“Sanal Rehber” Nasıl Oluşturuldu

    “Sanal Rehber” Nasıl Oluşturuldu

    Kariyer Geliştirme ve Mezunlarla İlişkiler Yöneticisi Şule Yalçın, senin için Sabancı Üniversitesi Staj ve Kariyer Ofisi olarak "Sanal Rehber" projesini nasıl hayata geçirdiklerini anlattı. Keyifli okumalar!

    Sabancı Üniversitesi Staj ve Kariyer Ofisi olarak, iş dünyası ile sıkı iş birliğinde olup iş dünyasının değişen ihtiyaçlarını yakından takip ediyoruz. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda da yıl içerisinde öğrencilerimiz için çok farklı eğitimler planlıyor, kariyer etkinlikleri düzenliyor ve öğrencilerimiz için farklı staj olanakları yaratıyoruz.

    2014 yılını yarıladığımız dönemde Staj ve Kariyer Ofisi olarak işlerimiz her zamanki gibi yoğun temposunda devam ediyordu. Bu yoğunluğa rağmen eksik kalan bir şeyler olduğu hissi ile kabuğumuzdan çıkıp yeni iş birlikleri ile yeni işlere imza atmanın zamanı geldiğini düşünüyorduk. Ezberleri bozmadan, rutinleri değiştirmeden, konfor alanımızın dışına çıkmadan gelişmek mümkün değildi. Bu nedenle rotamızı şöyle oluşturduk. Öğrencilerimizin kariyer gelişimine katkı sağlayacak, sosyal etki yaratacak, katma değer sağlayacak bir Avrupa Birliği (AB) projesini hayata geçirmeliydik. Gençler bilgiye ve iş olanaklarına daha kolay ulaşırken işverenlerin beklentilerini anlamakta ve karşılamakta zorluk çekebiliyorlardı. İşverenlerin değişen ihtiyaçlarını, işe alım konusunda gittikçe artan sosyal medya trendlerini anlamak ve bunu destekleyecek bir kaynak yaratmak için çıktık bu yola.

    Avrupa Birliği'nin 10 yıllık stratejilerini dikkatlice inceleyerek ve proje yazımı konusunda tecrübeli kurumlarla görüşerek başladık çalışmamıza. Proje konumuzun "Y Kuşağının Yetkinlik Gelişimi ve Sosyal Medyada Kişisel Markalaşması" olmasına karar verdikten sonra büyük bir hassasiyet ve heyecanla projemizi yazmaya başladık. Projemizin ana hedefi, Y kuşağına dahil adayların işe alınabilirliklerine, beceri gelişimlerine ve kişisel markalarını oluşturabilmelerine yönelik bir sanal rehber geliştirmekti.

    Tüm bu çalışmalarımız devam ederken etkin proje içeriğinin yanı sıra; konunun uzmanı iş ortaklarıyla yola çıkmamızın da çok önemli olduğunun bilincindeydik. Büyük bütçeli ve kapsamlı bir projeyi başarı ile uygulayabilmemiz için konusunda yetkin, takım çalışmasına yatkın, kültürler arası iletişimi kuvvetli olan ortaklarla çalışmamız gerektiğini biliyorduk. Uzun bir arayıştan sonra doğru ortaklarımızı belirledik ve projemize dahil ettik: Universum Global (İsveç), Abdullah Gül Üniversitesi, Türk Kültür Vakfı (AFS irtibat ofisi) ve Novancia Business School (Paris).

    Ortaklarımızın da desteğiyle projemizin yazımını tamamladık ve başvurumuzu yaptık. Heyecanlı bir bekleyiş döneminden sonra 2015 Ağustos ayında projemizin kabul edildiğini tüm ortaklarımızla birlikte heyecanla ve gururla öğrendik. Staj ve Kariyer Ofisi çalışmalarımız, farklı bir boyuta da taşınmış oldu. Çünkü, projenin her safhasında; bütçe dağıtımı, öğrenci eğitim tasarımları, uluslararası anketler, raporlar derken sürekli yeni bilgiler öğreniyor, farklı beceriler kazanıyor ve kendi potansiyelimizi de geliştiriyorduk.

    3 yılın sonunda projemizi başarıyla tamamladık. Projedeki araştırma bulgularına göre işverenlerin Y kuşağında en çok aradığı 5 yetkinliğin; sorumluluk, güvenilirlik, iletişim, takım çalışması, olumlu tavır olduğu ve işe alım süreçlerinde de sosyal medyayı öğrencilere göre daha etkin kullandıkları ortaya çıktı. Proje çıktılarının işveren ve öğrencilerle paylaşımı, çeşitli eğitim ve etkinliklerle desteklendi.

    Bu bulgulara göre hazırlanan "Sanal Rehber", gençlerin yetkinliklerini geliştirmelerini destekleyerek iş arama süreçlerinde kendilerini daha etkin ve doğru tanıtmalarına katkıda bulunacaktır. Sanal Rehber'imiz binyaprak.com üzerinden yayınlanacaktır.


    Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından Şule Yalçın tarafından yazılmıştır.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.