Bu yazımızda insansı robotları tanımanın bize yakın gelecekte hayatın nasıl olacağına dair bir bakış açısı kazandıracağını düşündüğümüz yazımız sizlerle.
Robotlar uzun süredir endüstriyel alanda yer alarak bizlerle birlikte ekonomiye ve sanayiye fayda sağlamakta. Robotların sosyal hayatımızda da yakın bir gelecekte sıklıkla yer bulacağı hem robotik uzmanları hem de diğer sektör liderleri için ortak bir kanı. İnsansı robotlar kafa, kol, bacak gibi uzuvlara sahip olarak insanların var olduğu ortamlarda onlarla iş birliği içerisinde bulunabilme ve insanların kullandığı aletleri kullanabilme prensibiyle geliştiriliyor. Bu insansı ve sosyal robotlar, robotik sektörünün en önemli gelişme alanlarından bir tanesi. Türkiye'de de Akın Robotics tarafından insansı robot üretimi için çalışmalar sürdürülüyor. Robotları özellikle Uzak Doğu Ülkelerinde havaalanı, hastane, müze, alışveriş merkezi gibi yerlerde insanları yönlendirirken, servis yaparken, bilgi verirken görebiliyoruz. İnsansı robotları tanımak bize yakın gelecekte hayatın nasıl olacağına dair bir bakış açısı kazandırıyor. Pek çok kaynakta aşağıda sıraladığım robotlar fonksiyonları en fazla ve popüler robotlar olarak karşıma çıktı fakat daha pek çok başarılı çalışma ve bunu yürüten şirket olduğunu da unutmamak gerek.
SoftBack Robotics tarafından geliştirilen ve ilk defa 2014 yılında tanıtılan Pepper ilk sosyal insansı robot. Pepper yüz ifadelerinden, ses tonundan duyguları anlayabilme özelliğine sahip. İnsanların söylediklerine hızlı cevaplar verip akıcı diyaloglar kurabiliyor fakat her söylenenenin insansı anlamını anladığını söyleyemeyiz. Elon Musk'tan ilham alarak robotların Mars'ta aktif olarak görev alabileceğini öngörüyor.
Hong Kong merkezli bir şirket olan Hanson Robotics tarafından geliştirildi. İlk defa 2016 Şubat ayında tanıtıldığı sırada pek çok kesimin ilgisini çekmeyi ve medyada geniş yer edinmeyi başardı. İnsansı görünümü ve gerçekçi diyaloglarıyla 2016 Ekim ayında yayına başlayan West World gibi dizi senaryolarının çok da uzağımızda olmadığını anlamış olduk böylece. Kendisinin Will Smith ile bir buluşma gerçekleştirdiği video 28 milyon izlendi. Sophia pek çoğumuz için bir fenomen.
Honda'nın Araştırma ve Geliştirme Merkezi tarafından geliştirildi. Asimo'nun ilk modeli 2000 yılında üretildi. Zamanla fonksiyon olarak geliştirilen ASİMO kamera ile görsel bilgiyi kullanarak hareketli nesneleri, jest, mimikleri ve bulunduğu çevreyi tanıyabiliyor.
Japonya'nın Ulusal İleri Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (AIST) tarafından 2010 yılında geliştirilen HRP4 (solda), HRP serisinin son modeli değil. AIST tarafından geliştirilen HRP-5P modeli (sağda) kuru duvar olarak adlandırılan sistemi örebiliyor. Montaj işlemlerini tek başına gerçekleştirebilen HRP-5P 2018 yılında tanıtıldı. Dost canlısı bir görüntüsü olmayan bu robot tehlikeli insan işlerini yerine getirebilmesi bakımından umut verici.
Agility Robotics tarafından Ford şirketi ile ortaklık sonucu geliştirilen Digit, Mayıs 2019'da otonom teslimat robotu olarak tanıtıldı. İnsansı yürüyüşü ve insansı görünümü (başı olmaması dışında), tek ayak üzerinde dengede durabilmesi, ince yapısı sayesinde katlanabilir ve taşınabilir bir formda olmasıyla Digit adeta çığır açıyor. Digit sürücüsüz araçlar ile ulaşımı sağlanarak müşterilere paket servisi yapabilen bir robot. Bu sayede sevkiyat süreci tamamen otomatik ve insansız hale gelebilir. Şirket test aşamalarını gerçekleştirirken insanların bu duruma verdikleri tepkileri gözlemleyerek aksiyon almayı planlıyor. Dronların kullanıldığı tedarik zinciri dünyasında robotların yakın zamanda zilimizi çalmasını görmek bizi pek de şaşırtmamalı.
Tahran Üniversitesi tarafından geliştirilen Surena robot serisinin 2019 yılında tanıtılan son versiyonu. Yüz ve obje tanıma, objeleri taşıyabilme, saatte 0.7km hızla yürüyebilme özelliklerine sahip. Sözlü iletişim kurabildiği gibi ince parmakları sayesinde yazı da yazabiliyor.
Hindistan Uzay Araştırmaları Örgütü tarafından Gaganyaan yörünge uzay aracında çalışmak ve uzay görevlerinde Hint astronotlarına eşlik etmek üzere geliştirildi. İlk defa 22 Ocak 2020'de İnsan Uzay Uçuşu ve Keşif Sempozyumu'nda tanıtıldı.
Çinli bir şirket olan UBtech Robotics tarafından geliştirilen Walker insanlara ev hayatında yardımcı olmak ve akıllı ev sistemlerinin kontrolünü gerçekleştirmek için tasarlandı. Onu kısaca arkadaş canlısı bir ev yardımcısı olarak tanımlayabiliriz. Walker yiyecek ve içecek servisi yapabiliyor, engellere takılmadan yürüyebiliyor aynı zamanda kapı açıp çanta da taşıyabiliyor.
Bu yazı BinYaprak misafir yazarlarından Özge Özkul tarafından yazılmıştır. Teşekkürler Özge!
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum