Paramı Yönetebiliyorum: Can Simidi

    Paramı Yönetebiliyorum: Can Simidi

    Karadeniz'de doğup büyümenin vermiş olduğu "ekmek elden, su gölden" rahatlığıyla bütçe ve tasarruf yapmayı hep atlamışım. Şimdilerde paramı nasıl yönetebileceğimi artık biliyorum ve sizlerinde bunlardan yararlanmasını istiyorum. Keyifli okumalar'

    Rize'de bahçede sebze, meyve yetiştirdiğimiz için pazar alışverişi yapmıyorduk. Çay bahçeleri zaten Karadeniz'in doğasında var. Dolayısıyla Karadeniz'de yaşarken alışveriş sadece temel gıdalardan ibaretti. İstanbul'da yaşamaya başladıktan sonra alışveriş biçimimiz haliyle değişti. Buna ayak uydurmak zor oldu. 


    Peki, Rize'de bunca rahatlığı yaşarken neden her ay sonu bir havuzun içinde boğuluyorduk? Boğulduğumuz havuzdan kurtulabilmek adına başka bir havuza atlayıp anlık kurtuluşlar yaşayarak var olan borcumuzu kapatmak için yeniden borç aldık. Paramı Yönetebiliyorum projesini daha önce duymuştum. Trabzon'daki eğitmen eğitimine katılmam benim ve ailemin can simidi oldu. Eğitim 4 gün sürdü ve bu süreçte beni en çok etkileyen şeylerden biri de herkesin çok sıcakkanlı olmasıydı. Açıkçası eve döndüğümde eğitimin pek fazla etkisi olduğunu düşünmemiştim. Bir akşam herkes çayını yudumlarken akşam babam "Eğitimde öğrendiklerinden hiç bahsetmedin, insanların ve kendi zamanını boşa harcamak için gitmemişsindir umarım." dedi. Babamın bu sorusuyla eğitimde gelir gider dengesi, bütçe yapma, tasarruf ve para biriktirme, yatırım yapma ve borçlanma konularını işlediğimizi anlattım.

    PORTMANTODAKİ KUMBARA

    Tasarrufa; odaların ışıklarını kapatarak, kalorifer peteklerinin önünü açarak başladık. Borçlarımız hala duruyordu elbette ama evde o kadar muazzam bir iş birliği vardı ki üstesinden gelecektik, buna emindim. Daha minimalist yaşamaya karar verdik. Eğitimde "Bütçe Günlüğü"nden bahsedilmişti. Hani şu dedelerimizin ve amcalarımızın market alışverişinden sonra kasa fişlerini siyah kapaklı bir defter içerisinde saklayıp ay sonu hesap makinesiyle başına geçip bütçe hesapladığı. Hemen bir ortak bütçe günlüğü oluşturduk ve günlük harcamalarımızı yazmaya başladık. Kapının girişindeki portmantoya iki kumbara koyduk her sabah evden çıkarken istek dahilinde yaptığımız harcamalarımızı ve her akşam eve geldiğimizde de 1 TL'yi ayrı iki kumbaraya koyduk. Ortak bir hedef için çalışmaktan hepimiz çok keyif alıyorduk.

    365 GÜN

    "Nasıl tasarruf ederiz?" derken, Paramı Yönetebiliyorum projesi benim ve ailemin hayatını değiştirdi. Bir yıl boyunca hep birlikte disiplinle para biriktirdik. 365 günün sonunda kumbaradan 13.000 TL çıktı. İstek dahilinde yaptığımız harcamalarımızı kısarak borçlarımızı kapattık. 13.000 TL'yi acil durum fonu olarak bankaya yatırdık, annemin yastık altında sakladığı altınları da banka hesabına yatırdık. 2015 yılından itibaren kullandığımız hem IOS hem Android tabanlı telefonlara rahatlıkla indirebileceğiniz "paranı yönet" uygulamasıyla ailece gelir-gider dengemizi kaydederek bütçe yönetimi yapıyoruz. Paramı Yönetebiliyorum projesi sadece benim değil 81 ilde gönüllü eğitmenlerimizin ve onların eğitimlerine katılan birçok gencin hayatını değiştirdi ve değiştirmeye de devam ediyor. Hikayeler özeldir. Kendi hikayenin ve başka hikayelerin gönüllü kahramanı olmak ister misin?

    Yazan: Semra Okutan  

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    “Paramı Yönetebiliyorum”, gençlere yönelik bir finansal okuryazarlık ve bütçe yönetimi projesidir. Gençler arasında finansal bilinci geliştirerek sürdürülebilir kalkınma sürecine katkıda bulunmayı hedefleyen "Paramı Yönetebiliyorum" projesi, Türkiye'de ilk kez finansal okuryazarlık alanında kamu, özel sektör ve sivil toplumu bir araya getirdi.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.