Genç hukukçuların kariyer hedefleri için önerilerle dolu yazımız yayında. ELSA Türkiye ekibi sorularımızı sizler için cevapladı. Keyifli okumalar!
1) Merhaba,Sizleri tanıyabilir miyiz?
Zeynal: Merhaba. Öncelikle bu değerli çalışmalarınızda bize de yer verdiğiniz için hem şahsım adına hem de ELSA Türkiye adına teşekkür ediyorum. Çalışmalarınızı yakından takip eden bir izleyiciniz olarak sizlere başarılar diliyorum. Kendimi tanıtacak olursam ismim Zeynalabdin Taghiyev, aslen Azerbaycan'lıyım. 2017 yılında eğitim amacıyla Türkiye'ye geldim ve an itibariyle Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisiyim. Öğrencilik hayatım boyunca birçok STK'nın çatısı altında çalıştım. Bunlardan biri de ELSA Avrupa Genç Hukukçular Derneğidir. Üniversite hayatımdan ziyade gençlik hayatıma renk katmıştır. Şu an derneğin genel merkezinde Stajyer Öğrenci Değişim Programından sorumlu başkan yardımcılığı görevini yapmaktayım.
Çağla: Merhabalar, Binyaprak ekibiyle bir arada olmak harika bir his benim için de. Birlikte kasım ayında gerçekleştirdiğimiz webinardan beri sizinle sohbet etmeyi iple çekiyorduk. Ben Çağla Şahin, 2020 İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum ve stajyer avukatım, ELSA Türkiye'de Seminer ve Konferanslardan Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyorum.
Berin: Herkese merhaba, ben Berin Günay, Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum ve stajyer avukatım. Şu an ELSA İzmir'de Başkan ve ELSA Türkiye'de Akademik Aktivitelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev almaktayım.
2) Bize ELSA yolculuğunuzdan bahsedebilir misiniz?
Çağla: ELSA'yı ilk defa üniversite hazırlık sınıfındayken tanıştığım bir arkadaşım aracılığıyla duydum ancak hukuk fakültesinin ilk yılında Bilkent Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir tanışma toplantısına katılana kadar ne kadar büyük çaplı bir öğrenci ağı olduğunu bilmiyordum. Faaliyet gösterdiği alanlar, ortaya çıkan etkinliklerin çeşitliliği, sunduğu yurtdışı imkanları ve birçok farklı ülkeden ve arka plandan genç hukukçuları tanıma fırsatı kulağa oldukça hoş geldi, toplantı sonrası hemen üye oldum 😊 Katıldığım ilk ELSA etkinliği Mülteci Hukuku üzerine ELSA Ankara'nın düzenlediği bir sempozyumdu. Organizasyonun kalitesinden, akademik doyuruculuğundan çok etkilendim ve toplantıda dinlediğim birçok güzel etkinliği ortaya çıkaran öğrencilerin içinde ben de yer almayı arzu ettim.
Dernek içinde aktif bir üye olarak yer almaya başlamam ise 2017 yılında ELSA Türkiye'nin İzmir'de düzenlediği Ulusal Koordinasyon Toplantısına katılmam sayesinde oldu. Bu toplantıda hem derneğin işleyişi hakkında derinlemesine bilgi sahibi oldum hem de farklı şehirlerden ELSA üyeleriyle tanışma imkânı buldum ve bir sürü arkadaş edindim. 2017 yılının sonunda ise ELSA Ankara'nın düzenlediği Uluslararası Hukuk ve Tahkim ELSA Hukuk Yaz Okulu'nda organizasyon komitesi üyesi olarak yer aldım; hayatımda ilk defa farklı ülkelerden hukukçularla tanıştım ve hala unutamadığım inanılmaz eğlenceli bir hafta geçirmiş oldum. Yaz okulunun ardından ELSA'ya olan ilgim gittikçe büyüdü; 2018 yılında ELSA Ankara'da Seminer ve Konferanslardan Sorumlu Direktör ardından 2019 ve 2020 yıllarında ELSA Uluslararası'nda ELSA Hukuk Yaz Okullarından Sorumlu Asistan olarak görev yaptım. ELSA Malta ve ELSA Komotini'nin düzenlediği yaz ve kış okullarına katıldım, Brüksel'de düzenlenen ELSA Hukuk Okulları eğitiminde bulundum, Bakü'de düzenlenen Uluslararası Konsey Toplantısında yer aldım – bana birbirinden farklı deneyimler kazandıran ELSA yolculuğunun sonunda kendimi ELSA Türkiye Genel Merkezinde yönetim kurulu üyesi olarak buldum; bir yıldan uzun süredir Seminer ve Konferanslardan Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görevimi sürdürmeye devam ediyorum.
Zeynal: Aslında Türkiye'ye gelmeden önce ELSA ile ilgili bilgi sahibiydim. Henüz lisans programına başlamadan önce hukuk öğrencilerinden derneğin sunduğu avantajlar hakkında bilgi alma şansım olmuştu. Hukuk fakültesine başladığımda her öğrenci gibi aktif ve sosyal bir öğrenci hayatımın olmasını istiyordum. O yüzden ELSA'nın Türkiye'de temsilciliğinin bulunup bulunmadığını internet üzerinden kontrol etmiştim. 1990'lı yıllardan beri aralıksız ve aktif bir şekilde faaliyet gösterdiğini görünce düşünmeden bir sonraki etkinliğinde yer alıp tanışmak için sabırsızlanıyordum. 2018 yılında ELSA yolculuğum ELSA Türkiye'nin her yıl mart ayında düzenlediği Ulusal Koordinasyon Toplantısı ile İzmir'de başladı. Bu toplantı sayesinde hem derneği yakından tanıdım hem de yabancı uyruklu öğrenci için oldukça değerli olan geniş bir arkadaş kitlesi edindim. ELSA'nın özelliklerini, üyelerine sağladığı avantajlardan haberdar olunca bir dernek üyesi olarak kuruma katkıda bulunmak istedim. 2018-2019 çalışma döneminde İstanbul şubesinin Stajyer Öğrenci Değişim Programı takımının çalışmalarında yer almak için direktörlük başvurusunda bulundum. Böylece kendimi STEP'in tamamen uygulama alanında buldum. Alanında uzman olan avukatlarla, ismini uluslararası çapta duyurmuş hukuk bürolarının temsilcileriyle birebir görüşme fırsatı yakaladım. Alanla ilgili yeteri kadar teknik ve uygulama bilgisine sahip olduğumu düşündüğüm için ELSA Türkiye genel merkezinin 2019-2020 çalışma dönemi Stajyer Öğrenci Değişim Programından sorumlu başkan yardımcılığına aday oldum ve şu an bu görevi yürütmekteyim.
Berin: Ben ELSA'yı ilk defa AYM'de yaptığım staj sırasında bir arkadaşımdan duymuştum. Araştırdığımda ise ELSA İzmir'in direktör alımları olduğunu gördüm ve derneğin akademik faaliyetleri beni oldukça heyecanlandırdığı için Akademik Aktiviteler alanında direktörlük pozisyonuna başvurdum. ELSA yolculuğum da direktörlüğe kabul edilmemle beraber başladı diyebilirim. Bu süreçte yurtiçinde ve yurtdışında birçok etkinliğe katılmanın yanı sıra etkinliklerin organizasyonunda da yer alma şansım oldu.
Direktörlüğüm sonrası ELSA İzmir'de Akademik Aktivitelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak görev aldığım dönemde benimle birlikte yönetim kurulunda görev alan arkadaşlarımla birlikte ELSA İzmir'in ilk kurgusal duruşma yarışması olan Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez Kurgusal Duruşma Yarışması'nı ve Prof. Dr. Serkan Odaman Makale Yarışması'nı düzenledik. Birçok etkinliğin organizasyonunda edindiğim tecrübe sayesinde ise Avrupa İnsan Hakları Kurgusal Duruşma Yarışması'nın (EHRMCC) direktörü olarak yarışmanın sekizinci versiyonunun organizasyonda yer aldım.
Şu anda hem ELSA İzmir yönetim kurulunda Başkan hem de ELSA Türkiye yönetim kurulunda Akademik Aktivitelerden sorumlu Başkan Yardımcısı olarak derneğimizde yer edinmiş etkinlikleri devam ettirmekle beraber tüm hukuk öğrencilerini ve yeni mezunları farklı hukuk alanlarını keşfetmeye, yeni deneyimler kazanmaya, networklerini genişletmeye ve sosyal sorumluluk bilinçlerini artırmaya teşvik etme amacıyla çalışmaya devam ediyorum. Sonuç olarak ELSA'nın bana birçok şey kattığını söyleyebilirim. Bu süreçte birçok anı, yeni arkadaşlıklar kazandım ve beni oldukça heyecanlandıran etkinlikleri hayata geçirme şansım oldu.
3) Çağla, bize ELSA yolculuğunu anlattın. Delegasyon sisteminden bahsedebilir misin?
Çağla: ELSA Avrupa Genç Hukukçular Derneği aslında merkezi Belçika olan bir uluslararası organizasyon. Bu uluslararası organizasyon niteliği sayesinde bazı uluslararası kuruluşlarda istişare statüsüne sahip ve kuruluşların toplantılarına katılmak üzere ELSA üyelerinden delegeler gönderebiliyor. Örneğin bir ELSA üyesi olarak ELSA'nın aynı zamanda insan hakları partneri olan Avrupa Konseyi'nde gerçekleştirilen Dünya Demokrasi Forumu gibi prestijli toplantılara katılabiliyor ve önemli uluslararası karar alma mekanizmalarının nasıl işlediğini gözlemleme fırsatı buluyorsunuz.
ELSA'nın delege gönderebildiği birçok uluslararası kuruluş var; Birleşmiş Milletler (UN) ve Birleşmiş Milletler'e bağlı Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO), Uluslararası Ticaret Hukuku Komisyonu (UNCITRAL), Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) gibi kuruluşlar; Uluslararası Ticari Marka Birliği (INTA); Uluslararası Ceza Mahkemeleri Koalisyonu (CICC) ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bunlardan yalnızca bazıları. Dünyanın dört bir yanında düzenlenen toplantılara daha hukuk fakültesi sıralarında öğrenciyken katılıyor ve ELSA'yı temsil edebiliyorsunuz.
Bu toplantılara katılabilmek için ELSA üyesi olmanız şart; ELSA Uluslararası düzenli aralıklarla toplantı çağrılarını web sitesi üzerinden duyuruyor ve dilediğiniz toplantıya katılmak için başvurunuzu yine bu web sitesi üzerinden gerçekleştiriyorsunuz. Başvurunuzu yaparken son başvuru tarihini geçirmemiş olmanız gerekiyor ve başvuru dokümanları başvuranın kişisel bilgileri, özgeçmişi, ELSA geçmişi ve motivasyon mektubundan oluşuyor. Motivasyon mektubunun İngilizce olarak yazılması gerekiyor ve kişinin neden özellikle bu toplantıya gitmeye istekli olduğunu, ELSA'yı temsil etme kabiliyeti ve motivasyonu açısından neden seçilmesinin gerekli olduğunu, oturumlarda görüşülecek konular ile alakalı olarak ne tür akademik ve/veya pratik deneyimlere sahip olduğunu ve bu deneyimlerin ELSA'yı temsil etme motivasyonunu ve kabiliyetini nasıl desteklediğini kısaca anlatması bekleniyor.
Toplantılara gönderilecek delegasyon grubu oluşturulurken grubun hem eski hem de yeni ELSA üyelerinden oluşan homojen bir grup olmasına özen gösteriliyor; dolayısıyla her ELSA üyesinin bahsi geçen uluslararası kuruluşlarda ELSA'yı temsil etme şansı var - öğrenci veya mezun her ELSA üyesinin bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğine yürekten inanıyorum, bence inanılmaz bir deneyim.
Son olarak pandemi döneminde ELSA Delegasyonlarına ilişkin bilgi vereyim; şu anda online olarak toplantılara katılmak mümkün, şartlar iyileştiğinde belli sayıda delegenin fiziken kuruluşlara gönderileceği delegasyon çağrıları da olacak. En son delegasyon çağrısı için başvurular 15 Şubat'ta kapandı ancak yeni çağrılar için ELSA Türkiye sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.
4) Çağla, aslında ELSA Türkiye'nin hukuk fakültesi öğrencilerine öğrencilik yıllarını verimli geçirmeleri için sunduğu çok güzel fırsatlar var. Yaz okulları, Kış okulları da bunlardan ikisi. Biraz bize Yaz ve Kış okullarından bahsedebilir misin? Hukuk fakültesi öğrencilerine ne gibi faydaları var?
Çağla: ELSA Hukuk Okulları benim ELSA'da en çok sevdiğim ve aslında en deneyimli olduğum proje. ELSA ağında 44 farklı ülke ve 300'den fazla lokal grup yer alıyor; her sene yaz ve kış olmak üzere iki periyotta Avrupa'nın dört bir yanından ülkelerde ELSA Hukuk Okulları düzenleniyor.
Birçok farklı konuda ELSA Hukuk Okulu bulmak mümkün; örneğin Mülteci ve Göç Hukuku, Deniz Hukuku, Birleşme ve Devralmalar, Tahkim, Tıp Hukuku, Moda Hukuku, Uluslararası Hukuk ve Diplomasi, Sürdürülebilir Kalkınma Hukuku, Veri Yönetimi, Hukuk ve Teknoloji, Bankacılık ve Finans Hukuku sizlere sayabileceğim konulardan yalnızca bazıları. İlgi alanlarınız doğrultusunda seçebileceğiniz ve belki de hukuk fakültesi müfredatında seçmeli ders olarak bile göremeyeceğiniz birçok farklı hukuk alanında eğitim alma imkânı sunması açısından bu projenin bende yeri çok ayrı.
Hukuk okulları Avrupa'nın çeşitli şehirlerinde 7 ila 14 gün arasında değişen sürelerle düzenleniyor. Okulun programı en az 20 saat akademik eğitim içeriyor, akademik programın yanı sıra düzenlenen sosyal ve kültürel programlara katılarak gittiğiniz ülkeyi en iyi şekilde deneyimleme imkanını buluyorsunuz. Okullara katılmak için ELSA üyesi olmak, öğrenci olmak veya avukat olmak gibi şartlar yok; dolayısıyla okullar dünyanın her yerinden gelen katılımcılara açık. Geçmişte Kolombiya'dan, Singapur'dan, Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen birçok katılımcıyla tanıştığım oldu.
Okullar İngilizce dilinde düzenleniyor ve her ELSA Hukuk Okulu'nun akademik programı saygın bir akademik partnerin monitörlüğünde hazırlanıyor. Bu partnerler ulusal / uluslararası kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, hukuk büroları, enstitüler olabiliyor; dolayısıyla katıldığınız okulun akademik programı oldukça doyurucu oluyor. Akademik programda derslerin yanı sıra vaka çözümlemesi, enstitü ziyaretleri, çalıştaylar, kurgusal duruşma yarışmaları gibi farklı formatlarda etkinlik ve çalışmalara katılabiliyorsunuz; bu da hem akademik hem de pratik yeteneklerinize katkıda bulunmanıza fayda sağlıyor.
Az önce de bahsettiğim gibi ELSA Hukuk Okullarına katılmak için ELSA üyesi olmanıza gerek yok; ancak ELSA üyesi olmak okula katılım ücreti konusunda size büyük bir avantaj sağlıyor. 7 gün sürecek olan okullar için bir ELSA üyesinin 350 Euro'dan fazla ücret ödemeyeceğine ilişkin bir kural var, ELSA üyesi olmayanlar için ise ödenecek miktar okulu organize eden ELSA grubunun inisiyatifinde. Dolayısıyla ELSA Hukuk Okullarına başvurmayı düşünenlerin öncelikle ELSA üyesi olmasını şiddetle tavsiye ediyorum. 350 Euro olan katılım ücretinin (tavan ücret, katılım ücretleri 350 Euro'dan çok daha düşük meblağlar da olabilir) içerisine konaklama, üç öğün yemek ve sosyal / kültürel programlar tamamen dahil. Dolayısıyla siz yalnızca uçak biletinizi alıyorsunuz; nerede kalacağınızı, ne yiyeceğinizi, ne gibi aktiviteler yapacağınızı düşünmeniz gerekmiyor – organizasyondan sorumlu ELSA grubu sizin için hepsini önceden ayarlamış oluyor ve ağırlanacağınız ülkede geçirebileceğiniz en unutulmaz zamanı geçirmeniz için sizin için birbirinden farklı sosyal ve kültürel etkinlikler düzenliyorlar.
ELSA Hukuk Okulları'nın sonunda bir katılım sertifikası alıyorsunuz ve böylece CV'nizde de fark yaratabileceğiniz bir doküman elinizde bulunuyor. Bu noktada ufak bir COVID-19 güncellemesi yapmam gerekecek; ne yazık ki bu sene ELSA Yaz ve Kış Hukuk Okullarını pandemi nedeniyle düzenleyemiyoruz. Ancak birçok ELSA grubu okul programlarını çevrimiçi ortama taşıyabilmek adına "ELSA Webinars Academy" ler düzenliyorlar. Çevrimiçi hukuk kursları olarak tanımlayabileceğimiz bu proje sayesinde yaz / kış okullarını çok daha cüzi ücretlerle çevrimiçi bir şekilde deneyimleyebiliyorsunuz. Güncel çevrimiçi kurslara web sitesinden "Explore Online Legal Courses" seçeneğine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bana hem katıldığım hem de organizasyonunda bulunduğum ELSA Hukuk Okulları gerçekten ELSA'da geçirdiğim en keyifli zamanları yaşattı. Hem akademik ve pratik anlamda kendimi geliştirdiğim hem de hayat boyu sürecek arkadaşlıklar kurduğum çok güzel haftalardı hepsi. Bu sene fiziki olarak organize edilemiyor olsa da gelecekte düzenlenecek olan ELSA Hukuk Okulları'nı web sitesi üzerinden keşfedebilir, daha önce katılanların deneyimlerini kendi ağızlarından web sitesinde yer alan "Testimonials" sekmesinden dinleyebilirsiniz. ELSA Hukuk Okullarına ilişkin başvuru tarihlerini ise ELSA Türkiye olarak sosyal medya hesaplarından yapacağımız duyurular aracılığıyla takip edebilirsiniz.
5) Berin, aslında ELSA Türkiye olarak çok farklı etkinliklere imza atıyor alanında uzman kişileri ağırlıyorsunuz. Özellikle Kurgusal Duruşma yarışmaları da bu farklı etkinlerden. Bize Dünya'da ve Türkiye'de yaptığınız kurgusal dava yarışmalarından, hukuk fakültesi öğrencilerine neler kattığından bahsedebilir misin?
Berin: Kurgusal duruşma yarışmalarının ana amacı öğrencilerin bilgi ve becerilerini somut olaylar üzerinde uygulayarak deneyim kazanmalarını sağlamaktır. Bu yarışmalar genellikle yazılı ve sözlü olmak üzere iki farklı aşamadan oluşur. Her kurgusal duruşma yarışmasının kendine özgü bir konusu olduğu için katılımcılar yalnızca dilekçelerini yazarken bile konuya ilişkin nitelikli bir araştırma yaptıklarından dolayı konuyu detaylı şekilde öğrenme fırsatı bulurlar. Bu yarışmaların bir güzel yanı da katılımcıları alanında uzman kişilerle bir araya getirerek network kazanmalarına aracı olmasıdır. Bu yarışmaya katılmak isteyen öğrencilere hatırlatmak istediğim en önemli şey bu yarışmaların bir kaybedeni olmadığıdır. Öğrencilerin yarışma süresince kazanacakları deneyim, bağlantılar, arkadaşlıklar ve güzel hatıralar bu yarışmaların en önemli artısıdır.
ELSA'nın büyük bir parçası olan kurgusal duruşma yarışmaları hem ulusal hem de uluslararası boyutta düzenlenmektedir.
Türkiye'de düzenlenen ilk kurgusal duruşma yarışması olan ELSA Türkiye Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu Kurgusal Duruşma Yarışması on beş yıl kadar devam etmiş ve sonrasında yerini ELSA Türkiye'nin lokallerince düzenlenmekte olan kurgusal duruşma yarışmalarına bırakmıştır. Şu an Türkiye'de ELSA Adana, ELSA Ankara, ELSA İstanbul ve ELSA İzmir tarafından düzenlenmekte olan 3 adet yarışmamız bulunmaktadır ve bunlar; ELSA Ankara Prof. Dr. Ramazan Arslan Kurgusal Duruşma Yarışması, ELSA İstanbul Prof. Dr. Rona Serozan Kurgusal Duruşma Yarışması ve ELSA İzmir & ELSA Adana Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez Kurgusal Duruşma Yarışması'dır. Bu yarışmalarda ilk üçe giren takımlara çeşitli para ve staj ödülleri verilmektedir.
ELSA tarafından düzenlenen uluslararası yarışmalarımız 2013 yılından beri düzenlenen European Human Rights Moot Court Competition (EHRMCC) ve 2002 yılından beri düzenlenen John H. Jackson Moot Court Competition(JHJMCC)'dır.
EHRMCC, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan başvuruları konu almakta ve öğrencilere Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ilkelerini ve uygulamasını ilk elden deneyimlemeleri için eşsiz bir fırsat sunmaktadır. Avrupa Konseyi nezdinde T.C. Daimi Temsilciliği de yarışmanın partnerleri arasında yer almaktadır. Bu yarışmanın üç bölge elemesi sonunda en yüksek puanı alan ilk 18 takım Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde yapılan final elemelerine katılma fırsatı elde etmektedir ve yarışmayı kazanan ekibin her üyesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine için davet edilmektedir.
JHJMCC, Dünya Ticaret Örgütü uyuşmazlık çözüm mekanizmasının simüle edildiği bir kurgusal duruşmadır. Ekipler, DTÖ ve ticaret hukuku uzmanlarından oluşan jürilerin önünde yarışırlar. ELSA'nın en büyük kurgusal yarışması olan JHJMCC'ye her yıl 35'ten fazla farklı ülkeden öğrenci katılmaktadır ve öğrenciler DTÖ hukukunun önde gelen uzmanlarıyla tanışma fırsatı yakalamaktadırlar. Yarışmanın altı bölge elemesi sonunda en yüksek puanı alan ilk 20 takım İsviçre'nin Cenevre kentindeki DTÖ Genel Merkezinde gerçekleşen final elemesine katılmaya hak kazanmaktadırlar.
6) Zeynal, bizlere ELSA yolculuğundan bahsettin STEP' i bize anlatabilir misin?
Zeynal: STEP, Stajyer Öğrenci Değişim Programı, derneğimizin en eski bayrak projesi olmakla birlikte bugün hem Türkiye'de hem de diğer ulusal temsilciliklerde popülerliğini korumaktadır. Bu proje ile sadece hukuk fakültesi öğrencileri ve mezunları dünyanın birçok ülkesinde staj yapabilmektedirler. Dikkat ederseniz ELSA her ne kadar koordinasyon bakımından Avrupa coğrafyasında aktiflik gösterse de STEP projesi Avrupa'nın da sınırlarını aşmış ve bugün ELSA Uluslararası tarafından ABD, İsrail, Brezilya ve diğer ülkelerde de staj imkânı sunulmaktadır. Bu proje ile hukuk fakültesi ve mezun üyelerimiz stajlarını hukuk bürolarında ya da danışmanlık ofislerinde yapabilecekleri gibi şirketlerde, üniversitelerde, araştırma merkezlerinde, STK'larda ve hatta yabancı ülkelerin bakanlıklarında yapabilmektedirler. Uzun yıllardır ELSA'ya destek sağlayan en büyük partnerlerinden biri Avrupa Konseyi de her yıl STEP projesi ile stajyer alımı yapmaktadır. Dolayısıyla yıllardır uygulama alanlarımızdan biri olan STEP ile bugün sadece özel sektörde değil aynı zamanda kamu alanında da stajyer değişimi yapılabilmektedir. Türkiye temsilciliği olarak bizler de hukuk büroları ve danışmanlık şirketleri ile birlikte üniversitelerde ve STK'larda staj imkânı sunmaktayız.
7) STEP öğrencilere ne gibi faydalar sunuyor?
Zeynal: Faydalarından bahsedecek olursam ilk olarak sadece hukuk fakültesi öğrencilerinin ve genç hukukçuların başvuru yapabildiği STEP eğitim hayatında öğrenilen teorik bilgileri yabancı hukukun egemen olduğu bir ülkede uygulamada görme şansıdır. Bugün hepimizin bildiği gibi birçok uluslararası ve ulusal kurumlar tarafından yurtdışı odaklı proje olanakları sunulmaktadır. STEP'in bu projelerden farkı ve başlıca özelliği projenin sadece hukuk ve hukukçu odaklı olmasıdır. Bir başka deyimle başvuru yapan kişinin de stajyeri kabul edecek kişinin de hukukçu olması zorunlu koşuldur. Buna benzer projeler diğer kurumlar tarafından ücret karşılığında sunulsa da STEP projesine başvuru yapmak için hiçbir ücret alınmamaktadır. Hatta bazı şartların gerçekleşmesi halinde çalışacağınız kurum tarafından maddi destek sağlanmaktadır. Bir diğer yandan STEP kültürel değişimdir. ELSA'nın kuruluş ve bayrak projelerinin başlıca amaçlarından biri Avrupa'da hukuk fakültesinde eğitim alan öğrencilerin kültürel değişimini sağlamaktır. Bugün biz ELSA Türkiye olarak tüm bayrak projelerimizi hem kalite hem de kapasite bakımından büyük özenle hayata geçirmekteyiz ve bu amaca organize ettiğimiz her projemizde ulaşmaktayız. Bundan ziyade 70.000'den fazla üyeye sahip olan ELSA ağının sayesinde staja kabul aldığınız takdirde hem staj öncesi hem de staj sonrasında karşılaşabileceğiniz sorunlarınızı en hızlı şekilde gidermek için tecrübeli bir ekip koordinasyon halinde çalışıyor. Bu koordinasyonun çalışmalarıyla karşılaşabileceğiniz sorunlar minimuma indiriliyor. Stajyer seçildiğiniz günden itibaren uzaktan size destek gösteren bir ELSA ekibi hatta staj yapacağınız ülkeye vardığınızda sizi karşılamakla birlikte ilk iş gününüzde sizin yanınızda oluyor. Bununla birlikte ilgili ulusal grubun bünyesinde çalışan lokal grubun düzenlediği sosyal etkinliklere de katılma fırsatı yakalamış oluyorsunuz. Kısacası iş çıkışında görüşüp kahve içebileceğiniz bir arkadaşınız sizi hazır beklemektedir.
8) Pandemi sürecinde STEP nasıl işliyor?
Zeynal: Covid-19'un getirdiği ne zaman biteceği halen belli olmayan pandemi sürecinin tüm olumsuzluklarına rağmen STEP projesi uzaktan yürütülebilmektedir. Türkiye gibi bu süreçte sınırları açık olan ve ciddi kısıtlamaların olmadığı ülkelerde doğal olarak fiziki bir şekilde stajlar yapılabilmektedir. Buna karşılık çoğu ülke bu aşamaya geçemediğinden staj sağlayıcıları stajyerlere uzaktan staj imkânı sunmaktadırlar. Uzaktan staj ile evimizden yurtdışında faaliyet gösteren bir kurumda stajyer olarak çalışabiliyoruz. Hatta bazı staj sağlayıcıları uzaktan olmasına rağmen STEP ile alım yaptıkları stajyerlere ücret de ödemektedir. Bundan ziyade Covid-19 salgınının getirdiği belirsizlikten dolayı bu süreçte stajyer adaylarımız başvuru yaptıkları staj olanağından kabul aldıkları takdirde stajın başlangıç tarihini erteleyebilmektedirler.
9) Katılan öğrencilerden aldığınız yorumlar genelde nasıl oluyor?
Zeynal: Stajını bitiren kişiler değerlendirme formu doldurarak ELSA Uluslararasına iletmektedirler. Bu değerlendirme formlarının sonucuyla ELSA olarak STEP projemizin kalite değerini daha da iyileştirmeyi, mevcut eksiklikleri giderilmesi için alternatif yollar düşünmekteyiz. Avukatların uluslararası müvekkilleriyle iletişiminde yakından yer almalarından, mahkeme düzeniyle tanışma şansı elde ettiklerinden, yurtdışında ELSA aracılığıyla birçok arkadaş edindiklerinden ve bundan da öte artık yurtdışında referans alabileceği bir avukatın olmasından çok memnun kalmaktadırlar. Bundan ziyade staj yapıp gelen kişilerin tekrardan projeye katılma iradeleri bile değerlendirmelerimizin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor.
10) Katılmak için arkadaşlarımızın neler yapmaları gerekiyor?
Zeynal: STEP projesine başvuruda bulunmak için ELSA Avrupa Genç Hukukçular Derneğinin üyesi olmak zorunlu koşuldur. Dolayısıyla başvuru yapmak isteyen arkadaşlarımız başvuru sürecinde veya öncesinde derneğimize üye olmaları gerekmektedir. Yılda iki kez staj başvuru süreçlerimiz oluyor. Bu başvuru süreçlerinden sosyal medya hesaplarımızı takip ederek haberdar olabilir ya da mail yoluyla doğrudan bizimle iletişime geçebilirler. Başvuru sürecinde staj sağlayıcılarının stajyer taleplerine internet sitemiz üzerinden erişebilirler. Bu taleplerin hepsine haiz olan arkadaşlarımız ilgili staj imkanına başvuruda bulunabilirler. Hangi yabancı dil talep edildiği fark etmeksizin başvurunun tamamı İngilizce yapılmalıdır. Şubelerimiz başvuru sonrasında başvuru danışmanlığı hizmeti vermektedir. Ankara şubemiz başvuru öncesinde de sonrasında da bu hizmeti üyelerine sağlıyor. Başvuru yapmak isteyen arkadaşlar diledikleri zaman danışmanlık konusunda hem genel merkezden hem de üye oldukları şubenin yetkili kişilerinden destek alabilirler.
11) Hepinize katkılarınızdan dolayı çok teşekkürler. Son olarak ELSA Türkiye ekibi olarak hukuk fakültesi öğrencilerine, üniversite hayatına yeni başlayan arkadaşlarımıza, mezuniyetine az kalmış olan arkadaşlarımıza olan önerileriniz nelerdir?
Berin: Biz teşekkür ederiz, sizlerle sohbet etmekten mutluluk duyduk. Ben açıkçası yarışmalara (Kurgusal Duruşma Yarışmaları, Uzlaşma Yarışmaları, Makale Yarışmaları vb.) katılmalarını öneririm. Günümüzde çok fazla hukuk fakültesi mezunu olduğu için bu yarışmalarda kazanacakları deneyim staj başvurularında ve mesleki hayatlarında onları bir adım öne taşıyacaktır.
Çağla: Olağanüstü şartlar altında yaşıyoruz, gerçekten bu dönemde mezun olmak çok zor ve şu an üniversite sıralarında olan arkadaşlara öncelikle başarılar ve kolaylıklar diliyorum. Pandemi döneminde çevrimiçi olarak içerik bulmak çok daha kolay hale geldi; biz de ELSA Türkiye olarak gerçekleştirdiğimiz bütün etkinlikleri çevrimiçi olarak düzenliyoruz – hukukun bambaşka alanlarında webinarlar, paneller, yarışmalar, hackatholar, çevrimiçi sunum etkinlikleri gibi birçok farklı projemiz var. Aynı zamanda çeşitli ülkelerce gerçekleştirilen birçok ELSA etkinliğine ve ELSA'nın uluslararası kuruluşlar iş birliğinde gerçekleştirdiği projelere artık çevrimiçi olarak katılmak mümkün.
Mezun olacak arkadaşlarıma önerim bu etkinliklerin takibinde olmak olur; özellikle uluslararası katılımcılardan oluşan etkinliklerde bulunmak insanın konfor alanını terk edebilmesi ve iletişim becerilerini geliştirebilmesi açısından çok faydalı oluyor. Benim şahsen bu dernekte bulunarak kendime kattığım en büyük değer birçok farklı arka plandan gelen insanla iletişim kurabilme, anlaşabilme yetisi oldu.
Binyaprak'ın üstlendiği mentorluk vizyonunu ayrıca takdir ediyorum. Bizim gibi derneklere sağladığınız bu platform sayesinde belki de birçok yeni hukuk fakültesi öğrencisinin yurt dışına açılmasını sağlamış olacağız. Binyaprak'a katılın, ELSA'ya katılın başka organizasyonların içinde yer alın; takım çalışmasını öğrenin, kendinizi ifade etme imkânı bulun, içinde bulunduğunuz organizasyona bir değer katın – üniversite yıllarında gerçekleştirilen bu tür faaliyetlerin hem işverenlerin gözünde sizi farklı kılacağına hem de kişisel gelişiminizde sizlere çok olumlu katkılar sağlayacağına inanıyorum. Binyaprak ekibine bizi bu röportaja davet ettikleri için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
Bu yazı CampusWIN Academy Yaşar Üniversitesi lideri ve mezunumuz Özden Serinay Öz tarafında yazılmıştır. Teşekkürler Özden Serinay!
Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂
Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum