İlham Dolu TEGEP 8. Eğitim ve Gelişim Zirvesi

    tegep-8-egiitim-gelisim-zirvesi

    TEGEP 8. Eğitim ve Gelişim Zirvesi'nin bu yıl ki teması "Çarpışma" oldu. 24-25 Ekim 2018 tarihli etkinlikte 51 konuşmacı ile 48 oturum gerçekleşti zirvenin detayları için yazımızı okumaya devam et!

     Zirve boyunca duygu ve aklın, teknoloji ve insanın çarpışması gibi temalara sahip birçok ilham verici konuşmayı dinledik. İkinci günün sonunda kendi içimizdeki çarpışmamıza tanık olarak ayrıldığımız ilham verici bir zirve geçirdik. Eş zamanlı 3 oturumun gerçekleştiği zirve boyunca bizleri tek zorlayan şey; çarpıcı başlıkların ve değerli konuşmacıların yer aldığı zirvede ki oturumlardan hangisine katılacağımıza karar vermek oldu. Açılış konuşmasını TEGEP Başkanı Aylin Obalı gerçekleştirdiği zirvede, "Kadınlar iş hayatına girdikten sonra en büyük çarpışma yaşandı." diyen Nöro Sağlık Beyin Araştırmaları ve Uygulama Merkezi Kurucusu Kerem Dündar, bizim de içinde bulunduğumuz bir çarpışmaya değindi.

    Turkcell Akademi Stratejik Araştırmalar ve Program Yönetimi Müdürü Koray Tamerk konuşmasına "Sınırlarımızı aşıp, kendimizle çarpışıp kendimizi yenerek bize benzemeyen çocuklar yetiştirebilecek miyiz?" sorusu ile başladı.Gelecekte kurumsal alanları devralacak bu yeni nesile, gelişime ayak uydurmak için nasıl bir eğitim vermeliyizi ve eğitimdeki eksiklerimizle yüzleşip bunları artı değer olarak onlara nasıl aktarabilirizi sorgulattı bizlere. Management Centre Türkiye (MCT) Proje Çözümleri Yöneticisi Mine Kobal Ok günümüzde komplike bir çarpışmanın içinde bulunduğumuzdan bahsederek; teknoloji-insan, hızlı olma-anda kalma, özel hayat gizliliği-sosyal medya gibi yaşadığımız çarpışmalara örnek verdi.

    BizAssist Kurucu-Danışmanı Robert van Waasdijk değişen teknoloji dünyasında beklenilen yeni beceri ve bilgilerin; öğrenmek için öğrenme, liderlik, yaratıcı problem çözümü, iletişim/işbirliği olduğunu söyledi. Bu becerileri geliştirmek için de öğrenme alanlarını geliştirmemiz gerektiğini düşünen Waasdijk ayrıca şirketlerin kendilerine bu aşamada gelişim stratejileri üretmesi gerektiğini ekledi. Yeditepe Üniversitesi, MBA Öğretim Görevlisi Dr. Sertaç Doğanay da günümüz çalışanlarından beklenilen yetkinliklerin diplomanın ve yapay zekanın becerilerinin ötesinde olduğunun mesajını veren bir konuşma gerçekleştirdi.Yapay zekanın yapabileceklerini fark eden insanlar Linkedln profillerine yapay zekanın yapamayacağı liderlik gibi beceriler ekliyor dediği zaman "LinkedIn'de anahtar kelimelerle profilinizi güncellemek, aramalarda daha çok bulunmanızı sağlar." diyen Business Networking Akademi Kurucusu Ertuğrul Belen'in zirve konuşmasında ki sözünü hatırlıyoruz."Yapay Zeka Çağında Şirketlere İhtiyacımız Kalacak mı? sorusuna Dr. Doğanay'ın cevabı evet. Şirketler kalacak fakat günümüz algısında ki şirket yapısından daha farklı olacağını konuşmasından çıkarabildik. Gelecek Tasarımcısı, Yazar ve Akademisyen olan Yiğit Kulabaş "Eskiler tek bir şirkette çalışıp oradan emekli olurken, günümüz de bireyler 5-6 farklı işte çalışmış oluyor fakat ileriye baktığımız zaman bireyler aynı anda 5-6 şirkette çalışacak." diyerek gelecekte şirket yapılarının değişeceğini destekledi.

    Wharton School Bölge Müdürü Dr. Claudia Benassi; başkalarının bizlere ne yapmamız gerektiğini söylemesinin yerine bizim sorarak öğrenmemiz gerektiğini çünkü soru sormanın yeni ve yaratıcı fikirler yaratmanın anahtarı olduğunu belirtti. Eğitimde de bu yaratıcılığı yakalamamız gerektiğine değindi. Benzer düşünde olan ThinkNeuro şirketi CEO'su Dr. Yener Girişken, eğitimin amacının bilgi vermek değil değiştirmek olduğunu konuşmasında belirtti. Değişim için mantıksız ol çünkü mantıklı insan dünyayı değiştiremez diyen Dr. Yener, sözüne mantıklı insan evinde oturur dünyayı ben mi değiştireceğim imkansız der diyerek devam etti."İnsanları harekete geçirmek için duygularını harekete geçirmemiz gerekir." diyen Dr. Yener, Antonio Damasio'nun " Akıl duyguyla çalışır." sözü eşliğinde konuşmasını bitirdi.

    Monier Yapı Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Daniş Navaro çağımızın birinci olma ve süper olma arzusunu eleştirerek, aklın akıl dışı işleyişinden bahsetti. Günümüz profilinin; çabasızlık, tek örneklik, kimliksizlik, güç saplantısı,hız saplantısı ve miktar saplantısına sahip olduğunu söyleyen Navaro bu durumu "Herkesin herkesle savaşı, rekabet." sözü ile tamamladı. "Değerin kendisini anlamıyoruz, bir şeyi başka bir şeylerle karşılaştırarak ona değer biçiyoruz." diyerek bu karşılaştırma ve rekabet ortamının iş hayatına olumsuz yansımalarına değindi. Başarının sadece bir adlandırma olduğunu ve sadece yapılan/yapılamayan vardır bunu başarı/başarısızlık olarak adlandıran insandır dedi.Hayallerinizin peşinden gitmek yerine, kapitalist düzenin istediği kişi olmak için benliğinizi kaybederseniz; mezun olduğunuz zaman ekonomik bir paket olursunuz sözleri ile bizlere hayallerimiz ve gerçeklerimiz arasında bir çarpışma yaşattı. Başka bir zirve konuşmasında "Aileler, okullar, şirketler sürekli bizi bir kalıba sokmaya çalışarak yaratıcılığı öldürüyor." diyen Doç. Dr. Azmi Varan, Daniş Navaro ile farklı zamanlarda aynı temada buluştu. 

    PCC Genel Müdürü Dilek Faka günümüz liderinden beklentilerin; güçlü fikirler, yaratıcı, beyin odaklı, incinebilir, kim biliyor? diyebilen, her yönden geri bildirim yapabilen bireyler olması gerektiğini konuşmasında belirtti. Hayal çağında ise yani ileri ki dönemde bir liderden neler beklenecek sorusuna ise; bütünleşme, işbirliği, inovasyon ve çeviklik cevaplarını verdi. "Karizmatik liderlerin yerini, iş birliği kurabilen, ekibine dokunabilen liderler aldı." diyen Zümra Atalay'ın konuşmasıyla da değişen ve gelişen dünyada liderlik kavramının içeriksel olarak değişime uğradığının farkına vardık.

    Bizleri böylesine değerli konuşmacılar ve onların ilham dolu konuşmalarıyla buluşturduğu için TEGEP'e teşekkürler. 
     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.