Çalışan anneler süt iznini ne kadar kullanabiliyor, çalışan anneler için gösterilen toleranslara birlikte bakalım. Keyifli okumalar!
Doğum yapan, kadın çalışanlar doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık bir analık izni hakkına sahiptirler. Analık izninin bitmesi durumunda ise süt izni kullanabilirler.
Bir bebeğin sağlıklı gelişimi için en ideal ve önemli olan besin kaynağı şüphesiz mucizevi olan anne sütüdür. Doğumdan itibaren anne ve bebek arasındaki manevi bağı oluşturan unsurlardan biridir. Bebeğin sağlıklı gelişimi için bu ihtiyaçlar düzenli bir şekilde karşılanmalıdır. Bu durumu göz önünde bulunduran hükümetler gerekli bazı yasal düzenlemeler yapmaktadır. Çalışma hayatında bulunan kadınların ise doğum yapmaları durumunda çalışma ve süt izni yani emzirme hakkı bulunmaktadır.
Emzirme izni çalışan annelere 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmek için sunulmuştur. Analık izninin yasal süresinin bitmesinin sonucunda iş hayatına dönen anneler ilk 6 ay boyunca günde 3 saat, geriye kalan 6 ay içinde ise 1,5 saat emzirme izinlerini kullanma hakları vardır. İznin günde hangi saatler arasında kaça bölünüp kullanılacağı tamamen annenin inisiyatifine bırakılmış. Fakat gün içinde kullanılmayan süt izni başka güne aktarılmaz ve birden fazla günle birleştirilmez. Büyük şehirlerde örneğin İstanbul gibi bir şehirde trafik ve mesafeden dolayı anne gün içerisinde kullanmadığı süt iznini 1,5 saat erken çıkarak veya sabah 1,5 saat geç gelerek kullanabiliyor ama bu durum bilmemiz gerekiyor ki yasalara aykırıdır. Ayrıca çocuk bir yaşını doldurduktan sonra süt izni hakkı biter ve kullanılmamış olsa bile kullanılamaz.
4857 sayılı İş Kanunu'na göre kendisine analık süt emzirme izni yasada belirtilen şekilde verilmeyen çalışan, süresi belirli olsun veya olmasın, iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir. Fesih nedeni haklı bulunduğu durumda çalışan, kıdem tazminatı ile beraber ücret ve benzer haklarını talep edebiliyor.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 26/1/n bendine göre; "Bu kanunun 30'uncu maddesinde öngörülen yönetmeliklerde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene, uyulmayan her hüküm için tespit edildiği tarihten itibaren aylık olarak bin Türk Lirası (2016 yılı için 1.560 TL) idari para cezası verilir.
Süt izni işverenimizin bize sunduğu bir seçenek veya jest değil, bu durum tamamen bizlere yasalardan doğan bir haktır. Unutmamamız gereken ise süt izninin çocukların sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için verilmiş olmasıdır. Kadınlar olarak bu haklarımızı bilmeli ve sonuna kadar haklarımızı kullanmalıyız. Kullanamayan veya bu haklardan haberdar olmayan kız kardeşlerimize yaymalıyız.
Kaynak: Kadının Hak Arama Rehberi, Altın Mimir
BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.
BinYaprak; iş hayatına atılmaya hazırlanan farklı coğrafyalardaki üniversiteli kadınla, çalışan kadının ilham, tecrübe ve iş fırsatlarını paylaştıkları, çalışan kadının dijital kız kardeşlik çemberi.
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum