Erasmus Nedir, Ne Değildir?

    Erasmus Nedir, Ne Değildir?

    Erasmu'u duymuş olabilirsin, ama bir de bizden dinle! Erasmus nedir, ne değildir? Erasmus yapmanın faydaları da dahil olmak üzere pek çok bilgiye ulaşabileceğin bu yazıyı kaçırma! 

    Erasmus Nedir, Ne Değildir? 

    Geçen ay bahsettiğimiz yazılarımızda salgın sebebiyle Erasmus+ programının nasıl şekilleneceğini ve sanal hareketlilik döneminin başladığını Binyaprak okurlarımız ve takipçilerimizle paylaşmıştık.

    Bu yazımızda ise Erasmus+ programını hiç bilmeyen veya ilk defa Erasmus+ programına başvuracak/başvurmak isteyen adaylarımız ile ilgili hareketlilik hakkında temel bilgileri paylaşmak istedik. Bu yazılarımızın devamında ise Staj, Gençlik programları ve gençleri ilgilendiren diğer programlar ve başvuru koşullarını anlatacağımız yeni yazılarımız olduğunun müjdesini şimdiden paylaşalım ;)

    Bildiğiniz üzere; Erasmus+ Öğrenci Değişim Programı üniversite öğrencilerinin hareketliliği olarak öğrencilerin farklı ülke ve üniversitelerde deneyim kazanmasını teşvik eden bir Avrupa Birliği projesidir.

    Erasmus+ ile eğitim almak üzere yurtdışında bulunan Üniversitelerde eğitim almak isterseniz öncelikli olarak Üniversiteniz bünyesinde bulunan Uluslararası/Erasmus ofisine danışmanı tavsiye ederiz. Üniversitenin web sitesinde Erasmus+ işbirliği olan partner Üniversiteleri inceleyebilir hangi ülkeye/üniversiteye gidebileceğini kolaylıkla öğrenebilirsin.

    Bu program kapsamında her bir döngünde (Lisans/Yüksek Lisans/Doktora) en az 3 ay en fazla 12 ay olacak şekilde programdan yararlanabilirsin. Evet, yanlış okumadın, lisansta gittiysen de yüksek lisans yaparken de programdan yararlanabilme imkânın bulunuyor. Hatta lisansta 1 dönem gittiysen 12 ayı tamamlayacak şekilde eğitim ve staj imkânlarından yararlanmaya devam edebilirsin. Tabi puanının bir miktar düşeceğini belirtelim ancak bu gitmene engel değil…

    Üniversitede 1. Sınıftan sonra mezun olana kadar bu programa başvuru yapabilme imkânın bulunuyor.

    Üniversitende Erasmus+ programına başvurular açıldığı zaman başvurunu gerçekleştirebilirsin. Başvuru ön koşulları arasında ön lisans/lisans için en az 2.20; yüksek lisans-doktora için en az 2.50 GNO'ya sahip olman gerekiyor. Tüm Türk Üniversiteleri Türkiye Ulusal Ajansı tarafından belirlenen seçim kriterlerini uygulamakta olup, bu kapsamda; başvurularını değerlendirmede akademik başarı düzeyinin %50'si ve yabancı dil sınavı veya belgesinin %50'si alınarak başarı puanı hesaplanır.

    Başvurup seçilmen durumunda gideceğin Üniversitede alacağın dersleri Bölümünde bulunan Erasmus+ Koordinatörü ile görüşmen, evraklarını hazırlaman ve sorumluluklarını bizzat Erasmus Ofisinle birlikte takip etmen gerekiyor. Üniversitenin bu dersleri otomatik olarak tanıyacağını, tanınma süreçlerini uygulamanın Erasmus+ program kuralları kapsamında Üniversitenin uygulamak zorunda olduğunu da bilmelisin.

    Bölümündeki derslere karşılık gelecek dersleri seçtikten sonra Öğrenim Anlaşması-Learning Agreement belgesini doldurup gerekli imzaları hem kendi Üniversitenden hem de gideceğin Üniversitedeki yetkililerden alman gerekiyor. Karşı üniversiteden kabul mektubun da geldi mi seni artık kim tutar ;)

    COVID-19 sebebiyle Erasmus+ süreçleri epey karmaşık ve yavaşlamış hale gelse de programın halen devam ettiğini ve elinde hibe kalan birçok Üniversitenin de yeni başvurular açtıklarını belirtelim. Hibe konusuna gelmişken gideceğin ülkeye göre Avrupa Komisyonu tarafından belirlenmiş oranda aylık hibe alacağını ve bütün sorumlulukları yerine getirip, başarılı olarak döndüğünde bu hibenin senden geri alınmayacağını da söyleyelim. Yalnız, bu hibenin gideceğin ülkeye göre yeterli olamayabileceğini yanında muhakkak ekstra harçlık götürmeni de tavsiye edelim.

    Vize alma aşamasında Erasmus Ofisin sana vize başvurunda kullanacağın bir yazı verecek bu yazı vize almanı epey kolaylaştıracak!

    Akabinde gitmeden önce tüm evraklarını, vize ve pasaport fotokopini, EURO olarak açılmış banka hesap cüzdanını Erasmus Ofisine teslim ederek hibe sözleşmeni imzalayabilirsin, şimdi ver elini Avrupa! 

    Erasmusun Faydaları 

    Erasmus; sadece Türkler için değil, Avrupa'da yaşayan tüm öğrenciler için en popüler değişim programıdır. Öğrencilere geniş bir yelpazede ders ve çalışma programları sunmaktadır. Erasmus programının faydalarını birkaç madde ile şu şekilde sıralayabiliriz:

    • Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrenciler için Erasmus'un bir parçası olmak demek, sınırlı bir süre de olsa yabancı bir ülkede yaşama deneyimi kazanmak ve yeni insanlarla tanışmak yeni dünyalar keşfetmek yeni insanlar biriktirmek anlamına gelir.
    • Dil kursu olmamasına rağmen, gittiğiniz ülkede yabancı dilinizi geliştirme, sizin gibi farklı Avrupa ülkelerinden gelen öğrencilerle pratik yapma ve öğrenme imkânı bulursunuz. Litvanya, Polonya, Slovakya gibi çoğu Avrupa ülkesini seçen öğrenciler için üniversiteler ücretsiz dil kursları sunarlar.
    • Kariyerinde önemli bir adım! Kapı kapıyı açar derler ya aynen öyle. Erasmus programıyla gelecekteki kariyer planlarınız için önemli bir adım atmış ve özgeçmişinize ekleyeceğiniz güzel bir deneyim elde etmiş olacaksın. Yurtdışı deneyimi emin ol seni iş dünyasında bir adım öne çıkaracak.
    • Kendi ayaklarının üzerinde olma deneyimi emin ol sende öz disiplin ve sorumluluk bilincini geliştirecek.
    • Ve elbette ki en güzel yanı da yepyeni dostluklar...
    • Yeni deneyimler...
    • Çat kapı kapısını çalabileceğin, kapını çalacak bambaşka ülkelerden, bambaşka kültürlerden arkadaşların...

    Özetleyecek olursak Erasmus senin yurtdışı hayallerini gerçekleştirebilmek için verilen muazzam bir fırsat, bu fırsat eline geçtiyse sonuna kadar kullan!

    Erasmus nedir ne değildir sorularını kafandaki soru işaretlerini kaldırmak için aşağıda sıraladık:

     Erasmus Nedir?

    - Yurtdışı deneyimi

    - Eğitim ve staj fırsatı

    - Kültürlerarası öğrenme fırsatı

    - Yeni deneyimler

    Erasmus Ne Değildir?

    - Dil öğrenme programı

    - Gezi programı

    - Burs programı

    - Diploma programı

    - Sertifika programı

    Bu arada artık sana sadece eğitim boyutu ile Erasmus değil Erasmus + olarak programın seni farklı deneyimlere taşıyacak boyutlarından söz edeceğiz gelecek yazılarımızda ...

    Dünya'yı keşfedeceğin güzel ve sağlıklı günlerde buluşmak dileğiyle... Çok yakında hem de! 

    Bu yazı BinYaprak misafir yazarlarından Pınar Elbasan ve Zeynep Tuğçe Çiftçibaşı Güç tarafından yazılmıştır. Teşekkürler Pınar ve Zeynep!

     

    Yorum

    Zaten Hesabınız Varsa Buradan Oturum Açın
    Henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun
    BinYaprak Misafir Yazar henüz özgeçmişini yazmamış
    © 2024 BinYaprak. Tüm Hakları Saklıdır.
    Bir TurkishWIN girişimidir.