Bosch Siemens Ev Aletleri'nde İnsan Kaynakları iş ortağı olan İpek Özbiçer Karagöz ile sizlere ilham dolu bir röportaj gerçekleştirdik. İnsan Kaynakları dünyasının içinden sizlere hem tüyolar hem de birçok deneyim getirdik. Keyifli okumalar!
Biyografi:
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde lisans eğitimimi tamamladıktan sonra, Doğuş Üniversitesi MBA programında yüksek lisans programını tamamladım. 10 yılı aşkın bir süredir İnsan Kaynakları alanında çalışmaya devam ediyorum. Kariyerim boyunca insan kaynakları danışmanlığı, otomotiv, hızlı tüketim ürünleri ve beyaz eşya olmak üzere farklı sektörlerde ve insan kaynaklarının farklı alanlarında deneyim kazanma fırsatım oldu.
Seçme ve yerleştirme, yetenek yönetimi, liderlik, değişim yönetimi, yetkinlik gelişimi ve eğitim konuları kapsamında stratejik insan kaynakları ajandasının hayata geçirilmesinde sorumluluk aldım.
Halen Bosch Siemens Ev Aletleri'nde İnsan Kaynakları İş Ortağı görevini yürütüyorum.Ayni zamanda gönüllü olarak üniversite öğrencilerine ve yeni mezun gençlere yönelik kariyer koçluğu ve mentorluk projelerini desteklemeye devam ediyorum.
1) Hangi kurumda ve görevdesiniz?
Bosch Siemens Ev Aletleri'nde İnsan Kaynakları İş Ortağı görevini yürütüyorum
2) Hangi üniversitede hangi bölümde okudunuz?
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde lisans eğitimimi tamamladıktan sonra, Doğuş Üniversitesi MBA programında yüksek lisans eğitimimi tamamladım.
3) Sizi yönlendiren anlar ve kişiler kimlerdi? Mesleğinizi nasıl seçtiniz, karar anlarınız neler oldular? Tecrübelerinizi ve olduysa bir görevden diğerine geçiş kararınızı nasıl verdiğinizi paylaşabilir misiniz?
Üniversitenin son iki yılında İnsan Kaynakları alanında kısa dönemli stajlarımı yaptım ve son sınıfta yarı zamanlı olarak Bosch El Aletleri'nde 1 yıl boyunca çalışma fırsatı elde ettim. Stajlarım ve yarı zamanlı çalışma tecrübelerimle insan kaynaklarının çeşitli alanlarını daha iyi tanımama ve kariyerimin gidişatına yön verecek kararı vermeme kapı açan sorumluluklar üstlendim. İnsanı, iletişimi ve dönüşümü odağına alarak şirketlerin stratejik üst yönetim ajandasına ortak olma fikri beni çok heyecanlandırmıştı. Yöneticilerimin bana olan güveni, bu alanda parlatabileceğim yeteneklerim ile ilgili olumlu geri bildirimleri ve destekleri ile bu alana karşı heyecanım her geçen gün arttı ve hedeflerimi netleştirmeye yardımcı oldu. Bu nedenle üniversiteli genç arkadaşlarıma mutlaka staj, yarı zamanlı çalışma gibi fırsatları en iyi şekilde değerlendirmelerini tavsiye ederim.
İş değişikliklerimi yaparken önceliğim her zaman yeni beceriler ve farklı bakış açıları kazanmama olanak sağlayacak, mesleki ve kişisel gelişimimi destekleyecek, daha büyük sorumluluklar alabileceğim, farklı sektör ve uygulamalar ile kariyerimi zenginleştirebileceğini kurumları seçmek oldu. Ayrıca yeni bir kariyer fırsatı söz konusu olduğunda mutlaka şirket kültürünün değerlerim ile uygunluğu, terfi ve ödüllendirme sistemlerinin detayları, İnsan Kaynakları fonksiyonlarının yapılanması karar verme sürecimde önemli yer kaplıyor.
4) Aileniz kariyer yolculuğunda sizi nasıl yönlendirdi, destek oldu mu?
Ailem üniversitede okuduğum bölümden bağımsız olarak hangi alanda severek ve mutlu çalışacaksam o alanda ilerlemem, kendi yolumu çizmem konusunda hep tam destek oldular. Özellikle annem genç bir kadın olarak kendi ayaklarım üstünde durmam, ekonomik özgürlüğümü kazanmam ve yeni deneyimlere korkmadan açılabilmem için hep cesaretlendirdi diyebilirim. Kariyerimiz ile ilgili aldığımız kararlarda başarılı ya da başarısız olsak da ailemiz tarafından desteklenmenin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum.
5) İş hayatınızda rol modeliniz olan kadın ve erkek liderler kimler?
İş hayatında birlikte çalıştığım yöneticilerimin her birinden farklı konularda çok kez ilham aldım. Kariyerim boyunca beni yapıcı geri bildirimleri ile destekleyen, tecrübesini paylaşarak mentorluk ve koçluk yapan, limitlerimi zorlamama olanak veren ve hatalarımdan öğrenme fırsatı sunan yöneticilerim rol modelim oldu diyebilirim. Ayrıca Linkedin ve benzeri platformlarda tüyolar paylaşan, ilham verecek deneyimlerini, kendi bakış açılarını ve iyi uygulamaları paylaşan birçok lideri yakından takip ediyorum.
6) Kendinizi güncel tutmak için kullandığınız kaynaklar var mı?
Düzenli olarak HBR okuyorum ayrıca Linkedin ve Coursera gibi platformlardan hem mesleki hem de kişisel gelişimime katkı sağlayacak programlara katılıyorum. Ayrıca yeni ve iyi uygulamaların konuşulduğu zirve, seminer ve bilgi paylaşımını hedefleyen insan kaynakları gruplarına katılarak kendimi güncel tutmaya çalışıyorum. İnsan Kaynaklarının yanı sıra dijitalleşme, şiddetsiz iletişim, bilinçli farkındalık, psikoloji ve teknoloji alanlarında kendimi geliştirmek için zaman ayırıyorum.
7) İnsan kaynakları alanında kariyer yapmak isteyen insanlara 3 tavsiyeniz ne olurdu?
İnsan kaynakları alanında başarıyı elde etmek için her geçen gün daha da hızlanan dönüşüme ayak uydurabilmek için merak etmenin, sorgulamanın ve sürekli yeniliğin takipçisi olmanın çok önemli olduğuna inanıyorum. Her gün organizasyonlar, yetkinlikler, iş modelleri ve yeni nesil çalışan ve şirketlerin çalışanlardan beklentileri değişiyor. Bu değişime hızlıca adapte olmak için kendinin ve işinin daha iyi bir versiyonunu ortaya koymak için sürekli öğrenme ve gelişim fırsatlarını takip etmek kritik bir rol oynuyor.
İkinci olarak yaşadığımız krizleri ve hatalarımızı birer öğrenme fırsatı olarak görerek işini, süreçleri, deneyimi zenginleştirmek için bir araç olarak konumlandırmanın başarıya büyük katkı sağladığına inanıyorum. Sürekli değişen ve belirsizliğin hâkim olduğu dünyamızda öz güvenli bir şekilde hatalarımızın sorumluluğunu alarak, 'bu deneyimden ne öğrendim?' ve 'şimdi neyi daha iyi yapabilirim?' soruları bir adım öteye gitmemize çok yardımcı oluyor.
Son olarak iyi bir dinleyici olmanın ve etkili iletişimin IK profesyoneli için olmazsa olmaz olduğuna inanıyorum. Birlikte çalıştığınız paydaşlarınızın gerçekten neye ihtiyacı olduğunu anlamanız ve birlikte çözüme ulaştırmanız, kazan-kazan ilişkisi içinde ortaklık sağlamanız ve gerektiğinde ikna etmeniz gerekiyor. Bunlar içinde hem iyi dinlemek hem de etkin iletişim becerilerinizi kullanmak gerekiyor.
8) Pandemi sürecinde işinizde ve insan yönetim süreçlerinizde ne gibi değişiklikler ve güncellemeler oldu?
Pandemi dönemi hem iş yapış şeklimizin dönüşmesi, yeni uygulamaların hayatımıza girmesi ve eski alışkanlıklarımızı tekrar gözden geçirmemizi sağladı. İnsan yönetimi süreçlerinde transformasyon büyük ivme kazandı. Uzun süredir online platforma geçmesi konuşulan bir çok sürecimiz (eğitim ve gelişim, seçme ve yerleştirme, "onboarding" gibi) dijitalleşti ve online platformlara taşındı.
Uzaktan ve esnek çalışma modelleri uzun vadeli çalışma modeli yaratmak adına daha detaylı çalışılmaya başlandı. Anketler ile çalışanların deneyimlerini ve ihtiyaçlarını öğrenmek üzere yeni iletişim platformları kuruldu ve aksiyonlar için işbirliği ile çalışıldı. Uzaktan yönetim, yüz yüze iletişimin yerini alan yeni online araçların etkinliği, uzaktan bağlılık ve motivasyon konularında liderler ve biz insan kaynakları profesyonelleri daha detaylı çalışmaya başladık.
Bu dönemde İK profesyonelleri olarak en çok dijital içerik üretimi, belirsizlikle başa çıkma, dayanıklılık, yaratıcılık, iletişim yönetimi, yeni nesil performans ve yetenek yönetimi yetkinliklerini ortaya çıkarmamız gerekti.
9) Şirketinizdeki işe alım süreciniz nasıl, yetenek testi uygulanıyor mu?
Tüm açık rollerimizi hem kariyer.net hem de Linkedin üzerinden paylaşıyoruz ve başvuru alıyoruz. Pozisyonun seviyesine ve gerekliliklerine göre ise alım sürecimiz ve araçlarımızda değişiklik olabiliyor. Her seviye için uyguladığımız yetkinlik bazlı mülakatlarımızın yanı sıra genel yetenek testleri, değerlendirme merkezi uygulamaları ve yetkinlik envanterlerinden yararlanarak en doğru adayı en doğru pozisyon ile buluşturmayı hedefliyoruz.
10)Tekrar 20 yaşında olsanız neyi farklı yapardınız? Bu mesleği seçmeyi düşünenlere ne tavsiye edersiniz?
Tekrar 20 yaşında olsam üniversiteden mezun olur olmaz yabancı dilimi geliştirmek, hatta birden fazla yabancı dil öğrenerek uluslararası bir deneyim kazanmak için yurt dışındaki fırsatları araştırmaya daha fazla zaman ayırırdım.
Meslek seçiminde ne istediğini ve istemediğini bilmek, değerlerinin farkında olmak, kendini ve yeteneklerimi tanımak gerçekten kritik rol oynuyor. Bu nedenle kendinizi tanımınıza ve gelecekte olmak istediğiniz yeri görmenize kapı açacak her fırsatı değerlendirmenizi, sıklıkla geri bildirim istemenizi, aldığınız geri bildirimleri kucaklayarak gelişiminize katkı olarak kullanmanızı tavsiye ederim.
Anahtar kelimeler: Sürekli gelişim, yenilikçilik, iş birliği, yaratıcılık, dönüşüm
BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.
BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum