Uluslararası Öğrenci Gözünden STEM: En Güzel Keşfim!

    Uluslararası Öğrenci Gözünden STEM: En Güzel Keşfim!

    Türkiye'ye yabancı öğrenci olarak gelen Iroda Oripova STEM ile tanışması ve bu sürecini anlatan çok güzel bir yazı hazırladık. Keyifli okumalar.. 

    Türkiye'ye Özbekistan'dan yabancı öğrenci olarak geldiğim ilk günleri çok iyi hatırlıyorum. Türkiye'nin eğitim açısından bana sunacağı her fırsattan yararlanmaya kendime söz vermiştim. Şimdi size Ankara Üniversitesi'nde karşılaştığım en güzel fırsatlardan biri hakkında yazmak istiyorum.

    Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Okul Öncesi Eğitimi Tezli Yüksek Lisans programında 2. dönemime başlarken, dönem başı ders seçimi esnasında "Erken Çocuklukta STEM Eğitimi" dersini görünce heyecanlandım. Açık söylemek gerekirse, STEM hakkında tam bir bilgi sahibi değildim. STEM'den uzaktım ve birbirimize yabancıydık. Tereddütlü olduğumu hissettiğim an dersi seçmem gerektiğini anladım. "Ders esnasında büyük bir aydınlanma yaşadım," diyebilirim. Kitapları, makaleleri ve programları incelerken, çeşitli ülkelerin STEM eğitimindeki gelişim tarihlerine bakarken ve edindiğim bilgileri Tuğba Abanoz hocamla birlikte tartışırken süreçten zevk alıyor, en önemlisi ise, erken çocuklukta STEM eğitimine duyduğumuz ihtiyacın farkına varıyordum. Gerçek hayatta yaşayacağı problemlere yaratıcılık, iş birliği, eleştirel düşünce yardımıyla çözüm bulabilen bir kuşak yetiştirmek çok önemlidir. Hızla gelişen dünyamızda yeni becerilere sahip, sadece tüketici olmayıp üretici de olan bir topluma zaruret vardır. Gelecekteki bilgi toplumunu oluşturmak için erken STEM'e ihtiyaç duyulmaktadır.

    Bir okul öncesi öğretmeni olarak, STEM eğitimi konusunda bilgim olmadığı için çocuklara program hazırlamada kendimi yetersiz hissediyordum. Bu yüksek lisans dersi sayesinde henüz uygulama aşamasına geçmememe rağmen, STEM'e karşı hissettiğim olumsuz duygulardan kurtuldum. Bunu sağlayan en önemli noktanın, STEM Çemgisi kavramı olduğunu söyleyebilirim çünkü sürecin nerede başlayıp nerede sona erdiği konusunda yol haritası çizen STEM Çemgisi sayesinde süreci baştan sonra izleyebiliyorum. Bu dersten başarılı sayılmam için gereken kriterler arasında "Açıklamalı Kaynakça" hazırlama görevi de gelişimime çok şey kattı diyebilirim. STEM Eğitimi alanında hazırlanmış makaleleri okuyup incelemek, STEM eğitiminin pek çok farklı alanla ilişkili olduğunu görmemi sağladı.

    "Erken Çocuklukta STEM" eğitimini yeni keşfetmeme rağmen, kavram olarak STEM'i net bir çerçeve içine yerleştirdiğime inanıyorum. Uygulama aşamasında ise bu keşfimin henüz bilinmeyen noktalarını bulacağım belki. Erken çocukluk eğitiminde yeni bakış açılarıyla tanıştığım için mutluyum. Ne yazık ki STEM eğitimine dair Özbekistan'da toplumun farkındalık düzeyi yüksek değil. Halbuki Özbekistan'ın en büyük ekolojik sorunlarından Aral Gölü'nün küçülmesi konusunda STEM yaklaşımının bize yardımcı olabileceğine inanıyorum.

    Çocukların küçük yaştan itibaren çevreye duyarlı, problemlerin çözümünde aktif yer alan duyarlı bireyler olarak yetişmesinin, sorunumuzun çözümü olacağını düşünüyorum. Bu nedenle STEM Eğitimi uygulama programım olarak Orta Asya'nın ortak problemi Aral Gölü konusunu seçtim. Ülkeme döndüğümde oluşturduğum planları uygulamayı ümit ediyorum.

    Iroda Oripova

    Ankara Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi Yüksek Lisans Öğrencisi 

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    BAUSTEM merkezi öğretmen eğitimi uzerine uzmanlaşmış bir araştırma ve geliştirme merkezidir. STEM bütünleşik öğretmenlik bilgi ve becerileri projesine ev sahipliği yapmaktadır. Merkez bünyesindeki programlar ile STEM öğretmenleri yetiştirilmekte ve öğrencilerin çağa uygun becerilerle donatılması sağlanmaktadır.

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.