Mülakatlar hayatımızın en zor ve stresli dönemleri olabilir. Özellikle de iş hayatına yeni atılıyorsak. Youthall ile birlikte mülakatı kolaylaştıracak 5 adım ile güzel bir yazı hazırladık. Sakın kaçırmayın!
Mülakatlar, hayallerimizdeki işlerin birer giriş kapısı olarak çalışmaktadır. "Mülakat nedir?" sorusunun yanıtını kısaca iş görüşmesi olarak verebiliriz. Bu görüşmede iz bırakabilmek, rakiplerinizden önde olduğunuz anlamına gelecektir.
Adım 1: Mülakat İçin Hazırlanın!
Öncelikle, görüşmenin ne zaman planlandığını, görüşmenin nerede olacağını, sizinle görüşme yapacak kişinin adını ve iş unvanını ve görüşmeye herhangi bir şey getirmeniz gerekip gerekmediğini bildiğinizden emin olun. Unutmayın ki mülakatın nerede yapılacağını önceden bilmek kendinize olan güveninizi artırır ve geç gelme ihtimalinizi azaltır.
Ardından şirket hakkında toplayabildiğiniz kadar bilgi toplayın. Bu bilgilere sahip olmak, size sorulan sorulara daha rahat cevap vermenizi sağlayacaktır. İşin temel unsurlarının becerilerinizle ne kadar uyuştuğuna bakmanız da yerinde olacaktır.
Görünüşünüz sizin hakkınızda tahmin ettiğinizden çok şey söylüyor. Görüşme gününüzde temiz, bakımlı ve yerinde bir kıyafet seçimi her şeyi kolaylaştıracaktır. Hangi pozisyon için görüşmeye gidecek olursanız olun, kıyafetinize özen gösterin. Stajyer olmak için başvursanız dahi, kot pantolon ya da tişört gibi parçalar seçmeyin. Kumaş bir pantolon, şık bir bluz, gömlek ya da hırka edinin ve bunları tercih edin. Mülakatı ciddiye aldığınızı yansıtın.
Doğru renkte seçilecek bir kıyafet, kendinize güveninizi, profesyonelliğinizi, en önemlisi örgüte uygunluğunuzu yansıtır. İstediğiniz firmada katılacağınız iş görüşmesinde kıyafetiniz yüzünden elenmeyin!
Sahte bir röportaj yapmayı deneyebilirsiniz. Mülakatınızdan birkaç gün önce, bir arkadaşınızın veya aile üyenizin size mülakat soruları sormasını sağlayabilir, cevaplarınız değerlendirmelerini isteyebilirsiniz.
İşte sizin için örnek sorular!
Adım 4: Mülakat Günü!
Görüşmelerin çoğu, tanışmalar, el sıkışmalar ve gündelik konuşmalarla başlamaktadır. Bu konuşmalar iki tarafın da rahatlaması adına yapılmaktadır. Enerjik ve hevesli görünmek, karşı tarafta olumlu bir izlenim bırakacaktır.
Mülakatı yapan kişi size iş hakkında çok fazla ayrıntı verebilir veya sizin hakkınızda sorular sorarak başlayabilir. Görüşme boyunca soru sormaktan çekinmeyin.
Becerilerinizi görüşmeciye ifade etmek de önemlidir. Sorulara verdiğiniz yanıtlarla yeteneklerinizi belli etmeniz önemlidir. Görüşmeci cevaplarına karşı notlar tutuyorsa endişelenmeyin.
Görüşme sonrası karşı tarafa tekrar ulaşabileceğiniz bir şekilde sonuç aldığınızı hissediyorsanız, görüşme yaptığınız kuruma teşekkür maili yazabilir, kendiniz hakkında belirtmeyi unuttuğunuz eksik bilgileri iletebilirsiniz.
Mülakat sonrası tarafınıza olumsuz bir dönüş yapıldıysa, pozisyonu neden almadığınıza dair geri bildirim almayı tercih edebilirsiniz. Bir sonraki iş görüşmeniz için nelerin iyi gittiğini ve nelerin iyi gitmediğini düşünün ve daha iyi hazır olabileceğinizi unutmayın!
Bu içeriğimizde başarılı bir mülakat geçirmek için mülakat öncesi ve sonrasında dikkat etmeniz gerekenleri sizler için derledik. Umarız ki, hayallerinizdeki iş için görüşmeye giderken gerginliğinizi kontrol altına alabilir, sorunsuz bir görüşme gerçekleştirebilirsiniz. Bol şans!
Kaynakça:
Youthall şirketler ile gençleri bir araya getiren profesyonel ağ ve yeni nesil dijital işveren markası platformudur. Kariyerin için ilk adımı atmak istiyorsan, sen de hemen Youthall' a üye ol!
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum