Tutku nedir? Bir iş yeri nasıl olmalıdır? Hem bu soruları hem de tutkunun işteki yerini anlatan John Hagel III John Seely Brown'un 2020 Eylül ayında yaptığı Harvard Business Review yazısını sizlere getirdik. İlham olması dileğiyle keyifli okumalar!
Tutku, öğrenmek için güçlü motivasyon sağlar ama 2017'de ABD'de yapılan bir araştırmada çalışanların yalnızca yüzde 13'ünün, çalışma ortamında mesleğinde gelişme sağlamaya yardımcı olacak tutkuyu gösterdiğini keşfedildi. Tutkuyu ateşleyen öğrenme ortamlarını nasıl oluşturabilir ve onları en büyük kurumlarda bile işleyecek şekilde nasıl ölçekleyebiliriz?
Deloitte Üstünlük Merkezinde performans iyileştirmeyle özdeşleşen belirli bir tutku türüne (kâşif tutkusu) sahip insanların üç özelliğini belirlendi:
• Kişinin belirli bir alandaki etkisini artırmaya uzun vadeli bir bağlanma; örneğin bankacılık, tıp, bahçıvanlık veya görsel sanatlar.
• Yeni meydan okumalar arama, onları yeni öğrenme fırsatları olarak görme ve sorgulayıcı olma eğilimi.
• Bu meydan okumalarda yardımcı olabilecek kişilerle bağlantılı olmayı arama eğilimi.
Bu tür tutku günümüzün iş dünyasında nadirdir. Ama yine de, araştırmanın çalışanların yüzde 50'sinden fazlasının üstüne inşa edilebilecek en az bir tutku özelliğine sahip olduğunu gösteriyor. Dahası, araştırmada 75 şirketin öğrenmeyi artırmak için çalışma ortamında değişiklik yaptığı keşfedildi. Özellikle iki kritik iş ortamı tasarım prensibinin, çalışanda tutku oluşmasında etkisi olduğu keşfedildi: deney yapma sistemleri yaratmak ve çalışanlar arasındaki bağlantıyı desteklemek.
Tutkuyu desteklemenin ilk yolu, öğrenen kişilerin kendi alanlarını keşfetmesini sağlayan deney yapma yolları oluşturmaktır. Bu genellikle ekipler için fiziksel ve sanal alan paylaşmayı, prototip oluşturma ve geri bildirim araçlarını ve yönetim desteğini içerir.
Tutkuyu desteklemenin ikinci yolu, çalışanlar arasında bağlantılar kurmaktır. Tutkulu çalışanlar, amaçlarına ulaşmakta yardımcı olacak diğer kişileri bulmaya programlıdır. Tutkulu keşifleri başarıyla destekleyen şirketlerin bu çalışanlar için organizasyonun içinde ve dışındaki ilgili uzmanlığa sahip kişileri bulmayı kolaylaştırdığı keşfedildi. Bu, sorunları daha verimli şekilde çözme ve gelecekte işbirliği yapma konusunda yardımcı oluyordu. Örneğin Motley Fool, tek işi aktif işbirliğini teşvik etmek olan bir baş işbirliği sorumlusu görevlendiriyor. Şirket içi sosyal ağ, çalışanlara belirli uzmanlık alanı olan kişileri bulmada yardımcı oluyor; hatta benzer tutku, beceri, tecrübe ve ilgi alanlarına sahip kişiler öneriyor
JOHN HAGEL III JOHN SEELY BROWN Harvard Business Review Blog // Eylül'20
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum