Erasmus İçin Geri Sayım:3,2,1…

    Erasmus İçin Geri Sayım:3,2,1…

    Son yıllarda bütün öğrencilerin dilinde olan kelime: Erasmus. Peki nedir bu her sene binlerce öğrenciyi Avrupa'ya çeken Erasmus ve nasıl bir süreci kapsar? Üniversitede Erasmus yapmak bir öğrenciye bir sürü şey katabilir. Dil becerisinin yanı sıra farklı kültürler ve farklı yaşamları da deneyimleyebilir. Bizler için Erasmus deneyimini paylaşan sevgili Eliz Bağcılar, bakalım neler söylemiş? Keyifli okumalar!

    Ben İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. Şu an son sınıftayım ancak 3.sınıfın ikinci döneminde Polonya'daki Krakow şehrine, AGH University of Technology and Science'a gittim. Bizim okulumuzda Erasmus'a 3. ve 5. dönemleriniz arasında okurken başvurabiliyorsunuz, başvurular şubat ve mart dönemlerinde kabul ediliyor. Bazı üniversitelerde ayrıca bir sınava girildiğini bazı arkadaşlarımdan duymuştum ancak İTÜ'de böyle bir uygulama yok. Ortalamanız ve Proficiency (İngilizce sınavı) sınavınızın ağırlıklı ortalamaları ve Erasmus koordinatörü ile yapacağınız basit bir mülakat Erasmus'a gitme adayı olabilmek için yeterli.

    Erasmus başvuru sürecinde nelere dikkat etmeli?

    Öncelikle okulunuzun Erasmus sitesinden bölümünüzün anlaşmalı olduğu ülkelere ve okullara bakacaksınız. Bunları not ettikten sonra gideceğiniz dönemden itibaren olan derslerinizin dönemlere göre ders planını çıkarmanızı tavsiye ederim. Hangi dersleri almanız gerekiyor ve ön şartları neler, detaylıca bir tablo çıkarın. Şimdi sıra anlaşmalı okullarınızın tek tek internet sayfalarını incelemek ve buradan sizin gideceğiniz dönem açılan uluslararası dersleri bulmak.

    Erasmus'ta ders seçerken nelere dikkat etmeli?

    Benim gittiğim okulda Erasmus öğrencileri için olan dersler dışında oradaki yerel öğrencilerin de aldığı İngilizce dersleri alabiliyordunuz, Erasmus derslerine göre daha zor oluyordu ancak bu seçeneği okulunuzun uzamaması için kesinlikle değerlendirmelisiniz. Ben burada okulumdaki derslerle, dersleri daha fazla eşleşen okulları tercih ettim. Zaten yapacağınız öğrenim sözleşmesinde de (Learning Agreement-LA) derslerinizin karşı okul ile içerik olarak eşleşmesi gerekmekte. Bu adımları detaylı ve planlı bir şekilde tamamlarsanız döndüğünüzde okul ve dersleriniz tarafından bir sürprizle karşılaşma ihtimaliniz çok düşecektir ve okulunuzun uzamasına gerek kalmayacaktır.

    Erasmus'ta ülke ve okul seçerken nelere dikkat etmeli?

    Eşleşen derslerinizi bulup programınızı ayarladıktan sonra ülke ve okul seçiminde dikkat edebileceğiniz birkaç nokta daha var. İlki benim için ülkenin konumu oldu çünkü ben Erasmus'ta gezmek de istedim. İkincisi ülkelerin pahalılığı konusu, Polonya ve Çek Cumhuriyeti bu konuda en çok tercih edilen ülkelerden çünkü kendi para birimlerini kullanıyorlar ve hayat gerçekten çok ucuz. Sadece hibe ile bu ülkelerde rahatlıkla Erasmus yapabilirsiniz. Hibe demişken,bizim okulumuzda her gitmeye hak kazanan öğrenciye hibe verilmekte ancak bu hibenin bir kısmını alabilmek için aldığınız dönemlik 30 AKTS'den 21'ini vermiş olmanız gerekiyor. Son olarak tavsiyem gideceğiniz şehri ve kalacağınız yurtları internetten araştırmanız, bu şehirlere daha önce giden öğrencilerden yorum ve tavsiyeler almanız.

    Varış! Erasmus'un eğlenceli ve unutulmaz yanları

    Başvurularımızı yaptık vizemiz de çıktı ve geldik Erasmus'a! Ben çok isteyerek gelmeme rağmen ilk haftalarda çok zorlandım. Yurt koşullarına ve orada tek olduğum fikrine alışmak biraz zamanımı aldı. Bu süreçte ailem, erkek arkadaşım ve oradaki Türk arkadaşlarım bana çok destek oldular. Sonrasında birçok ülke gezdim, yeni insanlarla tanıştım, yeni kültürler tanıdım ve kesinlikle inanılmaz keyifli bir okul dönemi oldu. Sürekli tatil planları yaparak zaman geçirdim ve bir sürü şehir gezdim. Gittiğiniz üniversitenizde ESN kulübü birçok aktivasyon ve gezi yapıyor, bunlara kaçırmayın derim ancak ben gezi kısmında küçük bir grupla gezmeyi tavsiye ediyorum. Mutlaka gittiğiniz şehirlerde "free walking tour"lara katılın, böylece şehri tarihi ile kısa ve yoğun bir geziyle öğrenme şansınız oluyor. Bu kadar gezmenin dışında ben derslerimi de ihmal etmemeyi de seçerek oradan tüm derslerimi yüksek notla verip ortalamamı yükselterek döndüm. Hem gezip, eğlenip hem de iyi notlar ile siz de dönebilirsiniz. Şimdiden çok keyifli bir Erasmus diliyorum! Not:Bu yazıyı okuyup, Krakow'a giden olursa ejderha heykeli ile benim için de fotoğraf çektirsin!

    Bu yazı CampusWIN Academy İstanbul Teknik Üniversitesi lideri ve mezunumuz Elgiz Bağcılar tarafında yazılmıştır. Teşekkürler Elgiz!

     

    Yorum 2

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Fatmanur Akbaş zaman: Pazartesi, 26 Kasım 2018 21:57


    Dersler nasıldı buradaki derslere göre zor muydu??

    0
    Dersler nasıldı buradaki derslere göre zor muydu??
    Beyza Kendirli zaman: Cumartesi, 04 Ocak 2020 23:23

    Çok faydalı bir yazı olmuş. İnternette böyle içeriklerle karşılaşmak çok güzel.

    Erasmus ile ilgili daha fazla içerik için abouterasmus.com'u da inceleyebilirsiniz

    0
    Çok faydalı bir yazı olmuş. İnternette böyle içeriklerle karşılaşmak çok güzel. Erasmus ile ilgili daha fazla içerik için [b][url=https://abouterasmus.com/]abouterasmus.com[/url][/b][i][/i]'u da inceleyebilirsiniz:)

    Biz TurkishWIN liderlik programı CampusWIN Academy'de senin için yazılar yazan kız kardeşleriniz. İşte fırsat eşitliğini sağlamak için yetkinin ötesinde liderlik edip, fark yaratmak ve kendimizi geliştirmek için birlikteyiz. Her Mart ayında aramıza yeni kız kardeşlerimiz katılıyor. Bekleriz🙂

    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.