Dilek Mete ile Röportaj

    Dilek Mete ile Röportaj

    Dilek Mete ile insan kaynakları ve kariyerini nasıl geliştirdiğine dair söyleşi gerçekleştirdik. Alan seçimi nasıldı, kariyerini nasıl yönetti hep birlikte bakalım. Keyifli okumalar! 

    Dilek Mete, yaklaşık 18 yıldır İnsan Kaynakları Yönetimi alanında görev yapmakta olup, lisans eğitimini Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi, Eğitim İletişimi ve Planlaması Bölümü'nde, yüksek lisans eğitimini ise Bahçeşehir Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi alanında tamamlamıştır.

    Dilek Mete, yaklaşık 18 yıldır İnsan Kaynakları Yönetimi alanında görev yapmakta olup, lisans eğitimini Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi, Eğitim İletişimi ve Planlaması Bölümü'nde, yüksek lisans eğitimini ise Bahçeşehir Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi alanında tamamlamıştır. 13 yıl Bilim İlaç İnsan Kaynakları süreçlerini yöneten Mete, liderliğini üstlendiği süreçlerde PERYÖN İşe Alım ve Yetenek Yönetimi Ödülleri, ÖSGD Gönülden Ödüller, Kadir Has Üniversitesi Avrupa Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülleri, Brandon Hall Eğitim ve Liderlik Gelişimi Ödülleri gibi pek çok başarıya imza atmıştır. Teknoloji ve gelişime olan merakının yönlendirmesi ile 2017'de General Mobile Ailesine katılan Mete, Türkiye Etik İtibar Derneği, Özel Sektör Gönüllüleri Derneği (ÖSGD) gibi gönüllü organizasyonların yönetim kurullarında da görevler almıştır. Şu an General Mobile İnsan Kaynakları departmanını yöneten Mete evli ve iki çocuk annesidir. 

    • Hangi kurumda ve görevdesiniz? 

    General Mobile'da İnsan Kaynakları Müdürü ve icra kurulu üyesi olarak görev yapıyorum.

    • Alan seçiminizi nasıl yaptınız? 

    Lise yıllarında neyi iyi yaparımı araştırdığım bir dönemde Kavram Dershanesinde çalışan Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık Bölümünden Nur Hanım'ın yönelendirmeleri ile o zamanın şartlarında uygulanan bir mesleki yatkınlık çalışmasına katılmıştım. Bu uygulamanın sonunda insan kaynakları diye yeni bir mesleğin olduğunu ve kişilik özelliklerimin insan kaynakları ve pazarlamaya uygun olduğunu öğrendim. En uygun ikinci meslek ise IT ve tasarımdı. Ben hem beni motive edecek çalışma şartlarını düşündüğümde, hem de yeni bir alan olmasından kaynaklı gelecekte daha kritik bir önemde olacağını düşünerek İK'yı seçtim. O dönemde tek İK eğitimi veren kurum olan Anadolu Üniversitesi, İletişim Fakültesi Eğitim İletişimi ve Planlaması bölümünü tercih ettim. Diğer seçimlerimin tamamı psikolojiydi. Çünkü insanı ve insan davranışlarını, sosyal psikolojiyi seviyor ve insan psikolojisini çok merak ediyordum.

    • Tecrübeleriniz ve iş değişikliği kararlarınız?

    18 yılda 4 kez iş değiştirdim. Hepsinde en önemli sebep merak ve gelişim arayışı oldu.

    • Rol modelleriniz?

    Rol model alabileceğim, vizyoner yöneticilerle çalışmak benim için önemli. Her zaman en önemli rol modelim yöneticilerim oldu. Yani iş görüşmelerinde sadece seçilmedim, seçtim de. Rol model alacağım insanları yaş, statü ve zenginliğe göre değil, bilgeliğine ve insanlığına göre seçtim. En önemlisionların her eleştirisini ve geri bildirimini ciddiye aldım.

    • Tekrar meslek seçecek olsanız neyi farklı yapardınız?

    Üniversite ikinci sınıfta çalışmaya başlamıştım. Çalışma hayatını o kadar sevdim ki az daha okulu bırakıyordum. Rol model aldığım bir büyüğüm devreye girip vazgeçirmişti. O dönemde okul ve işi daha dengeli götürmek ve kendimi daha fazla zorlamak isterdim. Emin olduğum şey ise yine insan kaynaklarını seçerdim.

    • Teknoloji mesleğinizi nasıl etkiliyor?

    Teknoloji sadece İK'yı değil tüm meslekleri etkiliyor. Uyum sağlayamayan oyun dışında kalacak.

    • Kendinizi nasıl güncel tutuyorsunuz?

    İK ve pazarlama konularında güncel trend ve gelişmeleri merak ve takip ediyor, kongre ve seminerlere düzenli aralıklarla katılarak güncel kalmaya çalışıyorum. Online olarak ise linkedin ve HBR favorilerim arasında. Linkedin de değerli araştırma, makele ve görüş paylaşımlarında bulunan profesyonelleri takip ediyorum.

    • İdeal ekip üyesi tanımınız?

    Samimi, dürüst, çalışkan, güleryüzlü, yardımsever, analitik, gelişime açık ve potansiyeli yüksek…

    • Şirketimizde staj ve işe alım süreçleri?

    Yeni mezunlar için ideal bir şirketiz, çünkü meslek lisesinden itibaren daha okul sıralarında yeteneği keşfetmek ve mezuniyet sonrası hemen istihdam etmek stratejimiz. Askerlik bizde bir engel değil. MT (Management Trainee) ve pre-MT pozisyonları için, içinde kişisel gelişim eğitimleri ve koçluk programları da olan yeteneği bulma ve geliştirme odaklı programlarımız var.

    • Mülakat tüyoları?

    Üç soru için hazır olmak önemli, "Okul yıllarında kariyer/meslek hedefine hizmet edecek ne yaptın?", "Başarılı olduğun bir proje oldu mu? Bu projenin hedefi neydi? Hedefine ulaştığını nasıl anladın? Sonuçlarını nerede kullandın? Ne öğrendin?", "En rahat ve en zor çalıştığın insanın kişilik özelliklerini tanımlar mısın? En zor anlaştığın özellikteki insan ile nasıl iletişim kurarsın?"

    • İK isteyenlere önerileriniz?    

    Her çalışana aynı mesafede ve kolay ulaşılabilir olun. Gülümseyin, samimi ve adil olun. Analitik ve ticari bakış açısına sahip olun ama bu bakış açısını İK uygulamalarının karlılığa katkısını ispat için kullanın. 

    Bu yazı CampusWIN Academy Bahçeşehir Üniversitesi lideri ve mezunumuz Güler Yıldırım tarafında yazılmıştır. Teşekkürler Güller! 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂

    © 2025 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.