Toplumsal cinsiyet eşitliğinin gün geçtikçe daha da önemli bir konu haline geldiği ve kadın mühendis tabusunun yıkıldığı bu yıllarda kampüste neler olduğuna göz atmak ister misiniz ? Erciyes Üniversitesi'nden paydaşlarımızın yaptıkları çalışmalar, potansiyelimizi ortaya çıkarmak için sponsorluğa değil, iyi bir mentore ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. Her ne kadar hala işe alımlarda kadın olmanın dezavantajını yaşıyor olsak da iyi bir mentor ve bilinçli mentiler ile kampüs ve iş yaşamındaki tüm eşit olmayan olguları yıkabiliriz.
Öğrencilerin nelere ihtiyaç duyduğunu ve farkındalık yaratmak için asıl onların neler düşündüğünü merak ettik. Erciyes üniversitesindeki öğrencilerin katıldığı anket ile Erciyes Üniversitesi'ndeki paydaşlarımız STEM'de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği hakkındaki çıkarımlarını yazdılar. Keyifli okumalar!
ERU Endüstri ve Bilim Kulübü :
⇒ Gerçekleştirdiğiniz projelerde cinsiyetçi yaklaşımlar ile karşılaştınız mı ?
Son dönemlerde özellikle çalışan mühendis kadın- erkek oranındaki uçurumun azaldığını gözlemlemek mümkün. Fakat yine de çoğu alanda cinsiyetçi yaklaşımlarla karşılaşabiliyoruz.
Örneğin; yaptığımız bir projeye sponsorluk ararken, herhangi bir girişime adım atarken başımıza gelen bazı yaklaşımlar motivasyonumuzu düşürebiliyor.
"Kadından mühendis olmaz"," Bu işi başaracağını düşünmüyorum", " halledebileceğini sanmıyorum."… gibi olumsuz, cinsiyetçi ve gerçekliği olmayan cümleler bireyleri kötü etkilemekte ve çevrenin inancının bu denli düşük olması kişiyi kendini negatif anlamda sorgulamaya itmektedir.
⇒ Bir mühendislik projesinde kadınların erkeklerle aynı oranda başarılı olabileceğine inanıyor musunuz ?
Erkeklerin ve kadınların mühendisliğe kaydolmak için benzer nedenleri olduğunu, lisede matematik ve bilimde iyi olmayı ve gelecekte ilginç, iyi maaşlı profesyonel fırsatlar istediğini yaptığımız araştırmalar sonucu biliyoruz. Bununla birlikte kadınlar; erkeklerden daha çok sosyal açıdan sorumlu mühendisler olmayı, büyük sorunları çözmek için çalışmak ve insanların yaşamlarında bir fark yaratmak istiyorlar. Aynı zamanda üniversite boyunca erkekler ve kadınların sınıfta eşit derecede başarılı oldukları ve kadınların problem çözme yeteneklerinin fazla olması sebebiyle mühendislik projelerinde erkeklerle aynı oranda başarılı olabileceklerini görebiliyoruz.
⇒ Kadınlar mühendislik alanında sizce ne kadar aktif ?
Kadınlar, henüz çocukluk çağlarından itibaren erkeklere kıyasla " kırılgan, duygusal, narin " gibi çeşitli sıfatlarla nitelendirilip yetiştirildiğinden dolayı toplumda birçok alanda erkeklere göre daha farklı alanlara ,disiplinlere yönlendirilmiştir. Bunun bir sonucu olarak özellikle geçmiş yıllara baktığımızda mühendislik disiplininde erkeklere nazaran kadınların sayısı gözle görülür biçimde azdır.
31 Aralık 2019 verilerine göre Türkiye'de toplam 579.868 mühendis bulunmaktadır. Bu sayının 133.044 'nü kadın mühendisler oluşturmaktadır. Mühendisler arasındaki kadın mühendis oranı ise %23 'tür.
Günümüze döndüğümüzde özellikle eşitlik ilkesine bağlı ve farkındalık düzeyi yüksek bireyler arttıkça üzücü oranlar değişebilmektedir ve kadının rolü artmaktadır. Çeşitli sosyal sorumluluk projeleri, topluluklar ve bilinçli kesim tarafından yapılan çalışmalar bazı olumsuz tabloları düzeltme açısından umut vaat etmekte.
Umuyoruz ki günümüzde artık "kadından mühendis olmaz "düşüncesi tamamen yıkılır ve geleceğe kadın – erkek demeden hep beraber daha emin adımlarla ilerleriz.
ERU Makine Kulübü :
Kadınların iş hayatında daha fazla yer alması istense de iş görüşmelerinde hâlâ ayrımcılık yapılması, bu ideale çok yakın olmadığımızı gösteriyor.
⇒ İş hayatında, mülakatlarda kadın olmanın getirdiği zorluklar anket sonuçlarımızdan da görüldüğü üzere göz ardı edilemeyecek kadar var olduğunu düşündüğümüz bir sorundur. %60.6 oranındaki " Evet " cevabını hala yaşanmakta olan önyargılara farkındalık oluştuğunun bir göstergesi olarak yorumlayabiliriz.
Yapılan araştırmalara göre kadınları işe alan insanların %45'i, kadın adayların hepsine ayrımcı sorular sorduğunu ifade ediyor. Özellikle '' Evlilik ve Çocuk Planları '' gibi sorular yönetilmektedir. Diğer taraftan istihdamda kadınları tercih eden firmaların sayısı hiç de az değil. Mülakatlarda kadınlara pozitif ayrımcılık yaptıklarını söyleyen işe alan insanların oranı %20' yi buluyor olsa da bu sayı yeterli değildir.⇒ Anketimizde yönelttiğimiz '' Staj ve iş başvurularında, başvurduğunuz şirketin cinsiyet eşitliğine yönelik yaklaşımı sizin için önemli midir ? '' sorusuna bakacak olursak;
Anket sonuçlarımız bize gösteriyor ki %74.6' lık kesim bu durumu fazlasıyla önemsiyor. Bu oranın fazla olması cinsiyet eşitliğine olumsuz yaklaşımı olan şirketlerin sayılarının azalmasında önemli bir rol oynayacaktır. Umarız bu sayı her geçen gün artar.
⇒" Mühendislikte karşılaşılan zorlukların bir cinsiyeti var mıdır ? " sorusuna verilen yanıtlar arasında evet cevabı oranı da hayır cevabı oranı da azımsanmayacak kadar yüksek oranlardır.
Çimenli mavi bir tulum içinde bir erkek mi yoksa gündelik bir elbise içinde güzel bir kadın mı hayal ettiniz? Çoğu insan " Mühendis " kelimesinin erkek bir çağrışımına sahip olduğunu düşünüyor. Bir erkek de mühendis olabilir ve bir kadın da mühendis olabilir. Mühendislik düşünülenin aksine fiziksel güç değil zihinsel güç gerektiren bir meslektir.
! Mesleklerin cinsiyeti yoktur !
ERU WIB :
⇒ Anketimizde üniversitemiz öğrencilerine yönelttiğimiz " Hangi alanda size destek olunursa potansiyelinizi daha iyi gösterebileceğinizi düşünüyorsunuz ? " sorusuna verilen yanıtları grafikte görebiliyoruz.Burada belki sizin de dikkatinizi çeken bir detay var: mentorluk ve motivasyon desteklerinin maddi konuların önüne geçmesi oldukça önemli bir nokta. Yani Erciyes Üniversitesi öğrencilerinin sponsorluktan daha çok mentorluğe, bütçeden daha çok motivasyona ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz.
TurkishWIN' in paydaş ve yürütücü olarak yer aldığı Milyon Kadına Mentor programının Anadolu'daki üniversiteler için önemini bir kez daha görebiliyoruz.
⇒ " Üniversitemizde yapılan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği çalışmalarını yeterli buluyor musunuz ? " sorusuna verilen yanıtlara bir bakalım öğrenciler çalışmaları orta seviyelerde ve hatta yetersiz buluyor gibi görünüyor.
Aslında üniversitemiz de çok başarılı çalışmaları olan bir " Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KAÇAUM) " bulunuyor. Sosyal medya hesaplarından bu çalışmaları takip edebilir ve hatta dahil olabilirsiniz. 2020 yılında da Erciyes Üniversitesi Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı yüksek lisans programımız öğrenci almaya başladı. Akademik anlamda çalışmalar yapmak isteyen arkadaşlarımız bu programı inceleyebilirler
Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂
Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum