10 Adımda Networking: 10 – İlişkiyi Sürdürün (2)

    10 Adımda Networking: 10 – İlişkiyi Sürdürün (2)
    ''10 Adımda Networking: 10 – İlişkiyi Sürdürün'' maddesinin ikinci bölümünde bağlantılarını nasıl kategorilere ayırabileceğine ve networking takibini nasıl yapacağına değiniyoruz.
    • Fırsat Bağlantıları: Hem enerjinin hem de hedeflerinin örtüştüğü kişileri fırsat bağlantıları olarak değerlendir. Bu kişilerle genellikle işbirlikleri ve bir sonraki görüşmeni konuşuyor olursun.
    • Aktif Bağlantılar: Bağlantını korumanın sana faydalı olacağını düşündüğün kişileri bu kategoriye al. Örneğin bir iş insanları derneğinin başkanı değerli bir bağlantı olabilir.
    • Pasif Bağlantılar: Hiçbir kartviziti atma. "Merhaba" dan ileri geçmeyen tanışıklıklar veya olumsuz izlenim veren kişiler ileride çok önemli fırsatlara dönüşebilir. Bunu tespit etmek için dönemsel olarak bu kartvizitleri inceleyip gerekirse farklı kategorilere yerleştir.

    Networking sonrasında

    Tanışmalarının ardından 24 saat içinde iletişime geçerek karşındaki kişiye kendini hatırlatmanda fayda var. Fakat mail atıyorsan içeriği tanıştığıma memnun oldum, demenin ötesinde olmalıdır. Kendini hatırlatmanın yanında konuştuklarınızı ve o kişi ile planladıklarınızı da hatırlatmalı belki de bir sonraki görüşme için fırsat yaratmalısın.

    Aktif ve Pasif Takip

    Karşımızdaki kişi ile birebir temasta olduğumuz takip çeşidi aktif; aktif olmadığımız ise pasif takip olarak adlandırılır. Telefon konuşması, skype, yüzyüze görüşmek aktif iken mesajlaşmak veya mailleşmek pasif takiptir. 

    Aktif takipte karşındaki kişi ile doğrudan bir iletişimde olduğun için bu iletişim türünü fırsat bağlantılarında kullanmanda fayda var. Aktif ve pasif takibi uygunsuz kullanırsak karşımızdaki tarafından samimiyetsiz veya soğuk olarak algılanma riskimiz doğar. Örneğin, bir etkinlikte mutlaka görüşelim, bu da numaram diyen bir bağlantına mail atmayı tercih edersen soğuk veya resmi algılanırsınız. Ya da sadece selamlaştığın kişiyi aramayı tercih edersen muhtemelen kendisinden ne istendiğini sorgulayacaktır. Bu sebeple aktif ve pasif takibi doğru yerde kullanmak çok önemlidir.

    Sana geri dönülmediyse

    Bunun birçok sebebi olabilir. Sebepleri sıralayacak olursak;

    • Tanışma sandığın kadar iyi geçmemiş olabilir.
    • Karşındaki kişi sana, senin ona gösterdiğin kadar özen göstermiyor olabilir.
    • Mailin karşı tarafa ulaşmamış olabilir.
    • Ses tonun, duruşun, konuşmaların karşı tarafa samimi gelmemiş olabilir.
    • Karakterleriniz uyuşmamış olabilir.
    • Karşındaki kişi senin hayatın ve hedeflerin ile kendisininki arasında bir kesişim görememiş olabilir.

    Örnekler çoğaltılabilir. Bu durumda önce dönüp kendine sonra karşındakine bakmakta fayda var. Çözümü tekrar iletişime geçmeye çalışmakta veya araya referanslar sokmakta bulabilirsin. Karşındaki kişiyi sıkmadan hedeflerine emin adımlarla gitmeni tavsiye ederiz; ama gerektiğinde gözünü başka kişilere de çevir.

    Kaynak: "Tanışma, Tanıştırma, Tanınma Sanatı: Networking" Ertuğrul Belen

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Business Networking Akademi Kurucusu

    Çok Satanlar "Networking" Kitabı Yazarı

    Ertuğrul Belen, sonuç odaklı işbirliklerini geliştirmek ve iş dünyası başta olmak üzere bireylerin hedeflerine yönelik güven odaklı çevre stratejilerini tasarlama vizyonuyla Business Networking Akademi'yi kurmuştur. Networking'i Tanışma, Tanıştırma ve Tanınma™ Sanatı olarak tanımlayan Ertuğrul Belen, birçok BIST 100 kurumuna ve 80 binin üzerinde profesyonel, üst düzey yönetici ve girişimciye Türkiye'de bir 'ilk' olan Speed Networking™ hızlı tanışma seanslarını yaptırmış ve patentli Networking eğitimleri vermiştir.  

    Networking eğitimleri, Speed Networking™ uygulamaları, LinkedIn Stratejileri ve CEO Networking Programı'nın yanı sıra araştırmalarını düzenli yayınlayan Ertuğrul Belen, Çok Satanlara girmeyi başaran “Networking, Tanışma, Tanıştırma ve Tanınma Sanatı” ve “Girişimciliğin Altın Kuralları" kitaplarının yazarıdır. Belen, Galatasaray Lisesi ve Wisconsin Üniversitesi mezunudur. Ertuğrul Belen, Erickson Coaching International’da Profesyonel Koçluk ve NLP Master çalışmalarını tamamlamıştır. TEDx konuşmalarında da sahne alan Belen, Türkiye Milli Yüzme Takımı eski yüzücüsüdür.

    Ertuğrul Belen’in yeni kitabı “İş Dünyasında LinkedIn ile Networking” Haziran 2018’de Optimist Yayın Grubu tarafından yayınlanmıştır.

     

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.