Paramı Yönetebiliyorum Proje Katılımcıları ile Röportajlar: Haydar Can Toka

    Paramı-Yonetebiliyorum
    Haydar Can Toka senin için ilham dolu "Paramı Yönetebiliyorum" serüvenini anlattı. Bu serüvene ortak olup ilham almak istiyorsan yazıyı okumaya devam et!
    1) Öncelikle kendini tanıtır mısın?

    Adım Haydar Can Toka, lise son sınıf öğrencisiyim, 17 yaşındayım.

    2) Ne zaman ve nerede eğitim aldın?

    Şubat ayında, Özel Karacan Başarı Temel Lisesi'nde aldım. 

    3) Paramı Yönetebiliyorum Projesi eğitimin hayatına ne gibi değişimler getirdi?

    Finansal terimler hakkında bilgi sahibi olduğum için denk gelen ekonomi programlarını daha rahat anlayabildim. Para biriktirme konusunda çoğu bilgiye daha önceden sahiptim.
    4) Değiştirmekte zorlandığın alışkanlıkların oldu mu? Bunların üstesinden nasıl geldin?

    Değiştirmekte zorlandığım tek alışkanlığım ihtiyaç ve hedef konusunda ayrım yapıp öyle harcama yapmaktı. Kendi isteklerimin, ihtiyacım olmadığını bilinçaltıma anlatmak biraz zor oluyordu. 

    5) Eğitimin ardından birikim yaptın mı? Birikim yaptıysan nasıl bir yol izledin?

    Eğitim öncesinde de birikim yapıyordum, ancak isteklerime öncelik veriyordum. Eğitimden sonra isteklerimi ikinci plana atabilmeyi öğrendim ve birikimimi arttırdım. İzlediğim yol ise, harçlığımı aldıktan sonra bir kısmını nakit bir şekilde yanımda bulunması için ayırıyorum, kalanını banka kartıma yatırıyorum, gerekli harcamaları banka kartımdan yapıp nereye ne kadar harcadığımı listeliyorum.

    6) Hangi harcamaları kıstın? Finansal muhasebenizi nasıl yaptın?
    Eğlence ve anlık heves sonucu yapılan harcamalarımı kıstım. Finansal muhasebemi de 5. soruda anlattığım gibi banka kartım üzerinden yaptım.
    7) Harcama günlüğü tuttun mu? Cevabın evet ise nasıl bir günlük düzeni oluşturdun?

    Hayır, harcama günlüğü yapmaya gerek duymadım çünkü üniversite sınavına hazırlandığım için günlerim ev ve okul arasında gidip gelmekle geçiyordu. Yemek ve yol parası dışında neredeyse hiç bir şeye para harcamıyordum bunlarda istek değil ihtiyaç olduğu için harcama günlüğüyle uğraşmak istemedim.

    8) İstek ve ihtiyaç ayrımı yaptığın, başından geçen bir olayı anlatır mısın?

    Evet istek ve ihtiyaç ayrımı yaptım. Elimde fazladan olmasına rağmen sırf görünüşü için bir olta daha almak istiyordum bunun üzerine denk gelen eğitimimden sonra bunun aslında istek olduğunu fark ettim ve almadım.

    9) Önüne koyduğun başka finansal veya finansal olmayan hedefin var mı? Bu hedeflere ulaşmak için bir planın var mı?

    Hem finansal hemde finansal olmayan hedeflerim var. Evet bu hedeflere ulaşmak için çeşitli planlarım mevcut. 

    10) Eğitimin ardından çevrene verdiğin öneriler neler?

    Eğitimin ardından çevreme verdiğim öneriler oldu ancak pek uyguladıklarını sanmıyorum. Gidilecek bir mesafeye arabayla gidip mazot parası vermektense otobüsle gidip kalan parayı biriktirmeyi önerdim. Dışarıda bir mekanda oturup fazladan para vermektense o paranın daha azına malzeme alıp evde oturmayı önerdim. Bunlar gibi küçük çaplı önerilerim oldu.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    “Paramı Yönetebiliyorum”, gençlere yönelik bir finansal okuryazarlık ve bütçe yönetimi projesidir. Gençler arasında finansal bilinci geliştirerek sürdürülebilir kalkınma sürecine katkıda bulunmayı hedefleyen "Paramı Yönetebiliyorum" projesi, Türkiye'de ilk kez finansal okuryazarlık alanında kamu, özel sektör ve sivil toplumu bir araya getirdi.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.