Bu Erasmus+ Yaz Stajı da Neymiş?

    Bu Erasmus+ Yaz Stajı da Neymiş?
    Erasmus+ ismini duyduysanız ve "aaa Erasmus stajı nedir, staj hali de mi varmış?" diye merak ediyorsanız bu yazıda sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

    Erasmus plus programı, Avrupa şirketlerinde staj imkanı da sunan bir yurtdışı eğitim programıdır. Ben de Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nanomühendislik bölümü taze 3. sınıf öğrencisi İpek, 2016 yazında Almanya'nın Erlangen şehrinde Friedrich-Alexander-Universität' ta Erasmus+ dahilinde 10 haftalık araştırma stajı yaptım ve bu yazımda benim deneyimimden bahsedeceğim.

    Neden Erasmus Stajı Yapalım?

    Açıkçası benim için en büyük motivasyon yazımı yurtdışında bir ülkede geçirmek istememdi. Daha önce yine yurt dışında akademik amaçlı olmayan bazı projelerde bulunmuştum ve bu sefer kariyerime de doğrudan faydalı olabilecek bir şey yapmak ve aynı zamanda yurtdışı deneyimi elde etmek istiyordum. Yaz stajı yapmak istediğime karar verdikten sonra süreci araştırmaya başladım.

    Erasmus Nedir?

    Erasmus, Avrupa Birliği tarafından fonlanan eğitim odaklı bir program. Erasmus'un lisans ve lisans üstü öğrenciler için birçok farklı ayağı bulunuyor, bunlardan en bilineni anlaşmalı bir üniversiteye 1 veya 2 dönemliğine değişim öğrencisi olarak gidip orada dersler alarak oradaki akademik ortamı ve yaşamı deneyimlemek. Bu yazımda bahsedeceğim öğrencilerin staj yaparak pratik yapmasını ve deneyim kazanmasını amaçlayan yaz staj programı.


    Erasmus+ stajının ne tür avantajları var ve kimler başvurup faydalanabilir?

    Erasmus'un en büyük avantajı öğrencilere yurt dışında bulundukları süreç boyunca aylık hibe vermesi. Bu hibe sayesinde orada bulunduğunuz sürece miktarı AB tarafından belirlenecek şekilde bulunduğunuz ülkenin standartlarına göre ödeme alıyorsunuz. Bu bazı üniversitelerde sınavla, bazılarındaysa daha farklı yöntemlerle belirleniyor.

    Erasmus+ programının başvuru adımları neler?

    Erasmus+ programında bütün her şeyi ayarlamak size düşüyor. Bu hem iyi hem de zorlu bir uygulama. İyi çünkü ayarladığın takdirde nerede staj yapacağın konusunda hiçbir kısıtlama yok. İster bir şirkette profesyonel hayatı deneyimle, istersen de bir üniversitede akademik hayatı. Zorlu çünkü her şeyin takibini yapman ve hiçbir zaman yılmaman lazım. Başvurunun ilk ve en zor adımı staj yapacak bir kurumla anlaşmak. Bunu ayarlamak için çok sabırlı olmak, hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmamak ve en önemlisi arayışa erken başlamak gerekiyor. Zira staj zamanına az kalmışken de çoğu kurum kabul etmeyebiliyor.

    Erasmus+ stajı başvuru süresince nelere dikkat etmeli?

    Ben ileride akademik kariyer düşünüyorum ve bilim yapmak istiyorum. Bu yüzden yurtdışındaki araştırma ortamını deneyimlemek için üniversitelerdeki öğretim üyelerine motivasyonumu, ilgi alanlarımı, bu zamana kadar yer aldığım çalışmalarımı anlattığım ve özgeçmişimi de eklediğim e-postalar yolladım. Bu öğretim üyelerini, üniversitelerin web sayfası aracılığıyla onların çalışma ve ilgi alanlarını inceleyerek ilgimi çeken çalışmaları belirleyerek seçtim. Avrupa'daki birçok farklı üniversitede çalışan en az 200 araştırmacıya mail attım. Sadece 10- 15 tanesi mailime geri döndü ve bunlardan sadece biri olumluydu. Ve bu olumlu cevabı başvuruların bitmesine 2 gün kala bütün umutlarım tükenmişken aldım.

    Erasmus stajına kabul edildikten sonra sizi neler bekliyor?

    Sizi stajyer olarak kabul eden bir kişi/ kurum bulduğunuzdan sonraki adımlar çok daha kolay. İlk olarak sizi kabul eden kurumdan "Acceptance Letter" denilen kabul mektubunu almalısınız. Erasmus+ başvurunuzun kabul edilmesi için an az 8 haftalık kabul mektubu almanız gerekiyor. Kabul mektubunuzu aldıktan sonra gerekli diğer belgeleri de toplayarak Erasmus'a başvuruyorsunuz. Daha sonra hibe alıp almayacağınız belirleniyor. Ama hibe almasanız da gereklilikleri sağladığınız takdirde Erasmus+ stajı yapmış sayılıyorsunuz.

    Erasmus stajında konaklama sağlanıyor mu?

    Erasmus size bir konaklama sağlamıyor. Bu süreçte gideceğiniz kurumdan ya da üniversiteyse üniversitenin uluslararası ofisinden yardım isteyebilirsiniz. Ben 1,5 ay boyunca bir emlak sitesinden ev arayıp bulamamış, son haftalarda Facebook'ta Erlangen Erasmus öğrencileri grubunda duyuru yapmamla beraber 1 gün içinde istediğim kriterlerde bir ev bulmuştum.

    Erasmus stajına gitmek isteyenlere son sözler...

    Bu süreç her ne kadar uğraştırıcı gözükse de staj yapacağınız 2 ay boyunca bazen zor günler geçirecek bazen de hiç eğlenmediğiniz kadar eğlenip mutlu olacaksınız. Yurt dışında herkesten bağımsız ve özgür olarak yaşayıp kendinizi o ülkenin vatandaşı gibi hissedip, o ülkenin kültürüyle ilgili birçok şey öğreneceksiniz. Birçok ülkeden arkadaş edinip birçok yeni şehir ve ülke göreceksiniz. Bunun hayatınızdaki en özel deneyim olduğunu düşünüp bütün bu zorlu aşamaların hepsinin bu deneyime değdiğini düşüneceksiniz ve başka ülkeleri deneyimlemek isteyeceksiniz. Unutmayın, ben yaptıysam siz de yaparsınız!

    Bu yazı Bin Yaprak misafir yazarlarından İpek Efe tarafından yazılmıştır.


     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    BinYaprak Misafir Yazar henüz özgeçmişini yazmamış
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.