Duygusal Zeka Nasıl Ölçülür ve Geliştirilir? Gamze Arman ve Ahmet Aydemir Canlı Yayını

    Duygusal Zeka Nasıl Ölçülür ve Geliştirilir? Gamze Arman ve Ahmet Aydemir Canlı Yayını
    Duygusal zeka nedir, nasıl ölçülür, duygusal zekamı nasıl geliştirebilirim diye soruyorsan okumaya devam et!
    Yrd. Doç. Dr. Gamze Arman ve Dr. Ahmet Aydemir ile duygusal zekayı konuştuğumuz canlı yayınımızdan aldığımız notlar burada:
    • IQ toplum ortalaması üzerinden değerlendiriliyor, EQ için durum daha farklı. Sayısal skorlara göre insanları değerlendirmemek gerek. EQ için birçok ölçüt var.
    • Duygusal zekayı bir beceri olarak gördüğümüzde, geliştirilebilir olduğunu görüyoruz.
    • Duygusal zekaya dair doğru kaynaklardan doğru bilgiler edinmek, duygusal zekayı geliştirmek için ilk adım. Bilimsel kaynaklara yönelmek gerek.
    • Utanç, pişmanlık gibi karmaşık duygular hakkında kaynaklar okuyarak duygularımızı da öğrenip anlamalıyız.
    • Duygusal zekanın sosyal tarafında ise iletişim var. Etkin dinleme gibi iletişim konularında da bilgi edinmek gerek.
    • Duygusal zeka gelişimi için kişinin kendini gözlemlemesi önemli. Ne hissediyorum, bu hisler hangi davranışa dönüşüyor, gibi soruları yanıtlamalıyız. Bu konuda başkalarının bize dair geri bildirimlerinden yardım alabiliriz.
    • Eleştiri kültürü Türk insanında biraz negatif. Geri bildirim alacağımız insanların yıkıcı eleştiride bulunmaması gerekiyor. Objektif insanlar seçmeye çalışmalıyız.
    • Kendinize dışardan bakmak için hisleriniz konusunda yazmak, veya durup düşünmek gibi yöntemleri kullanabilirsiniz. Fevri tepkiler yerine düşünerek davranmak daha faydalı.
    • Duygusal zekayı geliştirmenin bir kısa yolu yok. 
    • Duygusal zekası yüksek insan, doğru duyguları doğru durumlarda doğru derecede gösterir.


    Canlı yayınımızın tamamını izlemek için link aşağıda:

    Yrd. Doç. Dr. Gamze Arman kimdir?

    Endüstri/Örgüt Psikolojisi alanında uzmanlaşmış olan Gamze Arman 2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden mezun olmuş, ardından Koç Üniversitesi'nde Endüstri/Örgüt Psikolojisi alanında yüksek lisans programını tamamlamıştır. Lisans ve yüksek lisans eğitimleri esnasında çeşitli çok uluslu şirketlerin İnsan Kaynakları departmanlarında çalışmıştır. 2008 yılında, Chicago'da bulunan DePaul University'nin Endüstri/Örgüt Psikolojisi doktora programına burslu olarak kabul edilmiştir. 2012 yılında doktora tez çalışmasını yürütmek üzere Türkiye'ye dönmüş ve takip eden yıllarda Koç Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi'nde yarı zamanlı çalışarak ders vermiştir. 2016 yılında doktorasını tamamlamasının ardından MEF Üniversitesi Psikoloji ve İşletme bölümlerinin kadrosuna katılmıştır. Kurumsal takımlar, kurumlarda toplumsal cinsiyet, istismarcı yöneticilik ve üretim çalışanları için insan yönetimi alanlarında araştırmalarını sürdürmekte ve aynı zamanda şirketlere bu ve benzeri konularda danışmanlık hizmeti vermektedir.

    Dr. Ahmet Aydemir kimdir?

    1984, İstanbul doğumlu Ahmet Aydemir, Özel Amerikan Robert Lisesi'nin ardından Koç Üniversitesi'nde Psikoloji ve Sosyoloji çift anadal lisans programından mezun olmuştur. Eğitim hayatına Boğaziçi Üniversitesi'nde devam Aydemir, işletme yüksek lisans (MBA) ve doktora programlarını, doktorasının bir dönemini Belçika'daki Gent Üniversitesi'nde geçirmek suretiyle tamamlamıştır. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı'nda (TEGV) iletişim eğitmenliği yaptıktan sonra TÜV NORD Türkiye'de insan kaynakları yöneticiliği yapan Aydemir, şu anda MEF Üniversitesi'nde profesyonel gelişim koordinatörü ve işletme / psikoloji bölümlerinde öğretim görevlisi olarak yer almaktadır. Türk Psikologlar Derneği (TPD), Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) ve TurkishWIN / BinYaprak dijital ağlarına üye olan Aydemir, odak konuları olan insan kaynakları, örgütsel davranış, kariyer danışmanlığı, kişisel gelişim, iletişim, duygusal zeka, duygusal bulaşıcılık ve sosyal sorumluluk alanlarında makaleler yazmakta ve muhtelif akademik ve profesyonel kurumlarda eğitimler vermektedir.
     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    Gül Nihal Gümüşay, 1996 yılında Ankara’da doğdu. Bilkent Üniversitesi’nde Amerikan Kültürü ve Edebiyatı öğrencisi olan Nihal, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde de yandal yapmaktadır. Nihal, aynı zamanda Bilkent Amerikan Kültürü Topluluğu’nun başkanlığını yürütmektedir. GazeteBilkent’te Kültür-Sanat editörlüğünden sonra şimdi BinYaprak’ın stajyer editörüdür.
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.