TurkishWIN İlham Röportajları: Elif Tutum Tuncer

    017A4729

    Verdiği tavsiyeler, kariyeri ve öngörüleriyle gençlere ilham olan Elif Hanım ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Röportajı okurken kağıt ve kaleminizi yanınızdan eksik etmemenizi öneririz. Keyifli okumalar!  

    ''İstanbul Bilgi Üniversitesi İşletme bölümünde lisans eğitimini tamamlayan Elif, 15 yılı aşkın bir süredir İnsan Kaynakları alanında çalışmaya devam etmektedir. Kariyeri boyunca teknoloji, telekomünikasyon, hızlı tüketim ve endüstri olmak üzere farklı sektörlerde deneyim kazanmıştır. İşveren markası, liderlik, yetkinlik gelişimi ile değişim yönetimi projeleri başta olmak üzere stratejik İK ajandasının hayata geçirilmesine yönelik kritik sorumluluklar üstlenmiştir. Son olarak Signify (eski adıyla Philips Aydınlatma) Türkiye İK Yönetimi görevinin ardından global bir sorumlulukla Signify Hollanda genel merkezde Yetenek Yönetimi Direktörlüğü'ne atanmıştır. Aynı zamanda co-active koç olan Elif; gönüllü olarak gençlere ve kadınlara yönelik koçluk ve mentorluk projelerini desteklemeye devam ediyor.'' 

    1) Hangi kurumda ve görevdesiniz?

    Signify (eski adıyla Philips Aydınlatma) Hollanda Global Merkezde Yetenek Yönetimi Direktörlüğü görevini sürdürüyorum.

    2) Hangi üniversitede hangi bölümde okudunuz?

    İstanbul Bilgi Üniversitesi İşletme bölümünden tam burslu olarak mezun oldum.

    3) Sizi yönlendiren anlar ve kişiler kimlerdi? Mesleğinizi nasıl seçtiniz, karar anlarınız neler oldular? Tecrübelerinizi ve olduysa bir görevden diğerine geçiş kararınızı nasıl verdiğinizi paylaşabilir misiniz?

    Üniversitenin ilk yıllarında pazarlama alanında kariyer düşünürken Organizasyonel Gelişim ve İK derslerinden sonra İK alanına yöneldim ve bu alanda stajlarımı yaptım. Hem Sandoz hem de Citibank'daki stajlarım esnasında birlikte çalıştığım yöneticiler önemli sorumluluklar verdiler; bu hem kendime güvenimi perçinledi hem de hedefimi netleştirmeme yardımcı oldu. Bu nedenle üniversiteli arkadaşlarıma da öğrenimleri esnasında mutlaka staj fırsatlarını değerlendirmelerini öneriyorum.
    Kariyer değişikliklerimi yaparken; nasıl kendime yeni yetkinlikler ve deneyimler katabilirim diye düşündüm. Farklı sektör, farklı uygulamalar bakış açımızı zenginleştiriyor. Elbette ki size sunulan fırsatların ücret ve yan hakları da bir kriter ama benim için öncelikli kriter hiçbir zaman bu olmadı. Bir kariyer fırsatı söz konusu olduğunda; öncelikle o pozisyondan beklentileri, şirketin stratejisini, kültürünü ve İK fonksiyonun nasıl konumlandığını anlamaya çalışıyorum. Ardından yeteneğe bakış açısı ve liderlik kültürü karar verme sürecimde önemli rol oynuyor.

    4) Aileniz kariyer yolculuğunda sizi nasıl yönlendirdi, destek oldu mu?

    Babam uzun yıllar kendi işinin patronluğunu yapmış bir esnaf bununla birlikte iş hayatına dair oldukça fazla kitap okur ve bizimle de öğrenimlerini paylaşırdı. Annem ise kamudan memur emeklisi ve bize özellikle bir kadın olarak hep kendi ayaklarımız üzerinde durmamızın önemini öğütlerdi. Pazarları Hürriyet İK ekindeki ilanları inceleyip nasıl yetkinlikler kazanmamız gerektiğine dair sohbetlerimizi hatırlıyorum. Sanıyorum tüm bunların kariyer tercihimde rolü olmuştur. Genel olarak kendi yönümüzü çizmemize destek oldular ve cesaretlendirdiler diyebilirim.

    5) İş hayatınızda rol modeliniz olan kadın ve erkek liderler kimler?

    Tek bir isim vermek kolay değil; ilham veren, destekleyen, paylaşımcı ve yenilikçi liderlerden besleniyorum. İK alanında Katarina Berg (Spotify CHRO) ve Leena Nair (Unilever CHRO) ilgiyle takip ettiğim liderler. Satya Nadella'nin Microsoft'a getirdiği liderlik ve kültür de ilham verici.

    6) Kendinizi güncel tutmak için kullandığınız kaynaklar var mı? Bizimle paylaşır mısınız?

    Psikolojik güvenliğin organizasyonlar için önemini vurgulayan Amy Edmondson ve Gelişim Odaklı Zihin Yapısı (Growth Mindset) teorisinin sahibi Carol Dweck gibi değerli akademisyenlerin çalışmalarından bolca ilham alıyorum. Bunun yanı sıra düzenli olarak HBR okuyorum; Coursera gibi platformlardan geniş bir repertuarda kurslara katılıyorum ve son olarak global ve bölgesel seminerlere/atölyelere katılarak yenilikçi uygulamaları takip etmeye çalışıyorum. Burada önemli olan husus sadece İK alanındaki içeriklerle kendimi kısıtlamıyorum; teknoloji, iş dünyası, ekonomi, psikoloji ve sosyoloji gibi yan disiplinlerle de kendimi geliştirmeye gayret ediyorum.

    7) İnsan kaynakları alanında kariyer yapmak isteyen insanlara 3 tavsiyeniz ne olurdu?

    Değişime liderlik yapmaya hazır mısınız? Ben ilk olarak bu soruyla başlamayı tercih ediyorum çünkü iş dünyası büyük ölçekli bir transformasyonun eşiğinde; bugüne kadar yaşadığımız dönüşümler gelecekte tasarlayacaklarımızın yanında oldukça küçük çaplı kalacak. Organizasyon yapıları, iş modelleri ve çalışma şekilleri radikal boyutlarda değişecek; bolca eski köye yeni adetler getireceğiz. Değişim yönetimi sadece süreç ve sistem inşasından ibaret değil; büyük ölçekli bir iletişim sanatı aynı zamanda.

    İkinci sorum da iletişim yetkinliğinize güveniyor musunuz? Etkili iletişimin anahtarları bir İK profesyonelinin olmazsa olmazı. Hem şirket içerisinde hem de dışında farklı seviyelerdeki paydaşları anlamanız ve onlarla birlikte çözüm üretmeniz ya da onları ikna etmeniz gerekiyor.

    Üçüncü ve son sorum; insan odaklı mısınız? Konuları veya problemleri dinlediğinizde insana olan etkisini merak ediyorsanız; bu süreci nasıl iyileştirebilirim de insanlara bir fayda yaratırım diyorsanız insan odaklı bir meslekte başarılı olma şansınız daha yüksek.

    8) Pandemi sürecinde işinizde ve insan yönetim süreçlerinizde ne gibi değişiklikler ve güncellemeler oldu?

    Ben pandemi dönemini geleceğin iş dünyasına bizleri hazırlamak için harika bir simülasyon ortamı olarak görüyorum; bu nedenle hayatımıza getirdiği zorlukların yanı sıra aslında paha biçilemez bir deney de oldu. Birçok organizasyon gibi biz de hızlıca uyumlandık. Hali hazırda dijital iletişim kanallarını iyi kullanan ve birçok süreci dijitalleştirmiş bir şirket olduğumuz için adaptasyonumuz iyiydi. Bununla birlikte hem yeni projelerimizde hem de devam eden süreçlerde sıkça kendimize şöyle sorular sorduk: Bu konu öncelikli mi? Daha verimli ve etkin nasıl tasarlarız? Nasıl daha dahiliyetçi olabiliriz? Örneğin liderlik gelişim programlarımızdan birini tamamen ötelemek yerine dijital bir deneyime çevirdik ve çok iyi geribildirimlerle süreci tamamladık.

    Yetenek yönetimi süreçlerimizde insan odaklı bakış açısını dijital uygulamalarla harmanlamaya gayret ettik; örneğin mentorluk organizasyonumuzda uzunca bir süredir uyguladığımız bir gelişim aracı ama daha çok yerel ölçekte yönetiyorduk; dijital platform desteği sınırları ortadan kaldırarak global mentorluk projesini hayata geçirdik ve çok hızlı geri dönüşler aldık.

    9) Şirketinizdeki işe alım süreciniz nasıl, yetenek testi uygulanıyor mu?

    Tüm fırsatlarımızı hem kariyer sitemiz hem de Linkedin üzerinden paylaşıyoruz. Pozisyonun seviyesine ve gerekliliklerine göre işe alım süreçleri değişebiliyor; şirket içerisinde yapılandırılmış işe alım ekiplerimiz yöneticilerle ortaklaşa çalışarak süreci yönetiyor. Yeni mezun programları ve üst düzey yönetici yerleştirmelerinde yetenek testlerinden yararlanıyoruz.

    10) Tekrar 20 yaşında olsanız neyi farklı yapardınız? Bu mesleği seçmeyi düşünenlere ne tavsiye edersiniz?

    Sanırım üniversiteyi bir dönem daha uzatma pahasına yurt dışı deneyimi kazanırdım. Çok uluslu bir ortamda çalışmaya başladığımda kariyerimin 4. yılındaydım ve keşke daha önceden bunu deneyimleme fırsatım olsaymış dediğimi hatırlıyorum.

    Genel olarak meslek seçimlerinizde varsayımın ötesine geçin derim; ilgili alanda çalışan profesyonellere tanışın, sorular sorun, mentorluk isteyin, staj fırsatlarını değerlendirin. Geleceğin dünyası ömürlük meslekler kavramına bir son verecek; sürekli yeni uzmanlıklar ve beceriler kazanmamız gerekecek; bu yüzden merak edin ve sürekli öğrenmeyi kendinize düstur edinin. Her değişimi önceden planlayamayabilirsiniz ama kendinizi daha iyi hazırlayabilirsiniz. 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    TurkishWIN, Türkiye ile bağı olan dünya vatandaşı tüm kadınların birbirlerine ilham ve güç verdikleri fark yaratan bir kizkardeslik networkudur. Avrupa, Amerika ve Türkiye'de faliyette olan TurkishWIN’in misyonu, benzer dünya görüşüne sahip, öğrenmeye açık kadınların içten paylaşımlarına ve birbirlerine fırsat yaratmalarına olanak tanımaktır. BinYaprak bir TurkishWIN girişimidir.

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.