bu mesleğin zor yönlerini minimalize eden olgu. O nedenle şanslı hissediyorum kendimi.

     7) Sizce network güvenliği alanında kariyer yapmak isteyen biri nereden başlamalıdır? Hangi yetkinliklere sahip olmalıdır?

    Kesinlikle merak ve araştırma yönü yüksek, risk analizi yapma ve raporlama yetkinliklerine sahip olmak önemli. Yeni teknolojiler ve çözümler ile ilgili kendini geliştirmek bu dinamik düzene ayak uydurmak gerektiğinin gerekliliklerini bilerek adım atılması gerekir. Belirlenen sektördeki ilanlara göz atıp işe alım süreçlerindeki yetkinliklere göz atılmasını önerebilirim.

     8) Kendinizi geliştirmek için neler yapıyorsunuz?

    Bulunduğum sektörde sorun çözme yeteneğinin önemi yüksek olduğundan troubleshooting konusunda çeşitli makaleler ve çözüm önerilerini inceliyorum. Güvenlik alanındaki ürünlerde sertifikasyon ile desteklemek amaçlı ön hazırlıkları sağlayarak kazanımlarıma katkı sunuyorum. Bilgisini önemsediğim herkesin boşluklarını değerlendirip konuların üzerinden geçerek detaylı sorgulamalar ile kısa notlar çıkarıyorum. Sektörde bir sonraki adımıma destek olacağına inandığım konular üzerinde durup o yönde araştırmalar yapıyorum. Akabinde çalışma hayatı dışında kendimi geliştirmek için çaba harcadığım birçok alan var. Müzik, dil öğrenimi, koçluk eğitimleri, gezerek kültürlere dokunmak gibi. 

     9) "Mutlaka okumalısınız" dediğiniz kitaplar var mı?

     Franz Kafka bir kitabında şöyle diyor: "Bazı kitaplar, kişinin kendi kalesindeki bilinmeyen odaların anahtarıdır." Benim için başucu kitaplarından biri olan "Kurtlarla Koşan Kadınlar" mutlaka okunmalı dediğim yegâne kitaplardan ve benim için birçok keşfetmediğim hikâyenin anahtarı oluyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığını analiz etmek ve çözümlemek için ışık tutucu noktalar yer almaktadır. Bir solukta okunacak bir kitap olmamakla birlikte bölüm bölüm okumalar yaparak daha iyi anlamlandırılabilir. Yaratıcı endüstri olan iletişim alanında faaliyet gösteren simge üreticilerinin emek süreçlerini okumakta özgün bir kuramsal hareket noktası sağlayabilir.

     10) Sizce network güvenliği sektöründe kadın-erkek dengesini sağlamak için neler yapılabilir?

    Yalnızca bu sektörde olmamakla birlikte çalışma hayatında kadın-erkek ayrımının yapılmasını doğru bulmuyorum. Mühendisliğin kadını ya da erkeği yoktur, bu anlamda her kadın üzerine düşen sorumlulukları ve emeğini ortaya koyarak bu eşitsizliğe maruz kalınan durumlara olanak sağlamamalıdır. Bu sektörde kadın-erkek dengesinin olduğu ekiplerde çalıştım o nedenle şanslıyım. Ezcümle; ne istediğini bilerek, inanarak yola çıktığımızda başaramayacağımız hiçbir şey olmayacaktır. Adım atmaktan korkmadan tüm kabukları kırabiliriz.


    Bu röportaj CampusWIN yazarlarından Buket Gençaydın tarafından yapılmıştır. Fulya Algül ile gerçekleştirdiğimiz siber güvenlikte kariyer röportajımızın sonuna geldik. Yeni yazılar için takipte kalın! 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.