Murat Yüksel ile “İş'te Eşitlik”

    Murat Yüksel ile “İş'te Eşitlik”

    eBay Gelişmekte Olan Avrupa Ülkeleri ve GittiGidiyor Çalışan Deneyimi (İnsan Kaynakları) Direktörü Murat Yüksel ile 'işte eşitlik ve kadının iş hayatındaki önemi' hakkında yaptığımız röportaj için yazımızı okumaya devam et!

    Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

    İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Ekonomi bölümünden mezun oldum. Ardından Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi bölümünde yüksek lisans yaptım. eBay kariyerimin başlangıcı ise 2011 yılına dayanıyor. İlk olarak eBay Dublin ofisinde göreve başladım ve bugüne kadar başta Türkiye olmak üzere Hollanda, Danimarka, Lüksemburg, Belçika, Çekoslovakya, İspanya ve İtalya'daki eBay ofislerinde insan kaynakları departmanlarında dönemsel olarak çalıştım. 2011-2013 yılları arasında eBay Dublin kıdemli HR danışmanı görevini yürüttüm, 2013-2018 yılları arasında ise GittiGidiyor'daki görevimin yanı sıra eBay Çekoslovakya ve eBay Rusya insan kaynakları birimlerinin sorumluluğunu üstlendim.

    2018 itibarıyla İspanya, İtalya, Fransa, Lüksemburg, Çekoslovakya, Rusya ve Türkiye'nin içinde bulunduğu eBay Gelişmekte Olan Avrupa Ülkeleri Çalışan Deneyimi (İK) Direktörlüğü görevini sürdürüyorum. Aynı zamanda Türkiye'de insan yönetimi alanında kurulmuş ilk sivil toplum kuruluşu olan PERYÖN Türkiye İnsan Yönetimi Derneği'nin 11 yıllık üyesiyim. Co-Active (CTI) Koçluk okulu mezunuyum ve ACC koçluk derecesine sahibim. Ayrıca 2017 yılında Harvard Üniversitesi'nde liderlik ve koçluk konusunda eğitim aldım. Uzun yıllar TEGV'de gönüllü olarak çalıştım. Fırsat buldukça halen, özellikle Anadolu'daki üniversitelere ziyaretler gerçekleştirerek genç arkadaşlarla deneyimlerimi paylaşıyorum. Ayrıca TÜSİAD gibi mesleki örgütlerinin projelerine de destek oluyorum.

    Şirketinizde kadın liderlerin desteklenmesi için hangi programlarınız var? Sizin görevleriniz nelerdir?

    GittiGidiyor olarak cinsiyet eşitliğini destekleyen bir kurum kültürüne sahibiz ve hem şirket içinde hem de şirket dışında bu konudaki bilinci en üst seviyeye yükseltmek için çalışıyoruz. Bu da GittiGidiyor'u kadınlar tarafından çok tercih edilen bir iş yeri haline getiriyor. Hem iş hem de sosyal yaşamlarında kadınların güçlenmelerine katkı sağlayan projeler ve bu konuda farkındalığı artırmaya yönelik eğitimler düzenliyor; kadınların iş dünyasında "Varım" diyebilmelerini çok önemsiyoruz.

    Bu kapsamda 2015 yılında gönüllülük esasıyla kurulan ve GittiGidiyor çalışanlarından oluşan Women's Initiative Network (WIN) grubu önderliğinde yarattığımız çalışma ortamıyla kadınların kariyer yolculuklarında güçlenmelerine katkı sağlıyoruz. Bunun için farklı odaklarda çeşitli eğitimler düzenliyoruz. Farklı görevlerde bulunan kadın ve erkek çalışanların, bir veya iki iş gününü beraber geçirerek birbirlerine deneyimlerini aktardığı ve karşılıklı gelişimlerine katkıda bulundukları Shadow (Gölge) isimli bir program uyguluyoruz.

    Şirket dışında ise kadın çalışanlarımızın, kadın öğrencilere mentorluk yapmalarını ve GittiGidiyor'da satış yapan kadın kullanıcılarımıza verilen eğitimlerde yer almalarını organize ediyoruz. Ayrıca özel günlerde şirket içinde WIN ekibi öncülüğünde düzenlenen atölye çalışmaları, özel gün kutlamaları ve çeşitli eğitim programları gibi etkinliklerde çalışanlarımızın başka kadınlar için de değer yaratan aktiviteler yapmalarını sağlıyoruz.

    2017 yılında, WIN öncülüğünde, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ve Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) ortak girişimi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri'ni (WEPs) imzalayan şirketler arasına girdik. Bu platform, kadınların tüm sektörlerde ve her düzeyde ekonomik yaşamın içinde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla güçlenmelerini hedefliyor ve cinsiyet eşitliğini destekliyor.

    Şirketimizdeki kadın çalışan sayısını artırmak için biz de Çalışan Deneyimi Departmanı (İK) olarak WIN ile ortak çalışmalar yürütüyoruz. Tüm yöneticilerin, işe alımlarda kısa listeye bıraktığı son 3 adaydan en az 1'inin kadın olması koşulunu gözetiyoruz. GittiGidiyor'da yeni işe alımlar için açık pozisyonları, kadın istihdamını artırmaya yönelik olarak kadınlardan oluşan iş çevreleri ve üniversitelerin mezun dernekleriyle paylaşıyoruz.

    Ayrıca GittiGidiyor olarak anne olan kadın çalışanlarımızın da hayatını kolaylaştırmak üzere hayata geçirdiğimiz uygulamalarla onların huzurlu olmalarını sağlamak ve ihtiyaçlarına yanıt vermek üzere aksiyon alıyoruz. Bu kapsamda GittiGidiyor'da; anneler hamileyken ve doğumdan sonraki 1 yıl boyunca haftada 1 gün evden çalışabiliyor, karne ve sınav günleri gibi ebeveynlerin çocuklarıyla geçirmek istediği özel ve önemli günler çalışanların izinlerinden düşülmüyor, anne çalışanlar diledikleri zaman çocuklarını işyerine getirebiliyorlar ve bebeği olan anne çalışanlar için süt odası bulunuyor.

    Bu ve bunun gibi tüm çalışmalarımızla elde ettiğimiz başarılar, aldığımız ödüllerle taçlanıyor. Great Place to Work® Enstitüsü tarafından açıklanan "Türkiye'nin En İyi İşverenleri 2018" listesinde 50-250 çalışan kategorisinde birincilik ödülünün sahibi olduk. İş hayatı ve sosyal yaşamda kadınları güçlendirmeye yönelik çalışmalarımızla da Fırsat Eşitliği ve Kadınların Desteklenmesi Özel Ödülü'nü kazandık.

    Hayatınızdaki kadın rol modeller kimler?

    Mesleğimle ilgili örnek aldığım kişi, Neriman Ülsever. Bundan 12 yıl önce okuduğum bir röportajında Avrupa ülkelerindeki insan kaynakları deneyimini gıptayla takip etmiştim. Bugün onun izinde yürüdüğüm için son derece mutluyum. İnsanın her zaman bir hedefinin ve bu hedef doğrultusunda takip ettiği bir planının olması gerektiğini düşünüyorum. Eğer bu iki "yol göstericiye" sahipseniz karşınıza çıkan engelleri aşmamanız için hiçbir neden yok.

    Neden #isteesitlik?

    Toplumsal cinsiyet eşitliğinin yalnızca "işte" değil, her alanda var olması gerektiğini düşünüyorum. Eşit fırsatların yaratıldığı, cinsiyetçi ayrımların ortadan kalktığı tüm alanlarda kadın-erkek fark etmeksizin herkesin potansiyelini çok daha güçlü bir biçimde ortaya koyabileceğini söyleyebiliriz. Bugün kadınların iş hayatında karşı karşıya kaldıkları pek çok yanlış uygulama, onların hem motivasyonlarının azalmasına hem de haksızlığa uğradıklarını hissederek çalışma hayatına son vermelerine neden oluyor. Kadınların hem bakış açısı hem de yetkinlikleriyle hayatın her alanında olduğu gibi iş hayatında da çok önemli bir yeri olduğunu düşünüyorum. Kadınların iş hayatındaki görünürlükleri arttıkça daha vizyoner bir çalışma düzeni de ortaya çıkıyor. Dünya üzerinde sektöre yön veren ve yenilikçi kurumların aynı zamanda kurum içinde kadın-erkek çalışma oranına dikkat ettiğini görüyoruz. Dolayısıyla günümüzde herkesin başarıyı yakalayabilmesi için eşitlikçi bir yaklaşımın şart olduğunu söyleyebilirim.

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.