Endüstri Mühendislerinin Bilmesi Gereken Programlar

    Endüstri Mühendislerinin Bilmesi Gereken Programlar

    Endüstri mühendisliği okuyanlar için yol gösterici olabilecek ve iş hayatına girmeden önce mutlaka öğrenilmesi gereken 5 programı sizler için derledik. Gelecek iş hayatına ve kariyerine yatırım yapmak, kendini bu konularda daha fazla geliştirmek isteyenler için detaylar yazıda! Keyifli okumalar!

    1- MS OFFICE PROGRAMLARI  

       Microsoft Office, kullanıcı ihtiyaçlarına özel olarak hazırlanmış programlardan oluşan bir koleksiyondur. Bu programlardan bazıları; 

    • Microsoft Word,
    • Microsoft Excel
    • Microsoft Powerpoint
    • Microsoft Outlook
    • Microsoft Access

       Sadece bir endüstri mühendisinin değil mühendislik okuyan herkesin bu programlara hâkim olması gerekmektedir çünkü bu programlar iş hayatı için olmazsa olmazdır. Özellikle bunlar arasından MS Excel'e hakim olmak, raporlar oluşturabilmek, analiz araçlarını, tablo araçlarını kullanabilmek, kâr- maliyet hesaplamalarını yapabilmek endüstri mühendisleri için önemlidir.

    2- GAMS / LİNDO  

       Endüstri mühendislerinin mutlaka bilmesi gereken programlar ise GAMS veya Lindo'dur. Peki nedir bu GAMS ve Lindo? Endüstri mühendisliğinin temelinde olan optimizasyon problemleri, bu programlar sayesinde çözülebilmektedir. Sistemlerin ve süreçlerin iyileştirilmesini ve optimize edilmesini sağlamaya çalışan endüstri mühendisleri, karar verme süreçleri için bu programlardan yardım almaktadırlar. Örneğin bir otobüs işletmesi maliyeti minimize etmek amacıyla optimum otobüs rotasını bulmak istiyorsa, bir optimizasyon problemi çözmek zorundadır. Bunun için öncelikle amaç fonksiyonu, kısıtlar belirlenmeli ve model kurulmalıdır. Kurulan model ise GAMS veya Lindo'da çözdürülmeli, optimum sonuca ulaşılmalıdır. Bu tarz problemleri çözüme kavuşturabilmek için GAMS veya Lindo programlarını bilmek bir endüstri mühendisi için önemlidir.

    3- ARENA  

       Arena, bir simülasyon (benzetim) programıdır. Simülasyon programları genellikle mevcut sistemin veya yeni tasarlanması düşünülen sistemlerin performanslarını ölçmek ve analizlerini yapmak için kullanılmaktadır. Mevcut sistemde yapacağımız değişikliklere göre sonuçları ve sistemin değişikliklere tepkilerini ölçmemize yarar. Ayrıca sistem üzerinde fiziksel bir değişiklik yapılmadan sonuçları ölçtüğü için gereksiz maliyetin de önüne geçilmiş olunur. Örneğin bir marketin simülasyonunu yaptığımızı ve oluşan kuyruğu analiz edeceğimizi düşünelim. Kurulan simülasyon modeli ile kasa sayısını arttırdığımızda veya azalttığımızda oluşan kuyruğa nasıl etki edebileceğini ve müşteri memnuniyetini nasıl iyileştirebileceğimizi bulabiliriz. Temel prensibi iyileştirme olan endüstri mühendisleri için ise bu programın kullanım alanları çeşitlilik göstermektedir.

    4- ERP  

    Endüstri mühendislerinin bilmesi gereken programlardan bir diğeri ise Kurumsal Kaynak Planlamasıdır. (Enterprise Resource Planning – ERP)  ERP, finans, insan kaynakları, satın alma, üretim ve diğer departmanlar arasında iş süreçlerini standartlaştıran, kolaylaştıran ve entegre eden bir yazılım sistemidir. ERP sistemleri tek bir veri tabanı üzerinde çalışan ortak veri tanımlarını kullanan, temel iş verilerini toplayıp, düzenleyip kurumların yalın ve verimli operasyonlar gerçekleştirmesine yardımcı olan bir entegre sistemdir. ERP, iş süreçlerini otomatikleştiren, merkezi veri tabanından yararlanarak iç görüler sağlayan bir uygulamadır. Endüstri 4.0'ın da temel hedeflerinden biri olan bilişim teknolojilerinin sanayi ile buluşturulması kapsamında ERP programları önem kazanmaktadır. Dünya çapında en çok kullanılan ERP yazılımları SAP ve ORACLE'dır. Kurumsal Kaynak Planlama uygulaması olan ERP yazılımının kurulması ve yönetilmesi aşamalarında endüstri mühendisleri büyük rol üstlenmektedir.

    5- R / SPSS  

    R veya SPSS programları verileri analiz edip, anlamlı hale getirmek için istatistiksel hesaplamalarda kullanılan programlardır. Özellikle R programı veri bilimi alanında ilgilenenler için bilinmesi gereken bir programdır. R programı ile birlikte verilerin temizlenmesi, görselleştirilmesi ve analizi gibi işlemler yapılabilmektedir. R, makine öğrenmesi algoritmalarını, doğrusal regresyonu, zaman serilerini, istatistiksel çıkarımları içermektedir. Ayrıca, R ücretsiz bir programdır, ücret ödemeden indirebilir ve kullanabilirsiniz. Endüstri mühendisliğinin temelinde matematiğin olması, istatistiğin ise birçok alanda ihtiyacımız olan bir konu olması, bu programlarda da iyi olabilmeyi gerektiriyor. Ayrıca, veri biliminin günümüzde önemli bir konu olmasından dolayı, bu alanda uzmanlaşmak isteyen endüstri mühendislerinin R programı ile bu yolculuğa başlamaları iyi bir seçim olacaktır. 

    Endüstri mühendislerinin bilmesi gereken programları bir araya getirdiğimiz yazımızın sonuna geldik. Yeni yazılar için takipte kalın!

    Campuswin yazarlarından Özge Kaplayıcı tarafından yazılmıştır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    Milyon Kadına Mentor programı, CampusWIN Akademi gönüllülerinden oluşan bir çember.
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.