Biri Bize Anlatsın, Sürekli Duyduğumuz Sosyal Girişimcilik Nedir?

    Biri Bize Anlatsın, Sürekli Duyduğumuz Sosyal Girişimcilik Nedir?

    Sosyal girişimcilik bu aralar çok popüler, evet! Peki, nedir sosyal girişimcilik ve sahip olunması gereken özellikler nelerdir? Meraklılarını yazıya alalım!

    Biri bize anlatsın, sürekli duyduğumuz sosyal girişimcilik nedir?

    "Sosyal girişimcilik" bu ara çok popüler, evet! Birçok kurumdan, sivil toplum örgütünden, farklı girişimlerden kulağına çalınmış olabilir. Ben bu yazımda önce kendi sosyal girişimcilik geçmişimden kısaca bahsedip devamında sosyal girişimciliğin ne olduğundan ve bir sosyal girişimcinin sahip olması gereken özelliklerden bahsediyor olacağım.

    Üniversitede üç yıllık teknoloji odaklı girişimcilik geçmişimden sonra engelli gençlerin topluma dahil edilmesi için arkadaşlarımla beraber Sabancı Vakfı'na yazdığım bir projede çalıştım. Ve hayatıma hem sosyal katkının muhteşem etkisi, hem de girişimciliğin heyecanını dahil etmeye karar verdim. Devamında SOGLA, Sabancı Üniversitesi Sosyal Yatırım Programı gibi programlarda çalıştım ve şimdi de bir sosyal girişim olan BinYaprak'ta profesyonel olarak çalışıyorum.

    Kulağa çok hoş gelen sosyal girişimciliği kısaca şöyle ifade edebiliriz; sosyal bir sorunu çözmek için, sürdürülebilir ve kar amacı gütmeyen bir gelir modeliyle yola düşmektir.Ve o sorun çözülene kadar da çalışmaktır. "Nasıl yani?" dediğini duyar gibiyim. Güzel soru! Sana Nobel ödüllü ve dünyanın en bilinen sosyal girişimcilerinden biri olan Muhammed Yunus'un amacını söylüyorum, hazır mısın?

    Dünyada fakirlik müzeleri kurmak!

    Evet, fakirliği tamamen ortadan kaldırmak için çalışıyor. Fakirliği öyle bir tarih gömelim ki, lügatlerden, hafızalardan çıksın, sadece müzelerde hatırlayabilelim istiyor. Bu amaç uğruna çalışıyor. Kendisinin şahane bir hayat öyküsü var. Mutlaka okumanı tavsiye ederim.

    Sosyal girişimcilik için hangi özelliklere sahip olmalısın?

    Sosyal girişimci olmak için üzerine çalışmak istediğin konu hakikaten senin için bir dert ya da merak olmuş olmalı, ilgi alanın olmalı.

    Girişimcilik gibi keyifli bir yolculuğa çıkarken tutku duyduğun alan ve konuların üzerine düşün, öyle düş yola! Çocuklarla çok iyi vakit geçiriyorum, spor yapmayı çok seviyorum, engellilik konusunda elimi taşı altına sokmak istiyorum diyorsan örneğin, işitme engelli çocuklarla birlikte bir voleybol takımı kurmakla başlayabilirsin ve zamanla bu bir okula dönüşür belki, işitme engelli gençlerin eğitmenlik yaptığı ve para kazandığı… Hem gelir elde eder, bu gelirler işletmenin sürdürülebilirliğini sağlayarak çözmek istediğin konuya daha fazla yatırım yapar, işitme engelli çocukların topluma dahil olmasında büyük bir katkı sağlamış olursun. Ve başlarken küçük adımlarla başlamaktan çekinme. Her büyük etkinin temelinde küçük adımlar ve büyük heyecanlar yatar.

    Sosyal girişimcilik ile ilgili kaynaklara nereden ulaşabilirim?

    Eğer sosyal girişimcilik konusuyla ilgili daha çok bilgi almak istiyorsan dünyanın ilk ve en geniş sosyal girişimcilik ağı olan ASHOKA'nın Türkiye'deki kuruluşu olan ASHOKA Türkiye'nin web sayfasını ve etkinliklerini takip etmeni öneririm. Aynı zamanda sosyal girişimler için uluslararası bir kuluçka merkezleri ağı olan Impact Hub İstanbul'da da çok etkili etkinlik ve programlar yürütülüyor. Bunların yanı sıra Coursera'da bulunan online eğitimler de ufkunu geliştirmen için çok faydalı olacaktır. Yayınlar kapsamında bakarsak Sosyal İnovasyon Merkezi'nin web sayfasında da çeşitli yayınların çevirileri ilgini çekebilir.

    Yazımı bitirirken ASHOKA kurucusu Bill Drayton'ın çok değerli sözünü paylaşmak istiyorum. "Bir sosyal girişimci balık veren olmamakla beraber, balık tutmayı da öğretmez; bir sosyal girişimci balık endüstrisinde devrim yaratan kişidir."

    Eğer bu yazıyı okurken bir kıvılcım yandıysa içinde, heyecanlandıysan biraz olsun, onu yakala ve parlat. Önce senin, sonra dünyanın senin inancına ve enerjine ihtiyacı var!

    Bu yazı CampusWIN Academy Orta Doğu Teknik Üniversitesi lideri ve mezunumuz Nur Hilal Gerçek tarafında yazılmıştır. Teşekkürler Nur Hilal!

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.