Erasmus nedir, nasıl yapılır diye merak ediyorsan doğru yerdesin! Almanya'da Erasmus yapmak isteyenleri buraya alalım.
Ben Meltem, dördüncü sınıf lisans öğrencisiyim. Geçen dönem, yani üçüncü sınıftayken Erasmus programıyla Almanya'ya gittim. Bununla ilgili paylaşmak istediklerimi, deneyimlerimi, mutlaka bilinmesi gerekenleri, kısaca tüm deneyimlerimi bu yazıda derledim.
Hayatımıza sürekli olarak giren teknolojileri, yenilikleri yakalamanın en güzel yollarından biri, bu fidanların tohumlarının ekildiği topraklara gidip o havaları solumak dedim, gitmek istedim.
Bunun yanı sıra yıllardır öğrendiğim ama kullanmaya fırsatım olmadığı için körelttiğim Almanca'mı bir nebze olsun geliştirmek de bir nedendi. Ayrıca kendi ayaklarımın üzerinde durmak belki de mecbur kalana kadar tamamen başaramadığım bir şey olarak kalacaktı. "Comfort zone" umdan çıkıp bunu başarmalıydım!
Her zaman farklı milliyetleri tanımak hoşuma gitmiştir, tanıdığım her farklı kültürün bana bir renk daha kattığına inanırım. Türkiye'de maalesef okullarımızda bunu Avrupa'da olduğu kadar yaşayamıyoruz, bu da gitmek istememde büyük bir sebepti.
İlk bir hafta sudan çıkmış balığa döndüm desem yeridir. On yıl yatılı okulda okumama rağmen yine de aile özlemi yaşadım; bir de bunun yanına memleket özlemi, arkadaş özlemi eklendi. Herkesin Almanca konuşması da başlarda gerçekten büyük problemdi. Bazen market alışverişi yapmak bile bir zorluk olabiliyordu anlayacağın. Üniversitede çoğu kişi sohbet edemese dahi İngilizce anlayabiliyor fakat sokakta neredeyse herkes sadece Almanca konuşuyordu. Bunun sebebi biraz da gittiğim şehrin küçük olmasıydı. Unutamayacağım arkadaşlıklar kazandım, her anı çok ama çok keyifliydi.
Davet mektubunun çıktısını da yanından ayırma, havalimanında polisler isteyebiliyor geçiş yaparken. Bunun yanı sıra sigorta da önemli, orada sürekli üzerinde olması gerekiyor pasaportunla beraber.
Ve gelelim "Learning Aggrement"a; en çok sorun yaşanılan evrak sanırım. Seçtiğimiz dersleri ve kendi okulumuzda karşılığındaki dersleri yazdığımız evrak bu, son derece önemli. "Before mobility", "during mobility" ve "after mobility" olmak üzere üç kısmı var mutlaka doldurulmalı. Her okulun hangi dersi neye sayacağı çok değişiklik gösteriyor, Erasmus koordinatörünle konuşmanda fayda var. Kaç kredi alman/doldurman gerektiği de imzaladığın evraklarda yazıyor, herkesin çok sorduğu bir soru bu ve cevabı gerçekten çok basit: imzaladığın tüm evrakları mutlaka oku, okumadan imzalama!
Bu yazı CampusWIN Academy Bahçeşehir Üniversitesi lideri ve mezunumuz Meltem Şeyma Behar tarafında yazılmıştır. Teşekkürler Meltem Şeyma!
Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂
Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂
2023 BinYaprak. Tüm hakları saklıdır. Bir TurkishWIN girişimidir
Yorum 1
Çok faydalı bir yazı olmuş. İnternette böyle içeriklerle karşılaşmak çok güzel.
Erasmus ile ilgili daha fazla içerik için abouterasmus.com'u da inceleyebilirsiniz