Asiye Koyuncu İle İnşaat Mühendisliği Üzerine Keyifli Bir Röportaj

    Asiye Koyuncu İle İnşaat Mühendisliği Üzerine Keyifli Bir Röportaj

    Mühendis Asiye Koyuncu ile inşaat mühendisliği üzerine yaptığımız bu röportajı mutlaka okumalısınız. İyi okumalar dileriz!

    1) Sizi kısaca tanıyalım nerede doğdunuz, şu an nerede yaşıyorsunuz, eğitim seviyeniz nedir, şu an ne yapıyorsunuz, biyografinizi bizimle paylaşır mısınız?

    Merhaba ben Asiye Koyuncu. 1996 yılında Konya'da doğdum. Konya'nın tarihi ve mimari yapılarından biri olan ve savaş döneminde mezun verememiş olan Konya Anadolu Lisesi`ndeki eğitimimin ardından Aksaray Üniversitesi İnşaat Mühendisliği kazanarak lisans öğrenimime başladım. Aynı zamanda açık öğretimden iş sağlığı ve güvenliği bölümünü bitirdim. Mezun olduktan sonra Konya'da iş arayışım başladı. KTO Karatay Üniversitesinin Mühendislik Fakültesi kaba inşaatında saha ve teknik ofis mühendisi olarak çalıştım. Proje tamamlandıktan sonra yine Konya'da Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan Atalet Yapı firmasında proje mühendisi olarak işe başladım ve çalışma hayatıma bu firmada devam etmekteyim. 

    2) Meslek seçiminizi nasıl yaptınız. Sizi yönlendiren bir olay veya kişi oldu mu?

    İnşaat yaşadığımız dünyanın neredeyse tamamıdır. İnşaat Mühendisliği toplumların temel sorunlarını çözen, bir arada yaşamasını sağlayan, diğer bir yanıyla medeniyeti mühendisliğidir. Kalıcı bir yapıyı inşa etme hayali benim lise çağımda başladı. Gördüğüm tarihi yapıların nasıl yapıldığına karşı merakım bu mesleği olan ilgimin başlangıcı sayılabilir. Lisemin tarihi ve mimari yapısı çok muhteşem bir inşaat sürecinin sonucuydu. Güzel bir mühendislik örneğiydi aynı zamanda. Kendimi devamlı geliştirebileceğim bir alanda olmak istiyordum. İnşaat Mühendisliğinin dinamik, yerinde saymayan birçok kolu ve sürekli devam eden bilgi akışının olduğu sayılı mesleklerden oluşu tercih etme sebeplerimden. 

    3) Bu mesleğin en keyifli yanları sizce nelerdir?

    İnşaat mühendisliği iş yoğunluğu ve karmaşanın sürekli olabileceği, yaşarken sıkıntılı ancak gün sonunda zevk alınan asla sıkılmayacağım bir meslek koludur. Bir şeyi üretmek ve bunun sonucunu görmek mesleki anlamda insanı tatmin eden önemli duygulardandır. Benim için de mesleğimin en keyifli yanı yaptığım işin son halini görmek oluyor.

    4) Biliyorsunuz ki inşaat mühendisliği birçok alt dalı olan bir sektör (ulaştırma, hidrolik, şantiye, ofis). Bu bölümü okuduktan sonra çalışacağınız alanı nasıl seçtiniz? Sektör seçiminde nelere dikkat ettiniz? Bu bağlamda yeni mezun olacaklara ne tavsiye edersiniz?

    Ben üniversite üçüncü sınıftayken çalışacağım alana karar verdim. Bütün seçmeli derslerimi bu alandan aldım. Ben çelik yapılarda ilerlemek, çalışmak istiyordum. Çelik yapılar ülkemizde maalesef çok az tercih edilen ve kalifiye elemanın çok az bulunduğu bir alan. Üniversite ikinci sınıftayken henüz çelik yapılar dersi almamışken yakın çevremin tavsiyesi üzerine çelik yapıları araştırmaya başladım ve aynı yıl yaz stajımı çelik proje ofisinde yaptım. Orada bana program öğretmeye başladılar. Programları gördükten sonra ilgimin olduğunu ve bu alanın benim çalışabileceğim bir alan olabileceği kanısına vardım ve bu yolda ilerlemeye başladım. Yeni mezun olacak arkadaşlara tavsiyem ise içlerine sinen, istekli bir şekilde çalışabilecekleri alanı seçmeleri. Hayalleri için çok çalışıp, sabretmeleri. 

    5) Kendinizi geliştirmek için neler yaptınız/yapıyorsunuz?

    Çelik projede program bilgisi çok önemlidir. Çelik yapılarda ki programları öğrenmeye üniversite üçüncü sınıfta iken başladım. O günden bu güne sadece bir programla kendimi kısıtlamadım . Alanımla alakalı tüm programlarda bilgi sahibi oldum ancak birinde kendimi ustalaştırdım. Bir inşaat mühendisinin , inşaatın her alanında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Özellikle betonarme konusunda her inşaat mühendisi muazzam bir bilgiye sahip olmak durumundadır. Aynı zamanda yönetmeliklere hakim olmak, araştırmak durumundayız. Ben de bu bağlamda kendimi geliştirmeye devam ediyorum. 

    6) İş hayatınızda size ilham veren kişi veya kişiler var mı? Varsa kısaca bize tanıtır mısınız?

    Iş hayatında bana ilham veren kişilerden biri, şuan çalıştığım firmada proje müdürüm olan Fatih Harmancı Bey. Kendisi yaklaşık on yıldır çelik proje mühendisi. Programlar konusunda kendini çok geliştirmiş, yönetmeliklere hakim, hızlı çözüm bulabilen, hızlı bir şekilde projeyi imalata koyabilen sorunsuz bir şekilde süreci atlatan, insanlarla iletişiminde sağlam duran, hem firmanın hem de müşterinin memnuniyet dengesini çok iyi sağlayan, mühendisliği tam anlamıyla idrak etmiş bir proje mühendisidir. 

    7) Kendimizi geliştirmek için bize önerebileceğiniz kariyerimiz veya kişisel gelişimimiz için kitap ve filmler var mı, sürekli takip ettiğiniz dijital kaynaklar var mı varsa bizimle paylaşır mısınız?

    Sanal şantiye gibi birkaç internet sitesi ve bu sitelerin aplikasyon halleri sektörden ve sektördeki gelişmelerden haberdar olmanızı sağlar. Ama benim en çok kullandığım ve tavsiye ettiğim, yeni mezun olacak arkadaşların kesinlikle kullanması gereken uygulama Linkedın. Orada ki İnşaat Mühendisleri ile bağlantı kurarak hem sektördeki gelişmelerden hem iş olanaklarından hem de önemli projelerin yapılış aşamalarından bilgi sahibi olabilirsiniz. Bir diğeri ise Udemy kursları. Udemy`de ki inşaat mühendisliği kurslarının çoğunu aldım ve bitirdim. Çok faydalı buldum. Uygun fiyatlara kolayca erişebileceğiniz, bilgi birikimi yüksek hocaların verdiği derslerden oluşan kurslar gayet faydalı ve başlangıç aşaması için gayet yeterli, zaten bir alanda ileri seviyede bilgiye sahip olmak istiyorsanız iş hayatına girip o konu üzerinde çalışıp tecrübe sahibi olmak en etkili öğrenme şeklidir. Ancak iş hayatına geçiş sürecinde bu uygulamalar faydalı olur diye düşünüyorum. 

    8) Sektöre ilk adım attığınızda en çok nerede zorlandınız?

    Meslek hayatıma ilk şantiyede, saha ve teknik ofis mühendisi olarak başladım. Bu alanı hiç istemememe rağmen ve bu alanda kendimi yeterli görmememe rağmen çalıştım. Çünkü benim için en kötü tecrübe, tecrübesizlikten iyiydi. Ancak korktuğum gibi olmadı. Tecrübesizliğimi kısa sürede aştım. Meslek hayatımda en çok çalışma saatleri hususunda zorlandım. Maalesef sektörde çok yoğun bir çalışma hayatımız oluyor. 

    9) İnşaat Mühendisliği çalışma alanları, iş ve staj imkanları nelerdir, bahseder misiniz?

    İnşaat Mühendisliği birçok çalışma alanını barındırıyor ancak en çok çelik yapılara ve prefabrik yapılara ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Ülkemizde henüz çok kullanılmayan alanlar. Hızlı ve güvenilir imalat ve montaj tercih edilmesini arttıracak. Özellikle prefabrik yapılar hususunda kendini geliştiren bir inşaat mühendisinin çok iyi ilerleyebileceğini ve mesleki anlamda çok iyi işler yapabileceğini düşünüyorum. İnşaat mühendisleri hem özel sektörde hem de devlette iş bulabilirler ancak bir mühendisin özel sektörde çalışması ona mesleğini öğretmiş olur diye düşünüyorum. Genelde devlet atamaları az olduğu için mühendisler KPSS`ye yönelmezler. Şartlar ve durumlar göz önünde bulundurulduğunda devlette çalışmak tercih edilebilir. Ancak idealleri olan ve kendini geliştirmek isteyen bir mühendis özel sektörde kendini geliştirerek, mesleğinde emin adımlarla yürüyerek, devamında hayallerini gerçekleştirebilir. 

    Yolumuz, yolunuz açık olsun.

    Saygılarımla, ASİYE KOYUNCU

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    Milyon Kadına Mentor programı, CampusWIN Akademi gönüllülerinden oluşan bir çember.
    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.