İletişim Sektörüne Nasıl Karar Verdim?

    İletişim Sektörüne Nasıl Karar Verdim?

    Radyo, Sinema ve Televizyon bölümlerini düşünenler için Marmara Üniversitesi son öğrencisi Ebru Kaçak ile iletişim sektörü hakkında konuştuk. Devamı yazıda!

    1. Eğitim hayatınızı anlatır mısınız?

    İlkokul ve ortaokulu orta halli devlet okullarında tamamladım. İlkokulda tembeldim, ortaokulda bir tık iyi bir seviyeye geldim öğrenci olarak. Düz lisede okudum. Liseye geçiş sınavında düşük bir puan almıştım. Lisede daha da iyi oldum. Yine de sınava çok çalışmadım, sözelciydim. Sinemayı ortaokuldan itibaren düşünmeye başladım. Matematikte hiç iyi değildim. Kendimi zorlamak istemedim ve sözel bölüme kaydımı yaptırdım. Sonuç olarak Marmara Üniversitesi'nin Radyo Sinema ve Televizyon bölümünü kazandım. Aslında hedefim Güzel Sanatlar Fakültesi'ydi fakat puanım yetmedi ve ben de İletişim Fakültesi'ni tercih ettim.

    2. Sektör seçimini nasıl yaptınız? Sektörü sevmeniz ve devam etmeniz noktasındaki kararınızda etkili olan "kıvılcım anı" nedir?

    Başından beri sinema istiyordum aslında, İletişim Fakültesi'nin bana uygun olmadığını başından beri biliyordum ama başka seçeneğim yoktu, sinemaya adım atabileceğim en yakın alan buydu. Bu sektörün sürekli ve düzensiz olması beni başta cezbetmişti fakat şu an düzene yakın bir taraftayım. Sektörü seviyorum ama sektörde iş yürütenleri sevmiyorum açıkçası. Ülke genelinde'' kurnaz olacaksın işini kapacaksın ''nidaları sebebi ile herkes birbirine hainlik yapmakta, özellikle de bu sektör içinde ve çok pis durumlarla karşılaşmaktayız. Bu sektör bizde hakkettiği gibi işlemiyor , ben sektörden umudumu yitirdim fakat kendi çabam ile de sektöre alternatif fikirlerle girebileceğimi düşünüyorum, yeter ki sektör şu anki bedbaht halinden kurtulsun.

    3. Rol modeliniz olan kadın ve erkek iletişimciler kimler?

    Üniversitemizden söyleyebileceğim hocalarım var. Serpil Kırel, Şükran Esen, Göksel Aymaz ve Artun Avcı hocalarımı rol model olarak söyleyebilirim.

    4. Aldığınız eğitim ile sektör deneyimleriniz birbirini tutuyor mu?

    İkisi de çok farklı. Burada eğitimimiz ayrı sektör ayrı şekillerde işliyor. Olumsuz yönde eleştirilecek çok fazla problemlere sahip. Yani tutmuyorlar, üzgünüm.

    5. Siz girdiğinizden beri iletişim dünyası nasıl değişti?

    İletişim dünyası özellikle dijital anlamda benim girdiğim seneden daha da ilerledi ve ilerlemeye devam ediyor. Bu biraz kontrolsüz bir ortam tabi. Akademik anlamda gelişim daha anlamlı olabilir bence.

    6. İletişim Fakültesi mezunu ne iş yapabilir?

    Televizyon kanallarında, dizi, film setlerinde çalışabilirler. Radyo yapımlarında, reklamcılık ve dijital ağıların gerektirdiği tüm iş kollarında çalışma şansları var. İletişim liselerinde hoca olabilirler. Üniversitede kalıp akademisyen olabilirler. Kamu işleri var de var örneğin Basın Ataşeliği gibi veya şirketlerin kurumsal iletişim bölümlerinde iş imkanı bulabilirler.

    7. İletişim Fakültesi öğrencisi kendisini nasıl geliştirebilir?

    Hangi alanı okuyorsa onunla ilgili kendine özgü içerikler üretebilir. Mesela sinema okuyorsa kısa film yarışma ve festivallerini takip edip, yeri geldiğinde üretim yapabilir. Programlara ağırlık vermeliler bence. Kurgu ve grafik ile ilgili bilgisayar programları için söylüyorum. Sektörün içinde çalışmak istiyorsa direk staj ile orada deneyim edinebilir, akademik bir yönelim varsa, akademik makale ve kitaplarla gelişim hızlandırılabilir.

    8. İletişim Fakültesine karşı önyargılar nelerdir?

    En başta okunulacak bir bölüm olarak görülmüyor ki sanırım bizim okulumuz da öyle görmüyor olacak ki alakasız dersler ile okulu bitirmiş olacağız. Ana bilim alanlarından olmadığı için maalesef önemsenmiyor.

    9. Her İletişim Fakültesi öğrencisinin okuması gereken kitap/izlemesi gereken film/takip etmesi önerilen sosyal medya hesapları nelerdir?

    Bu bölümü okuyacak kişiler kendi ilgi alanlarını saptayıp ona göre alanları takip etmeli ve ilgili kaynaklardan araştırma yapıp okumalar yapmalılar. Birçok film ve kitap kaynaklar var bu bölümle alakalı. İletişim bilimi ile alakalı kaynakların çoğu yabancı kaynaklar, o sebeple İngilizceye ne kadar ağırlık verilirse o kadar çok kaynağa ulaşma şansları da artar.

    10. İletişimci olmak için sahip olunması gereken yetkinlikler nelerdir?

    Bence en önemlisi kendine güven ama belirli düzeyde olan kendine güven. Sektör içinde gerçekten çok deneyimli ve hırslı insanlar var. Bunlarla mücadele için bu bölüme girecek olanlar başka alternatif mücadele tavırları sergilemeliler ki farkındalıkları ön plana çıksın. Ki bugün teknoloji öylesine bir hızla ilerliyor ki sade bir vatandaş bile bir saat içinde viral olabiliyor artık. Böyle bir durumda artık bir iletişim fakültesi mezununun da kendini sürekli geliştirdiği takdirde güzel bir konuma gelebileceğini düşünüyorum.

    11. İletişim Fakültesi öğrencileri staj ve iş başvurularını nerelerden takip edebilir?

    İş başvurusu bu alanda çok aktif değil açıkçası. Bu aralar grafik tasarım, kurgu, animasyon gibi dijital alanlarda çok iş ilanı oluyor. Bu alanlarda kendilerini geliştirirlerse gerçekten faydalı olur. Staj için okul aracılığı ile bir yerlere danışabilirler. O da okulun zorunlu veya gönüllü staj olayına bağlı.
    12. Sektörün İletişim Fakültesine bakış açısı nedir?

    Artık daha fazla iletişim fakültesi mezunu alınmaya başlandı bence sektöre. Artık bu alana dair okumuş kişiler daha revaçta sanırım. Çünkü sektör de büyüyor gün geçtikçe ve daha bilgili elemanlar tercih ediliyor. Alaylılar yine çok ama azalır diye umut ediyorum.
    13. İletişimci olmayı hayal edenlere önerilen nedir?

    Gerçek bir arzu ise bu zaten her türlü gerçekleşecektir ama sakin kişilikler sektörün içinde değil de akademik düzeyde çalışmalar yaparlarsa daha iyi olur. Çünkü sektör gerçekten her an dinamik, enerjik ve rekabetçi bir durumda. Çevreden her zamanki gibi yıldırıcı düzeyde söylemlere maruz kalacaklar, bu söylemlere kulak asmadan hedefe odaklanmak en doğru yöntem olacaktır.

    Ebru Kaçak Hakkında:

    Marmara Üniversitesi Radyo TV ve Sinema son sınıf öğrencisi olan Ebru Kaçak okulun ilk yılında Marmara Medya Merkezinde kısmi zamanlı olarak bir yıl boyunca çalıştı. İstanbul'a Tekirdağ'dan üniversite eğitimi için geldi. Düz lise mezunu. Sinema dalı yanında felsefe sosyoloji ve psikoloji gibi sosyal bilim dalları ile de ilgileniyor. İstanbul Medya Akademisinde aylık sinema yönetmenliği kursu aldı. Şu anda Asya sinemasına dair çalışma alanı kurmak amacı ile İsmek'te Japonca dil eğitimi almaktadır.

    Bu yazı CampusWIN Academy Marmara Üniversitesi lideri ve mezunumuz Nurten Beste İşgiden tarafında yazılmıştır. Teşekkürler Nurten Beste!

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.