Nasıl Daha İyi Bir Mentor Olunur?

    Nasıl Daha İyi Bir Mentor Olunur?

    Mentorluk sürecinde daha iyi sonuçlar alabilmen ve süreci daha verimli geçirebilmen için yapabileceklerine gel birlikte göz atalım.


    Mentor güvenilir bir danışman ya da rehberdir. Yönetme, ilham verme ve motive etme yeteneğine sahip olan mentorler, menti ya da danışanının gelişim planındaki ya da ihtiyaçları konusundaki farkındalığını arttırıp, bakış açısını genişletmeyi hedefler. Mentilerin bu yolculukta çok heyecanlı ve aynı zamanda endişeli olabileceklerini unutmamalıyız. Mentinin bir amacı var. Mentin bu amaç için ihtiyaçlarını belirledi ve kendi kişisel gelişimine yatırım yapmak için karar verdi. Sen de mentin ile bu özel yolculuğun tadını çıkartabilirsin. Mentin ile olan bu keyifli yolculukta, daha etkili bir mentor olabilmen için şu özelliklere sahip olman gerektiğini söyleyebiliriz.
    · Mentorler, kendilerini ve başkalarını geliştirme fikrine açık ve isteklidirler. 
    · Başkaları ile iletişim kurmakta ve çalışanlarının yönetiminde son derece yeteneklidirler. 
    · Yoğun iş tempolarına rağmen, mentilerine zaman ayırırlar ve ulaşılabilir olurlar. 
    · Çalıştıkları alanla ilgili kapsamlı deneyim ve bilgi birikimine sahiptirler. 
    · Kariyerlerinde, yönetim ve liderlik becerileriyle çevresindeki insanlara rol model olurlar.

    Mentor olarak mentilerin ihtiyaçlarına bağlı farklı roller üstlenmen gerekebilir. Bu roller şunlar olabilir: 

    Fikir Yansıtıcısı: Mentinin sürecine yardımcı olmak amacıyla, mentine sorular yöneltip, mentinin yüksek sesle düşünmesine yardımcı olabilirsin.

    Deneyim Paylaşımı: Uygun durumlarda, mentinin hikâyesiyle bağlantılı kendi deneyimlerini paylaşabilirsin. Kritik Arkadaş: Gerçeği gördüğü gibi söylemelisin ve mentinin fikirlerini sorgulamalısın. 

    Dinleyici: Mentini dikkatle dinlemeli, ona zaman vermeli ve mentinin kendini ifade edebilmesi için onu cesaretlendirebilirsin.

    Danışman: Mentor olarak sorunların duygusal yönlerine odaklanabilir ve mentinle sorunları tartışabilir ve çözüm yollarını keşfedebilirsin.
     
    Kariyer Koçu: Kariyer seçenekleri, hedefler ve öğrenilen dersler doğrultusunda mentinin düşünmesine yardımcı olabilirsin. 

    Networking Koçluğu: Mentinin iyi bir network ağını nasıl oluşturulacağını, kullanılacağını ve sürdürebileceğini ele alabilirsin. 

    Davranış Koçu: Belirli konularda, mentinin kişisel davranış değişikliğine yardımcı olmak isteyebilirsin. 

    Motivatör: Mentinin kendine inancını geliştirmesine yardımcı olup, onu teşvik etmeye çalışabilirsin.


    Mentorluk becerilerini organizasyonel ve kişiler arası olmak üzere ikiye ayırabiliriz.

    Organizasyonel beceriler arasında; önceliklendirme, kolaylaştırma, kaydetme, seansları yapılandırma, zaman yönetimi, mentor – menti arasındaki sınırları yönetebilmek ve süreci değerlendirmek olarak sayabiliriz. Kişiler arası beceriler için ise, yapıcı geri bildirimde bulunmak, aktif bir dinleyici olmak, karşılıklı ilham vermek, soru sormak, motive etmek, teşvik etmek, yargılamadan kişisel farkındalık kazandırmak ve ifade etmeyi sıralayabiliriz. Mentorluk deneyiminin daha verimli ve keyifli ilerlemesini diliyoruz.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    TurkishWIN, Türkiye ile bağı olan dünya vatandaşı tüm kadınların birbirlerine ilham ve güç verdikleri fark yaratan bir kizkardeslik networkudur. Avrupa, Amerika ve Türkiye'de faliyette olan TurkishWIN’in misyonu, benzer dünya görüşüne sahip, öğrenmeye açık kadınların içten paylaşımlarına ve birbirlerine fırsat yaratmalarına olanak tanımaktır. BinYaprak bir TurkishWIN girişimidir.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.