İnsan ve Kültür Dönüşüm Sohbetleri

    uzaktan-calisma-rehberi-1

    Mine Yücesoy Dirancı'nın yazdığı ilham dolu yazısıyla karşınızdayız.Bu pandemi süreci çalışma hayatımız nasıl etkilendi? Birçok soru ve cevabı için yazımıza bekliyoruz.Keyifli okumalar!

    Senaryosunu Pandemi'nin yazdığı, yönetmenliğini kriz yönetimi ve liderliğin yaptığı bir filmde başrolde yine İnsan Kaynakları var. Bu dönemde dönüşümü yaşayan ve aynı zamanda yöneten ekipler; deneyim paylaşımı, birbirinden öğrenmek ve dayanışma için 2020 senesi yazında buluştu. Bu rapor, buluşmalarda katılımcılarımızın paylaştığı bilgilerin derlenmesi ile oluştu. Okuyan herkese ilham olmasını dilerim.

    Pandemi çalışma alanınızı ve şirketinizi nasıl etkiledi?

    Durmayan İşler ve Çevik Yönetim

    İşler farklılaşarak yapılmaya devam edildi.Alışanlarda kaygı ve endişe yükseldi.İK uygulamalarında çevik yaklaşım ve bu yönde ekiplerin kurulması hız kazandı.Dayanıklılık, çeviklik, duygusal zeka, kaygıyı ve stresi yönetmek ve esneklik becerilerine liderler ve şirketler olarak daha fazla odaklanmaya ve üzerinde konuşmaya başladı.

    Deneyimlerden Öğrenme ve İş Birliği

    Global şirketler diğer ülkelerdeki operasyonların yaşadığı deneyimden, ulusal şirketler ise farklı bölgelerdeki deneyimlerden öğrendiler. Bölgeler arası, şirketler arası, çalışanlar arası ve iş ortakları ile iş birliği doğal bir şekilde ivme kazandı.

    Dönüşüm Simülasyonu

    Transformasyon ve inovasyon şirketlerin DNA'sı haline gelmeye başlamıştı, bu dönemde büyük bir ivme kazandı. Uzun süredir online platforma taşınması hakkında konuşulan birçok süreç dijitalleşti. Yeni çalışma modelleri arayışı başladı.

    Aldığınız ilk ve hızlı aksiyonlar nelerdi?

    Uzaktan ve Esnek Çalışma Modelleri

    Çalışanların performansına göre özel aksiyonlar yaratıldı.Evde, uzaktan, fabrikada çalışma koşulları gözden geçirildi ve çalışanların ihtiyacına göre destekler belirlendi. Tüm soruları anında yanıtlamak adına ChatBot'lar kuruldu.

    Kriz Masaları

    İK, İdari İşler İSG, İletişim ve Üst Yönetim; güçlerini acilen birleştirdi. Temsilcilerin olduğu kriz masaları kuruldu. Kriz masalarına saha ve merkez departman yöneticileri dahil edildi.

    İletişim Platformları

    İletişim platformları yenilendi. İnternet ortamlarına karar verildi. Gerekirse yeni teknolojiler kullanıma alındı. Mutlaka çalışanlara soruldu. Anlık anketler hayatımıza girdi.

    2019 Aralık'ta hangi kararı almış olsaydınız, bu zorlu süreci daha rahat geçirirdiniz?

    Teknolojik Kararlar: Dijital platformlara karar vermiş ve satın almasını yapmış olsaydın....

    Uzaktan Çalışma: Uzaktan ve esnek çalışma prensiplerini belirlemiş ve yayınlaşmış olsaydık....

    Online Eğitimler: Gelişimde daha zengin online içerik yaratmış olsaydık...

    Çevik Yönetim: Tüm şirkete çevik yönetim prensiplerini yaymış olsaydık...

    Bizi bekleyen zorluklar

    Uzaktan Bağlılık: Ofislere ve yüz yüze iletişime geri dönmek isteyenler ile full-remote çalışma şartlarına kavuşmak isteyen çalışanları yönetmede denge. Liderlerin uzaktan yönetim ve motivasyon konusunda sıkıntıları.

    Pazardaki Belirsizlik: Yerel pazarda sektörlerin aldıkları zararlar sonrasında netleştirilemeyen strateji. Bu doğrultuda, çalışan ile vizyon ve strateji paylaşma konusunda yaşanan zorluk.

    Global Stres: Küresel olarak çalışma hayatının uzaktan çalışmaya dönüşmesi ile gelişmekte olan ülkelerdeki yeteneklerin kaybı. Sektörlerdeki finansal dengesizliğin, ücret ve yan haklar konusunda dengesizlik yaratması.

    Bu süreçte İK'nın en çok kullandığı yetenekler: Çevik Yönetim, İletişim Yönetimi, Dijital İçerik Yönetimi, Ekosistem ve Paydaş Yönetimi, Yeni Nesil Performans Yönetimi, Kültür ve Deneyim Yönetimi, Yaratıcılık

    Rol Modellerimiz ve İlham Kaynaklarımıza teşekkür ederiz.

    Ela Kulunyar (Doğuş Otomotiv); Bülent Bayram (Vodafone ); Ekin Çakır Erciyas (IKEA Türkiye);Afra Karaca (BP/Castrol)·Elif TutumTuncer (Signify); Feride Düzduran Gündüz (Sodexho); Özlem Çakır Öztürk (Amgen); Ahmet Kumbasar (EnerjiSA Üretim); Pınar Arslan (Arçelik)·; Nebahat Keskin (Logo); Murat Yüksel (GittiGidiyor/eBay); Özlem Çakar (Memorial Sağlık Grubu); Gamze Dönmez (Allianz)

    Bin Yaprak Dönüşüm Sohbetleri Kürator ve Moderatörleri

    Mine Yücesoy Dirancı (Rem People); İpek Özbiçer Karagöz (BSHG); İlke Engin Baykal (Socar Türkiye), Beyza Elgin (BinYaprak)

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    <p>Mine 20 yıldır İnsan Kaynakları ve İş Geliştirme bölümünde çalıştı. Liderlik, ilk adımı atmak ve girişimci özellikleri sayesinde telekomünikasyon, bankacılık, danışmanlık sektörlerinde bir çok ekipte yöneticilik görevi yaptı. Mine Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde birçok projede yer aldı. İş ve insan kaynakları alanında iş/süreç geliştirme, yetenek geliştirme, kişisel gelişim, amaç ve hedeflerle yönetim, vizyon ve değer oluşturma, liderlik alanlarına odaklandı. İnsan kaynakları alanında sistem ve süreç tasarımı ile ilgili KOBİ ve Start-Up’larla çalışıyor.Şu an Türkiye’de İnsan Kaynakları ve Liderlik Geliştirme alanlarında eğitmen, danışman ve mentör olarak çalışmalarına devam ediyor. TurkishWIN ve AIESEC’in üyesi.</p> <p> </p> <p> </p>
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.