Siber Güvenlikte Kariyer: Liza Pinto Petilon ile Röportaj

    Siber Güvenlikte Kariyer: Liza Pinto Petilon ile Röportaj

    Bilgi Güvenliği Kıdemli Uzmanı Liza Pinto Petilon ile ilham dolu bir röportaj gerçekleştirdik. Siber güvenlik alanında merak ettikleriniz ve daha fazlası için yazımızı kaçırmayın, keyifli okumalar!

    1) Öncelikle sizi kısaca tanıyalım: Nerede doğdunuz, ne okudunuz, şimdi neler yapıyorsunuz?

    İsmim Liza Pinto Petilon. 1993 yılında İstanbul'da doğdum. Ulus Özel Musevi Lisesini bitirdikten sonra, şuanki mesleğimi bulmamı sağlayan Özyeğin Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden 2017 yılında mezun oldum. Daha sonrasında, mesleğim hakkında daha da fazla bilgi sahibi olabilmek ve bu kazanacağım deneyimleri iş hayatıma yansıtabilmek için Sabancı Üniversitesi Siber Güvenlik bölümünde yüksek lisansımı tamamladım. Üniversitemin son yıllarına doğru Bilgi Güvenliği stajyeri olarak girdiğim Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş'de 2017 yılında kadrolu olarak Bilgi Güvenliği Analisti olarak 4 yıl çalıştım. Sonrasında da, e-ticaret platformu olan Hepsiburada'da Bilgi Güvenliği Risk ve Uyum Uzmanı olarak çalıştım. Şuan ise SOCAR Türkiye firmasında Bilgi Güvenliği Kıdemli Uzmanı olarak görev yapmaktayım. Kısaca uzmanlık alanlarım, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, ISO27001, bilgi güvenliği bilinçlendirme, tedarikçi risk analizi, Ödeme Kartları Endüstrisi Veri Güvenliği Standartları'na uyum.

    2) Hayatınızdaki anahtar kelimeleri paylaşabilir misiniz?  

    Merak, Azim, Teknoloji

    3) Çalıştığınız kurumda hangi rolü üstleniyorsunuz?

    SOCAR Türkiye firmasında Bilgi Güvenliği Kıdemli Uzmanı olarak çalışıyorum. Burada, tedarikçi risk analizlerinin yapılması, gerek EPDK ve ISO27001 kanunları gerektiğinde de ilgili projelerde bilgi güvenliği standartlarına uyumun sağlanmasından sorumluyum.

    4) Siber güvenlik alanında çalışmaya nasıl karar verdiniz? İlham aldığınız kişi veya olaylar varsa bizimle paylaşabilir misiniz?

    Çoğu üniversitede olduğu gibi üniversitemin zorunlu staj uygulaması kapsamında Total Energies şirketinde IT biriminde bilgi güvenliği stajyeri olarak mesleğime başladım. Burada beni destekleyen ve güvenen ekip arkadaşlarım ve başta Can Altay olmak üzere kısa sürede bilgi birikimi elde edip, firma çalışanlarına bilgi güvenliği eğitimleri verdim. Bunun üzerine, üniversitede de Bilgin Metin hocamdan almış olduğum Bilgi Güvenliği dersi ile, bu mesleği yapabileceğime daha da inanarak kariyerime bu şekilde yön vermeye karar verdim. Tabii tüm bunlar olmadan önce, Özyeğin Üniversitesi'ni görmemi isteyen özel ders hocam Asım Çalık'ı da es geçemem. O sırada henüz inşaatı tam olarak tamamlanmamış Özyeğin Üniversitesine gittiğimde hocamın bu üniversiteyi neden görmemi istediğini anlamamıştım. Sonrasında beni ikna edebilmek adına, son dakika tercihlerime "Bu yaptıklarımız ölü tercih, sen zaten istediğin üniversiteye gireceksin." diyerek Özyeğin Üniversitesi'ni ekledi. Kazandığımda buruk sevinç yaşasam da, şimdi iyi ki diyorum.

    5) Mesleğinizin zor yönleri var mı? Varsa neler?  

    Her meslekte olduğu gibi siber güvenlik sektöründe de zorluklar mevcut. Fakat bunları avantaja çevirmenin kişinin kendi elinde olduğunu düşünüyorum. Örneğin, sektörümüz sürekli gelişen ve dinamik bir sektör. Bu sebeple kişi her zaman güncel olmanın yollarını arıyor. Aynı şekilde herhangi bir siber güvenlik olayına karşın 7/24 tetikte olmanız gerekebiliyor. Bu kimi zaman yorucu olabildiği gibi, kişiyi de dinç tutmak açısından iyi olabiliyor.

    6) Aileniz kariyer yolculuğunuzda sizi nasıl yönlendirdi, destek oldu mu?  

    Bu kariyer yolculuğumda en büyük destekçim ailemdi. Eğitim ve öğretim hayatım boyunca hiçbir şekilde maddi manevi desteğini esirgemeyen babam ve annem bugün bile yüksek lisans veya doktora yapmak istesem sonuna kadar arkamda olduklarını biliyorum. Bunun yanı sıra, babamın merakı da hayatımda önemli bir rol oynuyor. Gazetede veya internette gördüğü içerisinde siber güvenlik geçen herhangi bir haber/sertifika programını hemen bana göndermesi de, bu alanda gelişmemi sağlayan yegane değerlerden biri. Son olarak, Sabancı Üniversitesi yüksek lisansı yapmamı sağlayan, gece yarılarına kadar benle konuyu bilmese de mühendis yetkinliklerini kullanarak ödevlerime destek olan bir eşim var.

    7) Sizce siber güvenlik alanında kariyer yapmak isteyen biri nereden başlamalıdır? Hangi yetkinliklere sahip olmalıdır?

    Bence siber güvenlik alanında kariyer yapmak isteyen kişinin içinde merak duygusu ve devamlı öğrenme isteği olmalı. Bundan sonrasının ise, eğitim ve sertifikalarla kendisini desteklemek ve tecrübe edinerek oluşacağını düşünüyorum.

    Bu röportaj CampusWIN yazarlarından Buket Gençaydın tarafından yapılmıştır. Liza Pinto Petilon ile gerçekleştirdiğimiz siber güvenlikte kariyer röportajımızın sonuna geldik. Soru ve önerileriniz için bana LinkedIn'den ulaşabilirsiniz. Yeni yazılar için takipte kalın!

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.