Çalışırken/Staj Yaparken Bağlı Olduğun Yöneticiye Güvenilir Olduğunu Nasıl Gösterirsin?

    356674-PB3AN3-42_20180808-075428_1

     Bir yetkinliğe sahip olmanın önemli olduğu kadar bu yetkinliği işverenine gösterebilmen de oldukça önemli. Bunun yollarını merak ediyorsan doğru yerdesin.


     • Yardım İstemeden Önce Çözüm Yollarını Araştır

    Yöneticin/süpervizörün daha iyi sonuçlar elde etmen için sana yardım etmekten mutluluk duyacaktır. Sen öncesinde alternatifleri araştırdığını gösterirsen sadece yardım istemediğin, konu üstüne düşünüp üzerine düşeni de yaptığını görecektir.

    • Hatalarını Paylaş

    Hatalarının sorumluluğunu başkalarının üstüne atmak ya da saklamaya çalışmak daha kötü sonuçlar doğurabilir. Yöneticin başkasının üstüne atmaya çalıştığını fark ederse bu güven kaybına neden olacaktır, ayrıca çalışma arkadaşlarınla da aranız bozulabilir. Hatalarını paylaşırsan hem bir an önce çözüm yollarına odaklanarak yöneticinin de desteğiyle hatanı telafi etmenin en uygun yolunu kararlaştırabilirsiniz.

    • Hatalarını Tekrarlama

    İlk kez bir hatayı yaptığında yöneticinin tepkisi daha anlayışlı olacaktır ancak aynı hataları tekrarlarsan bu senin hatalarından ders çıkarmadığını ve dikkatsiz olduğunu gösterir. Daha önce hata yaptığın durumları gözden geçirip hata yapmanın nedenlerine bir göz at. Örneğin; stres altındayken hata yapma eğilimin artabilir. Bir dahaki sefere stresli olduğunu hissettiğin durumlarda kendini rahatlatmak için ara verebilir, rahatlama egzersizleri yapabilir ya da yaptıklarının üstünden biriyle geçtikten sonra yöneticinle paylaşabilirsin.

     • Yöneticinin Hedefleri ve Şirketin Stratejisi Hakkında Bilgi Sahibi Ol

    Yaptıklarının yöneticinin hedeflerine nasıl katkı sağladığını bilirsen yapacaklarını daha doğru şekillendirebilirsin. Ayrıca büyük resme katkını görmek kendi motivasyonunu da arttıracaktır.

    • Yöneticinin Önceliklerinin Farkında Ol

    Yöneticinin önceliklerini bilirsen sen de kendi önceliklerini daha doğru belirleyebilirsin. Ayrıca toplantı talep edeceğin tarihler ya da ona soru sormak için yanına gideceğin zamanları da daha doğru belirleyebilirsin.

    • Proje Teslim Tarihleri Üzerinde Anlaş ve Tarihi Geçirme

    Projeyi doğru zamanda tarih etmek kadar doğru tarihi belirlemek de önemlidir. Eğer aslında emin olmadığın bir tarihe yetiştirebileceğini söyleyip sonrasında yetiştiremezsen yöneticinin sana yapacağın işe göre planladığı diğer işlerin de aksamasına neden olabilirsin. Bu yöneticinin gözünde tarih revizesi istemenden çok daha kötü bir algı yaratacaktır. Teslim tarihi yönetici tarafından atanıyorsa ve o tarihe yetişmeyeceğini düşünüyorsan bunu konuşun ve konudaki endişelerinizi paylaşıp ortak bir tarihte anlaşmaya çalış. Eğer tarih değiştirilemiyorsa yetiştirmek için destek alabileceğin kişi ya da yardımcı olabilecek kaynakları birlikte belirleyin. Bilmediğin bir konuda teslim tarihin soruluyorsa öncelikle ne kadar zaman harcayacağının planını yapman gerektiğini ve teslim tarihinle ilgili en kısa zamanda dönüş yapacağını paylaş.

     • Değişiklikler Konusunda Bilgilendir

    Teslim tarihi konusunda anlaştınız ancak projeyi yaparken bazı problem çıktı ya da önceliklerin değişti. Bu durumda konu hakkında yöneticini hemen bilgilendirmek ve gerekirse teslim tarihini yöneticinle birlikte revize etmek projeyi teslim tarihine yetiştiremediğinde bu nedenleri sıralamaktan çok daha etkili olacaktır.

    • İyi Dinle ve Emin Olmadıklarını Sor

    Yöneticinle konuşurken telefonuna bakmamak ya da farklı bir işle ilgilenmemek yöneticini dinlediğini göstermek açısından önemlidir. Dikkatini vererek dinlediğin halde bir projeyle ilgili anlamadığın noktalar varsa ya da işinle ilgili bazı noktalarda bilgini yetersiz hissediyorsan bunları sormaktan çekinme. Sonrasında "ben böyle anlamıştım ya da bu konuda konuşmamıştık" demektense en başından anladıklarını özetleyip teyit almak ve açık nokta varsa netleştirmek sana artı puan sağlayacaktır.

     • Proaktif Ol

    Yeni bir projeye başlarken çıkabilecek sorunları önceden belirleyip yöneticini bilgilendir ve sorunların çıkması durumunda neler yapabileceğine dair beyin fırtınası yap.

    • Karşıt Fikirlerini Paylaşmadan Önce Sor

    Yöneticinle bazı konularda aynı fikirde olmayabilirsin, yöneticin bazen ikinci bir fikre açıkken bazen senin fikrini almak istemeyebilir. Özellikle kendisinin de müdahale etme şansının olmadığı bazı üst yönetim kararlarında senin fikrini duymak durumu değiştirmeyebilir. Dolayısıyla konuyla karşıt fikirlerini paylaşmadan önce konuyla ilgili aynı fikirde olmamana dair paylaşımda bulunmanı isteyip istemediğini sor.

    • Dedikodu Yapma

    Özellikle takımın ve yöneticin hakkında farklı kişilerle yaptığın dedikodular yöneticinin kulağına gitmesi halinde senin güvenini kıracaktır. Ayrıca takımının imajını, dolayısıyla senin imajını da zedeler.

     • Takımınla İlgili Sorunları Yöneticine Taşımadan Önce Kendin Çözmeyi Dene

    Bir takım içinde çalışmanın avantajları olduğu kadar dezavantajları da olabilir. Örneğin, bazı arkadaşlarının işleri doğru zamanında yapmadığından şikayetçi olabilirsin, bu durumu önce takım arkadaşınla konuş; böyle davranmasının takım hedeflerini nasıl etkilediğini birlikte gözden geçirin. Takım arkadaşının da böyle davranmasının arkasında farklı nedenler olabilir, onları anlamaya çalış. Eğer konuştuğunuz halde bu davranışları devam ediyorsa ve işinize olumsuz etkisi oluyorsa konuyu yöneticine taşı ve kendisiyle konuşup çözüm yolları aradığınızı belirt. Dolayısıyla yöneticin son çare olarak kendisine geldiğini anlayacaktır. Takım arkadaşınla konuşmadan şikayet etmek hem takım içindeki güvenilirliğini azaltacak hem de yöneticinin gözünde hoş durmayacaktır.

    • Organizasyon Kültürünü Anla ve Ona Göre Davran

    Organizasyon içinde bazı konuşulmayan kurallar olabilir. Örneğin; kıdemli bir yöneticiyle konuşulacaksa kurum içinde bu konuşmayı doğrudan uzmanların yapmasına sıcak bakılmıyor olabilir. Bu durumda senin doğrudan bir kıdemli yöneticiyi araman hoş görülmez. Genelde bu kuralları yöneticini ve senden kıdemli olanları gözlemleyerek anlayabilirsin. Konuyla ilgili hiçbir gözlem şansın olmadıysa takım arkadaşlarına ya da yöneticine bu konudaki tutumunu sorabilirsin.

    • Hata Yaptığın Konularda da Sorumluluk Almaktan Çekinme

    Bir kez hata yaptığında aynı hatayı yapmaktan çekinip benzer görevlerden uzak durma eğilimin olabilir. Oysa benzer bir görevi alarak hatalarından ders çıkardığını ve zorluklarla baş etmeye hazır olduğunu göstermek yöneticinin gözünde güvenilirliğini arttıracaktır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Sabancı Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen "Y Kuşağının Yetkinlik Gelişimi ve Sosyal Medyada Kişisel Markalaşması" projesi, üniversite öğrencilerinin  istihdamına katkı sağlamak amacıyla "Y" kuşağına gerekli yetkinlikleri kazandırmayı ve öğrencilerin kendilerini sosyal medya üzerinden etkin bir şekilde ifade edebilmelerine destek olmayı hedeflemiştir. Projede, Universum Global (İsveç), Novancia Business School (Fransa), Türk Kültür Vakfı – AFS ve Abdullah Gül Üniversitesi ortak olarak yer almıştır. Projedeki araştırma bulgularına göre, işverenlerin yeni mezunlarda en çok sorumluluk, güvenilirlik, iletişim, takım çalışması ve olumlu tavır  yetkinliklerini aradığı ve işe alım süreçlerinde sosyal medyayı öğrencilere göre daha etkin kullandığı ortaya çıkmıştır. Bu bulgulara göre hazırladığımız “Sanal Rehber” gençlerimizin yetkinliklerini geliştirmelerini destekleyerek, iş arama süreçlerinde kendilerini daha etkin ve doğru tanıtmalarına katkıda bulunacaktır.

     

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.