Eğitimde Oyunlaştırma: Öğrenmek İçin Yeni Bir Dönem

    oyun

    Yüz yüze eğitime aralıklarla devam ettiğimiz bu dönemde, online eğitimi en zevkli hale nasıl getirebiliriz sorusunun cevabını bize ilk veren  'Eğitimde Oyunlaştırma' oluyor. Bu yeni dönemi yakından tanımak için yazımızı okumaya devam edin!

     Oyunlaştırma, eğitim alanında, özellikle pandemiyle beraber geleneksel öğrenim yöntemlerinin değişimle karşı karşıya kaldığı bir dönemde, eğitimi geliştirmek için çok önemli bir araç olabilir. Zaman zaman eğitimcilerin öğrencileri motive etmesi güç oluyor ve bazen öğrencilerin kendilerini motive etmesi de zorlaşabiliyor. İşte oyunlaştırma da burada devreye giriyor. Sonuçta biz öğrenciler için, oynarken öğrenmekten daha iyi bir öğrenme yolu olabilir mi?

    Eğitimde oyunlaştırma ne demek?

    İlk bakışta eğitimin oyunlaştırılması, oyun temelli öğrenme ile karıştırılabiliyor. Bu yüzden en baştan bu farkı açıklayalım: oyun temelli öğrenme, dersin içeriğini bir oyun hikayesi etrafında oluşturmakla ilgilidir. Öğrenciler kendi oyunlarını yaratabilir veya bildiğimiz video oyunlarını oynayarak bazı becerilerini geliştirebilir. Öte yandan oyunlaştırma, oyunu eğitim bağlamında şekillendirmekle ilgilidir. 

    Oyunlaştırma; puan kazanmak ve liderlik tabloları gibi unsurları içerse de, bunlardan çok daha fazlasıdır. Öğrenen kişide içsel bir motivasyon oluşturmak eğitimde oyunlaştırmanın odak noktasıdır.

    Peki oyunlaştırma öğrenme deneyimini tam olarak nasıl geliştiriyor?

    Kuşkusuz, hepimiz çabalarımızın karşılığını almayı severiz. Mesela çevrimiçi eğitim durumunda, bir dersi tamamladığımızda seviye atlamak ya da rozet kazanmak eforlarımızın karşılığını görmek açısından önemlidir. Ödül kazanmak bizi kursa devam etmeye teşvik eder ve oyunlaştırmada kullanılan araçlardan biridir. E tabi dahası da var...

    İşte oyunlaştırmanın öğrenme deneyiminizi geliştirmenize yardımcı olabileceği 5 yol!

    1) İçsel Motivasyon


    Oyunlaştırmada içsel motivasyon, davranışların daha içten gelen bir tatmin elde etmek için yapılmasından gelir. Bir öğrencinin aldığı derse somut ödüller nedeniyle değil de öğrenmenin verdiği tatmin sayesinde bağlı olması buna örnek olarak verilebilir.

    İçsel motivasyon:

    • Öğrenirken ilerleme kaydetmenin verdiği his
    • Yeterlilik hissi
    • Zor bir görevi başarmak

    şekillerinde de kendini gösterir.

    İçsel motivasyon, oyunlaştırmanın öğrencilerin öğrenme deneyimlerini geliştirmelerine yardımcı olabileceği bir unsurdur. Bir öğrencinin belirli bir dersi tamamlama tutkusunu ortaya çıkarır.

    2) Dışsal Motivasyon

    İçsel motivasyonun aksine, bir şeyi başarma isteğinin somut ödüllerden gelmesi dışsal motivasyonla ilgilidir. İlgilendiğin konuya karşı bir tutkun olmasa da dışsal motivasyon sayesinde yapman gerekenleri tamamlayabilirsin.

    Bazı yaygın dışsal motivasyon örnekleri şunlardır:

    • Belli bir davranış için ödül kazanmak
    • Bir şeyi yanlış yapma ya da yapamama sonucu ceza almak
    • Diğerleriyle yarış içinde olmak
    • En iyi olana verilen büyük ödül

    Dışsal motivasyonun tüm bu faktörleri, öğrenme deneyimini geliştirebilir ve öğrencileri eğitimi tamamlamaya ve daha fazlasını istemeye yönlendirebilir.

    3) Takdir Yoluyla Motivasyon

    Öğrencilerin eforlarını fark etmek ve takdir etmek onları daha iyi öğrenmeye teşvik eden etkenlerden biridir. Bunun yanında, genel öğrenme deneyimine de katkıda bulunur. Çabalarımız topluluk önünde ya da özel olarak takdir edildiğinde kendimizi daha başarılı hisseder ve bunu devam ettirmek isteriz. Örneğin uzaktan eğitim durumunda başarıları sosyal platformlar üzerinden paylaşmak ve takdir etmek çok güzel bir motivasyon olabilir.

    4) Tek Büyük Ödül Yerine Her Aşama Sonunda Ödül Olması

    Genelde sürecin sonunda verilen tek büyük ödül yerine (karne, sınav notu vb.) her aşama ya da konu sonunda ödülün olması öğrenen kişinin o aşamayı bitirmesini sağlar. Kısa vadeli bir hedefe motive olmak uzun vadeli olana göre çok daha kolaydır. Bilgileri parça parça almak ve o küçük kısmı bitirince seviye atlamış gibi hissetmek sende de bir devam etme isteği uyandırmıyor mu?

    5) Yarışmalar

    İşte oyunlaştırmanın öğrenme deneyimini geliştirmeye yardımcı olabileceği başka bir yöntem daha. Öğrenciler arasında sağlıklı bir yarış oluşturmak eğitimde güzel bir enerji yaratır. Tabii ki bunu uygulamak diğer yöntemlere göre daha hassastır. Yarışın kişiselleşmesi yerine oyunlarda olduğu gibi puan kazanmak ve devamlı değişen bir lider tablosunun olması öğrenmeyi eğlenceli, ilginç bir hale getirebilir.

    Oyunlaştırma eğitimi geliştirip günümüze daha uygun hale getirme potansiyeline sahip. Öğrenme deneyimi zevkli hale geldikçe "dersler sıkıcıdır" algısını yıkıp daha çok dahil olabiliriz. Başta gözümüze farklı gelse de doğru şekilde uygulandıkça eğitimde harika değişimler görebiliriz. Sen ne dersin? 

    Son olarak hızımı alamayıp bir de eğitimde oyunlaştırmanın, detaylarıyla konuşulduğu güzel bir sohbet videosu bırakalım şuraya!

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.