Toplumun %60‘ı babalık iznini bilmiyor, evli çiftlerin %64‘ü ev işlerini paylaşıyor

    bb1

    Dijital İşte Kız Kardeşlik networku BinYaprak, 21 Ekim İş'te Kız Kardeşlik Günü kutlamasını çoşkulu bir etkinlikle kutladı. Etkinlikte Xsights işbirliği ile gerçekleştirilen "Babalık İzni ve İş Paylaşımı Araştırması"nın sonuçlarını Çiğdem Penn açıkladı.

    BinYaprak, yeni ofis merkezinde destekçilerinin ve üyelerinin katılımıyla "İş'te Kız Kardeşlik" ve 3. Yaş kutlamasını gerçekleştirdi. Etkinlikte BinYaprak'ın sosyal araştırmalar gerçekleştiren Xsights işbirliği ile gerçekleştirdiği "Babalık İzni ve İş Paylaşımı Araştırması"nın sonuçları paylaşıldı.

    8 Ağustos–20 Eylül 2018 tarihleri arasında 1.500 katılımcıyla bilgisayar destekli telefon görüşmesi (CATI) yöntemiyle yapılan araştırmanın sonuçlarını açıklayan Xsights Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Çiğdem Penn, erkeklere de evde ve hane bakımında eşit haklar tanınmasının çok önemli olduğunu belirten Penn; "erkeklerin de evdeki işleri paylaşması ilekadınların istihdama girmeleri veişte gösterdikleri verimlilik artacak" dedi.

    Etkinlikte, Jülide Ateş, Tuba Ünsal, Cüneyt Toros, ve BinYaprak kurucuları Melek Pulatkonak ve Aslı Caner'in katıldığı panelde sonuçlar tartışıldı. Melek Pulatkonak, "Kadının hem işte hem evde çift mesai yaparak eşit performans göstermesi hem imkansız hem de sürdürülebilir değil. Kadınların istihdama daha fazla katılması için eşitlik kavramında erkeklerin ev mesaisinde de iş paylaşımı yapması çok önemli" dedi. Kız çocuklarının eş seçiminde babalarını örnek aldığını belirten Pulatkonak; "Sevgili kız babaları size sesleniyoruz, eşinize ne kadar destek oluyorsanız, kızınızda kahramanı siz gibi bir eş seçecek ve aynı desteği alacak" dedi.

    Babalık izninin bilinirliği %40

    Araştırma sonuçlarına göre toplum genelinde 'babalık izni' %40 oranında biliniyor. "Babalık izni deyince aklınıza ne geliyor?" sorusuna katılımcıların %60'ı "Velayet izni" yanıtını verdi.

    "Babamdan aldığım izin", "Sevgi, saygı", "Evin reisi" ise soruya verilen diğer yanıtlar.

    Babalık izni 5 günden fazla olmalı

    Anket kapsamında katılımcılara "Babalık izni eşi doğum yapan erkek işçi ve memurlar tarafından kullanılabilen bir izindir. Babalık izni süresince çalışan kişi ücretli izinli sayılır ve maaşından herhangi bir kesinti yapılmaz'' açıklaması okunduktan sonra babalık izni süresinin ideal olarak kaç iş günü olması gerektiği soruldu. Katılımcıların %74'ü babalık izninin 5 günden fazla olması gerektiğini söylerken, ortalama olarak dile getirilen iş günü izninin 17,7 olduğu görüldü.

    Annelerde farkındalık babalara göre daha yüksek

    Anket sonuçlarına göre babaların sadece %40'ı babalık izni hakkında bilgi sahibi. Bilgi sahibi olan babaların ideal babalık izni ortalama süresi 13,3 iş günü. Annelerin %49'u konu hakkında bilgi sahibiyken, ideal babalık izni ortalama süresi annelerde 16,9 iş günü.

    Evli çiftlerde evde iş paylaşımı oranı %64

    Evde iş paylaşımına bakıldığında ise evli çiftlerin %64'ünün işleri paylaştıkları görülüyor. Evde en çok iş paylaşımı yapan eşler %72 oranla Ege Bölgesinde iken, en az iş paylaşanlar %60 ile Doğu Anadolu Bölgesinde bulunuyor. Genç eşler %71 oranında birbirlerine yardıncı olurken yardımcı olma oranları, yaşlı çiftlerde bu oran %62'ye düşüyor. Çocuklu aileler arasında ise tek çocuklu olan eşler birbirlerine daha fazla yardımcı oluyor. Çocuk sayısı arttıkça evde iş paylaşımı oranının azaldığı görülüyor. Anket sonuçlarında bu durum çocuk sayısı ile kadınların iş gücünden çıkmaları ve ev işlerini daha fazla yüklenmeleri olarak açıklanıyor.

    Erkekler en çok alışverişe yardımcı oluyor

    Anket kapsamında "Eşimle iş paylaşımı yaparım'' yanıtını veren erkeklerin %97'si evin alışverişini yapıyor. Bu oranı %79 ile yemek yapmak, %63 ile ev temizliği takip ediyor. Erkeklerin evde en az paylaştıkları iş alanları ise çamaşır ve bulaşık oluşturuyor. Bulaşığı paylaşan erkeklerin oranı %46'ya, çamaşırı paylaşan erkeklerin oranı ise %39'a düşüyor. Çalışan kadına ise yemek yapma konusunda anlamlı bir yardım yapılmadığı ortaya çıktı. Çalışan kadının yemek yapma oranı %74 iken, çalışmayan kadının yemek yapma oranı %76.

    Kadın ve erkekler arasında iş paylaşımı oranları farklı

    Ankette erkeklere sorulan "Ev işlerini eşinizle yüzde kaç oranında paylaşıyorsunuz?" sorusunda yemek yapmak için %24, alışveriş yapmak için %62, ev temizliği için %20, bulaşık için %15, çamaşır için %10 oranları belirlendi.

    BinYaprak – BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları dijital işte kız kardeşlik networkü. BinYaprak, www.binyaprak.com adresindeki servisi ve sosyal medya hesaplarıyla üye ve takipçilerine ilham verirken, yine dijital platformlarda eğitim ve etkinlikler düzenlemektedir.

    Xsights Araştırma ve Danışmanlık (www.xsights.co.uk) Hakkında:

    2004 yılında Londra'da kurulan XSIGHTS, analitik düşünce ve sadeliğe inanan bir araştırma şirketidir. Xsights'ın önerileri en sade ve uygulanabilir olmasıyla öne çıkmaktadır. Yapılan tüm analizler, müşterilerimize en faydalı iç görüleri sağlamak için, en uygun istatiksel yöntemlerden faydalanarak yapılmaktadır. Xsights elde edilen verilerden maksimum faydayı sağlamak için, toplanan verilerin dışında, sektör şartları ve makro seviyedeki değişkenleri de hesaba katarak, veriye dayanan önerilerde bulunur. Ulusal ve uluslararası deneyimine dayanarak mevcut gereken eksikliklerin giderilmesi ve güçlü yanların daha fazla öne çıkarılması için yol haritası çıkarmaktadır. Xsights, ulaşılan sonuçların farklı paydaşlara iletilmesi noktasında müşterilerine destek vermekte, araştırma sonuçlarının uygulanabilmesi için çözüm önerileri sunmaktadır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.