Robot ve Robotik Kodlama Nedir?

    Robot ve Robotik Kodlama Nedir?

    Hayatlarımıza gün geçtikçe daha da dahil olan robot, robotik ve robotik kodlama kavramlarının aslında ne olduğu ve neden bu kadar popüler bir hale geldiğini anlatan bu yazımız sizlerle... Keyifli okumalar!

    Değişen zaman birçok yetkinlik gereksinimini de beraberinde getiriyor. Durmadan gelişen teknolojiyle beraber hayatımıza yeni tanımlar giriyor. Bunlardan biri de 7 den 70'e birçok insanın merak saldığı ve 21.yy yetkinlikleri arasında sayılan robotlar ve robotik kodlama... Peki robot, robotik kodlama ve bu kavramların son dönemlerde bu kadar popülerleşmesinin altında yatan sebep nedir? Gelin robotlara ve robotik kodlamaya bir de beraber bakalım.

    Robot Nedir?

    Robot deyince aklınıza ilk ne geliyor?

    Aslında birçok cisim robot sayılabilir. Örneğin, ileride dünyayı ele geçirebileceklerine inandığımız ve bilimkurgu filmlerinin vazgeçilmezi olan insansı robotlar ya da yemek yaparken bize yardım eden ve birkaç işi yapmaya programlı olan mutfak robotları aklınıza gelebilir. Robot; geçmişi sandığımızdan çok daha eski tarihlere dayanan, Çek yazar Karel Čapek tarafından ismi belirlenen ve aslında ilk kullanıldığı Çekçe tanımında "işçi" anlamına gelen insanların, işlerinde yardım almak için ürettikleri cisimlerdir. Bir cismin robot sınıfına girebilmesi için bazı özelliklere sahip olması gerekir. Bu özellikler; algılama, planlama ve eylemdir. Kısaca bu özelliklerin ne olduğuna bakalım.

    Algılama: Robotların verilen emirleri doğru yerine getirebilmesi için algılama özelliğine sahip olması gerekir. Diğer türlü etrafında olup bitenleri anlayamayan ve sürekli etrafındaki eşyalara çarpan bir cisim haline gelir. Bu özelliğin sağlanması için robotların uygun sensöre sahip olması gerekmektedir.

    Planlama: Planlama ise, sıklıkla duyduğumuz yapay zekanın kullanıldığı bir yetenektir. Robotların yapay zekaya sahip olması karşılaştıkları durumlarda tepki vermelerini sağlar ve onlara emredilenleri uygun bir şekilde eyleme dökmelerini sağlar.

    Eylem: Yukarıda da bahsettiğim gibi robotlar eyleme geçmek için yapay zekayı kullanırlar. Fakat buradaki eyleme geçmek sadece hareket etmekten ibaret değildir. Robotların içinde bulundukları koşullara göre (nem, sıcaklık, basınç vb.) uyum sağlamaları da eylem olarak nitelendirilir.

    Robotik Nedir?

    Robotik en kısa tabiriyle robotlar üzerinde çalışan bilim dalıdır. Bilgisayar, makine, uçak, elektronik, mekatronik, uzay ve saymadığım birçok mühendislik dalının beraber çalıştığı bir alan olan robotik bilimi, yazılımı yani robotik kodlamayı kullanarak insansı makineler yapmayı hedefler.




    Robotik Kodlama Nedir?

    Yazının robotik kısmına geçmeden önce sizlerden geniş bir açıyla kodlamanın ne olduğunu düşünmenizi istiyorum. Örneğin şu an gezindiğiniz blogda kullanılan kodlamayı veya az önce tıkladığınız başlığın arkasında bulunan kodları düşünün. Bilgisayarımızı açıp bu yazıya gelene kadar bile ne kadar çok kullanmışız değil mi? Kodlama bu kadar yaygınken ve robotlar bu kadar sevilirken robotik kodlamanın bu denli popülerleşmesi kaçınılmazdı. Yazının başlarında da bahsettiğim gibi robotlar kendilerine tanımlanan görevleri yapmak üzerine programlılar.

    Çocuklar ve Yetişkinler için Robotik Kodlama

    Çocukların küçük yaştan robotik kodlamaya merak salması ileriki zamanlarda stem alanlarında bir mesleğe sahip olacak olmasının göstergesi olabilir. Robotik kodlamada stem alanlarının hepsini kullanıyor olmamız ne kadar multidisipliner bir tarafı olduğunu gösteriyor. Bu da çocukların gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Evebeynler bu alanda çocuklarının gelişimine katkıda bulunmak için eğitici ve eğlendirici robotik setlerinden alıp onların hobilerine destekte bulunabilirler.

    Yetişkinler için de oldukça kapsamlı eğitimler mevcut. Yazılımsal alanda kendilerini geliştirmek için Arduino ve Solidworks gibi yazılım dillerini öğrenebilecekleri gibi işin biraz daha eğlenceli olan kısımlarıyla ilgilenip robot kitlerini de edinebilirler.

    Sonuç olarak robotlar; sensörlerin, makinaların ve bilgisayarların kesişim noktasıdır ve insan hayatında önemli bir yere sahiptirler. Robotik kodlamanın gelişmesiyle beraber de ileride bizi ilginç yeniliklerin beklediğinden şüphem yok.


     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    Milyon Kadına Mentor programı, CampusWIN Akademi gönüllülerinden oluşan bir çember.
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.