Aslı Ekiz Moral ile Hukukta Operasyon Yönetimi ve Gelişim Üzerine

    Aslı Ekiz Moral

     Aslı Ekiz Moral, hukukta operasyon yöneticiliği hakkında bize rehber olacak birçok şey anlatıyor. Yaptığımız bu keyifli röportajı sakın kaçırmayın! Keyifli okumalar!

     Merhaba, sizi tanıyabilir miyiz? 

    Merhaba. Ben Aslı Ekiz Moral, İstanbul Yeditepe Üniversitesi Ekonomi Bölümünden mezun oldum. Mezuniyetimi takiben Arkas Holding, Henkel ve şimdiki adı ile Borsa İstanbul Vadeli İşlemler Piyasası kapsamında staj dönemlerimi tamamladım. Ardından Borsa İstanbul Vadeli İşlemler Piyasası'nda Halkla İlişkiler, İş Geliştirme ve Borsa Üye İlişkileri Bölümlerinde 6 sene boyunca görev aldım. Mevcut durumda hukuk alanında Operasyon Yöneticisi olarak görev
    almaktayım.


    Bir röportajınızda ilk işinizi stajlarınızın belirlediğini ifade etmiştiniz, stajların meslek seçiminde bu denli önemli olmasının nedeni deneyimlerinize göre, sizce ne olabilir?

    Stajlar akademik hayattan çok daha farklı. "Gerçek İş Hayatına Giriş" dersi gibi diyebiliriz. Kendinizi ilk kez profesyonellerle pratikte iş yaparken buluyorsunuz. Teoride iyi olduğunuzu düşündüğünüz yetenekler ile uygulamalar farklı olabiliyor. Konusunda uzman insan kaynakları ekipleri tarafınca değerlendiriliyorsunuz. Bu yüzden "İş Hayatında Ben Kimim?" sorusunun yanıtını almak için önemli fırsattır stajlar. Ayrıca bu kuruma uygun muyum, kurumsal hayata uygun muyum sorularına da kısa süreli de olsa ışık tutar. Kurum kültürü, kurumsallık görürsünüz. Görev almakta olduğum hukuk bürosu kapsamında da yasal stajlara çok önem veririz. Mevcut durumda ekibimizin %60'ı yasal staj döneminden yetişerek avukat olup bizlerle devam eden ekip.


    Hukukta operasyon yönetimi ne demektir?  Niçin bu alanda çalışmayı tercih ettiğinizden bahseder misiniz?

    Hukuk bürolarında avukatlık ve danışmanlık sağlayan avukatlar dışında büro işleyişinin devamını sağlayan bir destek ekibi mevcut. Bu ekibin gerçekleştirdiği tüm işlerin bir araya gelmesi o büronun operasyonunu oluşturuyor. Hukukta operasyon alanında görev alan kişiler benim gibi avukat olmayan kişiler olduğu gibi hukuk eğitimi almış kişilerce de yapılabilir. Türkiye ve Dünya'da her iki gruptan da profil mevcut. Her halükarda operasyonun tüm kollarının iyi yürütülebilmesi için avukatlar ile birleşmiş çok yönlü disiplinler içerisinde bir çalışma yürütülmeli ve tabii ki işleyişin avukatlık mevzuatına uygun olduğundan emin olmalıdır. Bu iyi bir takım olmadan hayata geçirilebilecek bir konsept değil her iş alanında olduğu gibi. Bahsettiğim gibi ekonomi mezunuyum ve hukuk alanında çalışmak aklımda hiçbir zaman yoktu. Hayatımın akışı, kendi yeteneklerim ve zamanla biriktirdiklerim elimdeki tecrübe ve fırsatlar ile birleşip ortaya çıktı aslında. Eğitim hayatım sonunda stajımı gerçekleştirip işe girdiğim ve uzun bir süre boyunca çalıştığım kurumda finans piyasasının ürünlerinin alınıp satıldığı platformu tanıtmada ve birçok sermaye piyasası regülasyonunu aracı kurumlara anlatma görevinde idim. Ayrıca, bulunduğum bölüm sermaye piyasası alanında uzmanlaşan avukatların çok sık arayıp mevzuat konusunda da danıştıkları bir bölümdü. Kendilerine Borsa ve Sermaye Piyasası Türev
    Araçlar Mevzuat eğitimleri de veriyorduk. Aslında avukatlarla çalışmaya buradan da oldukça aşinayım. Aile tarafımda zeytinyağı üzerine zamanında oldukça iyi bir marka olan bir aile şirketimiz mevcut idi. Üniversite hayatım boyunca orada görev almayı hiç düşünmedim. Aile şirketlerine bakış açım farklı idi. Ancak sonunda 50 seneyi aşkın süredir aile şirketi olan ve ikinci nesil tarafından temsil edilen ve profesyonellerin katılımı ile genişleyen dönüşüm sürecine katkı koymak üzere iş hayatıma mevcut durumda içinde bulunduğum kurumda devam etmeye karar verdim. Bu kurumda aile şirketlerinin hem Türkiye hem Dünya'da ne denli önemli olduklarını da bizzat deneyimleyerek yakından öğrenmiş oldum. Ayrıca, Türkiye'nin önde gelen derneği Türkiye Aile İşletmeleri Derneği'ne ( TAIDER) de üyeyim ve aktif olarak katkı sağlıyorum.

    Finans piyasasında başladığınız kariyer yolculuğunuza hukuk piyasasında devam ettiğinizde bu iki piyasa arasında ilkeler ve çalışma disiplinleri bakımından ne tür ortak noktalar tespit ettiniz ve bu geçiş sizi nasıl etkiledi?

    Her iki piyasanın da kurumsal iletişim ve operasyon alanlarında yer alan biri olarak öncelikle bu geçişte yabancılık yaşadım diyemem. Sektörler değişti ancak yapılanlar farklı kurallar ve hareket alanları ile birlikte benzer dinamikler taşıyor. İki piyasada da içlerinde yer alan uzman ekip tarafınca teknik bilgi oldukça önem taşımakta tabii ki, her ikisi de oldukça dinamik, yüksek derecede dikkat ve titizlik gerektiren piyasalar. Her ikisinde de gizlilik önemli ancak tabii hukuk kısmında bu oldukça ön planda.


    Müvekkil ilişkileri ve hukuk dünyasındaki gelişmeleri birlikte değerlendirdiğinizde hukuk sektörünün geleceği sizce nedir? Bu gelecekte var olmak isteyen bir hukukçu sizce hangi yetkinliklere sahip olmalıdır?

    Hukuk da aynı sağlık sektörü gibi hayatımızdaki olmaz ise olmaz alanlardan. Şirketlere veya kişilere sağlanan hukuki hizmetlerde çalışma alanları oldukça geniş. Değişen dünya ile var olan çalışma alanlarına yenileri ekleniyor ve mevzuatlar günümüz koşulları ile güncellenerek evriliyor. İşe alım kısmında da aktif görev aldığım için rahatlıkla söyleyebiliyorum ki sağlam hukuki temel çok önemli. Ayrıca, sosyal zeka ve teknik bilgiyi birleştirebiliyor olmak oldukça değerli avukatlar için. İletişim becerileri, müvekkillerin nabzını tutabilme, koşullara göre pozisyon alabilmek, hizmet verecekleri sektörleri aktif olarak takip ederek ticari bakış açısı ile hukuki bilgiyi birleştirmek çok değerli.


    İşe alım süreçlerinde özellikle dikkat edilen ve bir Hukuk Fakültesi mezununda aranan, olmazsa olmaz olarak gördüğünüz kişisel ve mesleki beceriler nelerdir?

    Ekibimize katılımlarda, eğer bu mezuniyet aşamasında ve yasal staj dönemi ise dikkat ettiğimiz kriterler yaz staj tecrübelerinin olması, okul hukuk kulüplerinde aktif olarak görev alınmış olması, iyi bir akademik özgeçmiş, kendi kendini motive edebilme özelliği, sosyal sorumluluk proje çalışmalarını aktif olarak yürütmüş olmak, çok iyi bir yabancı dil ve sürdürülebilir bir şekilde yürütülen diğer sosyal aktiviteler. Avukat işe alımlarında ise kişilerin tecrübelerine göre tabii ki hukuki bilgi, çalışmış oldukları alanlar, iletişim becerileri, problem çözme yetenekleri, inisiyatif alabilme ve stres yönetimi gibi konulara dikkat ediyoruz.

    Kariyer yolculuğunuzda nereden ve nasıl ilham alıyorsunuz? Nasıl motive oluyorsunuz?

    Atılan adımların pozitif sonuçlarını görmek en önemli motivasyon kaynaklarımdan birisi. Benim işim farklı insanlarla muhatap olmak, insan tanımak, sisteme katkı koymak, farklı sektörleri incelemek. Bu çeşitliliğin içindeki akış da çok motive edici. Alanının öncü yayınlarını takip ediyor ve okuyorum. Mümkün olduğunca çok bu alanda çalışan yurt dışında bulunan kişilerle iletişimde oluyor ve yenilikleri takip ediyorum. Koronavirüs ile birlikte yurt dışında yer alan kişilere ulaşmanın da aslında ne kadar kolay ve hızlı olduğunu da deneyimledik. Her zaman kendileri ile fiziksel ortamda bir araya geliyorduk ancak çevrimiçi toplantı kültürünün hayatımıza bu denli nüfuz etmesi ile daha da sıklıkla çevrimiçi ortamlarda bir araya geliyor ve bilgi paylaşabiliyoruz. Bu sayede karşılaşılan
    zorlukların da birçok ortak noktası olduğunu görüyor ve yalnız değilim diyorum!

    İş hayatına başladığınızda, ben doğru mesleği seçmişim dediğiniz oldu mu? Bu duruma dair varsa bir anınızı bizimle paylaşabilir misiniz?

    Evet oldu. İş hayatında üniversiteden sonra isteğim hep ekonominin, finansın teknik kısmında kalabilmekti aslında. Ama başladığım andan itibaren farklı insanları tanıyabileceğim, farklı bakış açılarını görebileceğim ve iletişim odaklı alanlarda pozisyonlandım. O zamanlarda teknik alanlarda yer alsa idim aslında bu derece mutlu hissetmeyecektim. Tek bir anıdan bahsedemem bununla ilgili çok anım var ama hem işimde hem de destek olduğum dernek bünyelerinde büyük organizasyonlar mutlulukla tamamlandığında, yaratılan bir gündem veya hedeflenen bir kitleye ulaşıldığında bu hissiyatı yaşıyorum.


    Öğrencilik dönemine yeniden dönebilseydiniz neyi daha farklı yapardınız? Bugünün hukuk dünyasında gençleri farklı kılacak nitelikler, öne çıkaracak adımlar neler olabilir?

    Öğrencilik dönemimde öncelikle iyi ki yapmışım dediklerimin başında okulun değişim programına katılmak vardı. Bu nedenle değişim programlarını mutlaka her öğrenciye öneririm. Yurt dışı her zaman farklı bir vizyon ve deneyimdir. Bazı eğitimlere öncelik verirdim tekrar öğrenci olsa idim. Zaman yönetimi, stres yönetimi gibi konular ile ilgili iş hayatında eğitimler almaya başladım. Öğrencilik zamanında başlamak lazım bu tür eğitimlere. Artık çevrim içi eğitimlerle bu tür konulara ulaşmak çok kolay. Bugünün hukuk dünyası çok rekabetçi her sektörde olduğu gibi. Bugünün dünyasında verilen hukuki hizmette müvekkillerin her zaman sektörlerini anlayan avukatlarla çalışmaktan memnuniyet duyduğunu görüyoruz. Dolayısı ile sektörel bilgi oldukça öne çıkarıcı bir unsur. Bu kapsamda
    sektörleri takip etmek bu sektörlerin önde gelen iş insanlarını izlemek, iletişim kurmak , ticari bakış açısı geliştirmek için oldukça önemli ve çok değerli.
    Pratik uygulamalar, avukat adaylarının yaz stajlarının dolu geçmesi ve tecrübeleri çok önemli. Hukuk alanında işe alımlarda yasal staj kapsamında ilk dikkat ettiğimiz kriterlerden birisi yaz stajları ve içeriği. Öğrenciler için alanında öncü avukatları takip etmeleri, çevrim içi yayınları takip etmeleri, pratikte piyasada neler oluyor farkına varmak adına oldukça önem arz etmekte. Hukuk bürolarının neredeyse tümünün bültenleri var, avukatlar neler yazıyor, pratikte hangi konular önde bunu görmek çok önemli. Tabii ki yabancı dilin hukuk pratiğinde kullanımını görebilmek oldukça önemli. Bu nedenle yurt dışı hukuk bürolarının da yayınları takip edilebilir. Avukat adaylarının sosyal sorumluluk projelerinde görev alarak, hukuki makaleler yazarak, yarışmalara katılarak geliştirmeleri değerli. Hukuk kulüplerini aktif kullanmak buralarda Yönetim Kurullarına girmek bir iş ağı oluşturmaları ve farklı bürolardaki avukatların deneyimlerini gözlemleyebilmeleri için çok önemli.


    Bu yazı CampusWIN Academy Kadir Has Üniversitesi lideri ve mezunumuz Beril Günaydın tarafında yazılmıştır. Teşekkürler Beril!

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun

    Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.