2020 yılının yazında zorunlu üretim stajımı yaptığım Danone Türkiye Sütlü Ürünler Lüleburgaz Üretim Tesisleri'nde, fabrika müdürü Özlem Taşdemir ile kariyer yolculuğu üzerine röportaj yapma fırsatı yakaladım. Özlem Taşdemir'in sektörel deneyimlerini ve Danone Türkiye Sütlü Ürünler yolculuğunu anlattığı detaylar yazının devamında!
1. Kısaca tanıyalım: Nerede doğdunuz, ne okudunuz, şimdi ne yapıyorsunuz?
1979 yılında Kayseri'de doğdum fakat babamın mesleğinden dolayı öğrenim hayatım çok farklı şehirlerde geçti. Lisans eğitimimi ODTÜ'de Gıda Mühendisliği bölümünde tamamladım. 2002 yılında mezun olunca akademik kariyer yapmak ile iş hayatına başlamak arasında kaldım ve sektörel yönde tecrübe edinme isteğim daha ağır bastığı için doğrudan işe başladım. 2003'ten beri gıda sektörünün içerisindeyim ve son 12 yıldır da Danone Türkiye Sütlü Ürünler'de çalışıyorum.
2. Sizi yönlendiren anlar ve kişiler kimlerdi? Mesleğinizi nasıl seçtiniz, karar anlarınız neler oldular?
Bence bu konuda ne istediğini bilmek önemli yoksa rüzgâr sizi nereye götürüyorsa oraya gidebiliyorsunuz. Üniversiteye hazırlandığım dönemde farklı üniversitelerin teknik gezilerine katılmıştım. Sosyal olanakları, eğitim kadrosu, donanımları açısından beni en çok ODTÜ etkilemişti. Aklımda hep istediğim meslekte en iyi eğitimi veren üniversiteye gitme fikri vardı. Gıda mühendisliğinde de en yüksek puanla ODTÜ öğrenci alıyordu ve ben de tercihimi oradan yana kullandım. Yine de seçimimdeki kırılma anım teknik geziydi diyebilirim çünkü bir şeyleri görüp duyarak yerinde tecrübe etmek çok kıymetliydi. Bu yüzden lise öğrencilerinin bu tarz gezilere katılmasını her zaman tavsiye ediyorum. Üniversite öğrencileri için ise stajlar çok kıymetli. Stajlarda mesleği ve sektörü yerinde tecrübe edebilme şansınız oluyor ve stajınızdan maksimum verim alıp, mezun olduktan sonra ne yapmak istediğinize karar verebiliyorsunuz.
3. Kendinizi geliştirmek için neler yapıyorsunuz?
İşimin kendimi geliştirmek için çok güzel bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Danone çalışanları bu konuda gerçekten oldukça şanslı çünkü Sütlü Ürünler alanında 55'ten fazla ülkede faaliyet gösteriyoruz ve bu ülkelerdeki diğer çalışanlarımız ile çok güçlü bir ağımız var. Bütün fabrikaları birbirine bağlayan sosyal ağlarımız sayesinde çok şey öğreniyorum. Diğer fabrikalarda yapılan bir uygulamayı biz daha iyi nasıl yapabiliriz, teknolojide neler oluyor, biz bunu nasıl kullanabiliriz gibi sorulara cevaplar bulabiliyorum. Aynı zamanda yine Danone sayesinde çok güçlü bir network'e sahibim. Fransa ve Almanya'da mentörlük aldığım çok kıymetli insanlar var. Belli aralıklarla görüşmeler yapıyoruz ve farklı kişilerin deneyimlerinden faydalanmak da bana çok şey katıyor. Pandemi öncesinde fiziksel seyahatler de mümkün olduğundan farklı ülkelerdeki Danone çalışanlarıyla da bir araya gelebiliyorduk. Bir şirketin bunlara vakit ayırmamızı istemesi ve kaynak sunması çok güzel bir olanak, bu tarz fırsatlarla kendimi zenginleştiriyorum. Ek olarak Linkedln gibi ağlar aracılığıyla da sektörlerdeki gelişmeleri takip ediyorum.
4. Kendimizi geliştirmek için hangi kaynakları takip edelim? Mutlaka okumalısın dediğiniz kitaplar var mı?
Ben herkesin kişisel gelişim yolculuğunun farklı olduğuna inanıyorum. Hepimizin bildiği kült kitaplar var ve bunları zaten okumalıyız. Ancak kendi yolculuğumdan örnek vermem gerekirse; Danone Türkiye Sütlü Ürünler'in çalışanların kişisel ve profesyonel gelişimlerini desteklemek için başlattığı Inner & Beyond Liderlik Programı'na bir yıl boyunca katıldım. Bu gelişim yolculuğundan öğrendiğim önce kendi içimize dönüp kendimizi tanımalıyız. İsteklerimiz, yeteneklerimiz nedir ve nereye gitmek istiyoruz? İç yolculuğumuza karar verdikten sonra kendi dışımızdaki dünyayı tanımalıyız. O dünyaya nasıl etki edebiliriz, o dünya bize nasıl etki edebilir? Bu yolculuk çok önemli ve fayda sağlayacağını düşündüğünüz her türlü kaynağı değerlendirmenizi öneriyorum. Bu bir kitap da olabilir bir rol model de. Ben bu program sayesinde kendimle ilgili birçok keşifte bulundum, nereye gitmek istediğime karar verdim ve ona göre atacağım adımları belirledim.
5. Tekrar 20 yaşında olsanız neyi farklı yapardınız?
Tekrar 20 yaşında olsam daha çok seyahat ederdim çünkü görerek öğrenmeye inanıyorum. Farklı kültürler tanımanın insanı zenginleştirdiğini, bakış açısını genişlettiğini düşünüyorum. Bu yüzden tavsiyem bir şekilde finanse ederek, işe başlamadan önce farklı yollarla çokça seyahat edin. Ben bu süreci çalışmaya başladıktan sonra daha çok tecrübe ettim. Benim için en önemli öğrenme araçlarından birisi gezmek, seyahat etmek. Bu kimi zaman teknik ve mesleki bir gezi kimi zaman da sosyal bir gezi oldu. Bunun dışında üniversite ve mesleki seçimler sonrasındaki seçimlerimde de doğru adımlar attığımı düşünüyorum. Meslek hayatıma adım attığım ve 5 yıl çalıştığım firmada, mesleki ve kişisel anlamda kendime daha fazla bir şey katamadığımı fark ettiğim noktada iş değiştirdim. Danone ile yollarımızı kesiştiren karar buydu ve hala doğru bir karar verdiğimi düşünüyorum.
6. Mühendislik alanını tercih etme sebebiniz neydi? Mesleğinizi seçmeyi düşünenlere ne tavsiye edersiniz?
Benim sanatsal anlamda yetkinliklerime nazaran analiz, istatistik ve matematik yönüm her zaman daha kuvvetliydi. Bunu fark ettiğim için mühendislik bana çok anlamlı gelmişti. Başarılı olacağımı ve beni tatmin edeceğini düşünmüştüm ve öyle de oldu. Mühendis olduğunuzda küçük bir problemi analiz ederken ki bakış açınız çok farklı oluyor ve sonuca ulaşırken bu bakış açısı çok işinize yarıyor. Bizim kesin verilere dayanarak karar vermemiz gerekiyor. Ben de böyle bir insan olduğumdan aradığım meslek buydu. Gıda mühendisliği benim zamanımda çok fazla tercih edilen bir bölümdü. Bu bölümü tercih edecekler benim de staj yaparken fark ettiğim vardiyalı çalışma sisteminin farkında olmalılar. Ailemde böyle bir çalışma sistemi görmediğim için bana farklı gelmişti ve kendime sen buna hazır mısın diye sormuştum. Mesleğe adımınızı attığınız ilk yıllarda zorlu bir yolculuk sizi bekliyor. Zaman zaman zorluklarla karşılaşabileceğinizi bilerek adım attığınızda ise sizi fazlasıyla geliştiren bir süreç olduğunu da görüyorsunuz. Dolayısıyla meslek seçimi yaparken kendinizi tanımanız, sizi neyin mutlu edeceğini bilmeniz son derece önemli. Özellikle yaptığınız stajlarda o deneyimin sizi mutlu edip etmediğini anlamaya çalışın. Etmeyeceğini düşünüyorsanız kararlarınızı gözden geçirin ve mezun olduğunuzda ne yapacağınıza buna göre karar verin.
7. Staj yaptığınız yeri seçerken nelere dikkat ettiniz, birkaç tavsiye verebilir misiniz?
Benim staj yaptığım dönemlerde çok iyi yerler bulmak kolay değildi. Özellikle şu an bizim staj süreçlerimiz çok yapılandırılmış, şahit olduğunuz gibi belli adımlardan geçmek gerekiyor. "CODES" Liderlik yetkinliklerimiz kapsamında, işine tutkuyla sarılan, insan odaklı, çevik, sorumluluk sahibi ve kararlı, kapsayıcı ve iş birliğine açık, empatisi ve cesareti yüksek, öğrenmeye açık stajyerler almak istiyoruz çünkü belki de bu stajyerler bizim gelecekteki yöneticilerimiz olacak. Ben ilk stajımı yine bir gıda firmasında yaptım. Üretim tesisine çok fazla girme şansımız olmadığından benim için kısıtlı bir staj deneyimi olmuştu. Bu yüzden ikinci stajımda daha çok gözlem yapabileceğim bir tesis seçmeye çalıştım ve orada bana daha fazla olanak sağladıkları için de bir aylık stajımı gönüllü olarak üç aya uzattım. Benim için müthiş bir tecrübeydi. Teorik bilgiden pratiğe, sahada canlı gördüğüm birbirini tamamlayan çok güzel bir döngüydü. Bu yüzden staj yeri seçerken sizi işin içine dahil edecek şirketler seçin çünkü staj döneminiz prosedür olarak olup bitmesi gereken bir süreç değildir. Biz, Danone Türkiye Sütlü Ürünler'de staj deneyimini eşsiz ve heyecan verici kılmayı hedefleyen MIP (Milestone Internship Program) ile genç yeteneklerimizin ihtiyaçlarına yönelik çok yönlü bir program tasarladık ve bu sayede onların kariyer yolculuklarını daha da anlamlı kılmaya çalışıyoruz.
8. Fabrikalardaki kadın-erkek mühendis dengesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Dengelemek için neler yapılabilir?
Kadınların iş gücüne katılımlarının kritik derecede önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu anlayışımız doğrultusunda hem yönetim ekibinde hem de diğer ekiplerde kadın-erkek oranının dengeli olmasına özen gösteriyoruz. Ben bu anlamda şanslı bir şirkette çalıştığımı hissediyorum. Danone Türkiye Sütlü Ürünler Lüleburgaz Üretim Tesisleri'ndeki ilk kadın fabrika müdürüyüm. Fabrikamızda da mühendislikten operatörlüğe, pek çok alanda kadın çalışanımız mevcut. Kadınların, operasyonlara farklı bakış açıları getirmeleri ve konulara titizlikle yaklaşmaları bizim günlük iş yapış şeklimize çok büyük katkı sağlıyor. Son yıllarda kadın istihdamında tek haneli rakamlardan %16'lara çıktık. Danone'da "Kapsayıcı Çeşitlilik (Inclusive Diversity)" anlayışımız doğrultusunda, her bir çalışanımızın tüm farklılıkları ile kucaklandığı, bu farklılıkların zenginliğe dönüştürüldüğü bir çalışma ortamı hayal ediyoruz. Sadece cinsiyet değil her türlü çeşitliliği içinde barındırıp destekleyen bir şirketiz ve Türkiye'de bu açıdan iyi bir yerde olduğumuzu düşünüyorum. Bu kurumun bir parçası olarak bu yaklaşımımızdan gurur duyuyorum ve çabamız da bunun daha da iyi olması yönünde.
9. Eklemek istedikleriniz?
Özellikle üniversite öğrencisiyseniz network'ün çok önemli olduğunu unutmayın. Staj yaptığınız yerlerde veya farklı kanallar aracılığıyla ulaştığınız sektör profesyonelleri ile iletişiminizi koruyun ve bu networklerden faydalanmaya çalışın. Kendinizi sadece okulda aldığınız eğitimle sınırlamayın. Bence özellikle şu anki nesil çok şanslı, çünkü bilginin sonu ve sınırı yok. Sadece kitaplar ile sınırlı kalmayın, günümüzde mevcut birçok farklı dijital kaynaktan yararlanarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Bütün bu kaynakları kullanarak okuldaki eğitiminizin de ötesinde kendinizi mesleki, kültürel, sosyal anlamda zenginleştirmeye çalışın.
Bu yazı CampusWIN Academy Gazi Üniversitesi lideri ve mezunumuz Zeynep Birsan tarafında yazılmıştır. Teşekkürler Zeynep!
Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂
Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum 1
Yeni mezun ve henüz yolun başında olarak bizler ile alanında başarılı sizleri buluşturan binyaprak ekibine teşekkür ederim.Röportaj öz ve her satırı okumaya değerdi.