Women in Business Kulüpleri ile Röportaj: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi

    Women in Business Kulüpleri ile Röportaj: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi

    Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Women In Business Kulübü başkanı sevgili Aslıhan Aydoğan ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Keyifli okumalar! 

    1) Seni kısaca tanıyabilir miyiz? 

    Ben Aslıhan Aydoğan, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İngilizce İşletme bölümü son sınıf öğrencisiyim. Stajlarla eğitimimi desteklemekle birlikte, Eylül 2020'den itibaren kulübümüzün başkanlığını yapmaktayım. Başkanlık sürecimden önce yani kulübümüzün kuruluş aşamasında da yer alarak kurucu yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmıştım. Ancak kendimi; sayın hocamız Dr. Özlem Çatlı'nın önderliğinde kurulmuş, toplumsal farkındalık adına çalışmak isteyen ve bu farkındalığı bireylerden başlayarak kazandırmaya çalışan ailenin bir üyesi olarak tanıtmak bence daha doğru olur. 

    2) Sence kadın ve erkekler kampüsünün her yerinde eşit şartlarda yaşayabiliyor mu? 

    Açıkçası dışarıdan yapılan yorumların ve okulumuza karşı oluşan önyargıların aksine kampüste kadın-erkek eşit şartlarda yaşayabiliyor bence. En azından herhangi bir eşitsizlik yaşanması durumunda pek çok öğrenci arkadaşımızın ve aynı zamanda akademisyenlerimizin buna karşı çıkacağından ve eşitsizliği yaşayan kişinin yanında olacaklarından eminim diyebilirim. Bu yüzden evet bence kampüsümüzde eşit şartlarda yaşayabiliyoruz.

    3) Kampüsünde iş hayatında kadının yükselmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına neler yapılıyor? 

    Okulumuzda pek çok kulüp ve topluluk faaliyet göstermekte. Bu toplulukların pek çoğu da öğrenci arkadaşlarımızın iş hayatına daha donanımlı bireyler olarak atılması adına etkinlikler düzenlemekte. Ancak iş hayatında kadının yükselmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına yapılan etkinlikler, toplam etkinliklere bakıldığında çok çok küçük bir oranda ne yazık ki. Biz bu oranı bir nebze de olsa artırmak adına kurulduk ve umuyoruz ki amaca uygun ilerliyoruzdur.

    Topluluklarımız dışında, okulumuzun Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nde "Kadın ve Aile Çalışmaları" programı bulunmakta ve oldukça rağbet görmekte. Bu programda eğitim veren hocalarımız, çalışmalarını zaman zaman bizlerle de paylaşmakta ve fikir alışverişinde destek olmaktalar. Bu tarz çalışmaların bizlerle paylaşılması kendilerinden pek çok şey öğrenmemizle birlikte ufuk açıcı oluyor diyebiliriz.

    4) WIB Kulüpleri: 

    • Ne zaman kuruldunuz? Neler yapıyorsunuz?

    Oldukça uzun bir kurulma aşaması, sıkı çalışmalar ve saatler süren toplantılar sonucunda tam olarak 25 Şubat 2020'de resmi olarak kurulduk. Çok uzun bir zaman geçmemesine rağmen şimdi hepimiz dönüp baktığımızda "Tüm bu aşamalara ve zorluklara değmiş." diyebiliyoruz. 

    Okulumuz bünyesinde pek çok etkinlik düzenledik, düzenlemeye de devam ediyoruz. Tüm bu etkinlikleri ayrı ayrı detaylandırmak yerine hepsinin ortak özelliklerinden bahsetmek isterim. Etkinliklerimizin öğrenci arkadaşlarımız için özellikle iş hayatlarında işlerine yarayacak şekilde planlanmasına dikkat ediyoruz. Network ağlarını geliştirebilecekleri, iletişime geçilen isimlerin tecrübelerini dinleyerek örnek alabildikleri etkinlikler olmasına dikkat ediyoruz. Ancak en önemli noktalardan biri şu ki; özellikle kendilerini, iş hayatında yaşadığı sıkıntılara rağmen pes etmeden ilerlemeye ve kendini geliştirmeye adamış isimleri (bu isimler çoğunlukla liderler oluyor) dinlemek. Bu tecrübeleri bizzat dinlemek hepimiz için ışık oluyor.

    İş hayatında kadın-erkek eşitliğini sağlamaya çalışmak yalnızca biz kadınların değil, aynı bilinçle ilerleyecek olan erkeklerin de görevi olduğunu bildiğimiz ve onların desteğine de aynı oranda önem verdiğimiz için; sadece kadın konuşmacıları değil, alanında uzmanlaşmış erkekleri de davet ediyoruz. 

    • Toplumsal Cinsiyet Eğitimleri veriyor musunuz?

    Topluluğumuz bünyesinde düzenlenen zirvelerde bu konuların daha çok gündeme gelmesi üzerine konular belirliyoruz. 

    • Panellerde eşit kadın/erkek sayısının olmasına dikkat ediyor musunuz?

    Aslında özellikle erkek üyelerimizi de etkinliklerimize çekmek veya aktif üye olarak rol almalarını çok istiyoruz. Ancak sürekli bir önyargı ve sadece kadın arkadaşlarımıza yönelik faaliyetler düzenlediğimizin sanılması gibi bir düşünce ile karşılaşıyoruz. Bu düşünce ve önyargılara sabırla yaklaşarak karşılıklı fayda sağlayabileceğimiz durumları aktarmaya çalışıyoruz. 

    • Erkekler üye oluyor mu?

    Evet, az önce bahsettiğim gibi sabırla ilerlediğimiz için, günden güne artan bir erkek üye nüfusumuz var. Kendilerine teşekkür ederek güçlenerek ilerleyeceğimizi de belirtmek isteriz.

    5) Sizin göreviniz ve katkınız nedir? 

    Kulübümüzde başkanlık yapmaktayım, önceden de belirttiğim gibi kuruluş aşamasında da elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışmıştım "Halkla İlişkiler" pozisyonunda. Açıkçası kulüp içinde hepimiz bir diğerinin yetemediği noktaya koşuyor ve katkı sağlıyoruz. Ama genel olarak özetlemek gerekirse etkinliklere çağrılacak isimlerin belirlenerek iletişim kurulması ve dolayısıyla network ağımızın geliştirilmesi konusunda daha etkinim diyebilirim.

    6) Hayatınızdaki kadın rol modeller kimler? 

    Aslında pek çok ismin hayatını okurken veya başarılarını bizzat kendisinden dinlerken çokça etkilendiğim bir gerçek. Ancak benim için küçük bir çocukken tanıştığım Sayın Özlem Bozkurt Gevrek çok farklı bir yerde. Kendisi ülkemizin ilk kadın kaymakamı ve şu anda İstanbul Vali Yardımcılığı görevinde. Bunlarla birlikte güçlü duruşu, aldığı eleştirilere rağmen değişmeyen tavrı bence gerçekten çok etkileyici. Kendisi bizleri kırmayarak bir etkinliğimize de konuşmacı olarak katılmış ve sorularımızı cevaplamıştı. O konuşma esnasında kendisinin "erkekleşerek değil, kadın olarak varlığını kabul ettirerek" ilerlediğini belirten bir cümlesi olmuştu. Bu gerçekten hem kendisine olan hayranlığımı artırmış hem de farklı bir bakış açısı kazanmamı sağlamıştı.

    7) Sence kampüste eşitlik neden önemli? 

    Kampüste eşitlik için uğraşılması, aynı zamanda gelecekte iş hayatında eşitliği sağlamak adına uğraşacak insanlar demek. Dolayısıyla kampüste eşitliği sağlayamazsak böyle yetiştirilen ve böyle gören insanlar eşitlik kavramını hayatlarına empoze edemezler ve ileride iş hayatlarında da eşitlik kavramına uzak olurlar. Ancak kampüste eşitliği yaşamış görmüş olan her öğrenci hayatlarına bunu geçirip ileride eşitliği savunan eşitlik için çabalayan birer birey olup gelecekte şu dönemden daha üst düzeyde toplumsal eşitliği yakalamış bir toplum oluşturabilirler.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.